Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Dit brengt Bluetooth 5 in 2017

Eindelijk is de standaard een standaard geworden. Bluetooth 5 komt eraan en belooft een berg aan verbeteringen ten opzichte van Bluetooth 4. Zo bracht Bluetooth 4 vooral een stabielere verbinding. Met Bluetooth 4.0 LE (Low Energy) bracht de technologie bovendien de doorbraak van smartwatches en wearables op gang omdat die minder energie nodig hadden om met jouw smartphone te communiceren.

Bleutooth 5 gaat vooral over bandbreedte en bereik. Het bereik zou vier maal zo groot moeten zijn. Dit betekent nog minder risico op onderbrekingen in de muziekstream tussen smartphone en headset.

De datacapaciteit wordt acht keer zo groot. Net als iedere netwerktechnologie werkt Bluetooth met datapakketten. Hoe meer data hierin kan, hoe meer data in één keer overgebracht kan worden. En door de verdubbeling in snelheid waarin deze pakketten verzonden kunnen worden, wordt de bandbreedte nog effectiever benut.

De SIG werkgroep, die achter de standaard zit, hoopt met Bluetooth 5 een eerste stap te zetten om Bluetooth beter geschikt te maken voor IoT (Internet of Things) oplossingen. Zo spreken ze over een theoretisch bereik door het hele huis.

Bluetooth bestaat voor een belangrijk onderdeel uit profielen. Deze kunnen we ook wel modules noemen. Het gros is vrij specifiek op een bepaald doel gericht. In de nieuwe lijst met profielen vinden we een aantal interessante toevoegingen. Bijvoorbeeld het cycling power profile en de Cycling power service die zich richten op accessoires voor op de fiets, maar ook de mogelijkheid om continue het glucoseniveau door te geven en een indoor navigatieservice.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.