Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Huawei Mate20 Pro (Snelle Android met top fotocamera)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Maakt fantastische foto's
  • Bloedsnel
  • Niet te glad :-)
  • Voorzien van de laatste technieken
  • Extreem goede accuduur

THE BAD

  • Filmen in 4K gaat niet heel goed

De nieuwe Huawei Mate20 pro. We hebben ruim twee weken ervaring met het toestel. Dat we de review nu pas live zetten is omdat dit het eerste vlaggenschip van Huawei is, waar we niet 100% lovend over zijn qua camera. Al zijn foto’s standaard top, het filmen kan echt beter.

Unboxing

Huawei levert het toestel dit keer zonder een transparante backcover. Bij de vorige Mate series toestellen werd deze nog wel meegeleverd. Wel krijg je echt een enorm snelle lader, USB-C kabel, prima headset, sim tool, 3,5mm USB-C audio adapter en de nodige documentatie.

Achtergrond: Slimme release cycle

Huawei kan, net als Samsung en Apple, eigen chipsets produceren. Daarbij hanteert Huawei, net als Apple, een slim release schema. De P series krijgt altijd rond april een nieuw vlaggenschip. In deze P series komt dan de nieuwste Leica cameratechniek.

De Mate series volgt pas veel later in het jaar, wanneer Huawei haar nieuwste chipset klaar heeft. Huawei heeft zo de tijd om de nieuwste ARM processors goed te testen alsmede de nieuwe Mali GPU’s. Zo kan het kosteneffectief, een heel scherp presterende chipset neerzetten.

Huawei pakt hiermee nog een belangrijke primeur. Het is namelijk de eerste 7nm chipset die het in dit toestel plaatst. Daar lees je meer over onder de specs en ook qua accuduur komen we nog even op dit onderwerp terug.

Design

We ontvingen enkele weken geleden de Black edition van de Huawei Mate20 Pro. Gelukkig mochten we deze week ook de Twilight Edition even uitpakken. Hoewel de black edition er mooi, strak en zakelijk uitziet, is de Twilight edition echt wouw. De voergang van blauw bovenaan het toestel en wart onderaan ziet er echt geweldig uit. De kleuren lopen ook door op het metalen frame, waar het metalen frame van de black edition weer zilverkleurig is.

Natuurlijk imponeert de Leica triple camera opstelling. Samen met de LED flitser is de camera nu in een vierkant geplaatst. Daarmee wijkt het ontwerp totaal af van wat we gezien hebben bij toestellen als de Huawei P20 Pro en de Huawei Mate10 Pro. Zou Huawei in de toekomst nog meer camera’s plaatsen (bijvoorbeeld als antwoord op de Samsung A9 (die een camera meer heeft) is het design nog steeds te handhaven door de flitser weer uit het blokje te halen. Hier heeft Huawei nu echt de kans ultieme herkenbaarheid voor haar toestellen te creëren.

Beide kanten van het toestel zijn van 3D glas. Dit ligt echt heerlijk in de hand. Wat knap is, is dat het glas van Huawei niet zo glad is. Dat is toch onze voornaamste klacht dit jaar. Huawei heeft de consument gehoord en speelt hier dus slim op in. Erg leuk detail is ook de rode power knop. Bij de P20 Pro kreeg deze al een rood lijntje, maar nu is hij in zijn geheel rood. Dit geeft het toestel wat meer flair.

De behuizing van de Huawei Mate20 Pro is wederom waterdicht. Nu IP68, dus ook hier maakt Huawei stappen.

Display

Huawei maakt beste stappen qua displays in haar toestellen. Ook nu weer, krijg je een lekker energiezuinig AMOLED display. Het display heeft een doorsnede van 6,3 inch. Met een resolutie van 1.440×3.120 pixels heb je een lekker scherp display bij het gamen en bij het streamen van video’s. Over video’s gesproken, het display kan HDR10 content weergeven en dat ziet er werkelijk fantastisch uit.

Android 9.0 met EMUI 9.0

Huawei behoort tot de eersten die hun vlaggenschepen op basis van Android 9.0 in de winkel leggen. Huawei is altijd goed in het introduceren van de nieuwste Android versies op de Mate series.

Iets waar Huawei sinds het begin goed in is, is het plaatsen van bloathware. Hoewel voor het gros eerst toestemming wordt gevraagd, zien we toch nog ongewenst de eBay en booking.com app op het toestel in een map met top apps. Een map waar Huawei zelf apps naartoe kan duwen op basis van jouw gebruik. Ik snap dat dit een manier is om extra geld te verdienen aan goedkope toestellen, maar stop hiermee op vlaggenschip toestellen.

EMUI maakt wederom mooie stappen binnen de Android beleving al worden ze steeds subtieler. Wat je vooral ziet is diepere integratie van AI in het OS en dat werkt erg prettig. Ook is het aantal instellingen teruggebracht van 940 naar 843. Dat scheelt wat keuzestress wanneer je het toestel in gebruik neemt ;-). Apps starten onder EMUI zo’n 12% sneller.

Verder introduceert Huawei haar eigen wachtwoord manager in EMUI 9.0. Hierdoor is het gemakkelijker wachtwoorden op te slaan.

Specs en benchmarks

Huawei heeft de Mate20 Pro voorzien van haar nieuwe Kirin 980 chipset. De eerste chipset op basis van twee NPU’s (neural processors) en op basis van het 7nm procedé. Hoe kleiner het aantal nm waarop een chipset is gemaakt, hoe minder energie het nodig heeft en hoe sneller het kan werken. Hier behaalt het toestel dus een flink deel van haar lange accuduur. Bovendien zorgen de NPU’s er voor dat ze de CPU en GPU flink ontlasten voor nog snellere AI functies op het toestel. Ze zijn echt ontworpen om juist die berekeningen goed uit te voeren.

Er zijn twee uitvoeringen van het toestel. Wij ontvingen van Huawei de 128GB/6GB uitvoering, maar er is ook een 256GB/8GB uitvoering die op papier een stukje sneller zal presteren. Immers, meer GB’s aan werkgeheugen.

Hoewel we de verwachting hadden dat deze chipset velen anderen op haar donder zou geven, zijn de prestaties in 3DMark en AnTuTu niet bijzonder goed. Nu is het wel zo dat deze benchmarks eigenlijk niets met de NPU’s doen en vooral het geheugen, de CPU en de GPU testen.

In dagelijks gebruik, merk je daar echter niets van. Het toestel voelt echt bloedsnel aan, nonstop.

Wil je opslagruimte uitbreiden? Eindelijk kan dit weer. Maar nu met NM geheugenkaarten. Een nieuwe standaard, ontworpen door Huawei zelf. Het idee is dat de aansluiting nu vergelijkbaar is met die van een SIM kaart. Hierdoor kan de kaart geplaatst worden zonder een speciale aansluiting te moeten maken.

Audiobeleving

Qua audio is de Huawei Mate20 Pro opnieuw een meesterwerkje. De DAC in de smartphone is in staat om tot 32-bit/384kHz hi-res audio af te spelen. Het toestel beschikt niet over een 3,5mm audio aansluiting. Daar krijg je nu een adapter voor meegeleverd. Ook krijg je standaard een SUB-C headset. Het geluid van de headset is behoorlijk goed.

Het geluid van de smartphone zelf is fantastisch. Lekker vol en ruimtelijk. Zeker bij het kijken van video kan ik dit enorm waarderen.

Camera – Fotografie

We gaan de camerabeleving even helemaal splitsen. Omdat de kwaliteitsbeleving ook twee belevingen kent. Eerst ga ik het hebben over de ware kracht van de triple Leica camera in de Huawei Mate20 Pro.

Ik geef toe dat ik, sinds de Huawei Mate10 Pro, eigenlijk niet meer met mijn DSLR (Canon EOS 70D) op stap ga. Nouja, voor nachtfotografie ging die nog wel mee. Met de P20 Pro begon ik ook nachtfotografie te doen met mijn smartphone. Nu met de Mate20 Pro wordt het tijd om mijn DSLR op marktplaats te zetten. Sterker nog, ik fotografeer zelfs niet meer in RAW. Het kan wel, maar de AI is zo goed dat ik weinig tot geen behoefte heb om kleuren aan te passen. Adobe Photoshop gebruik ik nog vooral om te knippen en te plakken, maar niet meer om te corrigeren.

De triple camera van Huawei is buitengewoon goed qua opstelling. Net als bij de Huawei Mate20 Pro, krijg je een 40 megapixel f/1.8 camera met een hoek van 27mm als de belangrijkste camera in het toestel. Toch zijn er een paar wijzigingen. Nu krijg je er een 20 megapixel f/2.2 16mm groothoek bij en een 8 megapixel f/2.4 80mm telelens. Een zeer indrukwekkende selectie aan camera’s.

De camera’s combineren verschillende methoden van autofocus. Voor alles dat dichtbij is, beschikken de camera’s over laser autofocus.

En dan is er nog de seflie camera. Deze krijgt al jaren veel aandacht bij Huawei. Ook nu zien we weer een hele fijne 24 megapixels met een lichtgevoeligheid van f/2.0. Deze camera heeft een beeldhoek van 26mm. Er is HDR ondersteuning, maar soms willen achtergronden toch overbelicht worden.

Camera – Video

Video geeft dit keer een heel ander beeld. Filmen op 4K gaat met maximaal 30 frames per seconde, waar OnePlus 6T dit al doet op 60 frames per seconde (beperkt tot maximaal 5 minuten per opname). Hier had ik iets meer verwacht. De beeldstabilisatie heeft bovendien erg veel moeite met de linker- en rechter randen. Daar zien we onder 4K schokken. Jammer.

Ga je voor Full HD, kun je zeer soepel filmen in 60 frames per seconde, maar alleen zonder beeldstabilisatie. Een gemiste kans. Met 30 frames per seconde krijg je wel weer optische beeldstabilisatie. En… die is echt perfect!

De selfie camera doet het prima bij het filmen en filmt in Full HD met 30 frames per seconde. De achtergrond kan bij grote contrasten een beetje uitgebeten worden, maar over het algemeen weet hij prima te schakelen.

Er zijn vele speciale functies aanwezig in het toestel die je echt smeken om creatief gebruikt te worden. Van kleurenfilters tot een autofocus die objecten perfect volgt. Ook de AI camera is leuk. Je animeert dan een emoji voor maximaal 10 seconden. Tenslotte is het nog mogelijk om 3D scans van objecten te maken en ook deze weer tot leven te brengen.

En het voelt dan ook een beetje alsof Huawei daar iets teveel de focus heeft gelegd. En daardoor zelf misschien niet door heeft dat die 4K video modus echt nog wel wat ontwikkeling had kunnen gebruiken. Nu kregen we vanmorgen een firmware update die iets meer rust lijkt te hebben gebracht, maar dit kan echt beter.

Een ander verbeterpunt is het schakelen tussen camera’s tijdens het filmen. Huawei lat dit toe, maar na schakelen tijdens het filmen is het beeld niet scherp. Het lijkt wel of hij elektronisch zoomt op de hoofdcamera in plaats van te schakelen naar de andere camera’s. Gemiste kans. LG heeft dit bijvoorbeeld wel goed onder controle.

Biometrische herkenning

Huawei behoort tot één van de eersten die een vingerafdrukscanner onder het display plaatst. Inmiddels kunnen we de OnePlus 6T, Oppo Find X en Huawei Mate20 Pro naast elkaar liggen. Wat we zien is dat dit stukje technologie echt nog ontwikkeling nodig heeft. Alle drie te toestellen reageren wat langzamer dan bij traditionele scanners en allemaal hebben ze wat moeite als het de vinger bijvoorbeeld ondersteboven op het scherm plaatst.

Wat ik zelf vooral mis is dat ik hem niet meer op de tast kan gebruiken. Ik moet namelijk kijken waar ik mijn vinger op het display moet zetten. Voorheen voelde ik de rand van de scanner.

De gezichtsherkenning is wel echt top. Dit komt vooral doordat Huawei nog een dot projector gebruikt om 3D scans te kunnen maken. Doen ze slim en goed. Deze is het snelst.

Accuduur

Sinds de release van de Samsung Galaxy Note9 heeft Huawei geroepen een smartphone met een nog grotere accucapaciteit te introduceren met de Mate20 series. Huawei plaatst maarliefst 4.200mAh aan capaciteit in de toch slanke body van het toestel. En ook hier zien we voordelen van de overige specs. Het AMOLED display verbruikt relatief weinig energie, maar ook de chipset vraagt weinig energie. Door gebruik te maken van een 7nm chipset gaat minder energie verloren aan warmte. We gaan nu echt naar de twee dagen gebruiksduur toe.

Huawei Mate20 Pro Flipcover

En dan is er nog de flipcover die Huawei zelf verkoopt. Met een soort frosted display. Een cover die echt fantastisch om de body van het toestel valt. Zelfs van de kleuren van de Twilight is nog wel het één en ander te zien in de cover. Netjes!

Conclusie: Huawei Mate20 Pro

Huawei doet echt enorm veel goed met de Huawei Mate20 Pro. Het toestel ziet er beter uit, het is bloedsnel en neemt prachtige foto’s. Met video heeft het toestel echt nog moeite. Dat wil zeggen, als je met 4K filmt. Blijf je weg van 4K is weinig aan de hand, al is scherpstellen in het macro bereik ook niet altijd even tof. En dat is jammer.

De Huawei toestellen staan de laatste jaren voor zo goed als foutloze camera’s en dit jaar hebben we dus toch wat kritieken. Maar het lijkt ons op te lossen met een firmware update. Wellicht zien we hier nog verbetering in. Toch is de Huawei Mate20 Pro voor nu en voorlopig zeker onze favoriet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.