Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Sony Xperia Z, nieuwe waterdichte standaard in design en gebruiksgemak met 4.5 sterren.

The Good
  • waterdicht
  • strak ontwerp
  • robuust
  • Sony interface
  • NFC
The Bad
  • glazen achterkant


Op het Mobile Word Congress in Barcelona introduceerde Sony de nieuwe Xperia Z smartphone en Tablet. Beide zijn waterdicht en onderscheidend door vormgeving en duidelijk een stel. Een week gebruik van de Xperia Z smartphone laat een nieuwe liefde opbloeien.

Sony Mobile Xperia Z WaterWaterdicht
Sony maakt al langer leuke waterdichte telefoons die niet onnodig dik ogen. Zo bewezen de Sony Active en Go al eerder dat er een markt is voor mooie waterdichte toestellen. Sony bewees dat een waterdicht product niet lomp hoeft te zijn. Dat is menig concurrent nog niet gelukt. Los van alle specificaties is het ‘waterdicht’ zijn, echt een revolutie in het dagelijks gebruik.  Niet alleen handig in bad, maar ook in de regen of in de binnenzak van een zeiknatte motorjas. Overigens blijft een waterdichte telefoon niet drijven. Daartoe is in de behuizing een uitsparing gemaakt voor een polsbandje. Dit bandje moet je wel zelf zoeken want zit niet in de doos. Een polsbandje van een willekeurige camera voldoet. Wij hadden er nog 1 liggen van een Sony Go.

Sony Mobile Xperia Z HoekDesign
De Xperia Z valt op door het dunne rechthoekige ontwerp. De Z is slechts 7,9 mm dun. Zowel voor- als achterzijde bestaan uit glas. Dit glas is krasvast en voorzien van een kunststof laagje om eventuele splinters bij breuk te voorkomen. Het glas kan heel wat hebben, maar A-merk Sony voorkomt natuurlijk liever elke mogelijke claim. Het glas zit in een zogenaamd plastic Spyder frame. Dit geeft de constructie een enorme setivgheid. De zijkanten lijken glas, maar zijn hoogglans kunststof. De klepjes voor USB, hoofdtelefoon en microSD kaart sluiten zo naadloos aan, dat het telkens goed zoeken is waar deze te openen. Dankzij de ingebouwde NFC is een draadloze verbinding met een Bluetooth hoofdtelefoon met een klik gerealiseerd. De Jabra Revo Wireless is een prima maatje voor de Xperia Z. Ze lijken voor elkaar gemaakt. Als Sony op tijd met het getoonde dockje komt is ook draadloos laden mogelijk. Deze accessoires zijn tot op heden altijd een probleem qua beschikbaarheid geweest. Overigens is Sony niet de enige smartphone fabrikant met dit probleem.

Android
De Sony Xperia Z heeft een 1.5 GHz Qualcomm APQ8064+MDM9215M Quad Core aan boord en komt met Android 4.1 (Jelly Bean). De Sony marketing spec sheet staat vol met nog veel meer techno info. Belangrijker is hoe Sony hun telefoons aflevert als een geheel systeem. Op individuele componenten scoren concurrenten beter, maar de Xperia Z levert een complete Sony ervaring. De hele interface is door de Sony design afdeling gelijk getrokken. Compleet met eigen media apps voor muziek, foto’s en film. Een waar gebruiksgenot.

Camera
Xperia Z HoekjeDe camera van de XperiaZ is het paradepaardje van de specificatie lijst. De 13.1 mega pixel camera is op zich niet bijzonder. De beeldsensor is daarentegen uniek. Deze Exmor RS beeldsensor maakt foto’s bij zwak licht. In moeilijke lichtsituaties haalt de automaat alles uit de camera. De HDR functie is erg handig bij hoge contrast verschillen. Foto’s van smartphone blijven op grote schermen minder fraai dan beelden die met een echt fototoestel zijn geschoten, maar de foto’s van de Xperia Z komen wel heel dicht erg in de buurt. Gelukkig accepteert de Xperia Z geheugen kaartjes tot 32 GB. Ruimte genoeg dus voor heel veel fraaie foto’s.

Conclusie
De Sony Xperia Z is een telefoon waar elke smartphone gebruiker  van zal smullen. De eigen Sony Android interface geeft een unieke kwaliteits ervaring. De waterdichtheid van de telefoon maakt hem uniek en daarmee een potentiele winnaar. De puike camera laat de concurrentie ver achter zich.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.