Review: OnePlus 8 Pro – mooie, snelle en dure Android

Oneplus 8 Pro Glacial Green

Inmiddels heb ik hem ruim een week vol in gebruik, de nieuwe OnePlus 8 Pro. Na wat teleurstellende camera’s in de 7 Series, lijkt OnePlus zich toch aardig goed te herpakken en er zijn meer sterke punten in de duurste OnePlus ooit.

Unboxing

De veranderingen zijn meteen al zichtbaar in de doos. Oké, een verloopplugje van USB-C naar 3,5mm audio zit er niet meer in en een eenvoudige headset was al iets waar OnePlus nooit echt in investeerde voor de koper. En groot gelijk, want zo was de prijs altijd weer net even wat omlaag te drukken.

Een transparante backcover krijg je wel en die heeft net wat meer design meegekregen dan de covers die bij voorgaande toestellen werden verpakt. Sterker nog, hij is voor het eerst ook echt mooi. Ook krijg je een USB-A naar USB-C kabel en een snelle Warp Charge 30T lader. Je krijgt de nodige documentatie, een SIM tool en natuurlijk fanstickers.

OnePlus 8 Pro Transparante Backcover

Design

Maar dan het design. In mijn video benoemde ik het al. Het lijkt erop dat OnePlus hetzelfde Samsung display heeft ingekocht als zustermerk Oppo voor haar Find X2 Pro gebruikt. Het gevolg is dan ook dat de twee aan de voorkant identiek lijken. Echter is OnePlus veel meer van de felle kleurtjes. Dat zien we ook weer in deze groene versie die echt opvalt in het hedendaagse aanbod van smartphones.

Aan de achterkant verschillen de twee veel sterker. Beiden maken gebruik van veel grotere, nieuwe Sony IMX camera’s. Die vragen net wat meer ruimte tussen de lens en de beeldsensor. Verder ontwijken de ontwerpen compleet af waarbij OnePlus net iets speelser is.

Display

OnePlus lijkt voor precies hetzelfde Samsung display te hebben gekozen, dat ook in de Oppo Find X2 zit. Dit gebogen AMOLED display met erg kleine inkeping is afkomstig van Samsung. Wie een beetje heeft opgelet, weet ook dat OnePlus dus is afgestapt van de pop-up camera die in de 7 Pro series. Die werd toen nog gepresenteerd als oplossing voor echt full screen entertainment. Er zijn nu veel minder onderdelen voor nodig om dit in elkaar te zetten en de kans op falen is veel kleiner. Voor de levensduur van het toestel een prima keuze.

Het display heeft een doorsnede van 6,78 inch. Met een resolutie van 3.120×1.440 levert dit met 507 DPI een haarscherp beeld op. Het display wordt beschermd met Corning Gorilla Glass 6. In tegenstelling tot andere toestellen met dit display, plakt OnePlus er geen screenprotector op.

OnePlus maakt nog een mooie sprong met dit HDR10+ display. Namelijk de ondersteuning voor 120Hz. Vorig jaar ging OnePlus al aan de haal met 90Hz displays. Alleen Asus en Sharp verkochten toen op beperkte schaal 120Hz toestellen, vooral gericht op gamers.

Die 90Hz smaakte duidelijk naar meer. Niet alleen bij OnePlus. Hoewel OnePlus deze stap al heel snel wereldkundig maakte, is OnePlus niet het enige grote merk dat 120Hz in het schap heeft gelegd dit jaar. Ook de Samsung Galaxy S20 Series en de Oppo Find X2 Series is voorzien van 120Hz displays.

Net als bij die 120Hz displays, ondersteunt OnePlus ook 240Hz polling. Daarmee worden aanrakingen veel sneller geregistreerd en ook dat is weer zeer goed nieuws voor gamers.

Specs & benchmarks

De OnePlus 8 Pro draait op de Qualcomm Snapdragon 865 chipset. Traditioneel komen de OnePlus toestellen met de nieuwste Qualcomm chipsets op de markt, op het moment dat de schaarste (daarmee de prijs) zakt. Dit is een octa-core chipset met ARM Cortex-A77 CPU’s. Daarvan draaien er 4 op 2.841MHz en 4 op 1.804MHz. Bij deze chipset krijg je ook de Adreno 650 GPU en dat is goed nieuws voor gamers. Deze GPU is extreem snel en toch nog relatief energiezuinig.

Wij hebben de meest luxe uitvoering getest. Deze beschikt over 12GB werkgeheugen en 256GB opslagruimte. Ook dat is natuurlijk goed nieuws, maar onze vaste benchmarking software… die kan niet draaien op de OnePlus 8 Pro. We hebben dus geen 3DMark en AnTuTU scores voor jullie.

Het toestel beschikt over 5G. Echter kunnen we dat nog niet testen. We gaan er vanuit dat het toestel gewoon bloedsnel internet heeft.

Android 10 en OxygenOS 10.5

Wat OnePlus enorm goed doet, is het OxygenOS dat over Android wordt heen gegoten. Dit levert onder anderen een handige schuifknop op de zijkant van het toestel op. Daarmee schakel je snel tussen gewoon volume, trillen en alles op stil. Deze schuif heeft OnePlus al heel vroeg geïntroduceerd en is absoluut een enorm fijne feature.

Selfie camera

De selfie camera is altijd van belang geweest voor OnePlus en die is ook nu weer zeer sterk. Je krijgt opnieuw 16 megapixels. OnePlus laat de nodige beeldverbeteraars los op de foto’s die geschoten worden en doet alles om de scherpte op te krikken. Dit levert erg goede selfies op.

Als het goed gaat tenminste, want de software die de achtergronden onscherp moet maken, levert soms interessante fuckups op.

Quad Camera achter

In eerste instantie valt de vierde camera niet meteen op, maar de OnePlus 8 Pro beschikt wel degelijk over een quad-camera. OnePlus zet deze op een heel interessante manier in.

Vorig jaar presenteerde OnePlus smartphones met camera’s die echt niet top waren. Dat speelde ook al met de 6 series. OnePlus geeft aan te luisteren naar de community en lijkt hier compleet van strategie te zijn veranderd. Beter camera’s, maar minder opties. Zo heeft de OnePlus gebruiker minder behoefte aan een extreme zoom. Daarom kiest OnePlus voor een 8 megapixel zoomcamera met een fase detectie autofocus. Met f/2.4 is deze niet heel lichtgevoelig, maar dat mag best bij een zoomlens.

Je krijgt een 48 megapixel main camera. Dit is het paradepaardje van de quad-camera met een lichtsterkte van f/1.8.  Deze beschikt over laser autofocus.

Tenslotte krijg je ook nog een 48 megapixel groothoekcamera. Deze is met f/2.2 minder lichtgevoelig dan de main camera. Tijdens het filmen in het donker is hij wel heel erg donker, maar foto’s zijn echt prima.

OnePlus 8 Pro Camera Test Panorama
Panorama foto van 360 graden

De vierde camera is een dieptecamera. Die zocht voor de onscherpe afbeeldingen.

Fotograferen in 48 megapixels is wel een functie die je echt even aan moet zetten. Voor iedereen die creatief is, is er ook een volledig handmatige cameramodus. Daarmee kun je ook RAW afbeeldingen schieten. Met Adobe Photoshop en Adobe Lightroom op je smartphone maak je dan echt waanzinnige afbeeldingen.

Bij het maken van nachtfoto’s, leggen de camera’s bijzonder veel details vast. Wat op de nachtmodus ook een compliment is, is dat we zeer weinig merken van lichtreflecties in de lenzen zelf. Is dit de beste mobiele fotocamera die we hebben gezien? Nee, maar wel zeer goed en veel beter dan wat OnePlus de laatste jaren heeft laten zien.

Filmen

Ga je filmen met de selfie camera, dan film je in Full HD met maximaal 30 frames per seconde. Voor het gros van de gebruikers echt prima prestaties.

Ga je met de camera’s achter filmen, krijg je een ware schat aan mogelijkheden. Dat begint al met filmen in 4K cinema modus. Dan film je in 21:9 beeldverhouding. Beeldstabilisatie kan dan wel, HDR filmen kan op dat moment niet. Ga je in 16:9 op 4K filmen, dan kun je opnieuw gebruik maken van beeldstabilisatie of HDR of 60 frames per seconde. Maar al deze prachtige features tegelijk gebruiken, dat kan helaas niet. Het lijkt erop dat OnePlus vooral graag al deze features op haar specsheet wilde hebben. Voor creatieven is het niet kunnen combineren van deze opties wel echt een gemis.

Accuduur

De accuduur van de OnePlus 8 Pro is niet bijzonder goed. Eigenlijk vergelijkbaar met wat we bij Oppo meemaken. Het einde van de dag haal je wel, maar heb je nog een nachtleven, dan is het powermanagement niet goed genoeg om met de grote 4.300mAh accu het einde van de dag te halen. Dit kan door OxygenOS komen, maar het 120Hz display zal zeer waarschijnlijk ook een enorme impact hebben op de accuduur.

Net als Oppo, speelt OnePlus in op het verhaal dat je supersnel kunt laden. En dat kan nu ook draadloos. Dus 30 Watt bedraad laden en 30 Watt draadloos laden is echt een topbeleving. Wel moet je een speciale OnePlus lader voor kopen. OnePlus maakt geen gebruik van de qi standaard, dus kan zich veroorloven de draadloze lader prijzig te houden. Daarnaast kun je op publieke qi punten dus ook niet bijladen en dan is dat in onze ogen een halve oplossing.

Conclusie: OnePlus 8 Pro

Vraag je €1.000 voor een vlaggenschip, dan moet het hele verhaal kloppen… en dat is bij de OnePlus 8 helaas niet het geval. Het merk doet echt heel veel goed, maar laat toch steken vallen. Wel draadloos laden, maar niet de standaarden ondersteunen. Welk een flinke accu en snelle laadtijden, maar geen groots uithoudingsvermogen. Wel HDR video en beeldstabilisatie bieden, maar niet tegelijk. Wanneer je bedenkt dat het OnePlus lukt dit toestel in India bijna €400 goedkoper op de markt te brengen, dan voelt dat misschien wat wrang voor de fans.

OnePlus 8 Pro kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Voelt bloedsnel aan
  • Ziet er prachtig uit
  • Zeer degelijke camera's
  • Fijne camera app
  • 5G

THE BAD

  • Te duur
  • Eigen draadloze laadtechnologie
  • Laat zich niet benchmarken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

OnePlus 8 Pro kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl