Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: OnePlus 5T

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Prachtig design
  • Zeer goed display
  • Extreem snel
  • Zeer korte laadtijd
  • Intelligent gebruik van de vingerafdrukscanner

THE BAD

OnePlus lanceert haar tweede flagshipkiller in de 5 series. Afgelopen week gingen wij met de OnePlus 5 op stap. Een smartphone met echt enorme spierballen, maar er is toch dat ene puntje waar we het echt even met je over moeten hebben. Een puntje dat echt het verschil maakt tussen een must-have en een nice-to-have.

Unboxing

Maar eerst de unboxing. Als je het filmpje bekijkt valt het meteen op; we unboxen de persversie van het toestel. Je krijgt een klein kijkje achter de schermen en laten zien hoe wij het toestel hebben ontvangen. Jij krijgt immers gewoon het witte doosje.

En het witte doosje is ook gewoon goed gevuld. Geen meegeleverde screen protector; die zit er gewoon op. Meteen al een transparante case zodat je hem vanaf dag 1 tegen stoten en vallen kunt beschermen en natuurlijk de dash charger met haar rode kabel. Voor de unboxing krijgt OnePlus echt de volle punten.

Design

Het design van de originele OnePlus 5 was eigenlijk het grootste nadeel van dat toestel. Het zag er echt prima uit, maar in die periode lanceerden ook de Samsung Galaxy S8, de LG G6 en een serie andere smartphones waar randen rondom het display zoveel mogelijk werden geminimaliseerd. Voor een vlaggenschip van dit jaar was het allemaal een tikkeltje outdated.

Met de OnePlus 5T lijkt het tij te keren. Zoals we van de eerste OnePlus toestellen gewend waren, is het design nu ook helemaal up-to-date. Dunne randen naast het display, dikke randen eronder. Maar… ook die zijn naar verhouding erg dun geworden.

De vingerafdrukscanner is naar achteren verplaatst. Wat mij betreft een zeer positieve aanpassing in het ontwerp. Bovendien is het toestel heerlijk slank, zelfs met de OnePlus eigen covers. Niets te klagen, niets te wensen.

Display

Het display is veel groter geworden, iets waar ik zelf heel positief over ben. OnePlus heeft het toestel van een AMOLED display voorzien. Ook in volle zon is het display goed bruikbaar. De afronding van het display in de hoeken is echt perfect uitgevoerd.

De OnePlus 5T heeft de inmiddels populaire 18:9 beeldverhouding overgenomen wat erg plezierig is. Zowel bij het streamen van Netflix content als multitasken werkt dit erg plezierig. Voor VR is de resolutie prima, al blijft quad-HD wenselijk. Gorilla Glass 5 beschermt het display.

Vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning

OnePlus heeft achterop de OnePlus 5T een keramische vingerafdrukscanner geplaatst. Een nette ronde zoals we deze heel veel tegenkomen. Hoewel OnePlus claimt dat deze zeer snel is. Snel is hij zeker wel, maar de nauwkeurigheid is niet de beste die we hebben gezien. Hij is minder nauwkeurig dan het model op de reguliere OnePlus 5.

Daar staat tegenover dat het toestel gezichtsherkenning bevat met 100 identificatiepunten. En dat werkt in de praktijk echt geweldig. Sterker nog, ik ben vrijwel meteen gestopt met de vingerafdrukscanner. De prestaties van de gezichtsherkenning zijn vergelijkbaar met die van de Galaxy S8 / Galaxy Note 8.

Specs en benchmarks

De OnePlus draait op de razendsnelle Qualcomm Snapdragon 835 chipset. Een chipset waar vrijwel alle vlaggenschepen van andere merken ook op draaien. De chipset werd begin dit jaar geïntroduceerd en er is nog geen opvolger. Mogelijk een goede reden voor OnePlus om deze tweede smartphone van dit jaar in de 5 serie te houden.

Niet alleen is deze chipset van zichzelf enorm snel, je krijgt 8GB aan werkgeheugen in deze Android smartphone en dat is enorm veel werkgeheugen. Dit zie je ook terug in de benchmarks die echt prachtige scores laten zien. In het dagelijks gebruik merk je dat het schakelen tussen apps echt razend snel gaat.

De chipset is sterk en levert ondersteuning voor vele nieuwe technologieën. Toch is OnePlus bescheiden. Zo is er nog geen ondersteuning voor 60GHz WiFi, wat we wel op enkele andere vlaggenschepen zien. Onze eerste tests wezen uit dat dit momenteel nog niet heel nuttig is. Een optie die we prima kunnen missen.

In ruil is ondersteuning voor Bluetooth meer dan up-to-date. Niet alleen vinden we Bluetooth 5.0 in het toestel, maar ook ondersteuning voor audiostreams op aptX en het nieuwe aptX HD. Heb je dus een dure, draadloze headset, weet je zeker dat de OnePlus 5T daar alles uit zal halen. Er is AANC ondersteuning, maar ook Dirac HD Sound. NFC ondersteuning is er natuurlijk ook.

En dan zien we weer een puntje van besparing. De OnePlus 5T is een smartphone met USB-C aansluiting en kan met 4K opnamen aardig grote bestanden genereren. Toch heeft OnePlus er een USB 2.0 aansluiting op gezet in plaats van USB 3.0.

Qua navigatie is alles wederom aanwezig. GPS, Glonass, BeiDou en Galileo zijn aanwezig. Plaatsbepaling gaat snel en goed.

OxygenOS

Met haar eigen OxygenOS heeft ook OnePlus softwaretechnisch een sterke troef in handen. Zo bevat het OS app cloning. Wil jij onder twee Facebook accounts werken? Geen probleem. Ideaal voor mensen zoals ik ;-). Bepaalde apps kunnen ook achter een extra wachtwoord worden gezet. Handig voor wanneer de kids de smartphone weer eens hebben gepakt. Ook worden jouw foto’s op een kaart gezet om te zien waar je de foto’s hebt genomen. Reading mode laat het scherm lijken op dat van een ereader om zo een rustiger ervaring te bieden. Wil je screenshots maken, kun je dit ook gemakkelijk van bijvoorbeeld een hele webpagina doen. Handig!

Met Do Not Disturb kun je aangeven dat je tijdens het gebruik van bepaalde apps niet gestoord mag worden. Bijvoorbeeld wanneer je lekker aan het gamen bent. Je kunt foto’s nemen door op de vingerafdrukscanner te tikken, maar je kunt ook gestures maken op het display wanneer dit uitstaat. Zo kun je direct bepaalde apps starten bij het unlocken van het toestel. Handig! OxygenOS draait op Android 7.1.1.

 

Camera’s

Voor ik het over de camera’s ga hebben, wil ik toch weer even over het display praten. De OnePlus zal fotoliefhebbers enorm verwennen met de displayinstellingen. Zo is het mogelijk om te schakelen tussen sRGB, DCI-P3 en adaptive mode kleurenprofielen. Zo heb je meer controle over het verschil tussen wat je op jouw display ziet, en op de monitor thuis.

Aan de achterkant van de OnePlus 5T zit een dubbele camera. Deze bestaat uit een combinatie van de 20 megapixel Sony IMX 376K beeldsensor en een 16 megapixel Sony IMX 398 beeldsensor. Beiden hebben een lichtgevoeligheid van f/1.7. Wanneer je in een low-light situatie foto’s gaat nemen, schakelt de OnePlus 5T over naar de 20 megapixel camera. Die is daar speciaal voor ontwikkeld. Wanneer je geen last hebt van bewegingen in het beeld, schiet hij inderdaad prima plaatjes. Maar wanneer je bijvoorbeeld over een beurs loopt, merk je toch dat hij er wat moeite mee heeft. Daar staat tegenover dat de 2x zoom het heel goed doet. Ver boven verwachting zelfs.

Voor zit een 16 megapixel selfie camera. Deze heeft een Sony IMX 371 beeldsensor met een lichtgevoeligheid van f/2.0.

Filmen aan de achterkant gaat op maximaal 4K resolutie met 30 frames per seconde. Wanneer je met 720p HD gaat filmen, kun je de framerate omhoog zetten naar 120 frames per seconde; dus mooie slow-motion opnamen maken. Van optische beeldstabilisatie is helaas geen spraken.

De selfie camera kan helaas niet op 4K filmen. Deze is beperkt tot Full HD (1080p) met 30 frames per seconde. Ik heb een klein filmpje gemaakt om je de kwaliteit van de twee camera’s te laten ervaren.

Accessoires

OnePlus levert zelf een lijn met accessoires waaronder covers. We kregen een aantal samples meegestuurd en de techniek die ze gebruiken is bijzonder. Zo lijken de houten covers ook echt een houten paneeltje te bevatten terwijl ze de zijkanten met flexibel materiaal hebben weten te maken. Al het hout is FSC goedgekeurd. Hetzelfde geldt ook voor de karbon black cover waar een echt velletje kevlar fibers in ligt. Deze covers worden gemaakt door Evutec. Mocht je al ervaring met Evutec hebben en wellicht hun AFIX+ systeem in huis hebben, is het belangrijk om te weten dat deze covers niet de metalen inserts bevatten op aan AFIX accessoires gekoppeld te worden.

Accuduur

En dan komen we aan bij de achilleshiel. OnePlus levert het toestel opnieuw met haar Dash lader. Daarmee kan het toestel met 4 ampère opladen en heb je met een haf uurtje de accu vol genoeg om een tijdje door te kunnen. Maar…. De 3.300mAh accu loopt vlot leeg. Heel vlot.

Het moge duidelijk zijn, OnePlus heef te weinig controle over het enorme stroomverbruik van het OS en de hardware. Het scheelt enorm als je WiFi uitschakelt, maar twee keer laden op een dag lijkt bij mij toch echt het minimum. Het scheelt wel om de spaarstand aan te zetten maar… het toestel schakelt die uit iedere keer wanneer je deze aansluit om bij te laden. In de spaarstand zijn de prestaties niet heel veel slechter, dus voor mij prima bij regulier gebruik.

Ga je met de OnePlus 5T op pad, moet je dus ook je dash charger meenemen, of een powerbank. En dan heb je toch ineens weer een enorme bobbel in je broek…

Wat ik in luxe mis is ondersteuning om het toestel draadloos op te laden. Gezien de vele zoekopdrachten die we op internet zien over dit onderwerp, zijn wij niet de enigen die deze functie missen.

Update 09-12-2017 – Inmiddels hebben we een ander exemplaar van OnePlus ontvangen. OnePlus herkende zich niet in het stroomverbruik van het exemplaar dat we hebben getest. Met het nieuwe exemplaar zien we een compleet ander beeld. Zien we een smartphone die het met gemak een dag uithoudt wanneer we de hele dag gebruik maken van WiFI, Bluetooth en 4G. Het is wel zo dat het accuverbruik net wat hoger ligt dan bij de OnePlus 5. Dit komt met name door het grotere display dat net wat meer stroom vraagt. Toch mag dat de pret niet drukken. Bovendien blijft het de smartphone die het snelst is op te laden dankzij de Dash lader. Mijn mening is dan ook compleet bijgesteld.

Conclusie: OnePlus 5T

Hij is groot, hij is machtig, maar zijn accu is… niet heel erg krachtig. De Dash Charger is echt een fantastische ontwikkeling van OnePlus, maar het is jammer dat je hem meerdere keren per dag nodig hebt. De OnePlus heeft dan wel de handicap dat ie redelijk vlot leegloopt, op alle andere gebieden is het echt een uitdager voor de gevestigde orde. Het toestel is razendsnel, het display is in de zon goed bruikbaar en kent een zeer goede kleurweergave. Het OxygenOS geeft het toestel een aantal features die content creators enorm zullen waarderen. Maar… OnePlus moet de accuduur onder controle krijgen om dit toestel echt bovenaan ons verlanglijstje te krijgen. Al is het maar dat je de accubesparing permanent aan kunt houden en/of meer controle hierover krijgt.

Update 09-12-2017 – Nu we zien dat het accuprobleem exemplarisch was, is ook mijn mening over deze Android smartphone compleet veranderd. De OnePlus 5T blijkt nu een krachtpatser en een doorzetter te zijn. Niet alleen zie ik top-of-the-line performance, ik zie ook een normaal uithoudingsvermogen. Dit in combinatie met een erg prettig ontwerp dat veel positieve reacties om me heen oproept, leidt tot een topscore voor deze, toch redelijk goedkope, smartphone. Met de prijs in gedachten kan het dan ook niet anders dan dat we deze OnePlus 5T belonen met de volle 5 sterren.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Banggood.com
→ Check de laagste prijs bij OnePlus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.