Review: Lenovo Moto G4 Plus

De Motorola G 2015 / derde generatie was een doorslaand succes. Net als haar voorganger. Dit schreeuwde natuurlijk om een opvolger. Geen Motorola, dat niet. Lenovo staat erop met als typenaam Moto G4 Plus. Inderdaad. Lenovo neemt met dit toestel langzaam afscheid van de legendarische naam Motorola.

Unboxing

De unboxing van de Lenovo Moto 4G Plus leverde een opvallende vondst op. Het dual-sim toestel is voorzien van plastic adapters om van een Nano SIM een Micro SIM te maken. Handig. Verder vinden we in het doosje een micro-USB kabel (nog geen Type-C dus) en een vlotte netstroomlader. Mooi compleet dus.

Ben je van plan de gewone Moto G4 te kopen, kun je deze review deels lezen. Houdt er rekening mee dat de snelheid van de chipset minder zal zijn (niet beoordeeld) en dat ook de camera van een andere kwaliteit is. Daarnaast ontbreekt het dus aan een vingerafdrukscanner.

Lenovo Moto G4 vs. Lenovo Moto G4 Plus

Lenovo komt met twee uitvoeringen van de Moto G4. Wij ontvingen van Lenovo het Plus model. Je zou wellicht denken dat de Plus een groter scherm bevat; fout. Bij de Plus krijg je een 16 megapixel camera in plaats van een 13 megapixel camera. Daarnaast kent de Plus versie een vingerafdrukscanner en 4GB aan werkgeheugen in plaats van 2GB.

Design

Natuurlijk leggen we de twee generaties even naast elkaar. Het eerste dat opvalt is dat de verwisselbare covers zijn gebleven. Bovendien voelt die van de zwarte uitvoering op mijn bureau lekker zacht en stroef.

Aan de onderkant heeft een aardige wijziging plaatsgevonden. Dit komt door de plaatsing van een vingerafdruksensor in een fysieke home knop. Leuk detail is dat Lenovo ook de on-screen home knop blijft gebruiken.

Aan de achterkant is ook een kleine wijziging zichtbaar. Natuurlijk is de duo-tone LED flitser gebleven. Daarnaast is er ruimte gemaakt voor een laser autofocus. Het geheel is verder vooral iets groter. Niet vreemd gezien ook het display een stuk is gegroeid.

Android

Motorola kenden we de laatste jaren als het bedrijf met toestellen die een near-Nexus ervaring bieden. Motorola maakt geen grote aanpassingen aan de interface en pompt het toestel niet vol met onnodige apps. Kleine aanpassingen zijn er wel zoals een eigen camera app. Een camera app die aardige voordelen biedt ten opzichte van de standaard Android camera app.

Specs

We hebben hier dus de Lenovo Mote G4 liggen. Deze is door Motorola van een Qualcomm 615 chipset voorzien. Je krijgt dan ook een octa-core opstelling met vier processors op 1.21GHz en 4 processors op 1.52GHz. Daarnaast krijgen deze processors ook nog eens 4GB aan werkgeheugen mee.

Ook voor gamers is er goed nieuws. De chipset bevat de Adreno 405 GPU die op 550MHz draait. De chipset is zelfs zo up to date dat we de 3DMark Slingshot test kunnen draaien. Oké, soepel gaat dat niet, maar de overige tests gaan voor dit prijssegment best aardig.

De Moto G4 Plus is een duo-sim toestel. Doordat Lenovo standaard adaptertjes in de SIM sloten plaatst krijg je zelf de keuze tussen nano- en microsimkaarten. Daarnaast is er nog een microSD slot om de opslagruimte te vergroten.

Camera

Voor krijg je een 5 megapixel selfiecamera, achter nog eens een dikke 16 megapixel. De afgelopen jaren wist Motorola zich goed te onderscheiden als het gaat om de kwaliteit van de camera.

Lenovo Moto G4 Plus_MG_0037

Kijk ik naar de scherpte-diepte, dan doet de camera van de Motorola G4 Plus het wel heel erg goed. Ik kan gemakkelijk op details zoals houtsplinters scherpstellen en krijgt tegelijkertijd een mooie blur op de achtergrond. Bovendien is de autofocus zeer snel. Dit komt waarschijnlijk door de laser autofocus. Wat wel opvalt is dat de camera al snel te donkere foto’s neemt wanneer je deze de vrije keuze laat. Ook bij tegenlicht heeft de HDR functie in de camera van deze smartphone het er moeilijk mee.

De camera app is een app van Lenovo zelf. Hoewel de camera zelf snel iets te donkere foto’s neemt, is de belichting in de camera app snel en simpel bij te stellen. Maar je moet er natuurlijk wel aan denken. Er zitten zo nog een paar grapjes in de app verwerkt die gewoon heel goed werken. De keuze van Lenovo om ook nu weer voor een eigen camera app te gaan blijft de juiste.

Ook nu weer heeft de G-lijn verwisselbare back-covers. Motorola maakt zelf een hele lijn van deze covers waar hier en daar ook nog andere functies aan verbonden zijn. Wat dit jaar ontbreekt is de waterdichtheid die de derde generatie wel had.

Display

Het display in deze vierde generatie is een flinke upgrade. Je krijgt nu een Full HD resolutie. Op 5,5 inch staat dit voor bijna 400 pixels per inch. Hierdoor oogt alles lekker scherp. Helderheid en kleurweergave zijn prima.

Vingerafdruksensor

De Moto G4 Plus is de eerste Moto G smartphone met een vingerafdruksensor. Daarmee tilt Lenovo de smartphone naar een hoger niveau om zo te concurreren met toestellen als de Huawei Honor 5x. De scanner van lenovo is een stuk subtieler qua vormgeving en kan hierdoor keurig aan de voorkant worden weggewerkt. Net als bij Samsung en Apple zit deze onder de home knop.

De herkenning van vingerafdrukken gaat iets langzamer dan ik gewend ben van verschillende Chinese smartphones. Dit komt doordat de herkenning net even wat vaker in de fout gaat. Het kleinere oppervlak van de scanner zou daarin een belangrijke rol kunnen spelen. Toch is het mooi dat Lenovo in dit prijssegment, deze stap maakt. Het brengt het veilig werken en betalen met de Moto G4 Plus net een stapje dichterbij.

Lenovo Moto G4 Plus_MG_0040

Accuduur

Qua accuduur hebben we ook met de Motorola G4 Plus niets te klagen. Net als haar voorganger haalt deze gemakkelijk het einde van de dag. Natuurlijk vraagt het grotere display en de extra pixels wat meer rekenkracht, dus stroomverbruik. Geen enkel probleem. De grotere behuizing heeft duidelijk ook een grotere accu.

Conclusie

Als het gaat om budgetsmartphones strijden veel merken om de markt. Van Chinezen als Huawei en Lenovo tot aan Europeanen als Wiko en Alcatel. Je moet je dan onderscheiden en onder Motorola ging dit altijd heel goed. Nu zijn het vooral het design, de accuduur en de camera waarvan de Motorola G4 Plus het moet hebben. Ondanks dat we wel wat kritiek op de camera hebben, is de scherpte geweldig in dit prijssegment.

Beschikbaarheid

De Motorola G4 Plus gaat €269 kosten. Dit is vier tientjes meer dan de G4 en wat ons betreft de meerprijs meer dan waard. Zonder de gewone G4 in de hand gehad te hebben, is het verschil op papier groot genoeg om even door te sparen ;-).

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Strak design
  • Vingerafdruksensor
  • Scherpe camera
  • Geen overbodige apps

THE BAD

  • Foto's zijn aan de donkere kant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.