Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Motorola Edge – Beste camera in het middensegment

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Erg goede camera
  • Ligt lekker in de hand
  • Goed display
  • lekker vlot

THE BAD

In het afgelopen kwartaal heb ik een aantal Android smartphones uit het middensegment mogen testen. De camera strategie is doorgaans veel voor weinig. De 5G Motorola Edge heeft weinig camera’s, maar die camera’s zijn wel heel goed.

Unboxing

Lenovo levert de Motorola Edge zeer luxe af. In het doosje vinden we de volgende items;

  • Motorola Edge
  • 18 Watt lader
  • USB-A naar USB-C laadkabel
  • 3,5mm bedrade headset
  • Semi-transparante backcover

De verpakking is dus mooi compleet. Het enige dat ontbreekt is een geplaatste screenprotector. Dat had het voor ons echt afgemaakt.

Design

Qua design heeft Lenovo echt stappen gemaakt in de release van de Motorola Edge. Eindelijk zijn ze over op gebogen glas voor- en achter. Nouja, de achterkant is gebogen plastic en daarmee iets krasgevoeliger dan het display zelf. De twee delen worden door een aluminium frame met elkaar verbonden.

Op de achterkant zien we ook prachtige reflecties. Die achterkant wordt opgebroken door het cameraeiland rechtsboven. Nouja, eigenlijk mogen we daar niet echt van spreken. De camera’s vallen keurig binnen de behuizing, maar hebben wel opstaande ringetjes om ze te beschermen. In totaal tellen we er vier, maar het onderste ringetje bevat alleen de laser autofocus. Er zitten maar drie camera’s in het toestel. De behuizing is IP52 waterdicht. Dus een zomers buitje is geen enkel probleem voor het toestel.

Motorola’s Endless Edge Display

Terug naar het gebogen OLED display van de Motorola Edge. Deze is zeer goed te gebruiken in de zon. Daar staat tegenover dat hij weinig energie verbruikt. Het display heeft een doorsnede van 6,7 inch. Met 1.080×2.340 pixels spreken we hier van een FullHD+ resolutie en draait op 90Hz. Heerlijk voor gamers. Het display wordt beschermd door Gorilla Glass 5. Het display biedt ondersteuning voor HDR10.

Waves stereo geluid

Ook Motorola plaatst stereospeakers in haar toestel. Daarbij is samengewerkt met Waves. De speakers klinken loepzuiver. Zelfs de bass gaat best goed. Zolang je hem maar niet enorm hard probeert te zetten. Hier is een compliment echt op haar plaats.

Ook fijn is dat we nog steeds analoge headsets kunnen aansluiten op het toestel. De meegeleverde Motorola headset is ook echt goed.

Specs en benchmarks

De Motorola Edge behoort ook tot de eerste 5G smartphones die Lenovo in Nederland verkoopt. Daarbij heeft het merk voor de Qualcomm Snapdragon 765G chipset gekozen. De eerste chipset voor het middensegment met 5G ondersteuning. Deze bestaat uit 1×2.4GHz, 1×2.2GHz en 6x18GHz processors. Daar zal het systeem zelf tussen schakelen op basis van de belasting door jou als gebruiker. Zo houdt het toestel het energieverbruik goed onder controle alsmede de warmte ontwikkeling.

De apps op het toestel draaien vlot. Door de 6GB aan werkgeheugen, kun je daar ook vlot tussen wisselen. Voor de opslag heeft Lenovo in dit testtoestel gekozen voor 128GB UFS 2.1 geheugen. Hierdoor laden apps lekker snel. Is dit niet genoeg opslagruimte, dan kun je zelfs nog een micro-SD kaart plaatsen.

Gaming op de Motorola Edge

Gamers krijgen met deze smartphone de Adreno 620 GPU om mee te spelen. Deze GPU is sterk genoeg voor de grotere Android games als FortNite en PubG. Met 5G maak je buitenshuis contact met een zeer lage ping… tenminste… 5G is er natuurlijk nog niet. Dit is vooral de theorie. Wat we wel al hebben ervaren tijdens het gamen, is het 90HZ HDR10 display. Dat speelt echt geweldig. Hier hoef je eigenlijk geen duurdere smartphone voor te kopen.

Het toestel doet ook iets slims met het gebogen display. Het aanraakgevoelige vlak links- en rechtsboven doen ook dienst als schouderknoppen, in games die dit ondersteunen. Handig!

Streamen

Op de Motorola Edge zit op het moment van schrijven nog geen WideVine contentbeveiliging. Motorola is hier wel mee bezig. Streaming services als Netflix, Disney+ en Ziggo Go waren nog niet te gebruiken. Lenovo verwacht dit met een update recht te trekken.

Beveiliging

De camera bevat alleen aan de achterkant een TOF 3D camera. De camera voor kan wel voor gezichtsherkenning gebruikt worden, al is dat iets minder veilig. Het toestel bevat ook een vingerafdrukscanner. Deze zit keurig onder het display van de Motorola Edge.

Android 10

De Motorola Edge wordt geleverd met Android 10. Daarover gooit Motorola haar My UX grafische schil. Zoals eerder benoemd, voegt deze onder anderen functies toe voor het gebogen display. Ook de handige gebarenondersteuning van Motorola zelf zit erin, zodat je bijvoorbeeld sneller de zaklamp kunt opstarten op het toestel.

Software updates

Ook belangrijk zijn de software updates. Die zien we tijdens de testperiode al binnenkomen. Lenovo belooft dat het toestel ieder kwartaal een update krijgt. Ook belooft Motorola één grote OS update. Je krijgt Android 11 dus ook op dit toestel.

Fotografie

We starten met de camera’s aan de achterkant. Die beginnen met 0,5x zoom ofwel, de groothoekcamera. Deze heeft een resolutie van 16 megapixel, wat erg netjes is voor een groothoek camera. Met een lichtgevoeligheid van f/2,2, 1,0 µm worden we stiekem ook best vrolijk.  De groothoeklens werkt met een beeldhoek van 117 graden. Je krijgt dus erg veel op de foto, zonder echt last te hebben van vervorming.

Op 1x zoom vinden we de main camera. Met een resolutie van 64 megapixels pakt Lenovo hier echt uit. Met f/1,8, 0,8 µm is deze camera zeer lichtgevoelig. In het donker kan deze quad-pixel camera ook pixels combineren (pixel-binding). Je krijgt dan een lagere resolutie, maar wel een veel betere foto. De pixels worden op die manier namelijk 1,6 um groot waardoor ze meer licht pakken.

Op 2x zoom vinden we tenslotte de zoomlens. Met 1.12µm heeft deze forse pixels. Dit is om het lichtverlies bij zoom op te vangen. In ruil ga je in resolutie wel omlaag naar 8 megapixels. Maar dat is niet heel vervelend. De camera’s krijgen ondersteuning van een TOF sensor om 3D informatie te kunnen gebruiken.

Voorop zit een 25 megapixel selfiecamera. Deze heeft met f/2,0, 0,9 μm een prima lichtgevoeligheid en scherpte. Er zit ooke en panorama selfie functie op. Maar die werkt niet heel goed.

Panorama selfies kunnen beter

Videografie

Wil je filmen, dan ga je veel plezier beleven met de camera’s achterop. Zoals je in de video bovenaan kunt zien, filmt dit toestel zeer scherp op 4K met 30 frames per seconde. FullHD filmen kan op maximaal 60 frames per seconde. De elektronische beeldstabilisatie is super. Tijdens het zoomen hebben we het idee dat we alleen op de main sensor filmen. Het schakelen tussen de camera’s lijkt niet mogelijk. Inzoomen op live beeld is dan ook minder mooi. Aan de voorkant kunnen we alleen op FullHD filmen.

Accuduur

De accu van de Motorola Edge heeft een capaciteit van 4.500mAh. Mt het zuinige display en de zuinige chipset, is het gemakkelijk om het einde van de dag te halen met het toestel. Het laden op 18 Watt is vlot, maar daar zien we Motorola graag nog wat door ontwikkelen. Zeker gezien Motorola meer ambities heeft in het premium segment.

Vergelijkingen

In Google zien we dat jullie veel zoeken op vergelijkingen tussen de Motorola Edge en andere bekende Android smartphones. Opvallend daarbij is dat jullie vooral de vergelijking zoeken met duurdere Android smartphones. Op de drie meest populaire geven we graag antwoord;

Motorola Edge vs Oneplus 8

De Motorola Edge is goedkoper. Qua camera’s hebben we een lichte voorkeur voor de Moto. Qua gaming gaat de voorkeur naar de OnePlus 8. Die heeft een krachtiger GPU, al mis je daar de schouderknoppen.

Motorola Edge vs. Samsung S20

De Samsung Galaxy S20 verslaat de Motorola Edge eigenlijk op alle fronten. Maar… er zit ook een stevig prijsverschil tussen die twee. Ook hier missen gamers de schouderknoppen, maar krijgen ze wel betere prestaties bij de S20.

Motorola Edge vs. Huawei P30 Pro

De Motorola Edge heeft 5G ondersteuning. Qua prestaties lopen ze elkaar niet heel ver uiteen. De Huawei P30 Pro heeft wel veel betere camera’s aan boord. Qua Google apps maakt het nu niet zo heel veel uit. Die hebben beiden aan boord.

Conclusie Motorola Edge

Hoewel het ten opzichte van de markt een middensegment toestel is, is de Motorola Edge voor het merk echt wel een vlaggenschip. Lenovo verdient hier echt complimenten. Het toestel werkt heel vlot en de camera’s zijn voor het prijssegment toch wel heel goed. De beste middensegment camera’s van het afgelopen kwartaal!

Motorola Edge kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.