Review: Lenovo Moto G4 Play

De afgelopen jaren hebben we verschillende Moto G toestellen in handen gehad. Over het algemeen stond de G voor de combinatie goedkoop en goed. Zo ook bij de Moto G4 die dit jaar onder de vlag van Lenovo werd gepresenteerd. Toch blijkt er een wens voor een nog goedkopere G. Die presenteerde Lenovo onlangs in de vorm van de Moto G4 Play.

Unboxing

De unboxing reflecteert het doel van deze Moto G4. Goedkoop. Naast het toestel vinden we een lader waar een micro-USB kabel aan vast zit. Dus niet een losse lader en een losse kabel. Dit scheelt waarschijnlijk geld. Prima.

Design

Qua ontwerp ontlopen de G4 Plus en de G4 Play elkaar nauwelijks. Natuurlijk is de camera achterop niet van een dubbele LED flash voorzien en ook niet van laser autofocus. Verder oogt het ontwerp van de achterkant gelijk aan dat van het grotere broertje van de G4 Play.

Aan de voorkant is het verhaal niet anders. Alleen de vingerafdrukscanner aan de onderkant van het display is verdwenen. Verder zien we dezelfde aansluitingen en knoppen op bijna gelijke plekken.

Display

Het display van de Moto G4 Play meet 5 inch in doorsnede. Hierop krijg je 1.280×720 pixels ofwel 720p HD. In de volle zon is het display erg donker (helderheid). In de schaduw is het prima bruikbaar. Ook de kijkhoek is erg breed. Dit is weer belangrijk wanneer anderen met je meekijken.

Specs & Benchmarks

Lenovo heeft de Moto G4 Play voorzien van de Qualcomm Snapdragon 400 chipset. Deze draait met een quad-core processor op 1,21 GHz met toch een royale 2GB aan werkgeheugen. Let wel, royaal voor dit segment smartphones. We hebben het immers nog steeds over een zeer goedkoop toestel. Je krijgt 16GB aan interne opslagruimte en de mogelijkheid een MicroSD kaart te plaatsen.

Voor gamers is deze chipset uitgerust met een Adreno 306 400MHz GPU. De Adreno’s staan bekent als zeer sterke GPU’s. Doordat het display slechts op een 720p HD resolutie draait hoeft de GPU wat minder pixels te berekenen, wat de prestaties ten goede komt. In de benchmarks zien we dan ook een aardige score voor het toestel onder stress. Kun je hier nu zware 3D games op spelen? Nee. Maar lichte games draaien echt prima. Eigenlijk zijn de benchmarks vergelijkbaar met die van de Motorola G derde generatie dit vorig jaar uitkwam. Alleen is de chipset wat moderner.

In het dagelijks gebruik merk je wel dat je op een wat zwakkere, quad-core chipset werkt. Het starten van apps duurt net een tikje langer dan op de G4 Plus (ons referentietoestel) en ook het wisselen tussen Google Now en het startscherm verloopt niet altijd even soepel. Toch is het ook weer niet zo dat het zo traag gaat dat het gaat irriteren. Het is allemaal best acceptabel.

Android

Een Moto smarpthone kopen brengt een groot voordeel met zich mee. Het is een bijna-Nexus ervaring. Motorola vervangt slechts enkele apps, maar stort jouw toestel niet vol met onzin en ja, daar hou ik wel van. Dit zorgt er ook voor dat het toestel doorgaans beter presteert op dezelfde specs dan toestellen van andere merken waarbij de grafische schil van Android flink is aangepast. Om de prestaties verder te optimaliseren zijn veel Moto Actions verwijderd. Alleen de optie om het scherm kleiner te maken voor bediening met één hand is gebleven. Op de G4 en G4 Plus zijn de Moto Actions wel volledig beschikbaar.

De Moto G4 Play draait op Android 6.0.1. Toen Motorola nog onderdeel was van Google stond het merk bekend om haar snelle updates en lange ondersteuning. Nu Motorola onderdeel is van Lenovo moeten we nog even ervaren of dit serviceniveau behouden blijft. Wij gokken erop dat Lenovo weet dat dit één van de waarden van het Moto merk is geweest en dit zal respecteren.

Geluid

De Lenovo Moto G4 Play is uitgerust met een enkele speaker, dus mono geluid. De speaker gaat niet heel hard, maar is prima hoorbaar in een speakerphone functie. Het is vooral bij het luisteren naar muziek dat je hier de nadelen van ondervindt. Nogmaals, het is een goedkoop toestel.

Camera

Lenovo heeft de Moto G4 Play uitgerust met haar eigen camera app. Het fijne hiervan is dat je bij het kiezen van het focuspunt ook meteen de belichting kunt aanpassen. Handig!

Toch is het verschil met de G4 Plus camera ook goed zichtbaar. Alleen onder goede belichting zijn foto’s van de 8 megapixel echt mooi scherp. Inzoomen moet je gewoon niet doen. Daarbij gaat meteen al teveel detail verloren. Ook hier zien we weer dat we met een goedkope smartphone te maken hebben.

Aan de voorkant heeft Lenovo een 5 megapixel selfie camera geplaatst. Hiervoor geldt hetzelfde verhaal qua lichtsterkte. Het is prima, maar niet top. Als fotograferen belangrijk is, kun je beter even doorsparen voor één van de twee andere G4 modellen.

Accuduur

Met de Moto G4 Play heb je een toestel in de hand die het einde van de dag zeker haalt. Mits je niet de hele dag Pokémon Go speelt natuurlijk. In dat geval is het handig om te weten dat het toestel een verwisselbare 2.800mAh accu heeft.

Conclusie

Met de Motorola G 2015 kocht je destijds een redelijk goedkoop geprijsd toestel dat echt niet als een budgettoestel aanvoelde. De Motorola G4 Play wordt dit jaar in de markt gezet voor net een paar tientjes minder met vrijwel dezelfde prestaties als het toestel van vorig jaar. Echter niet waterdicht en met een camera waarbij je merkt dat dit één van de besparingen is. Voor dagelijks gebruik is de Moto G4 Play een prima toestel, maar het valideert ook de gedachte dat je voor een paar tientjes meer echt een veel beter toestel uit de G4 lijn kunt kopen. Voor de Play staat de G dus niet voor Goed en Goedkoop, maar voor Goed en Redelijk.

Beschikbaarheid

De Motorola G4 Play is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Prima chipset prestaties voor dit prijssegment
  • Display heeft een brede kijkhoek
  • Verwisselbare accu
  • Bijna kale Android ervaring

THE BAD

  • Er is flink bezuinigd op de cameraprestaties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.