Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Amazon Echo Dot (Duitse Import)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Strak ontwerp
  • Enorme ondersteuning van andere apparaten en diensten
  • Spraakherkenning minder sterk dan die van Google

THE BAD

  • Je moet naar Duitsland rijden om flink minder te betalen

We gingen naar Duitsland en namen mee, de Duitse editie van de Amazon Echo Dot. Dé kleine speaker die Alexa in huis brengt, met een stekker die ook hier in Nederland werkt. En ja, inmiddels is er ook een internationale versie die we hier ook kunnen bestellen. Maar daar betaal je al snel twee keer zoveel voor ;-).

Prijsverschil wait… wut!?

Inderdaad. In de Duitse elektronicareus met de wit-rode huisstijl betaalden we €35 voor de Amazon Echo Dot terwijl je voor de internationale versie op Amazon.de €60 neerlegt voor het dingetje. Mogelijk omdat Amazon geen verdienmodel in Nederland heeft. In Duitsland kun je ook orders plaatsen via de Echo Dot en daar zit natuurlijk het grote belang voor Amazon. Hier komt dat vast ook wel, maar het is nog even wachten. Ach, we zijn al blij dat we Alexa in het Engels mogen gebruiken.

Unboxing

De doosjes van de Amazon Echo zijn, ten opzichte van de Google Home Mini, erg klein. Het doosje is ook echt een stuk eenvoudiger, maar de inhoud is niet vergelijkbaar. Bij de Amazon Echo Dot krijg je namelijk wel een losse USB lader voor in het stopcontact en een losse micro-USB kabel. Kun je alle kanten mee op. Handig!

Design

Qua design zien we gaan fancy stofje, maar gewoon een hele strakke hockey puk. Bovenop zitten vier knoppen (het is namelijk de tweede generatie) en een lichtring die de status van Alexa weergeeft. De onderkant is netjes anti-slip.

 

Installatie

Sinds afgelopen weekend is de installatie erg gemakkelijk. Je installeert de Amazon Alexa app en geeft daar aan dat je een Echo Dot wilt installeren. Ja, de Echo Dot kletst in het Duits tegen je wanneer je deze voor het eerst opstart, maar dat verandert snel. Wanneer jouw Echo Dot aan jouw WiFi is gekoppeld, gaat deze al over op Engels. Easy dus…

Far Field Microfoon en geluid

Het grote geheim van de Echo Dot zit hem in de Far Field microfoon. In de Echo Dot zitten meerdere microfoons. Hierdoor kan Alexa stemmen in de ruimte goed uit elkaar houden. Ook wanneer er bijvoorbeeld muziek op de achtergrond te horen is.

Het gevolg is dat je stembediening krijgt die ook echt werkt. Zolang je in het Engels spreekt natuurlijk. Amazon heeft nog geen uitspraak gedaan over wanneer we in het Nederlands met Alexa kunnen kletsen.

Smart Home ondersteuning

De smart home ondersteuning gaat qua apparaten vele malen verder dan waar Google Home mee overweg kan. Het enige echte gemis is de ondersteuning voor Chromecast om speakers en TV’s aan te sturen. Gelukkig zijn er vele speakermerken en TV merken die toch eigen skills uitbrengen voor Alexa. En… je kunt Alexa koppelen aan het Nederlandse Homey en dan krijg je een hoop functionaliteit terug.

Wanneer het om stembesturing gaat merk ik dat de commando’s iets minder natuurlijk zijn dan die van Google Home. Google Home is veel vergevensgezinder als je woorden op een andere volgorde uitspreekt. Amazon’s Alexa heeft daar wat meer moeite mee. Wat wel weer handig is, is de herkenning van korte opdrachten als Stop en Next. Daarvoor hoeft Alexa niet eerst de cloud te raadplegen om jouw spraak te ontcijferen, dat gaat direct.

Conclusie Amazon Echo Dot

Voor de Duitse Amazon Echo Dot betaal je al snel heel wat minder dan voor de Internationale. Het installeren gaat net zo gemakkelijk. Ten opzichte van Google Home is de spraakondersteuning dan wel wat minder sterk, de apparaat ondersteuning is vele malen beter en daarmee mijn weapon of choice… voor nu.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.