Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Jabra Evolve2 Buds – Flexibiliteit richting professioneel gebruik

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Degelijke audio
 • Degelijke microfoon
 • Comfort
 • Combinatie volle audiokwaliteit en microfoon
 • Multipointconnectie
 • Jabra Sound+ app

THE BAD

 • Geen verdere configuratiemogelijkheden voor de microfoon
 • Microfoonkwaliteit niet perse beter dan bestaande opties

Wederom een review van een Jabra earbud? Jawel! Omdat het merk duidelijk een van de spelers is die de industrie pusht, proberen we zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van wat het Deense merk te brengen heeft. Deze keer via een review van de Jabra Evolve2 buds.

Met de Evolve2 Buds wordt een extra stap gezet, namelijk dat een oplossing is welke gecertificeerd is voor Microsoft teams en dus voor zakelijk gebruik ingezet moet kunnen worden. Om signaalsterkte te garanderen worden de Evolve Buds 2 geleverd met de Jabra link 380 bluetooth dongle.

 

Sleutelfeatures

 • Ontworpen voor hybride werken
 • Multipointconnectie
 • Gecertificeerd voor Google Meet, Microsoft Teams en Zoom
 • Jabra Link 380 USB-dongle meegeleverd
 • Eén bud te gebruiken in mono-modus
 • Batterijduur: 5 uur spreektijd, 8 uur muziek, 5 uur snelladen voor tot 1 uur werktijd, inclusief laadcase tot 33 uur werktijd
 • IP57 water-/stofresistent (één na hoogste beveiligingsfactor tegen stof, geen waterindringing getest op 1 meter diep voor 30 minuten
 • Gewicht: 5,4 g (per earbud), 52 g (laadcase)
 • Afmetingen: hoofdeenheid: (BxHxD) 19 mm x 16 mm x 18 mm, laadcase: 75 mm x 38 mm x 28 mm

 

Uitpakken

We krijgen naast de laadcase en earbuds ook twee extra maten earbuds een USB Type-C-laadkabel(-tje) en de Link 380-bluetoothdongle. Op de site van Jabra lezen we dat de laadkabel 30 cm zou zijn, maar dat is in ieder geval niet de kabel die wij kregen.

 

Ontwerp

Met het ontwerp van de Evolve2 Buds zet Jabra het idee dat ze sinds vorig jaar aanhouden door, met verdere verfijning. De afmetingen zijn ongeveer gelijk, net als het gewicht. De vorm is wel iets veranderd; iets ronder. Als uw reviewer zou moeten kiezen, dan zou deze zeggen dat de vernieuwde vorm comfortabeler in de oren ligt. Dit kan echter aan persoonlijke voorkeur onderhevig zijn.

Qua bouw zien we niets dat we niet eerder zagen bij Jabra (en eigenlijk de meeste andere fabrikanten). Een plastic bouw dat prima aanvoelt en geen reden tot klagen geeft. Ook gebruikt Jabra nog altijd fysieke knoppen. Deze hebben een duidelijk feedback en zijn makkelijk in te drukken, dus je zal niet geneigd zijn ze overdreven hard je oren in te drukken. Het grote voordeel ten opzichte van touch sensitive-knoppen is dat je fysieke knoppen met natte handen en handschoenen nog steeds kan bedienen. De Evolve2 buds zijn IP57 gecertificeerd, wat voor een oplossing met fysieke knoppen prima is.

Ook voor de laadcase zien we een bekende aanpak, al grijpt Jabra wel ietsje terug naar het verleden. Waar we bij de Elite 7 Pro een wat platter profiel zagen, zien we nu het eerder gebruikte rechtopstaande idee. Waarschijnlijk omdat het makkelijker was de dongle-uitsparing hierin te verwerken. Een beproefd concept waar we nooit echt wat over te klagen hadden. De holle klep klaagt uw reviewer steeds over, maar Jabra heeft daar kennelijk andere ideeën over. Laden gebeurt via USB (type-C) of draadloos.

We krijgen dit keer zoals gezegd ook een USB-dongle mee en wel de Jabra Link 380. Dit om de reguliere combinatie tussen Windows en de standaard bluetooth-implementatie te verbeteren. We hoopten dat het gebruik van de dongle het probleem zou oplossen dat een bluetooth optie overschakelt naar mono-geluid wanneer de microfoon actief gebruikt moet worden. Dit is helaas niet het geval. Wel is op de een of andere manier het geluid nog steeds een stuk beter dan wanneer we gewoon gebruik maken van onze op een Intel AX210-gebaseerde bluetoothoplossing in onze PC.

Wat er precies anders is aan de implementatie van de Link 380 versus reguliere bluetooth is iets dat we ons ook afvragen. Maar feit is dat tijdens videobelsessies met de Evolve2 in combinatie met de dongle onze ervaring qua inkomende audio een stuk beter was.

 

Connectiviteit

De Evolve2 Buds maken gebruik van bluetooth 5.2 en ondersteunen multipointconnectie. De ervaring is zoals je deze wil hebben. Bij twee actieve apparaten die aangesloten zijn neemt het apparaat met een actief audiosignaal de controle over.

Qua bereik hebben we niets te klagen over de Evolve2 buds. Ook het pairen met zowel Windows als ons Android-toestel ging zonder problemen.

Lag

Lag is zo goed als niet bestaand met deze Jabra’s in combinatie met de Link 380. Je kan prima een game spelen, zelfs games die latency-gevoelig zijn zoals fighters. Onze go-to game hiervoor is Streets of Rage 4, en we hebben een hele sessie gespeeld zonder dat de headset iets afdeed aan de ervaring in termen van latency. Via reguliere bluetooth is het een ander verhaal en heb je gewoon last van lag wanneer je niet een app gebruikt welke dit kan compenseren.

Op een telefoon gaat het via een MX Player of de YouTube-app prima omdat deze apps gebruik maken van een compensatieprotocol om de lag te compenseren. Maar een bijvoorbeeld een VLC-player heeft dit niet en langere video’s zijn hiermee niet te kijken via bluetooth. Op Windows lijkt het iets beter te zijn wanneer je in plaats van de dongle een standaard bluetoothoplossing gebruikt, maar nog steeds niet wat je wil.

Dit is overigens gewoon eigen aan bluetooth-headsets. Zolang er geen corrigerend protocol is zoals Youtube dit toepast, zul je altijd lag hebben.

 

Gebruik

Bediening

In tegenstelling tot veel van de bekende opties van bijv. Samsung en Apple biedt Jabra aanzienlijk meer controle-opties met haar knoppen. Afspelen/pauzeren, naar voren/achteren skippen, switchen tussen ambient control-modes (HearThrough) en ANC, je voice assistent activeren, muten en het volume regelen, is allemaal mogelijk (naast uiteraard gesprekscontrole-opties). Je hoeft het niet perse te gebruiken natuurlijk, maar de optie is er. Het gedrag van de knoppen valt te configureren in de Sound+-app.

Pasvorm/comfort

De Evolve2 Buds zitten erg comfortabel in de oren van uit reviewer. Urenlang gebruik was zonder probleem mogelijk. De combinatie van het lichte gewicht, de vorm van de buds en de eargels werkt zo goed als ideaal en resulteert in een van de beter zittende earbuds die we getest hebben.

‘HearThrough’, Sidetone

‘HearThrough’ zorgt ervoor dat de gebruiker het omgevingsgeluid meekrijgt via de microfoon. Een nuttige feature, denk aan iemand die je roept of het verkeer. Een zachte ruis op de achtergrond is iets dat je moet accepteren bij het gebruik van deze functie wanneer je deze hoger instelt dan standje 2. Deze hoor je uiteraard als je niets afspeelt, maar zeker in de hogere standen hoor je het ook in rustigere nummers wanneer je er een beetje op let. Een ander nadeel is dat doordat de microfoons actief zijn, ook windruis sneller door komt.

HearThrough is hoe dan ook nuttige een feature, al moet natuurlijk niet verwacht worden dat je net zo veel meekrijgt als wanneer je niets in je oren hebt zitten. En als je gewoon wil genieten van je muziek, schakel de functie dan vooral uit.

HearThrough heeft ook zijn functie tijdens het voeren van gesprekken. Jabra noemt deze feature ‘Sidetone’. Omdat je als gebruiker je eigen stem hoort, vormt het voeren van het gesprek een wat natuurlijkere ervaring.

Beiden features doen hun werk op zich goed, maar we hadden van een headset die voor professioneel gebruik ingezet moet worden, wel verwacht dat de ervaring meer gegroeid zou zijn naar iets dat natuurlijker over komt. Je hoort met HearThrough nog steeds een constante ruis die je eigenlijk niet moet willen horen.

Active Noise Cancellation

Waar Hear Through ervoor zorgt dat je de geluiden die je wil horen alsnog hoort, zorgt ANC er natuurlijk voor dat je zo min mogelijk hoort. De standaard controls van de headset laten je met de linkerknop dan ook switchen tussen de twee functies.

De ANC-implementatie op de Evolve2 Buds levert in combinatie met de passieve onderdrukking door de pasvorm een prima prestatie. We merken dat geluiden zoals stemmen en algemene achtergrond-/omgevingsgeluiden, goed weggefilterd worden of in volume flink verlaagd worden. Meer constante geluiden (bijv. airco, bandengeluid van een auto) uiteraard ook. Minder constante geluiden die minder als ruis te labelen zijn blijf je ten opzichte van de betere ANC ondersteunende over-ear koptelefoons wel horen en worden zo goed als niet weggefilterd. Denk aan typegeluiden, iets dat op de vloer valt, etc. etc. Het valt qua niveau net onder wat de topperformers in deze prijsklasse doen.

Sound+-app

De Sound+-app zijn we nu al jaren erg enthusiast over. De app zit esthetiek en qua gebruiksvriendelijkheid goed in elkaar, terwijl er ook een uitgebreide featureset aanwezig is.
Feitelijk biedt de app alles wat je nodig hebt om je eadbuds naar voorkeur te configureren. Check de reviews van de Elite 85t en Elite 7 Pro voor wat specifieke info over de app.

We zagen wel een nieuwe feature die voor ons nieuw was, namelijk de mogelijkheid de ANC te configureren voor je persoonlijke gehoord. De app vraagt dan om twee schuivers te verstellen in zo tot de beste ANC voor jouw gehoor te komen. In alle eerlijkheid, merkte uw reviewer geen verschil tussen de standaard instelling en de gepersonaliseerde, maar de standaard stand werd ook slechts beperkt verschoven, omdat het resultaat minder werd als we iets anders kozen.

   

Jabra Direct

Jabra Direct is een suite voor je PC, waarin je alle zaken kan configureren aan je headset die de Sound+-app ook toestaat, al zijn er geen profielen of soundscapes aanwezig Daarnaast kun je ook de dongle configureren. Zo kan je een zwakkere instellingen voor signaalsterkte instellen indien deze voor interferentie met andere apparaten zorgt en hoe de integratie met Windows moet werken.

Batterijduur

Met de Evolve2 buds moeten we een 8 uur aan muziekkwaliteit kunnen halen en 5 uur aan spreektijd. We hebben zelf de headset gebruikt gedurende een dag met een meeting van ongeveer een uur en een verder werkdag van 7 uur waarvan een goede 80% muziek afgespeeld werd op 50%. We hadden toen nog 30% over. Uiteraard waren we niet de hele tijd aan het spreken tijdens onze meeting, en wellicht dat het type muziek ook een verschil maakt, maar we kunnen met redelijkheid zeggen dat de opgegeven cijfers in ieder geval niet overdreven positief zijn.

 

Geluid

De Evolve2 Buds lijken out-of-the-box vrij neutraal afgestemd te zijn. Misschien dat er een kleine accent op het hoog ligt om dialogen duidelijker te maken, maar voor het meest geschikte signatuur voor dialogen kan het beste het ‘speech’-profiel gebruikt worden in de app. Al met al kunnen we erg positief zijn over de kwaliteit van de audio. Over het hele spectrum komen de tonen op een ogenschijnlijk juiste manier door terwijl ook de separatie van tonen ons tevreden stelt. In vergelijking met de Elite 7 pro, lijken de Evolve 2 buds minder warm getuned te zijn. Wel is het natuurlijk mogelijk het bassy-gedrag in de 6 mm drivers te tunen indien gewenst via de EQ in de app.

Microfoon

Of het geluid van je stem zo veel mogelijk de isoleren probeert Jabra met de Evolve2 meerdere vormen van sensordata waaronder bot-geleiding toe te passen. Een construct dat Jabra ‘MultiSensor Voice’ genoemd heeft. Klinkt goed, maar hoe werkt het in de praktijk? Best aardig denken we. Je kan de oplossing zeker niet vergelijken met een headset met een boom-arm, en we denken dat de microfoons van de echte top-performers onder de earbud-leveranciers, beter scoren.

Onder winderige omstandigheden scoort de Jabra net zo slecht als ieder andere. We hadden het een tijd opgegeven in-ears op deze manier te testen, omdat alle opties onder échte windomstandigheden gewoon niet goed scoren. De test met een ventilator die bepaalde reviewers gebruiken om wind te simuleren is waardeloos en is totaal niet te vergelijken met wat echte wind is.

Ter illustratie, de Evolve2 buds onder winderige omstandigheden (dit zijn dus nog steeds omstandigheden waarin twee mensen tegen elkaar met een normaal volume een gesprek kunnen voeren):

Draaien we weg van de wind, dan krijgen we een beter resultaat, maar geen audiokwaliteit waarmee je een degelijk gesprek wil voeren:

Nogmaals, dit is normaal voor true wireless in-ears. We plaatsen deze fragmenten puur ter illustratie dat je van de microfoon van een true wireless in-ear-optie beperkte verwachtingen moet hebben onder moeilijke omstandigheden.

Onder normale redelijk stille omstandigheden krijgen we gewoon degelijke prestaties, maar zoals gezegd, niet gelijk aan de topperformers:

We vinden het verschil tussen opnames via de Link 380 vs de reguliere bluetooth connectie minimaal. Het lijkt er dus ook dat het verschil alleen of vooral gemaakt wordt op het gebied van audio-uitvoer (dus wat je hoort via de speakers, dus bijvoorbeeld muziek of de voiceaudio van je gesprekspartner).

 

 

Conclusie

De Jabra Evolve 2 buds vormen als compleet plaatje een prima oplossing voor zakelijke inzet. De microfoon mag weliswaar niet de beste zijn in zijn prijsklasse, maar de prestaties zijn nog steeds zeer degelijk. Bovendien is de batterijduur aanzienlijk beter dan die van de alternatieven met een betere microfoon. Al met al is het een flexibele oplossing die goed presteert wanneer je deze gebruikt in combinatie met je telefoon en vervolgens achter je PC door kan gaan met betere binnenkomende audiokwaliteit, mits je gebruik maakt van de Link 380 dongle. Doordat het apparaat multipoint ondersteunt hoef je hiervoor de connectie met je telefoon niet eens te verbreken.

Ook het comfort zijn we positief over, terwijl de Sound+-app nog altijd een van de besten in de industrie is.

Als je perse earbuds wil dragen, en we hebben de afgelopen 2,5 jaar gezien dat zat mensen dit inderdaad willen doen, dan zullen de Evolve 2 buds je niet teleurstellen. De vraag is of deze groep echt op zoek is naar iets als de Evolve2 buds, of dat ze in plaats hiervan gewoon altijd de oortjes die ze meestal in combinatie met hun telefoon gebruiken pakken omdat ze die ze toevallig hebben liggen.

Het moet daarnaast gezegd worden: wanneer je een echt degelijke oplossing wil hebben voor je teleconference meetings met de beste ingaande en uitgaande audio, dan zul je echt verder moeten kijken dan niet alleen de Evolve2 buds, maar voorbij iedere true wireless earbuds in het algemeen.

2 reacties

 1. Het is wel goed om erbij te vermelden dat de Microsoft Teams gecertificeerde versie inhoudt dat je een hoop instellingen niet kunt aanpassen in de Sound+ app. Zo zijn veel knopinstellingen gereserveerd voor Teams en niet meer aanpasbaar, iets simpels als volume instellen kan je vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.