Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Nokia 3.1 (Android Smartphone)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Erg net design
  • Prima Full HD display
  • Prima op snelheid
  • Android One

THE BAD

  • Camera presteert echt middelmatig, maar dat mag in dit prijssegment

Voor nog geen 150 euro koop je al een Nokia. Oké, voor nog geen 120 ook al. Maar de Nokia 3.1 is een ander plaatje. Ziet er wat zakelijker uit. Wat ‘gelikter’ en is ook echt wel gericht op de selfie generatie.

Unboxing

Nokia verpakt de Nokia 3.1 zoals verwacht. Het doosje is gewoon erg mooi vormgegeven en je krijgt er een later, laadkabel en simtool bij. Geen verrassingen.

Design

De Nokia 3.1 is zeker niet de grootste smartphone in het segment tot 150 euro, maar qua design wel echt een klein meesterwerkje. Het compacte toestel heeft een dikke laag Corning Gorilla Glass op de voorkant met een mooie aluminium trim er omheen. De achterkant is duidelijk van plastic en gematteerd. Een kleine camera bumb valt iets op, maar verder ziet het er allemaal echt heel strak uit. Je weet dat het een goedkoop toestel is, maar je ziet het echt niet. Nouja, je ziet het aan de ouderwetse micro-USB aansluiting.

Display

En ja, je ziet het ook wel een beetje aan het display. Waar Wiko voor nog geen 150 echt een display met een trendy inkeping levert (en een ultrakleine ook nog), is dit display gewoon recht. Maar persoonlijk vind ik dat best wel oké. Sterker nog, ik mis die inkeping echt niet want het display is 18:9 en dat is gewoon belangrijk.

Het display meet 5,2 inch en heft een FullHD+ resolutie. Films stream je dus in Full HD en multitasken gaat netjes op het display. In de volle zon is het display prima bruikbaar. Wel zitten er nogal dikke randen om het display. Ook dit laat mogelijk weer een beetje besparing zien. Alleen met AMOLED zijn randen echt te elimineren. Bij LCD zitten de aansluitingen op de randen, dus daar heb je ruimte nodig. Hoe ouder de technologie, hoe meer ruimte dit inneemt. De kijkhoek is in ieder geval heel goed.

Specs

Onder de motorkap ligt de grootste besparing van Nokia. Het bedrijf heeft hier de MT6750N chipset van MediaTek in liggen. MediaTek is een chipsetbouwer die veel opduikt op goedkoper smartphones. Zeker bij Chinese merken komen we MediaTek veel tegen. Nokia is natuurlijk voor een groot deel in Chinese handen, dus we snappen de afweging. Hier valt te besparen.

Toch is het de keuze voor Android One en 3GB aan werkgeheugen dat een soepele gebruikservaring oplevert. Mits je niet snel tussen apps gaat schakelen. Dan merk je dat het een wat goedkoper toestel is dat gewoon even ademruimte nodig heeft.

Accuduur

De Nokia 3.1 is voorzien van een 2.900mAh accu. Voor een budget toestel is dat een flinke capaciteit. Door Android One is er ook niet veel rekenkracht nodig, dus het toestel gaat echt dik een dag mee bij regulier gebruik.

Android One

In deze prijscategorie is Android One misschien wel de sterkste troef die Nokia in handen heeft. Android One staat voor Android zonder poespas. Geen verplichte grafische schil van Nokia. Geen berg nutteloze apps. Gewoon Android zoals Google dit bedoelde.

En dat heeft voordelen. Niet alleen zal Nokia het OS twee jaar lang van updates blijven voorzien, je krijgt van Google direct de maandelijkse veiligheidspatches. En dan heb je ineens een toestel dat beter up to date wordt gehouden dan de Samsung Galaxy S9.

Camera’s

Dat iedere camera het goed doet bij voldoende licht, bewijzen de Nokia 3.1 camera’s meteen. Op een zonnige Zuidas zien de plaatjes die ik schiet er werkelijk fantastisch uit. Behalve van de selfie camera. Die heeft zowaar last van teveel zonlicht of gewoon heel veel moeite met compenseren tussen licht en donker. In het donker schiet de beeldruis echter omhoog en wordt scherpstellen echt wel een probleem voor het toestel. Daar zien we weer dat we iets goedkoops in handen hebben. In schemer presteert het toestel wel weer aardig.

Filmen is geen enkel probleem voor het toestel. Op de achterkant doet de Nokia dit in Full HD op 30 frames per seconde. De selfiecamera komt niet verder dan 720p op 30 frames per seconden. Beiden zijn zeker acceptabel.

Conclusie: Nokia 3.1

Ondanks de wat zwakke MediaTek chipset, weet de Nokia 3.1 relatief vlot te reageren op alledaagse taken. De troef ligt bij de Android One installatie. Gewoon geen crap maar een pure Android ervaring. Bij het wisselen van apps gaat het alleen wat langzaam. Het display is ook een sterk punt. In de zon heeft deze wat moeite, maar buiten de zon zijn de kleuren goed in is het gewoon FHD+. Cameratechnisch is het toestel prima, maar zeker niet bijzonder.

Voor nog geen €150 heeft Nokia wel stevige concurrenten. De Huawei Y6 2018 en de Wiko View 2 om er maar twee te noemen. Ieder heeft eigen sterke en zwakke punten en dan zou de Nokia 3.1 al snel de allrounder genoemd kunnen worden. Op geen enkel punt bijzonder goed, maar ook op geen enkel punt een teleurstelling.

Nokia 3.1 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.