Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Xiaomi 12 Pro

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm snel opladen
  • Echt eigen design
  • Voelt extreem snel aan
  • Fijn display

THE BAD

  • Wat kleine batterij
  • Waterdicht
  • Camera’s schakelen snel terug in resolutie
  • Veel bloatware

Xiaomi is al een tijdje in Nederland, maar presenteerde dit jaar een vlaggenschip om trots op te zijn. Mede door de filosofie achter de camera. Het gaat eens een keer niet om de meeste megapixels, maar om het leveren van een forse beeldsensor om op die manier gewoon goede foto’s te schieten.

Hoewel het toestel in december van 2021 al in thuismarkt China in de verkoop ging, moesten we hier in Europa wachten tot half maart. In Nederland maakte het toestel deel uit van de Xiaomi 12 familie. Die bestaat uit het basismodel, de Xiaomi 12, de Xiaomi 12 Lite die net wat mindere specs heeft en dan deze Xiaomi 12 Pro. Het merk heeft ook nog de Xiaomi 12S en Xiaomi 12S Ultra gelanceerd, waarvan de Ultra met een echt groot Leica optiek. Die zijn echter nooit naar Europa gekomen. Wellicht zien we daar meer van in de 13-Series.

Design

Het eerste waar ik persoonlijk van onder de indruk ben bij deze toestelserie is het camera-eiland. Waar iedereen voor lekker smooth gaat, heeft die van Xiaomi harde lijnen. Ook in het camera-eiland zelf is een lijnenspel gebruikt om de cirkels van de camera’s prachtig te presenteren.

Xiaomi 12X

De achterkant is van gematteerd glas terwijl voor de voorkant het harde Gorilla Glass Victus glas is gebruikt. De twee glazen panelen worden bijeengehouden met een space gray aluminium frame. Wie van industrieel design houdt, moet wel verliefd kunnen worden op wat Xiaomi hier heeft neergezet.

Overigens verdient Xiaomi ook een compliment voor hoe dit design is doorgezet in de hele 12-Series. Steeds vaker zien we dat Chinese merken niet in staat zijn om een duidelijke designlijn neer te zetten in een toestelseries. Xiaomi slaagt echter met vlag in wimpel. Helaas is het toestel alleen niet waterdicht.

Display

Voor displays heeft Xiaomi, net als vrijwel de hele markt, een gebogen OLED paneel van Samsung ingekocht. Dat is niet erg, want het LTPO AMOLED scherm van 6,7 inch heeft een piekhelderheid van 1.500 nits. Daarmee konden we deze hele zomer moeiteloos content voor GadgetGear produceren op dit toestel. En wie van entertainment houdt, komt met 120Hz ook goed uit, net als ondersteuning voor Dolby Vision en HDR10+. Het display heeft een resolutie van 1.440×3.200 pixels in een fijne 20:9 ratio. Dat zijn dus 521 pixels per inch en dat is heel mooi scherp. Onder het display zit een vingerafdruksensor.

Chipset

Onder de motorkap van de Xiaomi 12 Pro ligt de Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen 1 4 nm chipset met Adreno 730 GPU. Afhankelijk van de uitvoering van het toestel krijg je 128GB/8GB, 256GB/8GB of 256GB/12GB oslag/RAM. Ons testmodel komt met 256GB/12GB. Voor de opslag heeft Xiaomi het snelle UFS 3.1 gebruikt. Deze chipset betreft een octa-core model met ARM 1×3.00 GHz Cortex-X2 & 3×2.50 GHz Cortex-A710 & 4×1.80 GHz Cortex-A510 processors aan boord.

Qua antennes is er ondersteuning voor WiFi tot 6E, Bluetooth 5.2, GPS over A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS en NavIC. Daarmee heeft dit toestel misschien wel de meest complete lijst van GPS satellieten die er zijn. NFC en infrarood zijn ook nog op het toestel aanwezig.

Android 12 met MIUI 13

We reviewen de Xiaomi 12 Pro rijkelijk laat. Daarmee hebben we wel een heel goed beeld van het updatebeleid van deze smartphone. We testen hem namelijk met Android 12 in combinatie met MIUI 13. MIUI 13 is de grafische schil die Xiaomi over Android 12 heen giet. Op het moment van schrijven zien we dat de Android patches tot juli 2022 op het toestel aanwezig zijn. We lopen dus nog enkele maanden achter terwijl het toestel in april een update had en in mei twee updates. Xiaomi is dus iets onregelmatig.

De software van Xiaomi laat het OS echt supersnel aanvoelen door slimme en korte animaties te gebruiken. Je krijgt echt het gevoel dat het toestel probeert te racen. De swipe naar beneden laat aan de linker kant van het scherm de instellingen zien. Aan de rechter kant een soort widget scherm. Het lijkt een beetje op OnePlus en Oppo doen, maar ik geef toch de voorkeur aan Xiaomi. Al zou ik de twee wel graag van plaats laten wisselen.

Wat tegenvalt op een toestel in deze prijsklasse is de hoeveelheid bloatware. Met andere woorden, apps die bijdragen aan het verdienmodel van Xiaomi. Gelukkig kun je ze verwijderen, maar we bepalen liever zelf of we Netflix, Facebook, Spotify, Amazon Shopping, OneDrive of TikTok installeren.

Voor de gamer

Met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 4nm chipset onder de motorkap, behoort de Xiaomi 12 Pro tot de betere opties voor gamers. Met de Adreno 730 GPU van deze chipset is er geen game die teleurstelt. Dus of je nou lekker aan het candy crushen of Fortniten bent, je zit goed met dit toestel.

En dan het display. HD10+ zorgt ervoor dat je enorm veel details ziet in lichte en donkere partijen. Mits de code van de game daar natuurlijk mee om kan gaan. Met 120Hz ververst het scherm lekker snel en de touch screen polling van 240Hz zorgt ervoor dat jouw aanrakingen op hoge snelheid sworden geregistreerd. In de benchmarks zijn er inmiddels wel wat toestellen die net iets hoger scoren, maar de verschillen mogen geen naam hebben. Als gamer wordt je hiermee gewoon heel gelukkig.

Voor de filmer

Ga je graag los met selfies op TikTok? Prima. De selfiecamera trekt het tot FullHD en dat is precies waar TikTok op zit te wachten. Wil je op hogere resolutie content produceren, moet je de camera’s achterop gebruiken.

Met de camera’s achterop kun je tot 8K video vastleggen. Bedenk je wel dat je daarbij de mogelijkheid tot het filmen met stabilisatie verliest. Dat geldt ook voor HDR opnamen. Zowel beeldstabilisatie als HDR zijn beperkt tot FullHD opnamen en dat ie iets dat we eigenlijk niet zo heel goed snappen op deze chipset. Wil je dus in hoge resolutie content produceren, is het aan te bevelen een gimball of statief mee te slepen. Bovendien geeft de software van de camera geen waarschuwing dat je in resolutie terugschakelt bij het activeren van een beeldverbeteraar.

Voor de fotograaf

Met een f/2.5 is de selfiecamera niet heel lichtgevoelig. Daar staat tegenover dat de resolutie van 32 megapixels wel heel fijn is. De selfies die je schiet, kun je ook met een relatief grote beeldhoek vastleggen.

Voor de main camera maakt Xiaomi gebruik van een relatief grote 50 MP, f/1.9, 24mm (wide), 1/1.28″, 1.22µm, Dual Pixel PDAF, OIS camera. Deze is dus optisch gestabiliseerd en door de grote beeldsensor is deze relatief lichtgevoelig.

De groothoek camera is een 50 MP, f/2.2, 115˚ model. De lens haalt wat licht weg en dat zien we terug in de specificaties. En dan is er nog de 50 MP, f/1.9, 48mm (telephoto), PDAF, 2x optical zoom lens. Jawel, 50 megapixel over alle drie de camera’s en daar zijn we heel blij mee. In veel gevallen zien we de megapixels op de secundaire camera’s hard omlaag gaan om op het budget te letten. Niet bij dit vlaggenschip. Top! Bovendien kun je ook in RAW fotograferen zodat je foto’s optimaal kunt bijwerken met tools als Adobe Camera Raw.

Panorama modus van de Xiaomi 12 Pro
Panorama modus van de Xiaomi 12 Pro

Voor de streamer

Gebruik jij jouw toestel vooral om te streamen? Geen probleem. Met de 20:9 beeldverhouding is het echt heerlijk netflixen. Bovendien kan het toestel HDR10+ en Dolby Vision beelden tonen op het AMOLED display. Qua visuals zit het dus helemaal goed. Xiaomi vult dit aan met maarliefst vier stereo speakers en een prima DSP. Hoe je het toestel ook vasthoudt, je kunt altijd stereogeluid horen.

Voor de audiofiel

Het geluid uit dit toestel is erg goed. Komt het doordat de speakers in de Xiaomi 12 Pro tuned by Harman/Kardon (Samsung) zijn? Wellicht vooral omdat er vier speakers zijn die samen gewoon een mooi stukje geluid neerzetten. Het voordeel van vier speakers is ook dat het toestel in iedere houding in staat is om een stukje stereobeleving neer te zetten. Een erg fijn detail.

Een 3.5mm audio-aansluiting krijg je uiteraard niet bij dit toestel. Dat moet je via een USB-C verloopje oplossen. Bluetooth 5.2 is aanwezig met A2DP. De chipset van het toestel kan hi-res audio tot 24-bit/192kHz weergeven.

Uithoudingsvermogen

De Xiaomi 12 Pro is in tegenstelling tot andere vlaggenschip toestellen iets lichter en dunner. Dit komt waarschijnlijk doordat de 4.600mAh batterij ook iets kleiner is dan we gewend zijn. Echter komt het toestel met een 120 Watt lader die het toestel in 18 minuten compleet kan opladen. En ja, dat hebben we getest en ja, op een paar seconde speling na klopt het gewoon. Draadloos laden lukt het toestel ook met 50 Watt. Ook enorm snel.

Conclusie Xiaomi 12 Pro

Ondanks het formaat is het toestel door haar gewicht en dunnere batterij heel fijn te hanteren. Dei dunne batterij levert een relatief korte accuduur op, maar opladen gaat extreem snel. Voor een toestel in deze prijsklasse installeert Xiaomi nogal veel bloatware mee en wat echt mist is waterdichtheid. Hoewel het toestel enorm veel redenen heeft om er verliefd op te worden, verwachten we met dit prijskaartje wel wat meer van een fabrikant die zegt minimale marges op te toestellen te pakken om zo de consument maximale waarde te geven. Dat verhaal klopt gewoon niet helemaal.

Xiaomi 12 Pro kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.