Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Poly Voyager Free 60+ UC – Voor professionals én gevuld met features

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Poly Voyager Free 60 met 4 sterren.

THE GOOD

 • Comfort
 • Audio
 • Microfoon
 • Gecertificeerd voor Teams en Zoom
 • Poly Lens Software

THE BAD

 • Geen custom equalizer optie
 • Pasvorm/Fix te beperkt voor gebruik tijdens sporten
 • ANC ondermaats

Poly bracht met de Voyager Free 60+ een TWS headset uit die ontworpen is voor breed gebruik. Voor “your 9–5 to your 5–9—and back again” zoals ze het mooi zeggen. We hebben het over professioneel gebruik waarvoor ook een losse dongle meegeleverd wordt voor wat een perfecte ervaring moet zijn in combinatie met je computer terwijl er ook oog was voor het entertainment-aspect. Hierbij is ook de laadcase voorzien van een set interessante features.

Sleutelfeatures

 • Gecertificeerd voor MS Teams en Zoom
 • Earbuds en case managen via Poly Lens-app op Windows en MacOS X
 • Gesprek gerelateerde features
 • Losse BT700-dongle voor betere audiokwaliteit en extra features
 • Adaptieve ANC en transparantiemodus
 • Extra bedieningsmogelijkheid met de touchscreen-interface op de laadcase
 • Laadcase als bluetoothtransmitter te gebruiken
 • Bediening op de earbuds via swype en knoppen
 • Multipoint-connectiviteit
 • 5,5 uur gesprekstijd (+11 uur via extra lading uit de case)
 • 8 uur speeltijd (+extra 16 uur via de case)
 • Volledig opladen in 2 uur voor de earbuds, 3 uur voor de case. 15 minuten snelladen 1 uur en 12 minuten gesprekstijd.
 • Eén bud te gebruiken
 • Gewicht: 5,8 g (per earbud).80 g (laadcase)
 • Formaat laadcase: 54,5 x 72 x 33,1 mm
 • IP54 stof-/waterresistent

 

 

Uitpakken

De Poly 60 Free is beschikbaar in verschillende pakketten. Wij kregen het meest uitgebreide pakket toegestuurd, namelijk de ‘Poly Voyager 60+ Free UC’. Dat wil zeggen dat we naast de earbuds de laadcase met touchscreen plus transmitterfunctie krijgen en daarnaast de losse BT700-dongle.

De Poly Voyager Free 60 UC is hetzelfde pakket maar met een basis laadcase (die geen touch screen heeft en geen transmitterfunctie) terwijl de Poly Voyager Free het moet doen met de basis laadcase  en zonder de dongle.

 

Ontwerp

Poly gaf de Voyager Free 60 earbuds een heel eigenzinnig uiterlijk mee, zowel qua vormconcept als design; iets dat wij wel kunnen waarderen. Het uiterlijk past prima in een zakelijke omgeving naar ons idee. De earbuds zijn volledig opgetrokken uit plastic en zijn mat afgewerk. Qua bouw hebben we geen klachten. We hebben het verder over stof- en waterresistentie volgens de IP54-norm, wat betekent dat er geen functionele beperkingen zullen optreden bij de minimaal mogelijke binnentreding van stof, terwijl de headset getest is op het blijven functioneren wanneer deze besproeid wordt met 10 liter per minuut onder alle hoeken.

Invoer kan op twee wijzen. Beiden earbuds beschikken over een knop, en daarnaast kan middels veegbewegingen over het rooster een extra input gegeven worden. Dit is overigens wel beperkt tot één functie. We kunnen dus vegen voor bijvoorbeeld het veranderen van de volume, het switchen tussen transparantiemodus en ANC of het muten van een gesprek. Vegen is dan ook de enige input die het sensor-gedeelte accepteert. Tikken of lang aanraken doet niets.

De invoer via de knoppen staat standaard ingesteld op het bedienen van afspeel- en belfuncties plus het activeren van de assistent.

Microfoons

Er zijn drie microfoons toegepast per earbud die moeten zorgen voor de ANC, ruisfilteren tijdens het spreken en natuurlijk het doorgeven van de voice-audio. ANC werkt adaptief (intensiteit wordt verhoogd pf verlaagd naar aanleiding van de ernst van lawaai in de omgeving), terwijl de transparantiemodus kan werken volgens twee settings: één geoptimaliseerd voor spraak en de ander voor algemeen omgevingsaudio.

Eargels, comfort

Poly koos voor de Voyager Free 60 voor eargels die tegen je oorkanaal aan liggen in plaats van erin. Zeker voor een zakelijk-georiënteerde optie is dit geen slechte keus. Het komt het draagcomfort ten goede en de gebruiker zal minder snel moe worden van het inhebben van deze earbuds. Nadeel is dat ze minder goed in je oren blijven zitten bij wat agressievere bewegingen. In het geval van uw reviewer was het lastig om een goede fix te krijgen voor het linker oor, welke maat van de meegeleverde eargels ook gebruikt werd. Het was goed genoeg voor gebruik aan een werkplek, maar meer dan een wandeling buiten waagde deze zich niet aan qua actievere bezigheden met de Voyager 60. De keus voor deze eargels betekent naar ons idee overigens dat de Voyager Free 60 sowieso niet geschikt is voor actief gebruik. Daarvoor is de fix gewoon niet goed genoeg. Dit was waarschijnlijk ook een overweging; comfort vs fix. Gezien de focus op teleconference toepassingen maakte Poly naar ons idee de juiste keus.

Met dongle

Wanneer je een bluetooth koptelefoon verbindt met je computer via de standaard bluetoothoptie heb je over het algemeen niet veel configuratieopties. Audio wordt doorgegeven en als je ook wil spreken dan ben je gebonden in Windows aan het kwalitatief beperkte handsfree AG-protocol. Door een losse dongle te gebruiken is de audiokwaliteit aanzienlijk hoger, de lag veel minder en heb je ook de beschikking tot allerlei configuratie en managementopties zoals je dit ook op je telefoon hebt. Idealiter kan dit allemaal ook via de standaard bluetoothimplementatie, maar dit is nu eenmaal niet zo.

Handig is overigens de optie om de dongle in de case te kunnen bewaren.

Met de dongle lijkt de propositie redelijk op die van de Evolve2 Buds van Jabra die we eind vorig jaar testten. Poly gaat echter een stap verder als het gaat om de features van de case.

Laadcase

De case van de Voyager Free 60+ verdient het om wat nader te bekijken. Het is weliswaar een flinke jongen, maar we hebben ook de nodige features. Het eerste dat uiteraard opvalt is het touchscreen. Hiermee kunnen we de ANC-/transparantiemodus inschakelen, de laadstatus van de case en earbuds checken, media bedienen en connectie via bluetooth of transmitterfunctie managen. De transmitterfunctie is handig wanneer je via een 3,5 mm jack-aansluiting via bluetooth maar een apparaat wil luisteren. Dit kan uiteraard via een apparaat dat zelf niet over (courante) bluetooth beschikt dat je thuis hebt staan, maar ook bijvoorbeeld in combinatie met de mediaconsole tijdens een vliegreis. Interessant dat LG met de Tone Free FP9 niet de enige is die in een dergelijke functie gelooft.

 

Connectiviteit

Verbinding wordt gemaakt via bluetooth 5.3 indien dit beschikbaar is. De Voyager Free 60’s ondersteunen verder multipointconnectie, wat een compromisloze ervaring betreft.

Het bereik over bluetooth vormt op onze testlocatie geen enkele bottleneck; waar we ook heen lopen, audio blijft gewoon spelen, zowel op Windows, via zowel de BT700-dongle als de standaard implementatie in onze computer, wanneer we via ons testtoestel wat afspelen. Wat wel een wat vreemd probleem is in termen van connectie betreft de mogelijkheid de recorder te gebruiken onder Windows. We merkten dit niet tijdens het bellen of werken via beeldbellen, maar tijdens het opnemen via de BT700 dongle krijgen we steeds een storing om onduidelijke reden.

Lag

Lag is in de praktijk niet merkbaar op onze test-PC. Niet via bluetooth en ook niet via de BT700-dongle. Bij het gamen zie je enige lag, maar we denken dat in niet-actiegames de lag afdoende laag is.

Op een telefoon gaat het via een MX Player of de YouTube-app prima omdat deze apps gebruik maken van een compensatieprotocol om de lag te compenseren. Maar een bijvoorbeeld een VLC-player heeft dit niet. Ondanks dit zouden we zeggen dat zelfs langere video’s prima te kijken zijn via bluetooth. Al merk je wel een beetje lag. Voor een actualiteitenprogramma prima, wil je echt gefocust een serieaflevering of film kijken, dan vindt je het wellicht toch vervelend.

 

 

Poly Lens

Poly Lens is de software suite van Poly. Deze is beschikbaar voor je telefoon en computer, waarbij de laatste iets uitgebreider is door de Windows-gerelateerde opties. Poly Lens is een zeer toegankelijke en gebruiksvriendelijke suite. We vinden eigenlijk geen opties waarvan we niet weten waar deze voor dient doordat overal in het kort een duidelijke definitie bij staat. Ook is de opzet van de menu’s vrij simpel gehouden, waardoor je alle opties die je zoekt redelijk makkelijk moet kunnen vinden. Dit geldt overigens voor zowel de mobiele als de Windows-app. Al was het fijn geweest als de Windows-editie net als de Android-editie ook in het Nederlands beschikbaar was.

De Poly Lense app op Windows is behalve audio-opties ook voorzien van wat extra zaken. Op de homepagina van de app vinden we vier secties. ‘Insight’, waarmee je inzicht kan krijgen in het gebruik van je Poly apparatuur. ‘Health & Wellness’ gaat over opties waarmee je geluidseffecten aan kan zetten die rustgevend zouden moeten zijn, herinneringen voor drinken en tips rond het niet steeds op je scherm te kijken en eens weg te lopen van je werk. ‘Best Practices’ brengt ons wat ergonomische tips, en ‘Poly Lens Support’ spreekt uiteraard voor zich.

Qua equalizer-settings hebben we drie geluidsprofielen, ‘bass’, ‘flat’ en ‘bright’ ( lage tonen, vlak en helder in het Nederlands). Het verschil tussen deze profielen is merkbaar, maar het verschil is vrij genuanceerd. Het lijkt echt bedacht te zijn met een wat platter signatuur in gedachte, wat een goed idee is voor een neutrale weergave tijdens het bellen. De nuance lijkt te gaan om het ietwat overdrijven in het bass-profiel en overdrijven van de hoge tonen in het bright-profiel. De middentonen lijkt niet zoveel aan te veranderen wanneer we de profielen vergelijken.

 

Geluid

We zijn zeer tevreden over de audiokwaliteit van de Poly Voyager Free 60. Geluid komt gedetailleerd over in zowel het hoog als het laag. We spelen Michael Jackson’s Dangerous-album af. Een album dat deels geënt is op het New Jack Swing-genre met oa.a. snelle, gecompliceerde ritmes en beats die de uitgesproken vocals moeten benadrukken. Er is een bepaald nuance nodig om dit perfect te laten werken, en de Voyager Free komt een heel eind met deze weergave. Wanneer we ‘Who Is It’ afspelen horen we het detail in de ‘brom’ van de lange beat die vaak gemist wordt. Ook de hoge tonen komen gedetailleerd door. In dit deel van het spectrum lijkt wat dynamiek in het signatuur getuned te zijn voor wat extra detail, tot op het punt dat in bepaalde nummers we details horen die normaal wegvallen. Ook tijdens het gamen merkten we dit. Middentonen lijken ietwat understated te zijn doordat gekozen is voor het verder naar voren brengen van het detail in het hoog en laag. We merken dit in drukkere popnummers vooral naar voren komt.

Al met al hebben we dus een zeer prettige luisterervaring met de Voyager Free 60 als het gaat om het luisteren van muziek, en eigenlijk ook tijdens het gamen. De focus lijkt echter wel gelegd te zijn bij de weergave van voice-audio en ook daarin presteert de Poly zeer goed. Door de detailrijkheid is het feitelijk de beste ervaring die we uit een TWS-set hebben gekregen.

Microfoon

De feedback die we krijgen van mensen die onze voice aanhoren is eveneens zeer positief, zelfs wanneer we vanuit een drukke omgeving bellen. Of dit echt beter is dan een paar van de topperformers van het moment is lastig te beoordelen, omdat we op de ervaring van anderen af gaan. Bij het opnemen van de voice-tests is wat raars aan de hand. Om de een of andere reden krijgen we dit niet perfect voor elkaar zonder storing toen we de test opnamen via de recorder van Windows. Misschien iets tijdelijks. We zullen het later nog eens proberen, maar voorlopig is dit wat we uit de microfoon krijgen. Overigens hebben we dit probleem niet tijdens calls via beeldbellen of voice.

Het Android fragment namen we via een telefoon op, waarbij op het laatst nog even gehoord kan worden hoe het klinkt wanneer iemand plotseling begint te boren. Niet slecht vinden we zelf. Windows doet altijd iets waardoor opnames op een PC veel beter klinken, en in het geval van de Poly klinkt het extra goed. Verschil tussen de opgenomen audio op een PC via de dongle en onze standaard bluetooth-oplossing merken we eigenlijk niet (behalve de eerder genoemde vreemde storing). De lastigere ‘z’, ‘p’ en ‘s’-klanken gaan gewoon goed.

ANC

De ANC is merkbaar, maar verder niet om over naar huis te schrijven. Ook in termen van opties kunnen we kiezen tussen adaptive, standard of off. We kunnen niet zelf de intensiteit inschakelen. Doordat we te maken hebben met eargels die tegen het oorkanaal aan liggen en niet erin geschoven worden, wordt de werking extra beperkt, omdat je niet al passief dermate van de omgeving afgesloten wordt als dit het geval is met eargels die je wel in je oorkanaal schuift. We hebben hiermee een soortgelijk probleem als met de Samsung Galaxy Buds Live, zij het minder extreem. Waar je bij de Samsung-boontjes echt niets merkte van de ANC als deze niet perfect tegen je oorkanaal aan liggen, is dat bij de Voyager Free 60 minder het geval. Dit uiteraard doordat de eargels beter aansluiten dan de harde body van de boontjes. Echter, terwijl we deze review schrijven, wordt er geboord en de prestaties zijn gewoon aanzienlijk minder dan bij alternatieven het geval is. Kortom, we denken dat de ANC weliswaar meegenomen is, maar als dit erg belangrijk voor je is, wellicht een reden is om voorbij deze Poly’s te kijken.

Transparantiemodus

De transparantiemodus kent twee modussen. ‘Environment’ en ‘Speech’. We denken dat de transparantiemodus erg goed werkt. Iets dat geholpen wordt door het feit dat men voor de betreffende eargels gekozen heeft. Omgevingsgeluid komt duidelijk door en klinkt vrij natuurlijk. In de ‘environment’-modus zelfs luider dan normaal, wat misschien een nadeel is voor bepaalde mensen omdat dat de natuurlijke ervaring raakt. Echter tijdens het afspelen van content is het wel handig omdat dit de omgevingsgeluid makkelijk overstemt. Er is een zachte ruis te horen wanneer de transparantiemodus ingeschakeld is; iets duidelijker in het geval van de ‘environment’ modus.

 

Conclusie

We hebben de afgelopen weken een zeer positieve ervaring meegemaakt met de Poly Voyager Free 60 UC+. De earbuds zitten comfortabel genoeg (voor uw reviewer) om deze enkele uren achter elkaar te gebruiken, leveren een zeer prettige geluidservaring en de microfoonprestaties zijn top. We hebben enkele uren aan conference calls achter de rug zitten gecombineerd met de Voyager Free 60 en dat is naar volle tevredenheid verlopen. De case heeft met de transmitterfunctie een interessante feature waar vooral mensen die met enige regelmaat moeten vliegen van kunnen profiteren. De bedieningsopties zijn leuk en prettig voor mensen die niet graag aan hun earbud zitten om deze te bedienen voor de geluidscontrols of het aan-/uitzetten van ANC en/of de transparantiemodus.

Misschien dat muziekliefhebbers zullen vinden dat er te veel dynamiek in de audiotuning zit. Die zullen een alternatief moeten overwegen, want een custom equalizer biedt de app niet. Ook op het gebied van ANC is de Poly geen geweldig performer en dat is wel een aardige misser gezien de categorie waarin deze headset geplaatst is in termen van prijs en de zakelijke oriëntatie. Het is simpelweg niet de headset die helpt je af te sluiten van een omgeving om je eens goed te focussen op een specifieke taak. Ondertussen is de fix qua pasvorm ook dusdanig is dat voor actief gebruik de Voyager Free 60 geen beste optie is. Ondanks dat dit waarschijnlijk het resultaat is van een afweging met het oog op comfort en de meeste gebruikers die onderdeel zijn van de doelgroep van deze headset de gemaakte keus prima vinden, is het een punt dat opgemerkt dient te worden.

We hebben het niet bepaald over een toegankelijk geprijsd pakket met 330 euro op het moment van schrijven. In de zakelijke markt zijn dit echter geen gekke bedragen. En gezien de prestaties en veelzijdigheid van deze Poly’s durven we het wel aan de Voyager Free 60 een aanrader te noemen voor iedereen die denkt dat een goed presterende TWS-headset een meerwaarde kan zijn voor hun communicatie-workflow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.