Logo GadgetGear.nl
Stobe Cinematic 4K Beamer Unboxing
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Stobe Cinematic Beamer

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Stobe Cinematic Beamer 4K met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Veel accessoires
  • Goede Android TV implementatie
  • Goede afstandsbediening
  • Prima geluid
  • Goede projectiekwaliteit

THE BAD

  • Een goed projectiedoek is wel echt een must

Het komt niet vaak voor dat een merk haar projector een beamer noemt… want buiten Nederland gebruikt niemand die term. Dat laat meteen zien dat Stobe als merk zich echt richt op de Nederlandse markt. Wij mochten deze nieuwe projector als een van de eersten testen.

Unboxing

Wanneer je deze projector bestelt krijg je bij de meeste verkopers niet 1 maar 2 doosjes toegestuurd. Je ontvangt namelijk het Stobe NANO Projectie scherm 100inch meegeleverd, met bevestigingsmateriaal. De projector zit in een doos met een draagtas, een externe voedingsadapter en een afstandsbediening. Batterijen moet je zelf nog even regelen.

Ontwerp

Wie veel apparatuur vast heeft gehouden verwacht zonder twijfel een flink zware behuizing. Maar met de komst van LED-projectie is dat natuurlijk niet meer nodig. De projector is dan ook verrassend licht.

Boven op de projector vinden we de basisbediening. Altijd handig voor wanneer je de afstandsbediening even niet bij de hand hebt. Aansluitingen zitten op de achterkant. Daar zit ook een klepje, waarachter een ETOE Google TV kastje zit. ETOE is de partner waarmee Stobe deze projector hier op de markt brengt. Dat ze dit kastje erin hebben zitten is bijzonder slim. Het laat je in theorie namelijk toe om op langere termijn deze smart TV module te vervangen wanneer de software te ver verouderd. Hier scoort Stobe nu al punten op duurzaamheid!

Onderop de projector zit nog een statiefmount. Stobe verkoopt statieven als accessoire voor haar projectors, maar je kunt vrijwel ieder statief dat je al hebt gebruiken. Ook het gros van de universele wallmounts voor speakers zijn geschikt voor deze bevestiging. Stobe laat je hier dus heel veel ruimte.

Afstandsbediening

Google stelt strenge eisen aan afstandsbedieningen voor haar Google TV platform. De belangrijkste knoppen voor het navigeren door de interface van de projector, zitten dus op dezelfde plekken die je gewend bent van jouw Google TV. Ook zitten er snelknoppen op voor de grootste streamers.

Stobe Cinematic 4K Beamer Afstandsbediening

Handig is dat de afstandsbediening voorzien is van knoppen om de focus snel en simpel bij te stellen. Deze reageren ook lekker precies.

Keystone en autofocus

Luxe die veelal ontbreekt bij goedkopere projectors, is de mogelijkheid om de projectie goed af te stellen op het projectieoppervlak. Om simpel te zeggen, zorgen dat het beeld niet vervormd en recht op de muur staat.

Stobe projectiedoek

Hoewel je eventuele zoom zelf bij moet stellen in het menu, is de projector moeiteloos in staat om met automatische keystone correcties het beeld recht op de muur te zetten. Verplaats je de projector, dan zal hij zich meteen weer corrigeren. Heb je een projectiescherm, dan herkent hij deze en past hij de correctie daar ook op aan. Waanzinnig handig.

Datzelfde doet de projector ook met autofocus. Soms zit deze er net een stapje naast, maar dat is iets waarvan ik het idee heb dat vooral ik het zie en anderen niet zo. Dan is deze handmatig snel te corrigeren.

Projectiekwaliteit

Stobe NANO Projectie scherm 100inch

Met 250 ANSI lumens is de projectie op een gewone witte muur, niet heel fel. Dan moet je de kamer echt lekker donker maken. Maar met dat projectiescherm van het merk zelf, wordt het al snel een heel stuk beter. Dit komt doordat het scherm hoogreflectief is. Hierdoor kun je in een schemerige kamer al prima films en series kijken, mits ze niet al te veel donkere scenes bevatten. Is dat wel zo, dan heeft het toch de voorkeur dat je de kamer echt donker maakt.

Projectie op de muur en op het Stobe NANO Projectie scherm 100inch scherm

De LED projectielamp in de projector is gemaakt voor 50.000 branduren. Dat staat gelijk aan 5,7 jaar non-stop aan staan. Over slijtage hoef je op papier dus zeker geen zorgen te hebben.

Geluidskwaliteit

In de projector zitten twee 10 Watt speakers verwerkt. Hierdoor kan deze stereogeluid neerzetten. Heel briljant is het niet. Het is gewoon prima. Google TV staat je toe om via Bluetooth (maar je kunt ook bedraad) een speaker aan te sluiten. Voordeel is dat je die dan ook aan de kant van de projectie kunt plaatsen, waardoor geluid natuurlijk precies uit de goede richting komt. Qua geluid dus niets dat indruk maakt, maar wel de juiste opties om daar zelf wat aan te doen. Voor het prijsniveau is het geluid dus echt prima geregeld.

Hoe zit het met de actieve koeling? Die hoor je natuurlijk wel. We hebben geen meetapparatuur, maar Stobe zet het geluid zelf op 35dB. Hoewel aanwezig, is het geluid van de ventilator niet storend aanwezig. Dus dat is prima.

Android TV

De projector komt met Android TV aan boord. Daarmee is hij automatisch ook geschikt voor Chromecast gebruikers. Als Chromecast is hij voor zowel beeld als muziek te gebruiken.

oplus 1310720

We hebben Android TV getest met alle populaire streaming apps in Nederland. Van Ziggo Go tot aan Netflix en HBO, alles werkt naar behoren. Ook het spelen van games gaat prima op de chipset, zolang je niets speelt dat grafisch zeer intensief is. Denk daarbij aan Fortnite.

Aansluitingen

Je bent zeker niet beperkt tot het gebruik van Android TV of Chromecast op deze projector. Er zit ook een HDMI ingang op om bijvoorbeeld een spelcomputer mee aan te sluiten. Je kunt via USB direct mediabestanden afspelen en de audio-uitgangen gebruiken voor beter geluid. En ja, we hebben ook de Etoe smart TV module eruitgehaald en de Switch direct op USB-C aangesloten. Dat werkt ook prima.

Aansluitingen van de Stobe Cinematic

Conclusie Stobe Cinematic Beamer

Met haar Stobe Cinematic Beamer weet het jonge merk een prijstechnisch, extreem aantrekkelijke projector voor thuisgebruik neer te zetten. Het beste resultaat haal je wel echt met een reflecterend projectiescherm, maar dat verkopen ze je ook graag. Eigenlijk is dat echt een essentiële aankoop om veel plezier van deze projector te hebben. Ook de geluidskwaliteit mogen we op dit prijspunt echt niet over klagen. Dat is echt wel prima en je kunt gemakkelijk met externe speakers werken.

Stobe Cinematic 4K Beamer kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.