Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Samsung Galaxy Buds Live – Featurerijke audioboontjes

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Degelijk geluid
 • Prima app met interessante features
 • Goede pasvorm voor de meesten
 • Eigenzinnig design
 • Responsieve touchcontrols

THE BAD

 • Niet voor alle oren
 • Zwakke implementatie noise cancelling
 • Geen ondersteuning multi-point-connectie
 • Latency moet beter
 • Slechts IPX2

Recent introduceerde Samsung de Galaxy Buds Live. Een eigenzinnig ontworpen set in-ears die zowel qua geluid als ervaring iets substantieels zou moeten brengen met een rijke featureset. Samsung vroeg of we ze wilden testen. Bij deze.

 

Sleutelpunten

 • Boonvormig open pasvorm
 • Active Noise Cancelling
 • Touchbediening met integratie van diensten
 • 3-voudig microfoonimplementie met Voice Pickup Unit
 • 6 uur batterijduur, extra 15 uur met de oplaadcase, draadloos laden, snelladen
 • Muziek delen via ‘Buds Together’
 • IPX2 (Tegen druppelend water bij een schuine stand tot 15 graden)
 • Draag-detectie (stoppen/starten met spelen bij in-/uitdoen)

 

Uitpakken

In de doos vinden we de oplaadcase, twee maten earbuds en een USB-C-kabel voor het opladen.

 

Design

Toen we de Galaxy Buds Live’s tijdens de aankondiging zagen, fronsten we wel even de wenkbrauwen. Een zeer eigenzinnig ontwerp met een pasvorm die we nog niet eerder hadden gezien. Wanneer je de Buds bekijkt doen ze je qua vorm meteen aan kidney-boontjes denken.

Kleuren, afwerking

Samsung heeft in het PR-materiaal een verhaal staan over dat ze buds gepolijst zijn met een glanzende afwerking die de rondingen reflecteert van het oor en het gezicht voor een natuurlijke look. Zonder eerst even goed te kijken naar de beschikbare afbeeldingen opteerde uw reviewer voor de kleur die Samsung ‘Mystic Broze’ noemt. ‘Die kleur past wel bij mijn huidskleur, dus dat zou moeten passen’, was de snelle gedachte.

In werkelijkheid is het (natuurlijk) gewoon een goudkleurige optie. Prima afgewerkt en qua feel ook niets mis mee, maar ben je niet van de goudkleurige accessoires, pak dan de zwarte (Mystic Black) of witte (Mystic White) versie.

Wanneer we de Buds wat nader bekijken, dan zien we dat de buitenste zijde metaal is, terwijl voor de binnenste zijde gewoon voor plastic gekozen is. Met het oog op het gewicht, dat met 5,6 g per bud erg meevalt, een prima keus.

Er is een bepaalde waterresistentie waar de Galaxy Buds Live over beschikken, conform de IPX2 norm. Dit gaat over druppelend water onder een maximale hoek van 15 graden. We zouden de buds derhalve alleen aanraden voor regulier gebruik en niet eens voor sporten. Hoewel ze de meeste sportervaringen wel zullen overleven, is onze ervaring dat de IPX2 norm zeker geen waterdichte (no pun intended) oplossing is voor een koptelefoonoptie voor tijdens je work-out.

Pasvorm

De keus voor deze bonen-pasvorm maakt dat je echt afhankelijk bent van de vorm van je oren in hoeverre ze geschikt voor je zijn. Er is niet gekozen voor een flexibel soort plastic of rubber, dus ze moeten goed vallen. Samsung stelt dat ze op deze vorm gekomen zijn door een grote variëteit van oorvormen en -formaten te testen. Maar uiteindelijk, als ze niet goed aansluiten op je oren, zul je de akoestische nadelen ervan merken.

De set wordt geleverd met twee maten wingtips. De grootste maat zet de earbuds meer vast in je oor, terwijl het kleinere formaat wat meer comfortabel is. Heb je het ideale oor voor de Galaxy Buds Live, dan zou de kleinste maat wingtip voldoende moeten zijn. Heb je dit niet, dan ben je veroordeeld tot de grotere maat. Uw reviewer had het probleem dat in één oor, de kleinere maat niet ideaal paste. Om het gevoel toch zo gelijk mogelijk te houden, kozen we dus voor de grotere maat wingtip, en we moeten zeggen dat de Galaxy Bud Live dan goed vast zit.

Op basis van het laten testen door meerdere personen in de omgeving van uw reviewer, kan gezegd worden dat breed genomen, de earbuds als comfortabel worden ervaren.

Laadcase

Het design van het laadcase moet volgens Samsung iets van een juwelendoosje hebben. En helaas voor uw reviewer die weinig met het ontwerp heeft, heeft de laadcase inderdaad daar wel wat van weg. Aan de binnenzijde is het geheel opgevuld met een vorm die om de Buds heen moeten passen. We zien verder indicatoren voor de linker en rechter buds en een laadindicator voor de buds. Aan de buitenzijde zien we nog een indicator voor de laadstatus voor de case aan de voorzijde en aan de achterzijde een USB-C-aansluiting voor het laden.

We hadden in het begin wel vaak dat we de buds verkeerd in de case plaatsten, omdat je niet direct voelt wat de voor- en wat de achterzijde is wanneer je de buds terug plaatst aangezien je ze dan vooral aan de buitenste zijde vasthoudt. Na een tijdje was dit geen probleem meer. Hoe dan ook, gaat de case niet dicht wanneer de buds niet op de juiste plek zitten, dus een groot probleem kunnen we dit niet vinden.

De laadcase ondersteunt draadloos laden en ook snelladen; met een een laadtijd van 5 minuten kun je weer een uur door.

Draadloos opladen via Wireless PowerShare

 

Gebruik

Easy Pair

We testten de Galaxy Buds Live met een Samsung Galaxy S10. Bij het openen van de case krijgen we meteen een graphic op je scherm dat de buds gedetecteerd worden en dat je ze kan pairen.

Pairen op een niet-Samsung Galaxy is eveneens makkelijk. Wanneer je de case opent, zijn de buds in pairing-modus en kun je ze in de bluetoothinstellingen van je apparaat vinden.

Multi-Device Switching

De Galaxy Buds ondersteunen helaas geen multi-point-connectie. De Buds switchen niet intelligent van het ene naar het andere apparaat op basis van welk apparaat audio uitgeeft. Het is echter niet nodig om je buds opnieuw te pairen op andere apparaten; door het aantikken van je buds in de bluetooth instellingen, schakelt deze automatisch over.

Niet ideaal dus. Maar naar onze ervaring bij het switchen van een telefoon naar een notebook was het niet hoeven pairen en uitzetten van bluetooth wel een stuk sneller dan het op andere koptelefoons moet die geen multi-point-connectie ondersteunen. Voorwaarde is uiteraard wel dat de Buds eerder met het betreffende tweede apparaat verbonden is geweest.

Bediening

De Galaxy Buds Live werken met touchcontrols die zeer responsief zijn. Voor mensen die steeds aan hun oortjes zitten om ze terug in de oren te drukken is het dan ook een goed idee om de touch uit te zetten (in de app). In principe hebben we de gevoeligheid ervaren als een positief punt. Zelfs met onze handen vol konden we met onze schouder een input ingeven.

Het gebied op de oortjes waarop je een input kan geven lijkt goed voor elkaar te zijn. Als gebruiker zul je nooit meermaals moeten tikken om je input er maar door te krijgen. Zoals gebruikelijk zijn de inputs te gebruiken voor de muziek en gesprekscontroles en daarnaast kun je de noise cancelling in- en uitschakelen. Via Wearable-app van Samsung krijg je de mogelijkheid de input te configureren. Zo kan je instellen dat je Spotify ermee start en volumecontrols mappen.

Bereik

Het bereik van de Galaxy Buds Live is niet slecht, maar ook niet indrukwekkend. We hebben geen absolute afstanden getest, maar in principe zou je in iedere gemiddelde woonkamer weinig problemen moeten hebben. 10-15 meter weglopen was geen probleem. Wisselen we van kamer, wordt het een ander verhaal. Twee muren tussen de afspeelbron en de buds zijn genoeg om ze te laten hakkelen waar andere opties die we getest hebben gewoon blijven spelen.

Batterij

De opgegeven batterijduur van 6 uur werd in onze test op half volume zonder noise cancelling aan, gewoon gehaald. De capaciteit van de laadcase hebben we niet specifiek getest, maar bij benadering op basis van het aantal keren opladen, durven we te stellen dat ook die de opgegeven capaciteit haalt.

 

Galaxy Wearable app

De Galaxy Wearable app stelt de gebruiker in staat het maximale uit de Galaxy Buds Live te halen. Uiteraard komen we standaard zaken als configureren van de controls en het updaten van de firmware tegen. Er zijn echter ook wat andere features/menu’s waar we een paar van uitlichten.

Geluidsprofielen

Samsung labelt deze feature als de ‘equalizer’, echter een echte equalizer ontbreekt. Dus daarvoor moet de gebruiker aan een losse app. De beschikbare geluidsprofielen lijken wel redelijk gekozen te zijn. Hierover verderop meer inzake het geluid. We denken dat de meeste gebruikers hier wel een favoriet kunnen kiezen uit de profielen voor specifiek gebruik.

Labs

De Labs-sectie geeft de gebruiker toegang tot experimentele features wat op het moment van schrijven gaat over de gamemodus om latency te verlagen en het verlichten van de druk met omgevingsgeluid met betrekking tot de active noise cancelling.

Zoek mijn Oortjes

De ‘Zoek mijn Oortjes’ laat de buds een luid geluid afspelen wat het makkelijker moet maken ze te vinden. Aangezien je afhankelijk bent van de drivertjes in de buds, komt dit natuurlijk met een beperking. Je moet dit niet op een plek zijn waar bijvoorbeeld luide muziek gespeeld wordt. In een stille gemiddelde slaapkamer zou je de oortjes echter zonder probleem moeten terugvinden. We denken dat je ze vanaf zo’n 10 meter wel moet kunnen horen mits de omgeving stil is.

Een slimme feature is dat op het moment dat je er maar één in hebt en de andere zoekt, het piepgeluid automatisch alleen op de niet-gedragen ear-bud afgaat.

Als het gaat om het vinden van je oortjes kan de algemene SmartThings-app van Samsung ook een kaart laten zien van waar je de oortjes voor het laatst gebruikt hebt.

 

Geluid

Connectiviteit

De Galaxy Buds Live ondersteunen de voor de meeste headsets standaard zijde standaard SBC en AAC-codecs en daarnaast Samsung’s proprietary codec die ze ‘Scalable Codec’ noemen en ondersteund wordt door de meeste (enigszins moderne) Samsung-apparaten. Aangezien we een S10 gebruiken is dat waar we onze ervaring op baseren.

Over het algemeen

Het geluid van de Galaxy Buds Live zijn we eigenlijk best tevreden over. De bass komt goed door, ook als we het over de lagere frequenties hebben binnen de bass-regionen van het bereik. Ook de midden en hoge tonen zijn we tevreden over. Wanneer we wat concertmuziek afspelen of wat van onze favoriete muziek, klinkt het niet klinisch en worden nuances echt geraakt. Kortom, de buds laten wel toe dat je echt kan genieten van muziek.

Geluidsprofielen

Zoals eerder opgemerkt zijn er verschillende geluidsprofielen waaruit gekozen kan worden. De benamingen behoeven geen verklaring voor het signatuur, behalve misschien het profiel ‘duidelijk’. Hierin worden feitelijk de hoge tonen geboost terwijl de mid-tonen voor een groot deel behouden worden (bij ‘hoge-tonenboost’ wordt het laag ook bijna weggedraaid). Geschikt voor bijv. praatradio en podcasts.

Iets waar veel fabrikanten naar de mening van uw reviewer de fout in gaan is het dynamische signatuur. Vaak wordt gewoon de bas benadrukt en misschien de helderheid verhoogd en inderdaad verwarren veel mensen dit met wat goed geluid moet zijn. Feitelijk is dit ook wat Samsung met het normale profiel doet. Het zal voor veel gebruikers inderdaad de optie van voorkeur zijn, dus we kunnen hier niet al te kritisch op zijn.

Het dynamische profiel van de Galaxy Buds is waar ondergetekende echter een voorkeur voor had. Het signatuur valt te omschrijven als iets dat georiënteerd is op het midden met de benadrukking van een deel van het hoog en de mid-bas. De basis van de audioweergave blijft hiermee keurig in het midden. Wat detail in het hoogste regionen valt weg doordat de helderheid niet al te hoog ligt, maar dit houdt het eea prima in balans, waarmee het voor de meeste gebruikers een lekkere ervaring biedt met een ietwat warm karakter.

Active Noise Cancelling (ANC)

De ANC-functie van de Galaxy Buds Live kunnen we kort over zijn. Deze is zeer, zéér matig. Het werkt wel, maar het enige merkbare was de situatie op de plek waar ondergetekende deze review schrijft waar een mobiele airco op de achtergrond draait, momenteel alleen met de fan-functie. Een zeer constant geluid, en dat geluid wordt deels weggefilterd. Maar buiten dit, is de ANC-functie zo goed als waardeloos. Eigenlijk alle geluiden blijven doorkomen, zij het minder luid. We hebben het hier dus niet over luidere geluiden. Je blijft het meeste dus gewoon horen.

Muziek dat op een comfortabel volume gespeeld wordt op een externe bron blijft zo goed als net zo goed hoorbaar wanneer we de buds indoen met ANC aan. Sterker nog, wanneer we het afspelen van muziek combineren met de fan, horen we met ANC aan de muziek juist beter, omdat het fan-geluid deels weggefilterd wordt en de muziek zo goed als niet.

Iets anders dan dit kunnen we er niet van maken. We denken dat de meeste gebruikers erbij gebaat zijn om de ANC lekker uitlaten om het maximale uit de batterijduur te halen. Of misschien is het wel een leuke oplossing voor in de auto om het banden-, wind- of motorgeluid te verminderen.

Wellicht dat het een en ander te maken heeft met het open karakter van het ontwerp.

Latency

Op het gebied van latency (vertraging tussen het bronapparaat en wanneer je het in de buds hoort) scoren de Galaxy Buds Live’s niet best. Het is niet vreselijk slecht, en voor het kijken van een korte YouTube-video is het prima, maar we hebben verschillende opties veel beter zien presteren. In de Labs-sectie van de app zit een optie die ‘Gamestand’ genoemd wordt. Hiermee wordt de latency wel verlaagd, zeker als je ook de ANC uitschakelt, maar er blijft een merkbare vertraging.

Een langere video waarbij het belangrijk is dat het beeld en geluid in sync zijn, dus bijvoorbeeld het kijken van een film of serie, vinden we geen prettige ervaring met de Galaxy Buds Live.

Op hoger volume

Op hoger volume merken we dat bij baszware muziek de bas vervormt. Voor mensen die van hardstyle of hiphop op een hoog volume houden, zouden we de Galaxy Buds Live dan ook niet aanraden. Buiten dit gegeven blijven de buds prima overeind in veruit de meeste gevallen op hoger volume.

Invloed draagwijze op het geluid

Samsung ontwierp de Galaxy Buds Live met het bonen-ontwerp. Ja, we blijven dit zo noemen en we mogen dit blijven zeggen, want het lijkt er duidelijk op dat Samsung zelf de benaming ook in gedachten had zoals iFixit (die de repareerbaarheid overigens bekronen met een 8/10) in hun teardown opmerkten (via XDA die een foto van het gegeven boon-gegeven plaatsten).

Hoe dan ook, het idee hierover was om naast positieve invloeden voor het akoestiek, ook een oplossing te hebben waarmee genoeg omgevingsgeluid doorgelaten wordt om een drukkende ervaring te voorkomen. Het gevolg hiervan is dat voor een redelijk los ontwerp gekozen is voor de buds die op verschillende manieren in de oor te positioneren zijn. Deze positionering heeft weer invloed op het geluid. Hierdoor komt het voor dat sommige mensen sowieso moeten kijken hoe de buds voor ze passen voordat ze hun favoriete geluid eruit krijgen.

Verder komt het voor dat doordat bijna niemand twee dezelfde oren heeft (in spiegelbeeld), sommigen per oor de buds ietsje anders moeten dragen om hetzelfde geluid uit beiden buds te krijgen. Dit is een minder groot probleem dan het overigens lijkt.

Microfoon

We zijn zeer tevreden over de microfoonprestaties van de Galaxy Buds Live. Stemgeluid komt goed en duidelijk door en we kunnen makkelijk een gesprek voeren zonder dat de partij aan de andere zijde van het gesprek een mindere luisterervaring heeft doordat jij met een headset belt. Sterker nog, we kozen er meermaals voor om bij een telefoongesprek gewoon de buds in te doen om zo onze handen vrij te hebben aangezien het voor andere partij toch geen verschil zou uitmaken.

 

Conclusie

We waren tijdens onze testperiode best wel tevreden over de Galaxy Buds Live. Op het moment van schrijven zijn ze verkrijgbaar voor rond de €145,- en voor die prijs krijg je een featurerijke headset, degelijk geluid en een goede microfoon. En dit alles met een unieke formfactor en eigenzinnige look. Een alternatief met een dergelijk ontwerp dat omgevingsgeluid meer doorlaat, bestaat niet. Het enige dat we kunnen bedenken zijn van die oude earbuds met een plat design, maar die bestaan niet in draadloze vorm.

Wel blijft het een gegeven dat het pasconcept echt bij je moet passen. Sluiten de buds minder goed aan, dan werkt dat meteen negatief voor de geluidservaring. Wanneer je een goede oplossing zoekt voor het kijken van videocontent of het profiteren van active noise cancellation, kijk dan verder.

Samsung Galaxy Buds Live kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

 1. Dank je. Was op zoek naar een recente recensie en vond deze uitgebreide. Je behandelde alles wat ik wilde weten en meer.

  Groet uit Mexico!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.