Logo GadgetGear.nl
Nintendo Switch
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Nintendo Switch (We kijken erin!)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer innovatief ontwerp
  • Prima prestaties
  • Goed te repareren (mits je de onderdelen kunt vinden)
  • Veel opties voor de toekomst

THE BAD

De meeste reviews van de Nintendo Switch verschenen ongeveer twee weken geleden al. Wij deden er iets langer over. Wij willen je namelijk alles vertellen over wat erin zit. Dit is zonder twijfel de meest uitgebreide review van de Nintendo Switch op Internet.

Unboxing

De Nintendo Switch is keurig en compleet verpakt door Nintendo. Wat je allemaal krijgt zie je in deze unboxing video.

Openmaken

En nu tijd voor de tech. We kropen al eens onder de huid van de Joy Con controllers en doen nu we met behulp van iFixit hetzelfde voor de Nintendo Switch. Wat verrassend is, is dat Nintendo een hele andere werkwijze hanteert dan andere makers van tablets. Inderdaad. We scheren Nintendo hier even over één kam. Dat mag, want Nintendo maakt gebruik van een Nvidia Tegra chipset die Nvidia heeft ontworpen op basis van de kennis die is opgedaan met haar Shield tablets. Daarnaast leent het besturingssysteem delen van Android. Dus ja, de Switch is voor ons een bijzondere tablet.

Nintendo Switch Chipset

En kijken we dan naar de opbouw, zien we de servicegerichtheid van Nintendo terug. De schroeven hebben allemaal een driehoek kop. Deze gebruikt Nintendo al jaren om te voorkomen dat kinderen haar hardware openen. Heb je het juiste bitje, ben je vlot binnen. Op dat moment zie je dat alles lijkt te zijn ontworpen om te worden vervangen. Het scherm en de digitizer zijn niet op elkaar gelijmd zodat ze individueel vervangbaar zijn. De batterij is keurig met een plugje vastgezet om te vervangen. Hetzelfde geldt ook voor de micro-SD kaartlezer en nog vele andere onderdelen die gevoelig zijn voor slijtage dan wel mishandeling door de gebruiker. Absoluut een compliment waard.

De Nintendo Switch

Op de achterkant van de Nintendo Switch vinden we de standaard. Daaronder zit het microSD slot verstopt. De standaard voelt dun aan. Een beetje het idee dat hij kan afbreken. Geen nood. Nintendo heeft de standaard zo ontwikkeld dat hij los springt om zichzelf te beschermen. Daarna is hij gewoon terug op de Switch de klikken.

Ook zien we aan de achterkant twee openingen met een grill er achter. Mogelijk voor de combinatie van ventilatie en de speakers die in de Switch verwerkt zitten.

Display

Zoals eerder al aangegeven, zijn de digitizer en het display niet op elkaar verlijmd. Bij schade is de één zonder de ander te vervangen en dat is een fijne gedachte bij een mobiel apparaat. Bij breuk, beperkt de breuk zich doorgaans tot de digitizer die op het scherm ligt.

Hoewel je met de Nintendo Switch prima in Full HD kunt gamen, is het display op de Switch ‘slechts’ 720p HD. Hier merk je door het formaat niet zo heel veel van. De graphics zijn nog steeds adembenemend. Zeker ten opzichte van de Wii U controller. De lagere resolutie betekent niet alleen een goedkoper display voor Nintendo om in te kopen, maar ook dat het stroomverbruik wat lager ligt en daarmee de accuduur omhoog gaat. Dat is wat we in een mobiele ervaring toch willen.

Chipset

Nintendo maakt gebruik van een Tegra X1 chipset die door Nvidia ontwikkeld is. Nvidia is al jaren de marktleider op het gebied van videokaarten voor gamers en ook al jaren in staat om het stroomverbruik hiervan terug te brengen. De chipset beschikt over 4GB van het snelle LPDDR4 werkgeheugen van Samsung.

De chipset is compleet modulair opgebouwd. Zelfs de 32GB aan opslagruimte is op een losse PCB geplaatst. Dit betekent dat de interne opslag in theorie te upgraden is. Verstandig van Nintendo. We kunnen in de toekomst dus Switch consoles verwachten met grotere hoeveelheden opslagruimte. Geen overbodige luxe.

Bij multiplayer gaming over WiFi is een hoge snelheid en een lage ping van enorm belang. Nintendo heeft er dan ook voor gekozen om de Nintendo Switch van een dual-band WiFi antenne te voorzien met ondersteuning voor WiFI AC. Of er ook ondersteuning voor MU-MIMO is, is nog onbekend. De chip die Nintendo hiervoor gebruikt bevat ook een Bluetooth zender (voor de Joy-Con controllers) en een FM ontvanger. Nintendo heeft echter geen FM app voor de Switch gemaakt. Radio luisteren is dus niet mogelijk ondanks dat de hardware er wel in zit.

Geluid

Voor een goede audioweergave heeft Nintendo een audiochip ingekocht bij Realtek. Dit bedrijf is al jaren één van de grootste leveranciers van audiochips. Het geluid dat de Nintendo Switch uitstuurt is erg zuiver.

In de Nintendo Switch zitten twee speakers verwerkt voor het stereogeluid. Nintendo heeft voor grote, platte drivers gekozen. Hierdoor kan de Switch relatief veel geluid produceren. Er is wat weinig ruimte voor de bass, dus heeft Nintendo een bass-reflex systeem gemaakt. Deze zorgt wel voor wat lage tonen, maar niets dat echt bijzonder is.

Accuduur

Nintendo heeft het goed voor met mobiele gamers. Afhankelijk van de game die je speelt heb je minimaal 2 uur aan speeltijd op de Switch. Door gebruik te maken van de USB-C standaard, kun je de Switch vrijwel overal opladen en is er een ruim aanbod aan powerbanks beschikbaar.

De Nintendo Switch bevat een 16Wh accu. Deze is grofweg drie keer zo groot als die in de Wii U controller. Echter, die hoefde zelf nergens over na te denken. De Nintendo Switch heeft gewoon een veel hoger stroomverbruik.

De dock

Wanneer de Nintendo Switch in de dock geplaatst is, is deze klaar om in Full HD op de TV gebruikt te worden. De dock beschikt hiervoor over alle benodigde aansluitingen. Je sluit er namelijk de AC adapter op aan, maar ook de HDMI kabel. Daarnaast zijn er twee USB 2.0 poorten en één USB 3.0 poort om bijvoorbeeld jouw controllers mee op te laden. Overigens werkt de USB 3.0 poort voor nu op USB 2.0 snelheid. Nintendo past dit later aan.

Nintendo Switch Dock Chipset

Opvallend is dat de Switch standaard geen HDMI lijkt te ondersteunen. Op de elektronica van de dock vinden we namelijk een DisplayPort naar HDMI converter. Mogelijk om te compenseren voor hoe Nvidia de chipset heeft opgebouwd. Of zou Nintendo nog andere bijzondere plannen hebben?

Conclusie Nintendo Switch

Al jaren zien we verschillende partijen stoeien met hybride oplossingen waarbij tablets geschikt worden gemaakt voor gamers. Het blijkt dat alleen Nintendo in staat is om die brug goed te slaan. De hardware die samen met Nvidia ontwikkeld is, is beresterk. De eerste games zien er al fantastisch uit en alles lijkt goed te repareren te zijn. Nintendo bewijst dat ervaring telt in deze markt en dat zien we terug in de verkopen. De Nintendo Switch en Switch hardware is vrijwel overal uitverkocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.