Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de OnePlus 6 met 4 sterren.

The Good
 • Nog steeds ontzettend goedkoop
 • Mooi stukje design
 • AMOLED met inkeping
 • Razendsnel!
 • Prima camera
 • 3,5mm audio aansluiting
The Bad
 • Geen stereo geluid
 • Geen draadloos laden
 • Niet waterdicht


OnePlus 6 doet dit jaar niet mee met de race om de beste camera. Wel weer om de snelste smartphone tegen de meest voordelige prijs. Hierdoor is het een Android smartphone geworden dat nergens echt opvalt behalve op prijs/kwaliteit.

Unboxing

OnePlus verkoopt je met de OnePlus 6 ook een Dash Charger, een USB-C kabel, een standaard doorzichtig hoesje, een SIM tool en wat documentatie. Prima in orde dus.

Design

Qua design volgt de OnePlus 6 de OnePlus 5T. Wel is deze iets dikker geworden. Mogelijk omdat de achterkant nu niet meer van metaal, maar van glas is. Hij lijkt hierdoor ook een tikkeltje zwaarder te zijn geworden.

Het glas zorgt er ook voor dat het toestel enorm glad aanvoelt, net als bij de Huawei P20 Pro. Een hoesje in bijna onmisbaar om te voorkomen dat het toestel per ongeluk uit jouw broekzak glipt. Of om te voorkomen dat je steeds tegen vingerafdrukken aankijkt. Maar… het ziet er wel heeeeeel mooi uit.

Gelukkig heeft OnePlus niet besloten de hoofdtelefoonaansluiting te schrappen, maar dat de glazen achterkant zonder ondersteuning voor draadloos laden komt is net even jammer. Ten opzichte van de OnePlus 5T is de mute schakelaar naar links gezet. De vingerafdrukscanner zit gelukkig nog steeds achterop.

Display

De OnePlus 6 heeft een AMOLED display meegekregen. Met name in volle zon presteert het toestel hierdoor een stuk beter. Wel moet ik zeggen dat het toestel er soms even voor nodig heeft voor de helderheid van het display wordt aangepast aan het felle zonlicht. Zoals bij de vorige toestellen is het mogelijk de kleurruimte van het display in te stellen. Waar Samsung voor haar AMOLED displays een zo hoog mogelijk contrast probeert te bereiken, is het mogelijk om bij de OnePlus 6 een mooie, natuurlijke kleurruimte als sRGB te kiezen. Het voordeel is dat de foto’s er op het toestel net zo uit zien als op de monitor of TV thuis.

Ook gaat OnePlus mee met de trend om een inkeping in het display te maken. Netjes midden-boven. Het toestel heeft hierdoor echt de looks van een toestel uit 2018 gekregen. Eventueel kun je de ruimte naast de inkeping zwart maken zodat je wel de status icoontjes ziet, maar de inkeping verder niet heel erg opvalt. Persoonlijk vindt ik dat erg mooi.

Het display heeft een FHD+ resolutie. Dat wil zeggen dat je 1080 horizontale beeldlijnen hebt en net wat meer horizontaal om de 19:9 beeldverhouding mogelijk te maken. Met deze beeldverhouding is het ook heel plezierig multitasken. Multitasken en streamen in Netflix gebeurd doorgaans in een 18:9 beeldverhouding. De ruimte om de inkeping blijft dan zwart.

Prestaties

De OnePlus 6 beschikt over de nieuwe Qualcomm Snapdragon 845 chipset. Dit is dé high-end chipset van dit jaar dat terug te vinden is in smartphones als de Sony Xperia XZ2, VS uitvoering van de Samsung Galaxy S9, de LG G7 en vele andere vlaggenschepen. Afhankelijk van de uitvoering propt OnePlus er maximaal 8GB aan werkgeheugen in. Deze 8GB is terug te vinden in de 128GB en 256GB opslagversies van de OnePlus 6. In de 64GB versies zit nog steeds een hele dikke 6GB aan werkgeheugen. En ja, daarmee loopt OnePlus echt voor op de concurrentie. Onze sample is de miror black versie met 128GB opslagruimte en 8GB werkgeheugen.

Het gevolg is duidelijk merkbaar. Apps die je vaker gebruikt starten zo snel op dat je niet het idee hebt dat ze moeten opstarten. Ze staan gewoon voor jouw neus. In de benchmarks zien we dan ook dat het toestel net even iets sneller is dan de Samsung Galaxy S9 die we hier hebben liggen.

Face Unlock en vingerafdrukscanner

Als het gaat om biometrische data, is de OnePlus 6 een hele stap vooruit op de OnePlus 5T. Dat was het eerste toestel met face unlock en dat ging niet heel vlot. Met de OnePlus 6 is dit heel anders. Het toestel is echt bloedsnel met het unlocken. Datzelfde gaat ook op voor de vingerafdrukscanner. Een lichte aanraking is echt al genoeg om hem te unlocken.

Camera

Qua camera doet OnePlus niet mee met de race waarin Samsung en Huawei zitten. Niet vreemd, want OnePlus probeert nog altijd als prijsvechter in de markt te staan. Marges voor extreem goede camera’s zijn er dan niet. Maar, de camera’s zijn zeker niet slecht zoals je in onze voorbeeldfoto’s zal zien.

De OnePlus 6 schiet foto’s ook keurig in RAW. Het maakt hiervoor .dng bestanden aan. Deze zijn gewoon te bewerken in tools als Adobe Camera RAW.

Ook hebben we de videocamera qua mogelijkheden getest en zijn daar diep onder de indruk van wat we zien. Het toestel filmt een vloeiende 60 frames per seconde op zowel FullHD als op 4K. Keurig in H.265 (HEVC). Daarnaast kan ook in het breed ondersteunde h.264 gefilmd worden met 30 frames per seconde. Bovendien zit er enige beeldstabilisatie in waardoor je relatief rustige beelden krijgt.

Nieuw zijn de slow-motion mogelijkheden van de camera in de OnePlus 6. Tot 240 frames op Full HD en tot 480 frames per seconde op 720p. Natuurlijk hebben we hier voorbeelden van in onderstaande video. Hoewel het beeld wat blokkerig is in deze modus, is het beeld wel heel strak. Dat Samsung en Huawei 960 frames per seconde op 720p behalen is ineens een stuk minder relevant.

Geluid en entertainment

Dat de OnePlus 6 moeiteloos hi-res audio afspeelt is geen verrassing met de Qualcomm Snapdragon 845 chipset. Net als de ondersteuning voor Qualcomm aptX over Bluetooth. Ook zijn we enorm blij om te zien dat de hoofdtelefoonaansluiting is gebleven. Wat een genot!

Kijk je films en speel je games, is het geluid net wat minder. Het klinkt wel goed, maar het is duidelijk mono. Geen stereospeaker dus. Niet horen vat jouw vijand van links of rechts komt. Eigenlijk is het not done, maar OnePlus doet het toch. Helaas een stukje besparing die we echt zonde vinden.

Vooral omdat OnePlus sinds de OnePlus 5 nou net zo lekker bezig is met entertainment. Er zit namelijk een speciale DnD modus op het toestel. Wanneer je deze activeert wordt je tijdens het gamen niet lastig gevallen door nieuwe berichten. Overigens ook niet bij het Netflixen. Heerlijk! En de OnePlus 6 ondersteund standaard Netflix in Full HD door de Google WideVine ondersteuning. Top!

Accuduur

Met 3.300mAh heeft OnePlus de accu van het toestel niet verder vergroot ten opzichte van de OnePlus 5T. De Qualcomm Snapdragon 845 chipset is echter wel een stuk energiezuiniger. Het resultaat is dat het toestel het einde van de dag haalt met nog zo’n 20~25% energie op de teller. Dat is niet heel ruim, maar wel prima. Neem je hem mee naar een festival, is een powerbank wel handig.

Gelukkig krijg je van OnePlus ook de Dash Charger. Een snellader waar we sinds de OnePlus 5 al diep van onder de indruk zijn. Met een half uurtje laden heb je doorgaans voldoende stroom voor een halve dag tot driekwart dag gebruik. Heerlijk. Draadloos laden kan helaas nog niet.

Conclusie: OnePlus 6

China is het land van de cijfertjes. Daar koopt de Chinees het snelste toestel, ongeacht wie hem maakt. En dat is nu de OnePlus 6. Een applaus waardig. Dit neemt niet weg dat OnePlus meer dan ooit laat zien waarom het toestel goedkoper is. De camera’s zijn goed, maar niet top of the line. Draadloos laden ontbreekt ook en stereogeluid is er ook niet, laat staan echte waterdichtheid. Maar alles daarbuiten is puur genot voor toch ruim een derde minder euro’s.

1 REACTIE

 1. Tsja, m.i. blijft het een lastige propositie als ik het vergelijk met de S9 of de S9+. Die zijn duurder, maar je krijgt voor die meerprijs ook wat terug (en vaak ook extra dingen, zoals een Harman Kardon speaker die je kan doorverkopen of gewoon als meerwaarde kan zien).
  Ze hebben een hogere resolutie van het scherm, HDR, hebben geen last van de nadelen die in de review staan en een betere reputatie op het gebied van features in de software (veel functies die je in Android pas vanaf een bepaalde versie krijgt zitten vaak al in de skin van Samsung) en updates (mijn Oneplus 2 is blijven hangen op Android 6, terwijl de S6 van Samsung Oreo heeft). Daarnaast had HowToGeek een artikel over OnePlus die me sowieso wat doet twijfelen over het merk. Maar goed, aan de andere kant is dat natuurlijk wat je krijgt wanneer je minder uitgeeft.
  Het is tof dat er iets bestaat als OnePlus, maar ik denk dat ze met deze prijs veel minder interessant zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.