Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Sony Xperia Z1

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Waterdicht
  • Supersnel
  • Energiezuinig
  • WiFi 802.11ac ondersteuning
  • Bluetooth 4.0 SMART aanwezig
  • Goede camera
  • Leuke camera app

THE BAD

  • Kijkhoek kan nog beter

Met de Xperia Z1 presenteert Sony een opvolger voor hun eerste high-end smartphone; de Xperia Z. Nu waren we al onder de indruk van de Z, maar de afgelopen weken mochten Albert Zeeman en ik los gaan op de nieuwe Z1 van Sony. Albert legde daarbij de focus op het gebruiksgemak terwijl ik toch vooral even onder de motorkap kijk.

Unboxing

Als vaste lezer heb je de unboxing vast al gelezen. Zo niet, dan is het handig om te weten dat de Z1 verpakking enkel een micro-USB kabel en een netstroomadapter bevat. Precies genoeg.

Sony-Xperia-Z1-Unboxing-3

Design

Voor ik ga praten over het design, leggen we de Xperia Z en de Xperia Z1 eerst maar eens netjes tegen elkaar aan. Een paar dingen vallen meteen op. De maat en de hoeken van het toestel.

Xperia-Z-Xperia-Z1

Beiden hebben een vijf inch display, maar de body van de Xperia Z1 is wel een stukje groter geworden. Dit zit hem onder anderen in de afgeronde hoeken die heerlijk in de hand liggen.

Sony Xperia Z1 Camera

Ook zie je twee andere contactpunten. In die van de Z kwam weleens stof te zitten en door het formaat zijn ze lastig schoon te houden. Met de Z1 is dat geen probleem doordat het ontwerp is aangepast. De contacten steken nu uit in een sleuf. Zo blijven ze mooi schoon. En ja, er is ook nu weer een speciale dock van Sony zodat je de klepjes dus niet hoeft te openen om hem op te laden.

Sony-Xperia-Z1-Speaker

Aan de onderkant heeft de Xperia Z1 nu een gril voor de speaker gekregen. Hierdoor klinkt het geluid van de Xperia Z1 iets minder blikkerig. Je snapt dat ik voorstander blijf van een echte externe speaker.

Sony-Xperia-Z1-Bovenkant

Aan de bovenkant is iets bijzonders gebeurd. De 3,5mm jack plug voor de hoofdtelefoon valt meer op. Vooral omdat deze geen klepje meer heeft. Dat is mooi, dan kun je hem ook niet vergeten af te sluiten. Daarnaast heb je ook minder kans dat je hem kwijt raakt.

Sony-Xperia-Z1-Rechts

Rechts zien we de inmiddels iconische power knop van de Xperia Z1 samen met het klepje waar de SIM achter moet verdwijnen.

Sony-Xperia-Z1-Links

Aan de andere kant zitten klepjes voor de USB aansluiting en de Micro-SD kaart.

Xperia-Z-Note-3-Xperia-Z1

We houden van vergelijken, dus het design sluit ik af met een foto van de Xperia Z, de Galaxy Note 3 en de Xperia Z1.

Hardware

Dan nu even een korte duik onder de motorkap van deze snelle smartphone. Sony heeft er de snelst mogelijk quad-core processor ingelegd. Waren wij al heel blij met de quad-core 1,5GHz van de Z, mogen we nu genieten van 2,2GHz op de Z1. De rekenkracht van deze nieuwe processor is onder anderen terug te zien in de fotografie waar de Z veel meer mogelijkheden tot beeldbewerking te bieden heeft.

Ook qua gaming stelt de Z1 niet teleur. Sony heeft de Z1 van een snelle Adreno 330 GPU voorzien. Wat dit doet voor de benchmarks van het toestel, lees je bij onze collega’s van Entert1.

Display

Sony heeft de Xperia Z1 wederom van een TFT display voorzien. Hoewel de kijkhoek hierdoor niet superieur is, zijn de kleuren levensecht. Iets dat voor mij heel belangrijk is voor een toestel waar je foto’s op gaat maken. Anders kom je thuis en dan blijken de kleuren van je foto toch enorm tegen te vallen. Prima keuze dus.

Sony-Xperia-Z1

Het display heeft een resolutie van 1920×1080. Met 441 DPI verslaat de Z1 de iPhone 5S dan ook gemakkelijk als het om scherpte gaat. Door deze resolutie is het ook zeer prettig om films op deze smartphone te kijken.

Uithoudingsvermogen

Sony heeft de werking van de processor goed weten te finetunen. In de testperiode werd het toestel amper warm. Dit zie ik terug in het uithoudingsvermogen. Ruim twee dagen op een enkele lading is geen probleem. Zet ik hem uit als ik ga slapen, haal ik dik drie dagen.

Draadloos

Qua connectivity lijkt het de Z1 ook aan niets te ontbreken. NFC zorgt voor snelle koppeling met bluetooth en WiFi apparaten. Daarnaast beschikt het toestel over bluetooth 4.0 SMART waardoor hij met energiezuinige smartwatches overweg kan en zien we ondersteuning voor het nieuwe WiFi 802.11ac met beamforming. Heb je een ac router in huis, zal je zien dat het bereik van jouw Z1 echt enorm goed is.

Fotografie

De meest opvallende verandering aan de Z1 van Sony is de nog betere camera. Sony heeft nu voor een lichtsterke F1/2.3 lens met een 20,7 megapixel sensor gekozen. Het resultaat? Een camera die met weinig licht al prima plaatjes schiet.

Een andere verbetering is een hardwareknop om foto’s te schieten. Bij Windows Phone is dat al jaren een verplichting. Binnen Android komt het maar weinig voor. Een groot genot dus. Een ander voordeel is dat, omdat het scherm onderwater niet te bedienen is, je toch onderwater foto’s kunt maken.

Sony Xperia Z1 Camera Opties

Wil je de volle megapixels gebruiken, dan moet je echter wel concessies doen. Dit is namelijk alleen in handmatige modus toegankelijk en dan raak je al 0,7 megapixel kwijt. Je mag dat snijverlies noemen omdat je geen ronde, maar rechthoekige foto’s schiet. In alle andere modi krijg je toegang tot 8 megapixel. Ter referentie, voor een scherpe 10x15CM afdruk heb je maar 3 megapixel nodig.

Sony Xperia Z1 Camera Effecten

Voor de Instagram fans heeft Sony nu standaard de Foto-effect modus. Hoewel ik in eerste instantie bang was dat het vooral om een Instagram remake zou gaan, heeft Sony hard gewerkt aan eigen, unieke effecten. Daarbij kiest Sony ook nog eens voor de door jou aangegeven fotomaat in plaats van een vierkantje. Ik heb een aantal testfoto’s gemaakt:

Ook het vertrouwde panorama is terug. Was ik bij de Z nog teleurgesteld over de resolutie, gaat Sony nu veel meer de juiste kant op. Met de rekenkracht van de Xperia Z1 krijg je panorama’s van ongeveer 5000×1080 pixels. Wederom twee voorbeelden.

Een echt mooi stukje techniek is de tijdsprongopnamen. Deze kenden we al een beetje uit de wereld van de compactcamera’s. Het toestel maakt dan snel een serie foto’s en jij kiest de beste uit. De Xperia Z1 maakt meteen 15 foto’s. grote kans dat de juiste er dan ook tussen zit.

Sony Xperia Z1 Turbo Camera

De laatste modus die ik je even wil laten zien is de AR-effect modus. Wekte de gewone effecten al indruk, dan gaat Sony nog een flinke stap verder. In de AR-effect modus worden namelijk 3D beelden in de foto geprojecteerd. Hierbij krijg je de keuze uit vele thema’s.

Sony Xperia Z1 Fun Camera

Facebook Live

De Z1 is ook voorzien van Facebook Live. Met die functie stream je live videobeelden naar jouw Facebook pagina. Albert heeft dit uitgebreid getest tijdens een concert. Tijdens het filmen laat de Z1 ook de reacties zien die binnenkomen.

Conclusie

Sony begon pas laat met het ontwikkelen van high-end smartphones. Toch weet Sony ook met dit tweede model wederom te verbazen. Qua fotografie is het toestel tot nu toe niet te kloppen. Zeker de creatieve modus weten op te vallen. Door het waterdichte karakter van de smartphone is het bovendien een telefoon die past bij het leven. Wordt hij vies, was je hem af. Zo zie ik het graag.

Beschikbaarheid

De Xperia Z1 ligt nu in de winkel voor €699.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.