Review: Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, de holy shit Android

Arjan Olsder en de Samsung Galaxy S20 Ultra

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Waanzinnig snel
 • Enorm (fijn) display
 • Netjes afgewerkt
 • Goed geluid
 • Fijne Android UI

THE BAD

 • Camera's hebben het toch nog wel heel moeilijk in het donker
 • Op 120Hz gaat de accuduur wel heel hard omlaag

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Gamers krijgen een 120Hz display (op FullHD). Fotograven mogen het doen met 108 megapixels of 100x zoom. Streamers mogen genieten van een waanzinnige 1.440×3.200 pixels met HDR10+. De Samsung Galaxy S20 Ultra presenteert innovatie op alle fronten, maar is dit pure perfectie?

Samsung Galaxy S20 Ultra Unboxing

Wanneer we het toestel uitpakken, zien we weer een buitengewoon volledige verpakking. Dit zit allemaal in de doos van het toestel;

 • Samsung Galaxy S20 Ultra
 • USB-C Snellader
 • USB-C naar USB-C kabel
 • SIM tool
 • Documentatie
 • Transparante backcover
 • USB-C headset van AKG

Design

De afgelopen jaren leken de S en Note series wel heel veel op hun voorgangers. Het nieuwe toestel is veel subtieler. Met name door haar afgeronde hoeken. Boven en onder zit nog een wat dikker randje, waarschijnlijk voor microfoons, speakers en andere zaken. Maar toch is ook dat randje erg slank. Hierdoor ziet het toestel er bijzonder strak uit.

De achterkant van het toestel wordt gedomineerd door de camera van Samsung. Deze heeft met haar space zoom en grote beeldsensoren gewoon veel ruimte nodig. Hierdoor hebben we een grote en diepe camera bump. Het één kan niet zonder het ander. Het toestel is IP68 stof- en waterbestendig tot 1,5 meter diep voor maximaal 30 minuten.

Vergeet OnePlus, met het 120Hz display van Samsung

Nu OnePlus over is gegaan op premium prijzen voor haar smartphones, is het prijsverschil met Samsung gering aan het worden. Eerder dit jaar kondigde OnePlus aan haar mobiele gamers te verwennen met 120Hz displays in haar nieuwe toestellen. Maar Samsung is het merk voor. Alle S20 toestellen krijgen een 120Hz display. Zo ook deze Ultra. En ja, dat levert echt een enorm soepele gebruikservaring op. Wel moet je het toestel dan op FullHD resolutie laten draaien. Dat is ook zeer gunstig voor de accuduur, maar je krijgt dan wel wat grotere pixels. Op QuadHD draait het display op 60Hz, wat normaal is.

De selfie camera van de Samsung Galaxy S20 Ultra

Het nieuwe 120Hz display wordt door Samsung haar AMOLED 2X display genoemd en heeft een doorsnede van 6,9 inch. Ja, daarmee is het toestel wel echt enorm. Ook voor mijn grote handen. Met de ondersteuning voor HDR10+ levert het scherm wel een waanzinnige kijkervaring op. Erg indrukwekkend.

Het display wordt beschermd met Gorilla Glass 6. Samsung levert het toestel niet met een screenprotector.

Android 10 met One UI 2

Samsung levert het toestel met Android 10 inclusief Google Mobile Services. Onderdeel van Samsung’s versie van Android 10 is haar eigen One UI 2. Deze omvat onder anderen de camera app van Samsung en andere handige apps om optimaal gebruik te maken van de hardware in het toestel. Waaronder het systeem om de snelheid en resolutie van het display aan te kunnen passen.

Bloathware

Op de samsung Galaxy S20 Ultra komen we ook aardig wat bloathware tegen. Opvallend omdat Samsung ook haar best lijkt te doen niet al teveel van haar eigen apps verplicht mee te installeren. Zo krijg je bij ingebruikname van jouw toestel de vraag welke Samsung apps je wilt gebruiken op het toestel. En je mag tegen alles nee zeggen, op Bixby en AR-Zone na.

Na een clean installatie, treffen we toch standaard Facebook, Netflix en Microsoft OneDrive op het toestel aan. Ook in Samsung Daily zit bloathware verwerkt. Daar probeert Samsung Instant Games aan te prijzen. Een dienst van FRVR die erg sterk draait op advertenties. Daarnaast zijn er ook meerdere Spotify integraties die je moet uitvingen bij ingebruikname van Samsung Daily. We snappen het, maar op een toestel uit de hoogste prijscategorie vinden we dit net even jammer.

Samsung DeX

Er is één ding dat Samsung en Huawei beiden snappen, en de rest niet. Namelijk dat je met een goede Android, een prima computer op zak hebt. Met een USB hub sluit je met gemak een display, toetsenbord en muis aan op het toestel. Hierna verandert de Samsung Galaxy S20 Ultra in een op Android aangedreven desktop computer. Top!

Samsung Knox

In het toestel vinden we ook Samsung Knox terug. Deze software levert een extra beveiligingslaag op en kan ook handig worden ingezet voor enterprise gebruik. Samsung Knox heeft binnen de hardware van het toestel een eigen AP CPU met een eigen processor.

Razendsnelle chipset

Waar de klanten in de VS een Qualcomm Snapdragon 865 chipset krijgen bij hun S20 Ultra, krijgen we hier in Europa de Samsung Exynos 990 chipset. Net als de Qualcomm, betreft het een energiezuinige en snelle 7nm chipset. De rekenkracht is met 2×2.73 GHz, 2×2.5 GHz en 4×2.0GHz CPU cores indrukwekkend. Daarnaast krijg je als gamer de Mali-G77 MP11 GPU aan boord.

Nieuw geheugenmanagement

De chipset krijgt in de door ons geteste uitvoering 12GB werkgeheugen mee en 128GB aan UFS 3.0 opslagruimte. Binnen de software van Samsung is het nu mogelijk om een zogenaamde dedicated zone aan te wijzen. Hierin kun je bepaalde apps plaatsen. Die apps starten dan altijd sneller en worden niet uit het geheugen gegooid wanneer je ze even niet gebruikt. Slim! Koop je de duurste uitvoering, krijg je 16GB werkgeheugen en 512GB opslagruimte. Daarnaast zou je via een microSD kaart nog tot 1 TB kunnen toevoegen.

5G – niet getest

De Samsung Galaxy S20 Ultra 5G is één van de eerste 5G toestellen op de Nederlandse markt. Helaas ligt hier nog geen werkend 5G netwerk. We hebben het 5G modem dus niet op de proef kunnen stellen. Deze uitvoering koop je dus vooral om later in het jaar van hogere snelheden te kunnen profiteren.

Geluidservaring

We hebben de AKG headset getest en die heeft een verrassend warm geluidje in zich. Zelfs met de verhoogde bass, blijft het geluid ook redelijk zuiver. Bovendien zijn ze lekker licht. Hierdoor zijn ze zeer comfortabel om te dragen. Echt wel een topheadset om bij een toestel te krijgen.

Space Zoom Camera

Ook Samsung is over op hybrid zoom. Met andere woorden, de combinatie van optisch en digitaal zoomen om bizar ver in te zoomen op wat je ziet. De stappen die de camera kan zetten zijn 0.5x, 1.0x, 2.0x, 4.0x, 10x, 30x, 100x en alles daartussen, wanneer je de tijd neemt. Daarmee schiet Samsung echt voorbij aan wat Huawei en Oppo met hun Hybrid Zoom camera’s doen. Wel moet ik vermelden dat de hybrid zoom op 30x nog een matig plaatje oplevert en op 100x zulke grote pixels dat een foto enkel nog functioneel te noemen is. Maar zeker niet mooi.

De camera module van de Samsung Galaxy S20 Ultra

108 megapixels

De main camera heeft een 108 megapixel beeldsensor meegekregen. Hieronder zie je de totale foto en een uitsnede om je te laten zien hoe scherp het resultaat is. Deze 108 megapixel foto’s zijn zo’n 27 groot in omvang, wanneer je ze enkel schiet in .jpg. Dat is echt enorm!

108 megapixel foto van de Samsung Galaxy S20 Ultra

Fotografie

Over het algemeen ben ik enorm tevreden over de kwaliteit van de camera’s die Samsung in dit toestel heeft geplaatst. Overdag levert het toestel echt topfoto’s op.

Voor de nacht heeft Samsung iets bijzonders met de enorme beeldsensoren gedaan. Deze gaan dan Nona Binning toepassen. Dit is een technologie waarmee pixels worden samengevoegd tot grotere pixels. Zo worden de pixels lichtgevoeliger. Zo levert de 108 megapixel camera in het donker nog maar 12 megapixels op. Maar zijn die pixels 2.4um groot ten opzichte van de 0.8um pixels waar je overdag de haarscherpe plaatjes mee schiet.

Maar dat is het verhaal van de main camera. De overige sensoren blijken in de praktijk ook erg goed te scoren.

Selfies

De selfie camera is een iets ander verhaal. Die schiet met een indrukwekkend maximum van 40 megapixels. Je krijgt dan foto’s van 8MB met een enorm hoog detailniveau.

40 megapixel selfie Samsung Galaxy S20 Ultra

Wanneer we overdag en ’s avonds selfies schieten, zien we een fors verschil in kwaliteit. Met name in het donker heeft de selfie camera moeite met de focus en zien we ook veel compressie op de foto.

Filmen in 8K

Filmen kan met dit toestel op een maximale resolutie van 8K. Dat is werkelijk gigantisch. Toch heeft de chipset het zwaar met het opnemen op 8K. Zo beperkt Samsung de maximale opnameduur al tot 5 minuten. Mogelijk om oververhitting tegen te gaan. Ik ben dan ook erg benieuwd of dit in de zomer goed zal gaan.

Ook is het onder 8K niet mogelijk om beeldstabilisatie te gebruiken. Daar lijkt simpelweg geen rekenkracht meer voor over. Op 4K kan Samsung wel stabiel filmen.

Cameraproblemen

Wat we merken tijdens de review, is dat de autofocus wat traag is. Er zijn meer reviewers die hier momenteel over klagen. Samsung heeft al aangegeven dat er snel een update komt om de camera app te verbeteren. Het duurt nog even voor het toestel hier ook daadwerkelijk in de schappen ligt.

Accuduur

De Samsung Galaxy S30 Ultra komt met een enorme 5.000mAh accu. Als je lekker op 120Hz gaat werken en veel apps in de dedicated geheugenzone zet, kun je er vanuit gaan dat je toch echt moeite krijgt om het einde van de dag te behalen. Maar dan ga je wel voor maximale luxe. Weeg je alles een beetje goed af, haal je het einde van de dag wel met gemak. Het is dus echt afhankelijk van hoe jij het toestel gebruikt.

Tof is trouwens dat je ook draadloos kunt laden. In mijn geval ligt een laadpad op mijn bureau en nachtkastje, maar ook in mijn smartphonehouder in de auto zit er één. Een mooi stukje luxe. Met wireless power share is het mogelijk om ook andere apparaten op te laden. Denk bijvoorbeeld aan de Samsung Galaxy Buds+.

Conclusie Samsung Galaxy S20 Ultra

De Samsung Galaxy S20 Ultra doet enorm haar best om op echt alle gebieden de concurrentie weg te vagen. Het is de eerste van haar generatie en Samsung heeft dan traditioneel een stevige voorsprong op de rest. Hoewel ik niet helemaal happy ben met de cameraprestaties in het donker, levert Samsung hier adembenemende prestaties. En ook met het 120Hz display moet je echt even uitkijken dat je niet de accu te snel leeg trekt. Maar wie de laatste technologie wilt gebruiken en een ruime broekzak heeft, zal zeker geen spijt krijgen van deze aankoop.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder en de Samsung Galaxy S20 Ultra
Arjan Olsder

Arjan Olsder