Arjan Olsder
Arjan Olsder

Vooruitblik, de gadgets van 2014

Hoera! Het is 2014 en wat hebben we er een interessant 2013 op zitten. Veel van de innovaties waar we lang op hoopten werden werkelijkheid. Denk aan de smartwatches van Sony en Samsung, maar ook aan innovatieve producten als de Minix Android mediaplayers en de NAS systemen van Asustor. Voor 214 is mijn verlanglijstje echter ook al gevuld. Waar ik op hoop?

Gebogen displays

Natuurlijk de eerste gadgets met gebogen displays. Oké, er was al eens een Nexus toestel van LG dat een gebogen display meekreeg en in Korea kunnen consumenten zich ook al tegoed doen aan de LG Flex en de Samsung Galaxy Round. Die gebogen displays mogen in smartphones zitten, maar natuurlijk ook in een slimme smartwatch.

Smartwatches

De Smartwatch revolutie gaat door. De Cookoo Watch krijgt een opvolger en Apple komt met de iWatch. Of verklaren we de iWatch van Apple dit jaar dan toch eindelijk tot Vaporware? Tim Cook zal het beslissende antwoord geven.

Ondertussen klussen Sony en Samsung weer hard door aan hun eigen smartwachtes. Het zou mooi zijn als die van Sony nu eens echt totaal waterdicht is zodat we ermee kunnen zwemmen. Ook zou het mooi zijn als de Gear ook op non-Samsung toestellen gaat werken.

Slimme brillen

Dit jaar zal ook het jaar zijn dat de brillozen aan de bril gaan. Niet omdat we te lang naar het computerscherm staren, maar omdat Google’s Glass zo verdomd interessant is. Daarnaast zijn er ook de nodige concurrenten op de markt, wat met name het einde van 2014 best eens heel interessant kan maken.

Xperia Z2

Ik spreek het graag als eerste uit. Ik verwacht van Sony, tijdens de IFA, een Xperia Z2 presentatie. De Z en de Z1 waren al geweldig als vlaggenschip van de Japanners. Deze moet opvolging krijgen. Mijn wensen voor het nieuwe toestel? Die zitten niet zozeer aan de kant van de hardware. Een aantal slimme features van de concurrenten overnemen zou mooi zijn. Bijvoorbeeld het checken of de ogen op het scherm zijn gericht om zo te voorkomen dat het scherm tijdens het lezen op zwart gaat. Iets dat mij enorm beviel aan de toestellen van Samsung en LG.

Samsung Galaxy S5

Zeker is dat Samsung met de Galaxy S5 zal komen. Net als een Note 4. Analisten claimen dat Samsung de resolutie verder zal vergroten naar 2K. Dat vraagt ook een enorme upgrade van de rekenkracht en de accu om het geheel een dag lang te laten werken.

Zijn er verder qua hardware bij deze smartphones nog verwachtingen? De Note 4 is een zakelijk toestel, dus betere beveiliging zou zomaar een optie kunnen zijn. Wat denk je van een vingerafdrukscanner zoals op de iPhone 5S? Of zelfs een Iris scanner? Samsung houdt van tradities, dus ik verwacht eind februari veel nieuws van de Koreanen.

LG G3

Waar ik minder zeker van ben is een G3 van LG. De G2 was leuk, maar beviel niet op alle fronten. Met name de bediening op de achterkant leek slim, maar bleek dit niet helemaal te zijn. Van mij mogen de knoppen weer netjes op de zijkant worden geplaatst.

Grotere iPhones en iPad’s

Als de geruchten kloppen, gaat Apple de iPad eindelijk vergroten. Van iPad Mini naar iPad Maxi? Wie weet. Een formaat boven de 10,1 inch zou in ieder geval zeer interessant zijn. Vooral als Apple een 16:9 verhouding aan zou nemen. Hoe dan ook, de nieuwe modellen zullen in ieder geval met 128GB aan opslagruimte verschijnen.

Ook de iPhone Air (vervangende naam voor de iPhone 6) is een hardnekkig gerucht. De schermformaten lopen nogal uiteen van 4,7 inch naar 5,7 inch. Hoe dan ook, er is een behoefte naar een groter scherm voor iOS 7. Sterker nog, er is een enorme behoefte naar iOS 8, want 7 weet nog steeds niet alle Apple gebruikers te bevredigen.

Modulaire smartphones

Ondertussen zal Motorola ook hard aan haar comeback werken. Dit zullen ze onder anderen doen op basis van de gedachte achter Phoneblocks. Het idee is dat je een moederboard krijgt met daarop verschillende componenten zoals een display en WiFi ontvangers die je gemakkelijk kunt vervangen wanneer er iets beters op de markt is. Het nadeel is echter wel dat je aan de vorm niet meer heel veel kan sleutelen. Ach, arme ontwikkelaars die moeten zorgen dat hun software erop moet blijven werken…

3D Printers

3D printers worden opnieuw goedkoper en vooral beter. Nu nog, printen we voornamelijk met plastics en voedsel. Komend jaar komen de eerste goede printers voor zachte metalen op de markt. Nog niet voor consumenten, maar wel voor iedereen die professioneel aan de slag gaat.

Meer aandacht voor beveiliging

De maatschappij verhard en onze gadgets worden steeds waardevoller. Providers zullen weer hard werken aan manieren om gestolen smartphones onbruikbaar te maken. Ook op het gebied van gadgets zal de beveiliging van huis en haard een vlucht nemen. We verwachten vooral veel van slimme camera’s die integreren met onze smartphones en tablets. Daarnaast zullen de eerste beveiligingsdrones het luchtruim kiezen om bedrijven te bewaken.

Tenslotte verwachten we voor al onze lezers gewoon weer een geweldig jaar. Maak er iets moois van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.