Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Sony SmartWatch 2

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Draagcomfort
  • Simpel in gebruik
  • Enorm veel apps
  • Relatief lange accuduur
  • Niet al te hoog

THE BAD

  • Meldingen mogen langer zijn
  • Liever helemaal waterdicht

Het is de derde poging van Sony om een handig hulpje voor om de pols te maken, maar voor het eerst lijkt Sony erin geslaagd om een SmartWatch te ontwikkelen die ik nu al echt niet meer kan missen.

Unboxing

In de unboxing kon je al lezen dat de verpakking van de SmartWatch 2 enorm mooi is, maar in tegenstelling tot de vorige SmartWatch nauwelijks accessoires bevat. Logisch, want met het nieuwe ontwerp zijn de meeste accessoires niet meer nodig. Het enige dat mist is een USB laadkabel, maar dat is nu dezelfde als van jouw non-iOS smartphone. Geen probleem dus.

Sony-SmartWatch-2-Unboxing-2

Design

Qua design heeft Sony enorme stappen gezet. De vorige twee edities waren schermpjes met een grote clip eronder die je toevallig ook op een horlogebandje kon klikken. Die clip is nu verdwenen waardoor de behuizing van de SmartWatch 2 nu mooi slank is. Daarnaast is de ervaring met de waterdichte Xperia Z1 smartphone gebruikt om de SmartWatch van een waterdichte afsluiting voor de USB poort te voorzien. Inderdaad, de SmartWatch 2 kan te water. Nouja, spatwaterdicht. Sony raadt het af om met de SmartWatch 2 te zwemmen of te douchen. De spatwaterdichtheid kan ik bevestigen.

Sony-SmartWatch-Zijkant

Standaard krijg je een slap horlogebandje bij de SmartWatch 2. Dit is een veelgelezen klacht, maar je kunt bij iedere horlogezaak een ander bandje kopen. Sony geeft je dus de vrijheid om het horloge naar eigen smaak aan te kleden. Toch is dat iets dat ik zelf niet snel zal doen. De sluiting van dit bandje is namelijk enorm plat en van plastic. Dit bandje beschadigd mijn ultrabook niet. Sterker nog, het zit zelfs niet vervelend wanneer ik aan het tikken ben. Het bandje is misschien simpel, maar ik hou hem zo.

Sony-SmartWatch-2-Pols

Display en Interface

Sony heeft de SmartWatch 2 van een transflectief LCD-scherm van 1,6 inch voorzien. Dit is hetzelfde type dat we onder anderen in outdoor navigatiesystemen tegenkomen. Het display is hierdoor in de zon, met het licht uit goed af te lezen. Het display zelf heeft een resolutie van 220 x 176 pixels.

Qua look en feel heeft Sony er voor gekozen om de Android ervaring over te nemen. Je scrolt dus gemakkelijk door de apps. Cijfers op de apps geven updates aan en van bovenaf is een notificatiescherm in het zicht te laten glijden. Onder het scherm zitten de bekende Android knoppen. Hierdoor is het gebruik van het horloge zeer intuïtief.

Sony-SmartWatch-Klok

Toch zijn er wel dingen die beter kunnen. Zo krijg je bij notificaties van e-mail maar een beperkt aantal woorden te zien. Ik zou het prettig vinden om door hele berichten heen te bladeren, maar dat lijkt op dit moment onmogelijk. Van de andere kant is de interface wanneer je gebeld wordt wel een stuk overzichtelijker. Ik mis alleen de knop om een gesprek aan te nemen. Met name achter het stuur vond ik dit ideaal met de eerste SmartWatch van Sony. Het horloge gooide het gesprek dan keurig over de Parrot carkit.

Dagelijks Gebruik

Ik noemde het al even. De sluiting van de SmartWatch 2 is ronduit perfect voor mij. Dit is één van de weinig horloges die ik met plezier de hele dag om de pols draag. Daarnaast is de tijd met de standaard klok door de dag heen goed zichtbaar. Op een enkele lading kan ik ongeveer 2 dagen door. Ruim 3 dagen als ik hem ‘s nachts uitschakel. Dit zal mede komen door de nieuwste bluetooth technieken die het verbruik van de batterij in het horloge en in de smartphone laag weet te houden. Wel is het zo dat de rand van de SmartWatch wat gevoelig is voor krasjes, maar dat is mijn G-Shock ook.

Sony-SmartWatch-2-Knop

Sony SmartWatch vs. Samsung Galaxy Gear

De geduchte tegenstander voor de SmartWatch van Sony is de Samsung Galaxy Gear. Hoewel ik nog met een uitgebreide vergelijking ga komen, kan ik nu al zeggen dat de Sony SmartWatch als winnaar uit de bus komt. Ja, de hardware van de Gear is duurder, maar dat is de Gear zelf ook. Toch is de SmartWatch fijner om de pols en logischer in het dagelijks gebruik.

Sony SmartWatch 2 Galaxy Gear

Een ander belangrijk argument is dat de SmartWatch 2 van Sony met iedere Android smartphone overweg kan terwijl je met de Gear voorlopig vast zit aan de Note 3.

Conclusie

Hij heeft nog een paar ruwe randjes, maar het design van de SmartWatch 2 van Sony lijkt zo ongeveer alles wat ik van deze SmartWatch hoopte. Ten opzichte van de vorige generatie is deze een enorme stap voorwaarts en al had ik het niet verwacht, hij verslaat de Galaxy Gear in gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.