Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

FAQ: Wat is OLED en Wanneer komt het?

De revolutie van de platte TV begon ooit met plasma en LCD TV’s. Inmiddels begint plasma (helaas) een zeldzaamheid te worden en kopen we massaal LED TV’s. Je weet wel, LCD TV’s met LED verlichting in plaats van TL. De nieuwe revolutie is de OLED. Een type scherm dat wel al veel in mobieltjes te vinden is (vaak AMOLED genoemd), maar nog niet de opmars naar de huiskamer heeft gemaakt.

De OLED Technologie

OLED is een techniek die sterk lijkt op plasma. Net als Plasma bestaat het scherm namelijk uit allemaal kleine beeldpunten die zelf licht genereren. Dit geeft vijf grote voordelen. Het eerste is het contrast. Zwart is echt zwart en niet donkergrijs. Het tweede voordeel is dat een zwarte beeldpunt ook echt uit staat. Hoe meer zwart, hoe minder energie het scherm vraagt.

Het derde voordeel is de kijkhoek. Bij LCD en LED TV’s komt de belichting uit de randen van het scherm. Kijk je vanuit een extreme hoek, zit je eigenlijk tegen de verlichting aan te kijken en dat is natuurlijk erg jammer. Dit gegeven brengt ook weer een ander voordeel met zich mee. De bezel (rand van het scherm) is vrijwel afwezig omdat producenten deze ruimte niet langer voor verlichting hoeven te gebruiken.

Het laatste voordeel zit hem in de dode pixels. Ieder scherm krijgt daarmee te maken en dit is één van de redenen dat ik nog steeds gek ben op mijn plasma TV. Dode pixels ‘sterven’. Ze vormen geen helder lichtpuntje op je scherm, maar doven uit. Als je dicht op je scherm zit, zie je een zwart puntje. Zit je er een metertje vanaf, valt het al niet meer op. De TV gaat dus veel langer mee voor je jezelf gaat irriteren aan die ene dode pixel.

Waar staan we nu?

Zoals gezegd, zien we OLED schermen vooral terug in smartpones. Dit zijn meestal de duurdere onderdelen die een fabrikant in moet kopen. Het is dus niet vreemd dat ze in low-end modellen nog steeds met LCD of LED displays werken.

Wil je nu al een OLED TV, dan heb je de keuze uit de 11 inch Sony XEL-1 voor omgerekend zo’n €2.000 (productie is inmiddels gestopt) of de iets grotere 15 inch LG OLED display van ongeveer €3.000.

Tijdens de IFA, die dit jaar weer in Berlijn wordt gehouden, verwachten we dat met name LG en Samsung hun OLED displays zullen tonen. Daarmee zal de OLED TV langzaam in ons straatbeeld komen. Zeer langzaam zelfs omdat de productieprijs nog steeds veel te hoog ligt. Zo zal de 55 inch 55EM9600 OLED TV van LG maarliefst €8.000 gaan kosten.

Net als bij de introductie van LCD en plasma mogen we verwachten dat de OLED TV’s de komende jaren flink in prijs gaan zakken. Je mag er dan ook vanuit gaan dat je rond 2015 de eerste modellen tegen stuntprijzen mag verwachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.