Arjan Olsder
Arjan Olsder

Welkom 2018, dit ga je brengen!

Allereerst, de beste wensen! Het is 00:01, de eerste post van ons in het nieuwe haar. Een nieuw jaar vol technologie. Met de CES in Las Vegas die over een paar dagen aftrapt, gaan we dit jaar weer veel nieuwe technologie verwachten. Dit is onze voorspelling voor het nieuwe jaar:

Smart Speakers

Smart Speakers worden groot dit jaar, zeker in Nederland. Eind 2017 (daar mogen we nu over spreken), bracht Amazon haar Alexa dienst naar Nederland. Google doet dat dit jaar. Het grote verschil? Google zal wel in het Nederlands werken en dat doet Alexa nog niet. Maar… Alexa kan met veel, heel veel meer apparaten overweg.

Ook zullen we zien dat nog meer serieuze merken zich gaan richten op de bouw van slimme speakers. Hoewel de implementatie van Alexa in de Sonos One behoorlijk tegenviel, staan andere merken al te trappelen om dit ook te doen. Bijvoorbeeld de LG ThinQ die gisteren werd onthuld.

En de Apple HomePod met Siri? Blijft een mooi, maar duur ding. Apple zal met een oplossing moeten komen voor iedere kamer in het huis zoals de goedkope Amazon Echo Dot en de Google Home Mini. En Cortana dan? Eh…

Smartphones worden sneller, zuiniger, veiliger

Natuurlijk worden smartphones opnieuw veiliger. Tijdens de CES verwachten we eindelijk een opvolger voor de populaire high-end Qualcomm Snapdragon 835 chipset. Het voelt als een eeuwigheid want sinds februari 2017 hebben vrijwel alle high-end smartphones dezelfde chipset.

Met de nieuwe chipset en nieuwe accu’s wordt het opnieuw een strijd om sneller en zuiniger te werken. De echte innovatie zal vooral in veiligheid zitten. Google werkt hard in het splitsen van Android. Hierdoor moeten drie lagen ontstaan. De kern van Android die Google beheerd, de chipset laag die de chipsetfabrikant beheerd en de laag erboven die de smartphonebouwer / provider beheerd. Hierdoor moeten veiligheidsupdates sneller worden doorgevoerd, en langer. Zonder dat je als consument afhankelijk bent en blijft van de maker van het toestel. Met Android 8 heeft Google een begin gemaakt met deze splitsing. Met Android 9 hopen we dat dit werkelijkheid zal worden.

Ook zal 2018 het jaar van de Chinese smartphone worden. Huawei heeft zich al aardig weten te vestigen in Europa en begint gewoon een duur merk te worden. Tijd voor andere Chinezen om met goedkope alternatieven de markt te veroveren. OnePlus is daar al lekker mee bezig, maar ook Xiaomi heeft in 2017 de eerste stappen gezet door zich in China te vestigen. En dan zijn er nog diverse kleine merken die ineens Britse voetbalclubs beginnen te sponsoren. 2018 wordt het jaar van de Chinese smartphone.

Gaat de Razer Phone het nog worden dit jaar? Waarschijnlijk zal Razer het eerste merk zijn dat met succes een gaming smartphone in de markt weet te positioneren. Dat wil zeggen, de moeite nemen om te investeren in een tweede model. Vele andere merken die een gaming smartphone brachten, deden dit eenmalig. Toch zal het een niche blijven.

Printers ehhhh….

Daar hoorden we in 2016 bijna niets over. In 2017 nog minder dus ehhhh, printen in 2D zal opnieuw niet spannend zijn. 3D printers daar in tegen worden nu zo goedkoop dat we ongetwijfeld nieuwe spelers in deze markt gaan zien. Vorig jaar zagen we al de eerste full color 3D printer van XYZprinting en ook daar verwachten we meerdere opties van meerdere fabrikanten. Ja, 2018 zou het jaar van de 3D printer kunnen worden.

Wearables

Vorig jaar draaide Fitbit het lieve Pebble de nek om. Dit jaar wordt het erop of eronder voor Fitbit. De Ionic smartwatch moet het nieuwe tijdperk inluiden, maar gaan we voldoende apps zien om het ding lief te hebben? En accepteren we nog een vierkant scherm om de pols?

Verder lijkt de innovatie vooral vanuit Google te komen. Google wil jaar vertaaldienst via haar Pixel oordopjes in de markt zetten. Als Google succes heeft, gaan we meer fabrikanten met deze techniek zien, maar ook dit is erop of eronder. Op dit moment lijkt het Nederlandse Travis de kaarten in de hand te hebben.

Routers en netwerken

Qua netwerken zien we meer voorbeelden van hoe 60GHz gaat floppen. Er is nog steeds nauwelijks hardware en het bereik is nog steeds te beperkt. Het ding moet immers in het zicht geplaatst worden. De enige apparaten die deze markt kunnen winnen zijn routers en accesspoints in de vorm van rookmelders. Onopvallend dus. En die moet je maar net mooi willen wegwerken in je woning. Blijft moeilijk dus.

Qua NAS systemen verwachten we ook weinig innovatie dit jaar. Groter, sneller, goedkoper en nog meer SSD. De spanning is er duidelijk af. Next!

De mediaplayer markt stort zich al ruim een jaar op 4K TV. In 2018 gaan we eindelijk goede Android mediaplayers zien die moeiteloos 60FPS halen. Misschien zelfs met degelijke ondersteuning voor een variabele bitrate.

Gaming

Met de Xbox One X op de markt verwachten we dit jaar geen spectaculaire nieuwe hardware meer van Microsoft. Hoewel de ambitie er leek te zijn om jaarlijks met een nieuwe console te komen, zien we nog geen aanwijzingen voor grote ontwikkelingen. Wellicht een kleinere versie?

Sony zal onderhand toch eens wakker moeten worden. De PS4 Pro is een stuk minder krachtig dan de console van Microsoft. Bovendien ontbreekt het op de console nog altijd aan ondersteuning voor 4K Blu-Ray schijfjes, waar je dus ook grotere games op kunt plaatsen. Wie weet.

Nintendo blijft gewoon lekker scoren met haar Switch. Er zijn nu zo’n 15 miljoen van verkocht en dit jaar verwachten we nog een zelfde aantal. Wel hopen we op een paar fraaie special editions van de console. Wellicht zelfs wat nieuwe, creatieve hardware. Iets zegt ons dat Nintendo nog lang niet alle registers heeft opengetrokken. Wie zegt dat je niet kunt winnen zonder de sterkste chipset?

AR & VR

AR & VR worden groot dit jaar. Weg met de cardboard en andere goedkope VR headset oplossingen. Dit jaar gaan we native. Gewoon ala Oculus, maar goedkoper. De standaarden beginnen zichtbaar te worden en de echt grote fabrikanten kunnen nu los gaan op zowel AR als VR. Daarbij zal VR de boventoon voeren. Wellicht zien we zelfs wat hybride oplossingen.

Alles Star Wars

Sinds Disney Star Wars in handen heeft, lijkt het merk overal op gedrukt te mogen worden, zolang Mickey Mouse zijn centen maar krijgt. Dit jaar zagen we een aantal verschrikkelijk slechte Star Wars producten. In 2018 verwachten we nog meer Star Wars meuk, maar hopen we stiekem toch ook op een paar pareltjes.

Overnames

En natuurlijk vinden er weer de nodige overnames plaats. Razer zal ongetwijfeld weer een aantal overnames doen op het gebied van Entertainment. Het bedrijf begint duidelijk de voordelen te zien van inzetten op verschillende platformen om zo minder afhankelijk te zijn van één markt. Bovendien is intellectueel eigendom veel geld waard.

Met HTC blijft het slecht gaan. Een deel van de smartphonetak is al overgedaan naar Google. Wellicht gaat de rest ook dit jaar. Het bedrijf blijft met weinig spannende smartphones komen.

Ruimtevaart

We sluiten af met vuurwerk; natuurlijk. Ja, Elon Musk en zijn rijke vrienden blijven komend jaar raketten de lucht in sturen. Modulair wordt het sleutelwoord. Zoveel mogelijk onderdelen herbruiken zodat het brandstofverbruik de grootste kostenpost zal zijn op de begroting. Ruimtetoerisme blijft nog ver weg, maar komt steeds iets dichterbij. Als er eind dit jaar nog ruimte is om te vliegen tussen de satellieten.

Hoe dan ook, 2018 wordt een prachtig jaar. Hopelijk ook met jou als lezer. Namens de hele redactie, een gelukkig 2018 toegewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.