Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de OnePlus 6T met 5 sterren.

The Good
  • Bloedsnel
  • Erg goedkoop
  • Zeer goede camera's achter
The Bad
  • Selfie camera kan nog beter
  • Nog steeds USB 2.0

OnePlus 6T kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Net als vorig jaar, komt OnePlus met een revisie van haar vlaggenschip. Maar van ons had dit eigenlijk wel de OnePlus 7 mogen heten. Het toestel is op veel fronten anders, behalve op de superieure snelheid.

Unboxing

We hebben een nogal uitgebreide unboxing voor je. OnePlus heeft een fantastische presskit samengesteld en daar laten we je graag van meegenieten. Voor de fans zit dit er namelijk heerlijk uit.

Design

De OnePlus 6 was feitelijk een dikke OnePlus 5T. Met de OnePlus 6T is het design toch echt wel aangepast. Aan de achterkant is de vingerafdruksensor verwijderd. Bovendien gebruikt OnePlus hier 3D Glass met een speciale coating. Er schijnen 40 stappen nodig te zijn om de glasplaat zo te bewerken zoals deze nu is.

Aan de voorkant zien we nu een druppelvormige inkeping in plaats van de brede inkeping die we bij de 6 zagen en… de audio plug is verwijderd voor het grotere display en de grotere accu.

Voor ons is het zo dat we ditmaal de matzwarte uitvoering ontvingen in plaats van de glanzende piano zwarte. En dat heeft een voordeel. Deze is namelijk veel minder glad. Meer grip is minder risico op vallen. Dus wij zijn heel happy met deze keuze voor het reviewmodel.

Door de nieuwe vormgeving van het AMOLED display, bestaat nu ruim 86% van de voorkant uit display. Dit ziet er niet alleen tof uit, maar zorgt ook dat de ruimte zeer functioneel wordt benut.

De behuizing is, net als bij de 6, nog steeds niet waterdicht. Van de OnePlus 6 is wel bekend dat deze redelijk waterdicht is.

Display

86% van de voorkant van deze Android smartphone bestaat dus uit display. Het display heeft een diagonaal van 6,41 inch. OnePlus beschermd het display met Gorilla Glass 6.

OnePlus gaat opnieuw niet met pixels knallen. Het display krijgt een HD+ resolutie mee. In dit geval 2.340×1.080 pixels in een 19.5:9 beeldverhouding.

Het druppeltje bovenin bevat vooral de selfie camera. Één van de beste selfie camera’s die we overigens in jaren hebben gezien. Daarboven zit de gril voor de speaker. Deze is feitelijk achter de camera geplaatst en het geluid wordt daarna door een dun buisje verplaatst naar de opening boven de camera. Tenslotte bevat de druppel nog een kleine sensor die lichtmetingen doet in zowel lumen als RGB en afstanden kan meten. Voor een dot projector was dus helaas geen plaats.

Bijzonder is ook de schermcalibratie. Iets waarin OnePlus redelijk uniek is. Je kunt namelijk zelf de kleurruimte van het toestel bepalen. Ben je grafisch veel bezig, kun je bijvoorbeeld de kleurruimte beperken tot het sRGB bereik, maar ook DCI-3 en adaptive mode. Daarnaast kun je zelf het scherm instellen zoals jij dit graag wilt.

Verder is er de bekende night mode om blauw licht te reduceren, maar ook de reading mode. In die laatste modus gaat het display op zwat/wit om het effect van een eInk display na te doen.

Specs

Misschien aardig om te weten, maar het goedkoopste model komt niet langer met 64GB opslagruimte op de markt. Het goedkoopste model krijgt 128GB opslagruimte en 6GB werkgeheugen. Het model dat wij ter test kregen bevat 128GB opslagruimte en 8GB werkgeheugen. Er is ook een model met 256GB opslagruimte en 8GB LPDDR4X werkgeheugen. Opvallend genoeg biedt OnePlus nog geen model aan met 10GB werkgeheugen. Moederbedrijf Oppo doet dit al wel met de Oppo Find X.

De basis van de OnePlus 6T wordt gevormd door de Qualcomm Snapdragon 845 chipset. Deze octa-core chipset is gebouwd op 10nm wat snel en energiezuinig is. Bovendien ligt hier de sterke Adreno 630 GPU in waar veel gamers erg blij mee zullen worden.

Qua benchmarks worden gamers enorm blij van deze OnePlus 6T. In AnTuTu is de OnePlus 6T de nieuwe nummer 2. Hij verslaat net de Xiaomi Mi Black Sharp en de OnePlus 6. Maar ook andere gaming phones als de Razer Phone en de Honor Play. De afstand tot de Samsung Galaxy Note9 is zelfs fors te noemen terwijl de Galaxy S9 compleet buiten de top 10 valt. Zocht je een krachtpatser, heb je hem bij deze gevonden!

Een deel van deze prestaties komen mogelijk door de Smart Boost technologie van OnePlus. Deze plaatst de data van veelgebruikte apps niet op de opslagruimte, maar in het werkgeheugen om daarmee 5 tot 20 procent snelheidswinst te behalen. Dit doet OnePlus overigens vooral bij games. Het toestel bevat ook een gaming modus. Daarbij worden notificaties uitgezet zodat je ongestoord kunt gamen. Wat wel aan alerts binnenkomt, zijn kleine notificaties die sneller uit beeld verdwijnen.

En wat dan jammer blijft… ondanks de snelle chipset is het toestel nog steeds USB 2.0. Zeker als je grote 4K video’s gaan schieten, is dit echt niet prettig. Het is net zoals als een smartphone met een glazen achterkant, zonder draadloos opladen. Oké, dan ontbreekt inderdaad ook. Maar met de lage prijs van het toestel, gaan we hier wederom niet moeilijk over doen.

Android

OnePlus levert de OnePlus 6T uit met Android 9 in combinatie met OxygenOS. OxygenOS is een aangepaste versie van OnePlus die wel wat eigen apps en functies bevat, maar verder toch zo licht mogelijk is gemaakt. Op het moment van schrijven weet de OnePlus 6 nog steeds enorm hoog in de benchmarks te staan 94de bij AnTuTu) met haar prestaties. Zoals je hierboven al kon zien, zet de OnePlus 6T ook zeer strakke benchmarks neer.

Wat OnePlus ook altijd goed doet, is het niet installeren van bloathware. Fabrikanten als Huawei en Samsung hebben er een handje van ongewenste apps op het toestel te zetten. Daar heb je bij dit toestel geen last van. Bovendien is OnePlus erg goed met het uitleveren van updates.

Iets anders dat aardig is, is de vasthoudendheid aan gestures. Die zijn nu nadrukkelijker dan ooit aanwezig. Zo kun je door letters te tekenen bijvoorbeeld snel de camera app starten of de muziek bedienen. Swipe je met drie vingers, maak je ook snel een screenshot. Daar over gesproken, je kunt screenshots nu ook langer maken. Bijvoorbeeld om een hele webpagina vast te leggen. Handig! Ook leuk is lift to wake. Wanneer het toestel op haar rug ligt, staat het display uit. Pak je het op, zie je meteen de tijd en het aantal notificaties. Handig!

Leuk detail is ook de optie om verborgen apps toe te voegen. Deze verschuilen zich tot je in de app drager naar rechts schuift. Dan komt links een speciale pagina met alle verborgen apps. Ideaal voor Tinder, Grinder, Second Love en andere zaken die je voor jouw partner verborgen probeert te houden.

Biometrische herkenning

En nu komen we bij het WOUW van de OnePlus 6T. Net als bij de Huawei Mate20 pro, zien we een vingerafdrukscanner onder het display. En zonder al teveel weg te geven, die van OnePlus werkt beter en sneller. Maar… het instellen ervan is wel een beetje crappy. Je krijgt erg karige aanwijzingen van hoe je jouw duim moet plaatsen en welke delen wel en niet goed worden herkend.

Net als bij Huawei, is deze scanner ook wat langzamer. Dit lijkt vooralsnog in de techniek te zitten om de scanner onder het display te kunnen plaatsen. Jouw vinger moet nu namelijk gescand worden met ultrasone geluidsgolven.

Veel sneller is de gezichtsherkenning. Maar met de nieuwe druppelvormige inkeping is er geen ruimte voor een dot projector om een echt goede 3D scan te maken. De herkenning is dus wat langzamer dan bij smartphones als de Oppo Find X en de Huawei Mate20 Pro. In de praktijk merk ik dat ik overdag veel gebruik maak van de camera, maar in bed toch echt meer van de vingerafdrukscanner.

Leuk detail is hoe OxygenOS met deze screen unlock via de vingerafdrukscanner om gaat. Je kunt er namelijk meteen een snelmenu aan koppelen. Zo kun je na het unlocken meteen jouw belangrijkste apps starten. En dat is wel heel handig.

Ook merk ik dat een scanner midden op het scherm niet heel handig is qua vasthouden. Ik verwacht hier nog heel veel ontwikkeling de komende jaren.

Camera’s

Laten we meteen beginnen met de selfie camera. Hiervoor krijg je van OnePlus 16 megapixels en een lichtgevoeligheid van f/2.0 met elektronische beeldstabilisatie.

De kwaliteit van deze selfie camera valt overdag opvallend genoeg nog wel mee. We zien toch echt wat uitgebeten achtergronden tijdens het filmen. Bij foto’s gaat het redelijk goed. Het is vooral in het donker waar deze camera haar mannetje staat. Hier verslaat de OnePlus 6T met gemak haar concurrenten.

De camera achter is een dubbele camera. De standaard camera is een Sony IMX519 van 16 megapixels. De telezoom is een Sony IMX376K van 20 megapixels. En beiden hebben een lichtgevoeligheid van f/1.7. Beiden zijn ook gestabiliseerd. Zowel elektronisch als optisch en het verschil met de camera voor is al snel duidelijk. Dit zijn de betere jongens. Qua foto’s is vrijwel alles haarscherp. Zelfs zonder een stevig zonnetje. Topprestatie!

Gaan we filmen, zien we ook opvallende prestaties. Vooral bij de camera’s achter. Die zijn niet alleen fantastisch gestabiliseerd, maar filmen in 4K op 60 frames per seconde. Wel is het zo dat de camera dit niet langer dan 5 minuten volhoudt. Maar, het resultaat is echt geweldig!

Qua selfie camera (Sony IMX371) moet je het met Full HD doen op 30 frames per seconde. En uitgebeten achtergronden zoals ik eerder al aangaf.

Accuduur

De OnePlus 6 had nog wat aanpassingen nodig, maar wist na een paar weken gebruik echt een prima accuduur neer te zetten. Met de OnePlus 6T gaat het merk nog verder. Je krijgt nu een forse 3.700mAh accu. Niet de grootste in de markt, maar in vergelijking tot de dunne body is dit een hele mooie prestatie.

Met de OnePlus 6T krijg je een Dash lader. Deze lader heeft een vermogen van 20 Watt of 5V bij 4 ampère. En dat is behoorlijk snel, al verslaan toestellen als de Oppo Find X en de Huawei Mate20 series deze laadtechniek wel.

Conclusie: OnePlus 6T

We kunnen een hele discussie voeren over het ontbreken van de 3,5mm audio, maar ik denk dat we er gewoon aan moeten wennen dat deze verdwijnt. Wat we dan overhouden is een werkelijk bloedsnelle smartphone met hele goede camera’s achterop en een heel fijn display. OnePlus heeft nauwelijks bezuinigd op specs en dan krijg je van ons toch gewoon een dikke 5 sterren.

OnePlus 6T kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.