Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Oppo Find X (vernieuwende Android smartphone)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Waanzinnig mooi en goed display
  • Camera’s zijn een echte eyecatcher
  • Deze smartphone heeft een enorme patserfactor
  • Zeer snel op te laden
  • Prima uithoudingsvermogen
  • Enorm snel op te laden

THE BAD

  • Geen high-end streaming profielen onder Bluetooth
  • Geen ondersteuning voor NFC
  • We missen echt de vingerafdrukscanner
  • Display blijft steken op Full HD+ resolutie

Oppo zet groots in op Europa en lanceerde onlangs een enorm sterk vlaggenschip. Voor een enorm stevige prijs. En daar komen ze mee weg. Ondanks dat het toestel wel een paar steken laat vallen, is het misschien wel het meest opvallende toestel dat je dit jaar kunt kopen.

Unboxing

Qua unboxing is de Oppo Find X lekker volledig. Wat je niet op de video ziet, is dat er zelfs een backcover bij zit. Deze bleef helaas steken in de doos en viel hierdoor niet op. Een screenprotector wordt helaas niet af-fabriek geplaatst. Dit was nog wel een sterke toevoeging geweest.

Qua oordopjes krijg je oordopjes die sterk lijken op die van Apple. Huawei levert die inmiddels ook. Bij mij blijven die niet in de oren steken, bij jou misschien wel. De audiokwaliteit is echt prima. Je krijgt een USB-C kabel en een stevige snellader. Qua unboxing dus helemaal top.

Display

De Oppo Find X koop je vooral voor het ontwerp. Net als bij de Samsung Galaxy S9 en Samsung Galaxy Note9 komt het toestel met een gebogen rand. Maar het display loopt niet zo ver door op de zijkanten dat je met jouw vingerkootjes het scherm per ongeluk aanraakt en onbedoelde dingen doet. Het display is dus gebruiksvriendelijker, maar vooral ook wouw. Want de zijkanten, onder- en bovenkant zijn dun. Geen lelijke inkeping of dikke rand. Het ontwerp klopt gewoon.

Oppo voorziet de Find X van een AMOLED display om deze buiging mogelijk te maken. Het AMOLED display zorgt ook voor energie besparing en fantastische contrasten. Met een resolutie van 1.080×2.340 heeft Oppo opmerkelijk genoeg wel voor een Full HD+ resolutie gekozen. Waarom!?

Oppo beschermt het display keurig met Gorilla Glass 5. Daar wordt niet bespaard. Let op, screenprotectors zijn erg lastig te vinden voor dit toestel.

Design

De problemen die anderen met speakers en camera’s hebben lost Oppo op door deze gemotoriseerd onder het display langs te laten schuiven wanneer deze nodig zijn. Ook dat is slim. Zo kan Oppo letterlijk alle technologie kwijt voor goede prestaties, zonder zorgen te hebben over de ruimte die alle sensoren innemen. Bovendien blijven camera’s zo langer vrij van vingerafdrukken.

Android 8.1 en ColorOS 5.1

Oppo overgiet Android 8.1 met haar ColorOS 5.1. Net als bij Huawei, is het idee een ervaring te leveren die sterk lijkt op die van iOS. Om de Apple gebruiker om te krijgen Android te proberen. Android gebruikers missen hierdoor al snel de app drawer. In mijn geval werd mijn homescreen al snel een onoverzichtelijke bende. Als Android gebruiker wil je al snel een andere launcher installeren. Let op, de Google Launcher is niet meer compatible. Dus je komt op alternatieven als de Nova Launcher.

Verder kent de Oppo Find X vrijwel geen bloathware en dat vinden we erg prettig. Waar Huawei probeert om nog wat extra euro’s te verdienen met apps als die van Booking.com, doet Oppo dit niet. Netjes!

Verder zijn er nog wel wat problemen in de Nederlandse vertaling van ColorOS en vinden we ook nog wat kleine ongemakjes. Bijvoorbeeld in hoe het toestel met notificaties om gaat. Oppo dochter OnePlus doet vrijwel niets met Android. Van ons mag Oppo dit voorbeeld volgen.

Chipset en benchmarks

Qua prestaties heb je echt helemaal niets te klagen. Met de Qualcomm Snapdragon 845 chipset krijg je de krachtigste chipset van dit moment. Oppo voorziet deze van een royale 8Gb werkgeheugen, wat we nog steeds niet veel zien gebeuren in de markt. Afhankelijk van de uitvoering krijg je 128GB of 256GB opslagruimte.

Opvallend is dat de snelle chipset niet volledig wordt benut. Zo kiest Oppo voor USB 2.0 in plaats van 3.1. Hierdoor gaat het verplaatsen van bestanden van en naar de computer langzamer dan je zou willen. Waarom!? Oppo gebruikt wel USB-C.

Kijken we naar de benchmarks, zien we hele nette scores. Gamers zullen blij zijn dat het toestel op de zesde plaats staat bij AnTuTu. Het zijn vooral de echte gaming phones en de OnePlus 6 die het toestel inhalen. Ook in 3DMARK schoort het toestel hoog door de Adreno 630 GPU. In dagelijks gebruik heb je gewoon een heel snel toestel in de hand en dat is ook heel lekker. Geen klachten hier.

Draadloos

Hier slaat de Oppo Flind X de plank voorzichtig mis. Dat Oppo 60GHz WiFi niet ondersteund is prima. Dat is iets dat we alleen nog bij Samsung vinden en simpelweg nog niet relevant is. Bluetooth 5.0 is aanwezig maar… geen ondersteuning voor aptX of aptX HD terwijl de chipset dit wel toestaat. Nog veel erger, geen NFC. Mobiele betalingen, gemakkelijk koppelen met accessoires… het zit er allemaal niet in. Hier is Oppo aan het besparen gegaan en dat kost in onze review toch echt punten.

Ook qua locatiebepaling loopt de Oppo Find X niet bepaald vooraan. GPS (VS), Glonass (RU) en BDS (CN) zijn aanwezig, maar nog geen Galileo (EU).

Biometrische gegevens

Oppo vertrouwd qua authenticatie echt op gezichtsherkenning. Wanneer de camera naar buiten schuift, bevat deze alle techniek die nodig is om dit goed te doen. En dit werkt echt enorm goed. Zelfs wanneer ik in de oktoberzon een zonnebril op heb. Of een hoge kraag wanneer het wat harder waait. De gezichtsherkenning is net zo goed als bij de toestellen van Apple en dat is lekker.

Echter, iedere keer moet de camera uitschuiven en dat kost iets tijd. Juist bij dit toestel zou het lekker zijn ook de vingerafdrukscanner te kunnen gebruiken. En dat is geen optie. Oppo heeft de Find X niet van een vingerafdrukscanner voorzien en wij zien dat echt als een groot gemis. Ook hier levert het toestel punten in.

Cameraprestaties

Oppo probeert duidelijk mee te spelen met de grote jongens, als het om de camera gaat. Er is flink geïnvesteerd en dan kijken we eerste even naar wat Oppo met video doet.

Samsung wist al vroeg te verbazen met haar super slowmotion beelden. Die 960 frames per seconde haalt Oppo helaas niet, maar wel 480 frames per seconde op 720p en 240 frames per seconde op Full HD. Nog steeds enorm netjes zoals je aan het einde van onderstaande video kunt zien.

Kijken we naar regulier filmwerk zien we aardige prestaties op 4K, maar beeldstabilisatie is vrijwel afwezig. Wanneer je in Full HD filmt op 30 frames per seconde, krijg je wel beeldstabilisatie. In de preview op het display viel me dit niet op. Vandaar dat ik het onjuist benoem in de video. Qua filmen had het beter gekund.

Qua fotografie maakt Oppo veel goed. Zeker bij mooi weer levert de Oppo Find X echt geweldige foto’s af. Foto’s die je binnen maakt krijgen al snel wat meer beeldruis, maar dat is beter dan een onscherpe foto. Oppo maakt hier de juiste afweging. En dit levert dan ook een prima camera voor en achter op.

Natuurlijk doet Oppo ook haar best de Oppo Find X met zoveel mogelijk fun functies uit te rusten. In China is het verbeteren van jouw schoonheid erg belangrijk. Doorgaans zien we dan algoritmes die oneffenheden in de huid wegwerken e.d. Oppo gaat verder. Je scant jouw gezicht in 3D en kunt dan op chirurgisch niveau aanpassingen maken in jouw gezicht. Daarbij geeft de app zelfs adviezen over wat men mooi vindt. Daarna worden selfies aangepast.

Accuduur

Qua accu, krijg je een nette 3.400 mAh aan energie opslag mee. Andere vlaggenschip toestellen komen met grotere accu’s, maar dit is toch genoeg om het einde van de dag te halen. Bovendien krijg je een hele snelle lader meegeleverd. Er is ook een model met 3.730 mAh accucapaciteit, maar deze heeft iets bijzonders. Namelijk VOOC laden. De 3.400mAh is in twee accucellen geplsitst die gelijktijdig worden opgeladen. Hierdoor kun je in 5 minuten voldoende stroom laden voor 2 uur spreektijd. De hele Oppo Find X laden kost je 35 minuten. Dat is een hele sterke feature voor Oppo.

Concurrenten

Hoewel er veel valt te zeggen voor de innovatieve camera en het fantastische display, heeft Oppo een aantal stevige concurrenten. Op cameragebied lopen de Hawei P20 Pro en Huawei Mate20 Pro Het toestel dik voorbij en ook de Samsung Galaxy S9 en Samsung Galaxy Note9 maken net iets mooiere plaatjes. En die hebben allemaal weer last van Oppo’s dochteronderneming OnePlus die dezelfde sterke chipset voor de helft van het geld levert. Je kiest de Oppo Find X dus echt voor het innovatieve display en de opvallende camera. Voor alle andere argumenten zijn andere toestellen interessanter.

De echte concurrent voor de Oppo Find X komt echter uit China. De Mi Mix 3 van Xiaomi heeft een vergelijkbaar ontwerp qua display en camera. Daarnaast ligt de resolutie van het display hoger en… er is een vingerafdruksensor. We geven toe, Xiaomi heeft de tijd gehad om de kritieken op de Oppo Find X te lezen en het toestel is nog niet eens officieel aangekondigd.

Alternatieve uitvoering

Jarenlang werkte het merk Lamborghini samen met Asus. De snelste laptops kwamen in Lamborghini uitvoering. Qua smartphones deden de twee merken minder met elkaar. Oppo lijkt het gat op te vullen met een Lamborghini uitvoering van de Find X. Net wat exclusiever.

Conclusie: Oppo Find X

Ondanks dat het een duur vlaggenschip is, mogen we zeggen dat Oppo een beetje de kantjes eraf loopt. En dat is zonde. Het probeert te besparen op minder opvallende zaken en daar balen we een beetje van. Het is namelijk een enorm leuk en vernieuwend toestel. Een toestel dat iedereen even in de hand wil houden. Voor het lef om te vernieuwen geven we Oppo vier sterren, maar meer is het toestel echt niet waard.

Oppo Find X kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.