Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Motorola Moto G 2015 met 5 sterren.

The Good
  • Waterdicht
  • Verwisselbare covers
  • Prima display
  • Goede camera
  • Zeer snelle interface


Motorola introduceert voor het derde jaar achtereen een nieuwe Moto G. Wederom een budgettoestel, maar dit vertaalt zich alleen in de specs. De daadwerkelijke gebruikservaring blijkt het premium niveau wel heel dicht te benaderen.

Unboxing

Motorola levert de derde generatie Moto G kaal op. Dat wil zeggen, er zit een handleiding en een micro-USB kabel bij. Ach, een ladertje heb je vast nog wel ergens liggen.

Waterdicht Design met verwisselbare cover

Motorola is niet de eerste die een waterdichte telefoon oplevert. Sony is met haar Xperia Z series al jaren heer en meester op dit gebied en ook Samsung heeft het al eens geprobeerd met haar Galaxy S5. De Moto G is de eerste waterdichte smartphone die er niet waterdicht uitziet. Het als de net genoemde toestellen kan de Moto G gewoon een half uurtje ondergedompeld blijven. Toch zie je dit niet aan het toestel. De cover is gewoon verwisselbaar en geen enkele aansluiting is achter een klepje weggewerkt.

De cover op de achterkant is netjes afgewerkt. Deze heeft een net ribbeltje die de (in mijn geval) witte cover een beetje opbreekt. Bovendien komt Motorola met een enorme lading verwisselbare covers die ook nog eens de voorkant van het toestel kunnen beschermen. Je kunt de Moto G dus aardig aan jouw persoonlijke voorkeuren aanpassen. Afhankelijk van het basismodel dat je koopt, zal de rand om het display wit of zwart zijn. Ook het aluminium frame zal hierop aangepast zijn.

Display

Met 5 inch heeft de Moto G een display van gemiddeld formaat. Niet te groot en niet te klein. Het IPS display heeft een 720p resolutie (1280×720 pixels). We praten daarmee over 294 pixels per inch. Voor een Android smartphone is dat momenteel een prima resolutie om op te werken.

Belangrijker is dat het display prima functioneert wanneer je het buiten gebruikt. Dit door de opbouw van het scherm en de prima automatische backligt verlichting.

Specs en Benchmarks

De Moto G beschikt over een FM ontvanger en WiFi b/g/n op 2.4GHz. 5GHz ondersteuning ontbreekt, maar dat is niet vreemd in dit prijssegment. Bluetooth 4.0 is aanwezig, maar ook hier is de NFC ontvanger gestript.

Motorola heeft de Moto G van een SnapDragon 410 chipset voorzien. Deze bevat een 64-bit quad-core 1,36GHz CPU met 1GB aan werkgeheugen en een Adreno 305 GPU voor het draaien van games. Je krijgt 8GB aan opslagruimte. Deze combinatie levert de volgende benchmarks op…

Als we de benchmarks analyseren zien we een typisch toestel uit het middensegment. Hij zit qua prestaties voor mijn gevoel een stukje boven zijn verkoopprijs. Wil je net wat meer, komt Motorola later dit jaar met een 16GB variant die 2GB aan werkgeheugen heeft meegekregen. Daar betaal je naar verwachting vijf tientjes meer voor. In beide gevallen kun je er een micro-SD kaartje bij steken.

Kijk ik naar de pure gebruikservaring van de Moto G 2015, ontstaat een heel ander plaatje.

Android

Dit komt doordat Motorola vrij dicht op de pure Android beleving zit. Ze voegen met hun eigen launcher bijna niets toe en ook bloatware apps zijn eigenlijk niet te vinden op het toestel.

Wat we wel op het toestel vinden is de Motorola Camera app (kom ik later op terug), Motorola Connect en Moto Actions. Motorola Connect versoepelt de samenwerking met Motorola accessoires en aangesloten computers. Moto Actions gebruik je om slimme acties in te stellen. Bijvoorbeeld twee keer schudden om de LED’s aan te zetten of twee polsbewegingen maken om de camera te activeren. Leuk en misschien ook handig.

De Moto G draait verder keurig op Android 5.1.1. Lollipop en Motorola kennende krijg je nog lang updates. Iets dat in dit prijssegment zeldzaam is, maar wel steeds belangrijker gaat worden.

Het resultaat van de bijna stock-Android ervaring op de Moto G is dat het toestel retesnel is. Apps starten binnen no-time op. Oké, echt zware 3D games hebben het even lastig, maar games als Angry Birds 2 en Boom Beach zijn echt prima te spelen. Daarmee ligt de gebruiksbeleving van de Moto G toch echt tegen het premium segment aan en dat is knap voor de krappe €200 die het toestel gaat kosten.

Camera

Kreeg je bij de vorige Moto G nog een 8 megapixel camera, heeft Motorola de Moto G 2015 voorzien van dezelfde Sony IMX214 beeldsensor die Motorola in haar Nexus 6 heeft gebruikt. Dit omdat gebruikers er buitengewoon positief over waren. Je krijgt dus een camera uit de bovenste regionen van het middensegment.

in donkere situaties krijg je van Motorola een duo-tone LED Flash. De selfie camera van de Moto G betreft ook nog altijd een 5 megapixel model. Beide camera’s beschikken over een auto-HDR functie en dat werkt aardig bij tegenlicht.

Moto G 2015 IMG_20150821_131801927_HDR

Accuduur

Met 2.470mAh is de accu niet bijzonder groot, maar vergis je niet. De SnapDragon 410 chipset vraagt niet heel veel stroom en het 720p HD display werkt daar ook aan bij. Bij intensief gebruik heb je een hele dag plezier van het toestel. Bij weinig tot matig gebruik is twee dagen ook gewoon mogelijk.

Conclusie

Een budget smartphone met alles behalve budget prestaties. Dat is de beste manier om de Moto G te beschrijven. De beleving is zelfs zo plezierig dat Motorola het de grote flagships weleens heel lastig kan gaan maken wanneer de nieuwe Moto X toestellen uitkomen. Hoe dan ook, in deze prijscategorie is de Moto G op dit moment het beste toestel dat je zal vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.