Review: Samsung Galaxy Gear V7000 (Smartwatch)

Samsung Galaxy Gear

Tijdens de introductie was de Galaxy Gear nog uniek. Het was de enige smartwatch die draaide op basis van Android. Inmiddels is ook Adidas met een Android smartwatch gekomen, maar die hebben we voorlopig nog niet in handen. Tijd dus voor een review van de Galaxy Gear van Samsung.

Unboxing

De verpakking van de Galaxy Gear bevat naast het horloge ook een cradle of dock, een netstroomlader en natuurlijk een kleine handleiding. Meer heb je niet nodig.

IMG_8318

De dock

De dock is een plastic case die om de Gear heen wordt geklikt. Deze dock bevat een standaard micro-usb aansluiting om de gear mee op te laden. Door dat de dock aan beide kanten hetzelfde is, moet je wel goed opletten. Slechts één kant kan contact maken met de Gear. Heb je de Gear verkeerdom in de dock, heb je de volgende dag alsnog een leeg horloge en dat is altijd jammer.

IMG_8321

Ook is het de dock die de NFC chip bevat in tegenstelling tot de SmartWatch van Sony. Dit is niet erg, want je gebruikt de NFC chip toch maar één keer. Zijn jouw Gear en Note 3 of S4 eenmaal verbonden, hoef je de NFC chip niet meer te gebruiken.

IMG_8322

Slim bandje

Het bandje van de Galaxy Gear zit echt vast aan het horloge. Bij aankoop kies je een kleur en daar zit je dus ook echt aan vast. Gelukkig heeft Samsung ook in het neutraal wit of zwart. Ik mocht mijn kledingkeuze aanpassen op de gele versie van de Gear.

IMG_8323

De reden dat de band niet te verwisselen is, zit hem in de techniek die in de band verwerkt zit. Zo bevat de band een 1,9 megapixel camera en een flexibele luidspreker die nog best aardig werkt.

Dom bandje

Toch heeft de band meteen een nadeel. Hij is voorgevormd en voelt daardoor minder flexibel aan.

IMG_8506

Daarnaast is de klip onderaan erg dik. Oncomfortabel dik zelfs en hij bekrast ook snel. Bij het gebruik van mijn laptop moest ik de Gear dan ook echt af doen om goed te kunnen tikken. Daarmee is het draagcomfort van de Gear meteen één van de minpunten geworden bij een smartwatch die technisch superieur is.

Display

Voor het display heeft Samsung gebruik gemaakt van een 1,63 inch Super AMOLED display met een 320×320 resolutie. Super AMOLED is enorm energiezuinig en in het licht goed af te lezen. In die zin een goede keuze van Samsung. Toch kleeft er ook een nadeel aan. in stand-by is het display ook meteen zwart. Je moet dus de juiste polsbeweging maken of op het knopje drukken om de tijd af te kunnen lezen.

IMG_8325

Bij alle andere smartwatches die we tot nu toe hebben beoordeeld is dit geen probleem geweest. Zet ik hem naast de SmartWatch 2 van Sony dan is het voordeel wel dat het scherm veel beter leesbaar is.

IMG_8327

Specs

Onder de motorkap wordt de Galaxy Gear aangedreven door een 800Mhz CPU. Dit is vergelijkbaar met de rekenkracht van bijvoorbeeld een Samsung Galaxy Gio S5660 die qua resolutie ook niet echt afwijkt van de Gear. Hoewel het werkgeheugen nog een onbekende is, weten we wel dat je 4GB aan opslagruimte krijgt van Samsung. Handig voor al die foto’s die je maakt.

IMG_8324

Camera

Van de camera van de Galaxy Gear heb ik weinig plezier gehad. Je moet de Gear gebruiken met een S4 of een Note 3, dus je hebt altijd een toestel in de buurt met een veel betere camera. Wil je de foto’s gebruiken, kun je deze niet rechtstreeks van de Gear halen. Je moet ze eerst via Bluetooth oversturen naar jouw smartphone.

Galaxy-Gear-Testfoto

Daarnaast is de manier van fotograferen erg onnatuurlijk omdat je van bovenaf op het display kijkt terwijl de camera afhankelijk van je pols ongeveer naar voren wijst. Ook de resolutie is met 1,9 megapixel niet heel groot.

Apps

Samsung claimde bij de lancering 70 apps klaar te hebben staan. De Galaxy Gear bevat inderdaad al heel wat apps maar… essentiele apps ontbreken gewoonweg. Zo is het niet mogelijk om WhatsApp notificaties op de Gear te bekijken en ook notificaties van Google’s Gmail worden niet opgepakt. Zelfs Facebook ontbreekt onder de kop sociale netwerken.

nl_SM-V7000ZKAPHN_000212240_Standard

Wat wel goed gaat is het handelen van gesprekken. Door je hand op de Gear te leggen negeer je een gesprek. Daarnaast kun je een gesprek door de ingebouwde microfoon en speaker gewoon opnemen. Denk er wel aan dat iedereen zal meegenieten van jouw gesprek. Deze functie is dus vooral praktisch tijdens het autorijden.

Ook SMS berichten worden duidelijk weergegeven op de Galaxy Gear en zijn snel terug te vinden in het menu.

Draadloos

Hoewel Android als platform behoorlijk wat draadloze mogelijkheden biedt, heeft de Gear natuurlijk niet veel nodig. Hij maakt dan ook alleen gebruik van Bluetooth 4.0 om met de smartphone te verbinden. Prima.

Geen allemansvriendje

Tenslotte lijkt de Gear met een sociaal probleem te zijn. Bluetooth 4.0 klinkt universeel. In tegenstelling tot andere smartwatch bouwers, laat de Gear het echter niet toe om op een non-Samsung toestel gebruikt te worden. Sterker nog, op dit moment ben je beperkt tot de Galaxy Note 3 of de Galaxy S4 met de laatste software versie erop.

Samenwerking met de Note 3

Tijdens mijn test maakte ik gebruik van de Note 3 van Samsung. De samenwerking tussen de Gear en de Note 3 gaat best ver. Zo kun je de beveiliging van het lockscreen uitschakelen wanneer je met de Gear in de buurt bent. Ook is het mogelijk om berichten die je bekijkt op de Gear meteen te openen op de Note 3 door de Note 3 simpelweg op te pakken. Samsung laat ook hier weer zien dat het erg veel aandacht besteedt aan manieren om het mobiele leven net iets handiger te maken.

Conclusie

Qua hardware kan het bijna niet fout gaan met de Galaxy Gear. Ik wil hem dan ook echt graag leuk vinden. Zeker omdat Samsung het horloge heeft volgepropt met slimme innovaties. Toch blijkt de ondersteuning voor belangrijke apps als Gmail en WhatsApp een probleem en zit de hardware zo verpakt dat het horloge niet comfortabel draagt. Het feit dat je hem ook nog eens niet met een groot pallet aan Android apparaten kunt koppelen, maakt de Gear een horloge met toch net iets teveel concessies.

Beschikbaarheid

De Samsung Galaxy Gear ligt nu in de winkel voor €299.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • Duidelijk display
  • Veel techniek aan boord
  • Veel opties
  • Bruikbaar als handsfree oplossing

THE BAD

  • Gebrekkige ondersteuning van apps
  • Gebrekkige ondersteuning van smartphones
  • Laag draagcomfort
  • Onhandige camera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.