Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

2010-2020 het Actioncam decennium

De top 10 actie camera’s van de laatste 10 jaar

1. GoPro Hero 8 – 2019 –

Met spanning keek iedereen uit naar de nieuwe GoPro Hero, nadat DJI met de Osmo Action een selfie scherm introduceerde. Het eigenwijze GoPro heeft niet snel het roer omgegooid, maar vastgehouden aan een koers van optimalisatie van die dingen die er toe doen. De nieuwe bezuinig maakt een huis voor bevestigen overbodig. Als bonus is de stabilisatie nog verder geperfectioneerd en kan iedere hobbyist nu met timewarp effecten filmen zoals een sterrenhemel, wat eerst alleen door pro’s met heel veel tijd en dure apparatuur mogelijk was. review

2. DJI Osmo Action – 2018 –

Pas op voor DJI. Deze Chinese dronebouwer explodeert in marktbereik. Eerst met drones, toen met gimbals en nu actiecamera’s. Eind 2018 werd de GoPro killer gelanceerd in een tijd dat GoPro het moeilijk had. Marges, distributie en mislukte drone; alles zat even tegen bij GoPro en toen kwam DJI met een actie camera waar zelfs GoPro ambassadeurs voor vielen. Een makkelijk menu en een schermpje aan de voorkant voor vloggers. DJI heeft te lang getreuzeld met goede audio opties. Werden beloofd bij de lancering en nog steeds zijn ze er nauwelijks. Daardoor net niet de slag kunnen verzilveren. review

3. GoPro Hero 7 – 2017 –

GoPro is de onbetwiste marktleider betreffende actiecamera’s. Met een nummer 7 maakte GoPro camcorders overbodig. De Hero7 was de eerste actie camera met super goede stabilisatie. review

4. HTC Re – 2014 –

Een geheel nieuwe kijk op actie camera’s. Een camera die je in de hand houd en zonder schermpje. Toch is dit heel lang mijn favoriete camera geweest om vakanties en beursbezoeken te filmen. Helaas is deze camera een roemloos einde gestorven maar was een echte innovatie met top kwaliteit. Ik hoop op een hergeboorte. review

5. Gopro Hero 5 – 2016 –

De beste actiecamera in een geheel nieuwe en toch herkenbare behuizing die waterdicht is. Niet geheel nieuw waar wel een verademing en meteen is GoPro weer de concurrentie een stap voor. review

6. Sony Actioncam – 2012- (HDR-AS15 – 2012)

Sony maakt voor veel producten de beeldsensoren, dus waarom ook niet voor het actiecamera segemnent moeten ze bij Sony aan het begin van dit decennium gedacht hebben. De camera’s hadden als eerste goede beeldstabilisatie en een range aan accessoires. Toch is het Sony niet echt gelukt door te breken in dit segment. Steeds was Sony net te laat of te duur. De producten zijn ronduit goed. review

7. TomTom Bandit- 2015 –

In het midden van dit decennium ging TomTom mee op de golven van actiecamera’s en wearables. Prachtige sporthorloges en een top actie camera. Als eerste snapt TomTom dat actiecamera’s voor vaak veel saai beeld vastleggen. Ons actie leven is immer wat minder actief dan de GoPro reclames ons voorspiegelen. De software maakte op basis van de sensoren zelf een filmregistratie. Baanbrekend en aan het einde van het decennium zou er zeker gesproken worden van AI filmediting. TomTom heeft alles wat niet navigeert in de koelkast gestopt en dus helaas ook deze pracht camera’s. review

8. iSaw A3 – 2014 –

GoPro heeft heel wat kopieën zien komen en gaan. iSaw leek een serieuze bedreiging. De A3 was beduidend beter in het filmen bij minder goed licht. In het menu kon de camera ook geoptimaliseerd worden voor onderwater beeld. Met een ingebouwd scherm en goed prijspunt, destijds een geduchte concurrent voor GoPro. review

9. Drift Ghost HD – 2013 –

Gemaakt door en voor motorrijders moest de Drift de ultieme camera voor motorrijders worden. Een goede poging, maar helaas met onvoldoende marketingpower en een te hoge prijs. review

10. Garmin Virb Elite – 2014 –

Het kon niet uitblijven dat Garmin ook met hun GPS kennis en verbinding met de sportwereld met een actiecamera zou komen. De eerste versie was te zwaar en te duur en gehannes met software. De vreemde montage is waarschijnlijk uiteindelijk de reden geweest dat de camera niet echt omarmd is door de massa. Daarnaast was de wenselijkheid dat je een geheel Garmin eco systeem aanschaft voor veel consumenten waarschijnlijk een te grote drempel. Garmin is daarnaast ook nog eens onhandig geweest met het smeden van samples onder reviewers en influencers. review

Ere vermelding

Vholdr – 2008 –

Formeel valt de Vholdr buiten het decennium overzicht. Toch was dit de oer actiecamera die voor Sony, TomTom en iON als voorbeeld diende. Door overnames en mislukte marketing is de Vholdr (later contour) een onbeduidende rol gaan spelen in deze markt. review

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.