Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: LG Tone Free FP9 – TWS earbuds met UV en transmitter-functie

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Comfort
 • Geluid
 • Microfoonkwaliteit
 • Slimme implementatie ANC en omgevingsmodus
 • UV-reiniging-functie case
 • Plug& Wireless bluetooth transistor modus

THE BAD

 • Laadcase mist draadloos laden
 • Niet voor bass-heads
 • Geen multipoint-connectie

We kregen vanuit LG de vraag om de Tone Free FP9 earbuds te testen. Een interessante set true wireless in-ears vanwege de featureset.

Het interessante aan deze uitgebreide featureset is dat we twee unieke features zien. We hebben het dan over UV-Nano oplaad-case en daarnaast de optie om de case aan een audio-uitgang te pluggen waarmee je een bluetooth zender hebt voor je earbuds.

 

Uitpakken

De LG Tone Free FP9 komt buiten de earbuds en laadcase ook met een oplaadkabel en een USB-C naar 3,5 mm jack-kabel. Daarnaast krijgen we drie extra maten earbuds.

 

Sleutelfeatures

 • Active Noise Cancelling
 • Low Latency modus
 • Fluistermodus
 • Draagdetectie
 • Tone Free-app
 • IPX4 (geen schade bij besproeiing onder iedere hoek met 10 l/min voor 10 minuten)
 • Laadcase met UV-Nano-technologie
 • Laadcase als USB-transmitter
 • Batterijduur 8 uur voor de earbuds, 24 met case, zonder ANC
 • Snelladen; 5 minuten laden is 1 uur gebruik.
 • Formaat: 21,2 x 28,3 x 23,2 (mm) (earbud), 54,5 x 54,5 x 30 gram (case)
 • Gewicht: 5,2 g (earbud), 36 g (case)

 

Ontwerp

De Tone Free FP9 is een set in-ears met een korte steel. Aan de buitenzijde is een soort chroom-look toegepast waarop we de touchsensitive bediening zien. Uiterlijk hebben de earbuds een eigen look meegekregen, maar opvallend zijn ze niet te noemen. De earbuds voelen stevig aan terwijl het gewicht met 5 gram beperkt is gebleven.

Comfort/pasvorm

De vorm van oren is persoonlijk, maar de FP9 was voor uw reviewer een comfortabele in-ear. Het lage gewicht en de goede eargels hielpen hierbij. Wel moet gezegd worden dat onder bepaalde omstandigheden de linker-earbud soms uit het oor viel. Een van de redenen hiervoor is dat de Tone Free FP9 niet echt ontworpen is om wat dieper in je oorkanaal geplaatst te worden, maar wat meer er tegenaan. Een ander nadeel is dat je minder afgesloten wordt van je omgeving en dat ook de ANC minder goed werkt.

Het minder afgesloten zijn van de omgeving zal door velen, afhankelijk van de voorkeur ook als voordeel betiteld kunnen worden.

Controls

De touch sensitive-controls hebben we weinig over te klagen. De functie werkt responsief en de gevoeligheid lijkt precies goed te zijn. We hebben de beschikking over uiteraard muziek (standaard: play/pause, volgende nummer, volume omhoog/omlaag), en gesprekscontroles (standaard: aannemen, beëindigen). De inputs werken met één, twee en drie keer aanraken voor links en rechts. Dus dat zijn in totaal zes functies waar je de beschikking over hebt. Naast de functies die al genoemd zijn, kun je in de Tone Free-app inputs toewijzen aan het activeren van je assistent, naar het vorige nummer gaan, of deze deactiveren.

Qua muziekcontroles hebben we dan eigenlijk alles wat je moet willen. Qua gespreks-functies missen we misschien een mute functie.

De touch-controls zijn ook volledig uit te schakelen in de app. Handig wanneer je bijvoorbeeld iemand bent die vaak de neiging heeft om aan zijn in-ears te zitten of tijdens het sporten omdat je de paspositie wil aanpassen.

IPX4

De IPX4 waterresistentie betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over zaken als zweet, regen of een plas water bij het zwembad. Echte waterdichtheid hebben we het echter niet over. Douchen zou in principe moeten kunnen, maar zouden we het niet op wagen omdat de situatie op onderdompelen kan lijken.

 

Connectie

De initiële connectie ging op zich best ok. De LG’s ondersteunen Google FastPair en ook via Windows QuickPair werd de headset meteen gedetecteerd. Wel hadden we in combinatie met de app wat vreemde connectie-problemen. De in-ears waren gepaird en er werd ook gewoon muziek afgespeeld, maar volgens de app waren de in-ears dan niet gepaird.

De antenne is verder iets minder sterk dan gemiddeld. Wanneer we op onze testlocatie weglopen van de bron, krijgt de Tone Free FP9 eerder dan gemiddeld moeite met het vasthouden van een goede connectie. Ben je iemand die vaak wegloopt van zijn telefoon of computer, naar een andere ruimte, dan kan dit een ding zijn om mee te nemen.

Geen Multipoint-connectie

Multpoint moet de Tone Free FP9 helaas missen. Een jammerlijk detail, omdat juist deze LG’s dermate comfortabel zitten en goed presteren qua microfoon (zie verderop in de review), dat het een geschikte set is om ook gewoon tijdens je werk in te houden. Handig was geweest wanneer je hem dan automatisch bijvoorbeeld op zowel je notebook als je telefoon kon laten switchen.

We hebben bij andere spelers gezien dat het echter geen makkelijke klus is om multipointconnecties goed voor elkaar te krijgen. Gezien de vele andere features schrijven we het dus vooralsnog weg als detail, maar hopen dat we het in een eventuele opvolger wel terug gaan zien.

 

UVNano-case

Bouw, uiterlijk

De UVNano-case is een kleine ronde puk van 21,2 x 28,3 x 23,2 mm. Je stopt hem makkelijk weg in iedere broekzak. Qua ontwerp komt de laadcase voor uw reviewer eigenlijk in de buurt van de perfecte laadcase. De voor- en achterzijde zijn herkenbaar en middels een uitsparing aan de voorzijde is de case makkelijk te openen. De klep wordt magnetisch op zijn plek gehouden, zowel in open als gesloten toestand. Daarnaast is de klep ‘gevoerd’ waardoor deze niet zo hol aanvoelt als veel andere earbuds (ook in het topsegment). Het buitenste deel van de body is verder soft afgewerkt wat positief werkt voor de feel LG heeft dus duidelijk aandacht besteed aan zowel het uiterlijk als de ervaring.

Aan de achterzijde zien we de USB-C-aansluiting voor het opladen en gebruik van de transmitterfunctie. Aan één van de zijden vinden we een switch voor het aanzetten van de transmitter-functie en aan de voorzijde een enkele LED als laadindicator.

Geen draadloos laden

Draadloos opladen beschikt de FP9 in tegenstelling tot wat van zijn goedkopere FP-broertjes niet over. Waarschijnlijk was daar door de transmitterfunctie geen ruimte meer voor. Het is voor de gebruiker zelf om te bepalen of dit een enorm nadeel is.

Enerzijds zou je kunnen zeggen dat er altijd wel een USB-poort te vinden is, en dat draadloos laden de nodige nadelen heeft. Draadloos laden is inefficiënt, gaat trager en warmt je apparaten meer op wat een negatief effect heeft op de batterij. We hebben het verder niet over een apparaat dat je perse overal moet kunnen opladen zoals een telefoon.

Anderzijds moet je dan wel steeds een kabeltje hebben en meer opties is altijd goed. En in een apparaat van dit bedrag mag je een functie die bij anderen standaard is, wellicht gewoon verwachten.

We kunnen het in ieder geval wel waarderen dat LG een keus heeft durven te maken en de draadloze laadfunctie te dumpen voor de transmitter-functie.

UV?

De UVNano-case heeft een feature die LG al een tijdje voor specifieke series earbuds implementeert, namelijk het vrijmaken van bacteriën via UV-licht. Volgens onafhankelijk onderzoek zou hierdoor 99% van de Escherichia coli, Staphylococcus aureus en Klebsiella pneumonia bacteriën gedood worden op het gaas van de luidspreker van de oordopjes in 5 minuten tijdens het opladen. De blauwe LED die we even zien wanneer we de case openen is een leuke esthetische toevoeging (UV-licht is uiteraard onzichtbaar en dit werkt alleen als de oplader gesloten is).

Bluetooth-transmitter functie

Iets dat voor ons helemaal nieuw was als feature is de transmitterfunctie van de case. LG levert een USB-C-naar-3,5 mm jack (koptelefoonformaat)-kabel mee. Wanneer je de laadcase via deze kabel aansluit een een audiobron, kun je op deze manier ernaar luisteren via je in-ears. Denk aan opties waarin je normaal een bedrade koptelefoon nodig hebt. We noemen een audio-aansluiting in het vliegtuig, of die in je game-controller. Een andere situatie zou zijn dat je bijvoorbeeld op kantoor je geluid voor jezelf houdt (zat PC’s hebben geen bluetoothfunctie). Nadeel is echter wel dat je dan niet profiteert van de corrigerende functie die Windows toepast om bluetooth-lag te compenseren, wat een probleem is bij het kijken van video.

 

Geluid

Muziekweergave

We gaan uit van de neutrale weergave. De Tone Free FP9 geeft een prima geluid weer. Er ligt een accent op het midden en hoog en het geluid komt gedetailleerd en helder over. Uw reviewer kon deze keus in deze vorm wel waarderen. Voor vrouwelijke vocals en akoestische gitaren komt het detail beter naar voren. En dit gebeurt op een manier dat de LG’s echt een eigen ervaring bieden als het om sommige soorten muziek gaat. De bassweergave is dusdanig dat dit geen headset voor de bassheads is. Dit wil echter niet zeggen dat de basweergave tegenvalt. Het wordt echter strak gehouden. Geen accent of nagalm-effect om de bas meer beuk te geven.

Op luidere volumes kan de set wat vervelend klinken als het om de hoge tonen gaat, die wat schel worden.

Profielen

Er is naast de neutrale weergave ook een immersive modus (wat een betere soundstage moet simuleren), bassboost-modus (die voor bass-heads nog steeds niet afdoende is voor alle duidelijkheid) en treble modus welke allen toegeschreven worden aan specifieke genres. Daarnaast hebben we de 3D Sound Stage modus. Geen verkeerde profielen, maar ze accentueren de audio op een manier die op momenten wel aardig kan zijn; echter is de neutrale modus gewoon wat je wil hebben in de meeste gevallen. Misschien dat de 3D Soundstagemodus wat meer heeft. Voor muziek zouden we het nooit gebruiken, maar wanneer je een film kijkt zal het voor sommigen best een aardig effect hebben. Het is geen echt 3D geluid en blijft een kunstmatig effect. Het geeft echter een meer open ervaring.

We kunnen ook twee aangepaste profielen kiezen waarvoor je zelf de EQ-settings kunt maken.

Active Noise Cancellation

De ANC werkt op zich best aardig. Het is niet zo indrukwekkend als de toppers in het segment, maar ongeveer 20% minder. Als het gaat om simpele monotone geluiden is de LG niet veel beter dan een paar van de goedkopere opties die we getest hebben. Het verschil wordt echter gemaakt als het gaat om minder voorspelbare geluiden, denk aan pratende mensen in je omgeving. Hieraan merk je dat de LG toch een goede stap voor heeft op de goedkopere opties die we getest hebben.

Voorwaarde voor een goede werking van de ANC is natuurlijk wel dat de earbuds goed je oorkanaal afsluiten. In de app kan verder ingesteld worden om de ANC minder hard te laten werken, mocht je teveel druk ervaren of gewoon wat meer geluid willen toelaten.

Omgevingsmodus

Ook de omgevingsmodus kent twee modi in de app; eentje gericht op het kunnen horen van van alles in je omgeving zoals het verkeer. Er is daarnaast een gespreksmodus waarbij stemmen meer uitgelicht moeten worden. Dit werkt overigens best aardig.

Microfoon

De Tone Free FP9 is een goede performer als het om de microfoonkwaliteit gaat. Voice wordt goed weergegeven en omgevingsgeluid wordt aardig weggefilterd.

Met de airco op de achtergrond presteert de LG-set redelijk. Wat lastige klanken als ‘s’ en ‘z’ weergaves zijn beperkt, maar de voice komt al met al prima door. Met kantoorgeluiden op de achtergrond merken we een duidelijke duik in kwaliteit.

Fluistermodus

De fluistermodus is een andere unieke feature van serie in-ears. Wat het doet is dat je als gebruiker de rechter earbud kan nemen en daarin kan fluisteren, en de gesprekspartner zou je dan gewoon goed moeten kunnen horen. Hoe nuttig is het? In stille omgevingen (bibliotheek bijvoorbeeld) valt het nut wel mee. Hoewel we duidelijk merken dat in de fluistermodus de microfoon een stuk gevoeliger is en audio inderdaad duidelijker door komt, is het ook weer niet zo dat zonder de fluistermodus, de microfoon niet in staat is fluisterende geluiden weer te geven. Het probleem van de meer gevoelige stand (wat de fluistermodus dus is) is dat de problemen met specifieke klanken die TWS-in-ear-microfoons vaak hebben, eveneens vergroot worden. Met name de S en de T-klanken krijgen een vervelende weergave.

Zoals uit de onderstaande demo blijkt is de fluistermodus in meer rumoerige achtergronden (in het OV bijvoorbeeld) een stuk nuttiger. De vraag is in welke rumoerige omgevingen het nog nodig is om te fluisteren.

Lag

De FP9 presteert goed op het gebied van lag door de corrigerende functie van zowel Windows als Android. Buiten deze lag-correctie presteert de FP9 redelijk, maar de lag is merkbaar. Met de spelmodus wordt de lag aanzienlijk minder. Echter, echt ritmische games zoals de bekende piano-games zijn gewoon niet goed te spelen.

 

Free Tone App

De Free Tone app van LG werkt buiten de rare connectieproblemen die we af en toe hadden, verder prima. De app ziet er goed uit en is gebruiksvriendelijk. Buiten de functies die we al bespraken en logisch zijn (de weergave van de batterijstatus bijvoorbeeld) vinden we wat extra dingen zoals een zoekfunctie waarmee de in-ears een luidere toon afspelen, voorleesfunctie voor notificaties en in-en uitschakelen van de controls en draag-detectie.

 

Conclusie

Dus wat zeggen we concluderend over LG Tone Free FP9’s? Het is geen goedkope headset, en ja, er is veel concurrentie van een hoop gevestigde namen met series die al jaren positief beoordeeld worden, mede door ondergetekende. Echter, tijdens de testperiode hebben we de set in-ears met plezier gebruikt. De audio is goed, de microfoon presteert prima en de slimme functies werken eveneens goed. Daarnaast koos LG voor een paar unieke features en durfde het ook echt een keus te maken om hiervoor (transistormodus) een veelgevraagde (maar wellicht in de praktijk minder vaak gebruikte) feature (we hebben het over het draadloos opladen van de case) te laten vallen.

Ook als het gaat om de audioweergave durfde LG te kiezen. De FP9 is geen set voor bass-heads. Maar de weergave waar LG voor koos, met een accent op het midden en hoog, werkt goed voor een gedetailleerde, cleane weergave die we erg kunnen waarderen.

Daarnaast vinden we twee features waarvan één uniek is voor specifiek de FP9, namelijk de plug & wireless-transistormodus die goed werkt en UV-reinigingsfunctie van de UV-Nano-case.

De app hadden we wat connectieproblemen mee, maar niets dat we een dealbreaker zouden noemen.

Al met al vinden we de LG Tone Free FP9 een dikke aanrader.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

2 reacties

 1. Topreview. Dank hiervoor. Zeker met die geluids-demo van de fluistermodus (die mij wel handig lijkt, ik zit veel in de metro en spreek liever wat zachter) en de microfoon. Interessant dat een merk als LG toch met goede koptelefoons kan uitkomen, terwijl we het waarschijnlijk niet zo snel zullen kiezen als veel andere merken. De unieke opties waar jullie over spreken kan ze misschien helpen met verkopen, maar ik weet niet of mensen er ooit over zullen horen.

  1. Dat laatste blijft inderdaad een probleem voor eigenlijk alle merken die in een bepaalde productcategorie geen/beperkte presence hebben. Maar als ze nooit wat uitbrengen gaat er sowieso niets veranderen natuurlijk. 🙂 En het kan kennis opleveren die ze wellicht voor andere productcategorieën kunnen gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.