Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: LG G4 (H815)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Prima accuduur
  • Beste camera tot nu toe
  • Reageert lekker vlot

THE BAD

  • Alleen de lederen achterkant verraadt dat dit een premium smartphone is
  • Geen bijzonder snelle prestaties

Met de lancering van de G4 voegt LG haar vlaggenschip van dit jaar toe aan de winkelschappen. Net als andere fabrikanten, richt LG zich met deze release vooral op de camera en op het gebruik van bijzondere materialen. Geen laf nepleer op de achterkant van de G4, maar gewoon echte originele koeienhuiden.

Unboxing

Wij ontvingen een perssample van LG. Hieraan ontbreekt de handleiding. Wat we wel in het doosje aantroffen waren de USB kabel en de netstroom lader. LG gebruikt voor de G4 een losse batterij van 3.000mAh. Het zelf vervangen van de batterij behoort dus tot de mogelijkheden.

Design

Aan de voorkant valt de G4 in eerste opzicht nauwelijks op. Hij zou zo tussen een serie Chinese smartphones kunnen liggen zonder dat iemand meteen ziet dat we het hier met een vlaggenschip te maken hebben. Dit verandert wanneer je dichterbij komt. Dan valt het al snel op dat het display een lichte kromming heeft in dezelfde richting als de LG Flex serie, maar veel minder extreem. Dit zorgt onder anderen voor een stukje ergonomisch comfort en helpt spiegelingen te minimaliseren. Slim.

De zijkanten lijken van metaal, maar zijn toch echt van plastic. De achterkant is een heel ander verhaal. Hier is echt leder (met een mooi stikseltje) op plastic gelamineerd. Het leder is zeer dun waardoor de achterkant harder aanvoelt dan die van de Galaxy S5. Toch ligt het leder prima in de hand en, als je gewend bent om jouw toestel met het scherm op de tafel te leggen, valt hij enorm op. Leg je hem keurig op zijn rug, valt hij niet meer op.

Zoals bij het gros van de high-end toestellen van LG, zit de bediening weer netjes op de achterkant. Voor mij als reviewer blijft dat elke keer weer wennen, maar het werkt prima. Het zorgt er ook voor dat de randen zo strak mogelijk blijven omdat LG daar geen knoppen in hoeft weg te werken.

Display

Net als de LG G3, is de LG G4 een smartphone met een 5,5 inch IPS display. Dit maakt de LG G4 één van de grotere vlaggenschip toestellen van dit moment zoals je in onderstaande foto kunt zien.

Qua resolutie gaat de LG G4 de competitie aan met de Galaxy S6 Edge van Samsung. Beide toestellen beschikken over 1440 x 2560 pixels. Bij de LG G4 lever dit een pixeldichtheid van 538 pixels per inch tegenover 577 pixels per inch op de S6 Edge. Ter vergelijking, de iPhone 6 levert 326 pixels per inch. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld lijkt, maar ook hoe meer rekenkracht de smartphone vraagt en hoe hoger het accuverbruik.

Qua kleurgebruik heeft de LG G4, net als de Galaxy S6, last van felle kleuren om het display levendig te maken. Hier heb je vooral last van bij fotografie waardoor kleuren er op de smartphone beter uitzien dan wanneer je dezelfde foto op een laptop of TV opent.

Bediening

De bediening van de LG G4 zit op de achterkant, vlak onder de camera. Dit is een beproefd concept waarmee LG zich echt weet te onderscheiden van de competitie. Doordat de camera hoger ligt dan de knoppen, zal je niet snel met vette vingers over de lens vegen.

LG G4 IMG_4117

Hoewel Apple en Samsung groots van de toren blazen voor wat betreft de aanwezigheid van vingerafdruk sensoren in de home knoppen, heeft LG dit niet gedaan. Mogelijk omdat Google pas in Android M officiële ondersteuning zal toevoegen waardoor er een standaard zal ontstaan.

Specs

Waar HTC en Sony zich voor de One M9 en de Xperia Z3+ op de Qualcomm 810 chipset hebben gestort, is LG voor de iets lichtere SnapDragon 808 gegaan. Dit ondanks de hogere resolutie van het display in vergelijking tot eerder genoemde modellen. Mogelijk heeft dit te maken met de extreme hitte ontwikkeling in de 810 chipset die Qualcomm maar niet onder controle lijkt te krijgen. Overigens zag Samsung voor de S6 ook al af van de SnapDragon 810 chipset.

Het gevolg is dat de LG G4 het op papier moet doen met mindere specs. Zo is de G4 voorzien van een haxcore processorkern die bestaat uit twee snelle 1,82GHz processors en vier langzamere 1,44GHz processors. Grafisch krijg je niet de Adreno 430 GPU, maar een Adreno 418 GPU. Ook is het snellere LPDDR4 werkgeheugen ingeruild voor het langzamere LPDDR3 geheugen. Je krijgt 32GB aan opslagruimte en de mogelijkheid om een micro-SD kaart te plaatsen.

Qua prestaties zien we dan ook dat de G4 in 3D games achterblijft op de S6. Onder AnTuTu is het verschil tussen de S6 en de G4 nog veel groter. Veel kleiner is het verschil met de HTC One M9. In 3D gaming is de Adreno 330 van de One M9 veel krachtiger, maar onder de meer algemene AnTuTu test scoort de LG G4 toch echt veel beter. Zeer waarschijnlijk omdat de HTC One M9 tijdens die test moest terugklokken om niet te oververhitten.

Android

De LG G4 draait op Android 5.1 in combinatie met de LG UX 4.0 grafische schil. Het meest opvallende is de Smart Notice widget op het homescreen. Deze moet slimme meldingen weergeven, maar geeft vooral gebruikstips weer. Google Now is dan nog steeds de betere optie.

Met smart settings zijn instellingen van de smartphone aan te passen aan omgevingsfactoren zoals waar je loopt. Zo kun je geofencing gebruiken om bijvoorbeeld het volume van de ringtone te schakelen of om WiFi uit te zetten wanneer je niet binnen bereik van een bekend netwerk bent. Verder zien we inmiddels bekende LG features als Knock Code (van de G3) en een guest modus.

Camera

Bij de LG G4 is veel zorg en aandacht gegeven aan de ontwikkeling van de camera. Deze is opgebouwd op basis van de IMX234 beeldsensor van Sony. LG heeft daarmee het beeldoppervlak van de sensor groter gemaakt dan bij de G3. Hoe groter de sensor, hoe meer details. Slimme zet.

De grote sensor van de LG G4 meet 1/2.6″ en is daarmee vergelijkbaar met dat van de Galaxy S6 (Edge). De lens is optisch gestabiliseerd en heeft een diafragma van f/1.8. Voor het scherpstellen maakt LG gebruik van dezelfde infrarood lasertechnologie die we kennen van de G3. Deze is vlot en zeer nauwkeurig. Daarnaast zit er een dual-tone LED flash op.

LG bood in de G3 al een zeer uitgebreide camera app met de mogelijkheid om alles handmatig in te stellen. Voor liefhebbers van DSLR fotografie een leuke optie. Dit jaar voegt LG daar ondersteuning voor RAW bestanden aan toe. De bestanden die de LG G4 produceert zijn .dng bestanden. Wij konden deze zonder moeite importeren in Photoshop CC 2015 en Photoshop Elements 13 (met de laatste Camera RAW update). Adobe beschikt alleen nog niet over een profiel voor lenscorrecties.

Accuduur

Qua accuduur verslaat de LG G4 de Samsung Galaxy S6 en de Huawei P8 met het grootste gemak. De accuduur is wel goed vergelijkbaar met dat van de Sony Z3+. Die smartphone heeft dan wel de snellere chipset, maar ook een net iets kleinere batterij dan de LG G4.

LG G4 IMG_4118

Conclusie

Van voor en opzij is het design van de LG G4 alles behalve premium. De lederen achterkant verandert dit, maar verhoogt de prijs wel meteen met €50 tot €699. Het display is een verbetering ten opzichte van de G3 en qua accuduur is het één van de betere vlaggenschip toestellen van dit moment. Bovendien kun je een micro-SD plaatsen en de accu vervangen. Met name het vervangen van de accu begint een zeldzaamheid te worden. Het grootste pluspunt van de LG G4 is de camera die op dit moment gewoon het beste lijkt te presteren.

Beschikbaarheid

Met een reguliere plastic achterkant gaat de LG G4 je €649 kosten. Wil je toch een mooie lederen achterkant, leg je €50 meer neer. De LG G4 is ondere anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.