Logo GadgetGear.nl
Foto van Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Sony Xperia 5 V + 30W snellader en Style cover with Stand – Met Pro-camera-apps

Ondanks dat Sony de laatste jaren haar Xperia-lijn niet zo hard gepusht heeft als in het verleden, waardoor de Japanse fabrikant tegenwoordig slechts een kleine speler is in deze markt, bleef men toestellen uitbrengen. Het doel was niet zozeer om mee te concurreren, maar meer om met een eigen concept actief te blijven in de mobiele markt. Als producent van verschillende soorten content (gaming, muziek, films, series o.a.) en fabrikant van camera-apparatuur, ziet het merk ‘mobile’ als een belangrijk platform waarop men deze zaken kan aanbieden en voor kan doorontwikkelen.

Geen rating

De review die we schrijven is gericht op de ervaring en hardware zoals gewoonlijk, maar we nemen hierbij ook het strategische concept mee waar Sony voor lijkt te gaan. Uw reviewer kiest er dan ook voor geen eindscore toe te kennen, omdat dit een té conceptueel product is dat een flinke afrader is voor de één, terwijl het een topproduct is voor de ander. We denken immers dat de omschrijving van de Xperia’s als niche-product zoals vele andere media doen, te beperkt is. Het is immers geen toestel voor een specifieke markt; ondanks wat specifieke kwaliteiten blijft het een Androidtoestel waar iedereen feitelijk mee kan werken, en over de tijd, zoals aangegeven in de review, werd het voor uw reviewer zelfs een prettig toestel om te blijven gebruiken.

 

Positief / Negatief

Sony Xperia 5 V

+   Kwaliteit display

+   Makersmodus kleurenprofiel

+   Kwaliteit beeldmotor

+   Aspectratio zorgt voor betere handzaamheid

+   Beschikbaarheid koptelefoonaansluiting (met een degelijke implementatie)

 

–   Aspectratio niet voor iedereen

–   Standaard Android-oplossing als galerij-app

–   PC-connectiviteit opties zeer beperkt o.m. door matige ondersteuning ‘Telefoonkoppeling’

–   Verschillende fysieke ontwerpkeuzes vergen een wenperiode

–   Slechts twee Android OS-updates en slechts drie jaar beveiligingsupdates

Style cover

+   Uiterlijk

+   Meer grip met een fijne feel

+   Handige kickstand

 

–   Toegang tot simkaart/microsd-kaart geblokkeerd

–   Lastig te verwijderen

–   Twijfelachtige bescherming tegen stootschade

 

Inclusief niet-meegeleverde 30W snellader en stylecover

We reviewen als onderdeel van deze recensie behalve het toestel ook Sony’s 30W snellader en de officiële ‘Style Cover with Stand’-case. Je moet het wel erg verpesten wil je deze producten niet goed voor elkaar hebben en een gouden rating was dan ook zo goed als onmogelijk, dus dat we hier geen rating aan verbinden zien we niet als bezwaar.

 

Sleutelfeatures

Xperia 5V

  • Dimensies: 154 x 68 x 8.6 mm
  • Gewicht: 182 g
  • Paneel: 21:9 ratio; 1080 x 2520, 120Hz, HDR10, BT.2020, Gorilla Glass Victus 2, 6,1″, ~449 PPI, 83% scherm,
  • SoC: Snapdragon 8 Gen 2, Octa-core; 1 * 3,2 GHz Cortex-X3, 2 * 2.8 GHz Cortex-A715, 2 * 2,8 GHz Cortex-A710,  3 * 2.0 GHz Cortex-A510, GPU: Adreno 740
  • Opslag: 128GB, uitbreidbaar via microSD (256 GB model beschikbaar)
  • Geheugen: 8 GB UFS

Camera:

  • Wide: 48 MP, f/1.9, 24 mm, 1/1.35″, 1.12µm, Dual Pixel PDAF, OIS
  • Ultrawide: 12 MP, f/2.2, 16 mm, 1/2.5″, Dual Pixel PDAF
  • Video: 4K @24, 25, 30, 60 en 120 fps, HDR, 1080p @30, 60, 120 fps. Gyro-EIS over 5 assen, OIS
  • FFC: 12 MP, f/2.0, 24 mm (wide), 1/2.9″, 1.25 µm
  • FFC Video: 4K @30, 60 fps, 1080p @30, 60 fps, gyro-EIS over 5 assen
  • Overig: hoofdcamera’s voorzien van Zeis lens en coating

Overig:

  • Front-facing stereospeakers
  • 3,5 mm koptelefoonaansluiting, 24-bit/192kHz audio
  • USB Type-C 3,2, Displayport
  • Als display te gebruiken in combinatie met Sony Alpha camera’s,
  • Batterij: Li-Po 5000 mAh, Opladen 30W wired, PD 3.0, PPS snelladen, 50% in 30 min
  • Waterresistentie: IP65 (Geen schade bij besproeiing onder alle hoeken met 12,5 l/min) en IP68 (Geen schade bij onderdompeling)

 

30 W Snellader

  • Dimensies: met connector: 29,0 x 36,8 x 91,3 mm, zonder connector: 29,0 x 36,8 x 54,0 mm
  • Gewicht: 69 g
  • USB type-C
  • Uitgang: (PDO) 5V/3.0A, 9V/3.0A, 15V/2.0A, (PPS) 3.3V/3.0A – 16.0V/1.85A

 

Style cover met standaard

  • Dimensies: ~158 x 72 x 12 mm
  • Gewicht: 29 g
  • Materiaal: Polyester, polycarbonaat

 

Uitpakken

Het uitpakken van de Xperia 5 V heeft weinig op het lijf. We krijgen het toestel en verder niets. Voor deze prijs een zeer beperkt pakket, en we denken niet dat het onredelijk is om zowel een laadkabel als een lader te verwachten, en eigenlijk ook wel een screenprotector en misschien zelfs een case. De Xperia 5V is geen goedkoop toestel, zelfs voor een high-end model prijst Sony het aan de hoge kant, duurder dan de concurrentie, dus dit is wat matig.

De milieuvriendelijke verpakking waar Sony voor kiest zijn we zoals altijd, over te spreken. De verpakking van de case en lader hebben deze behandeling nog niet gekregen. Echter vinden we ook hier geen overbodig gebruik van plastic (helemaal geen plastic zelfs).

In de verpakking van de case vinden we uiteraard de case, terwijl de snellader inclusief USB Type-C naar type-C-kabel komt. Met de connectoren meegenomen is de kabel ongeveer 95 cm lang, en redelijk flexibel. Het is altijd de vraag wat de kwaliteit van de kabel is, die zeker niet op basis van de dikte of het gevoel van de jacket af te meten is, maar op het oog lijkt de kwaliteit in orde. Of de Sony-branding en typeaanduiding in deze bijdraagt aan dit gevoel kunnen we niets over zeggen, maar uw reviewer kan dit soort details altijd wel waarderen.

 

Bouw/ontwerp

De eerste indruk is dat de Xperia 5V over komt als een redelijk compact toestel door de 21:9 aspect-ratio. Verder valt stevige bouw op met een aluminium frame en zowel het display als de achterzijde waarvoor Gorilla Glass Victus 2 is gebruikt. De Sony is niet bepaald licht voor zijn grootte en ook niet bepaald dun, wat ongetwijfeld te maken heeft met de 5000 mAh-batterij die toegepast is.

Het camera-eiland is niet enorm in vergelijking met andere toestellen, maar het is alsnog dik genoeg op het toestel niet stabiel op tafel te kunnen leggen. De glazen achterzijde is mat afgewerkt en is niet gevoelig voor vingerafdrukken. Deze voelt echter redelijk glad aan, dus je zal het toestel vooral op basis van de zijkanten moeten vasthouden. De afwerking van het aluminium levert echter ook niet al te veel grip en dus is het gebruik van een case bijna een must.

Al met al konden we de vormgeving op zich wel waarderen als het om de feel in de handen gaat. Waarom zaken als de CE-markering niet met een verwijderbare sticker afgedaan konden worden is iets dat we ons afvragen, maar kennelijk had Sony daar hun redenen voor die andere fabrikanten niet hebben.

Bezels

Op het eerste oog is de Xperia 5V wel een mooi toestel. Dit verandert wat als je naar wat details kijkt, en dit gaat vooral over het scherm. Het paneel, als deze uit staat, is al makkelijk te herkennen. Het is een tijd geleden dat uw reviewer een toestel in handen had waarop het paneel zo makkelijk te onderscheiden is van de bezels. Zet je het scherm aan, dan vallen de vrij dikke bezels extra op.

Aan de boven en onderzijde valt hier misschien wat voor te zeggen met het oog op het toepassen van bijvoorbeeld de speakers, microfoon en camera, stel dat je daar bovenmatig kwalitatieve implementaties in kwijt wil (de vraag is of deze ook toegepast zijn, zie verderop, spoiler, nee). Maar ook aan de zijkant zijn de bezels vrij breed. Breder dan die van de Xperia IV vreemd genoeg, en doet het toestel eigenlijk overkomen als een wat ouder toestel.

Galaxy S23, Nothing Phone 1, Xperia 5 V, Galaxy S10

Mist wow-factor

Waar we dit jaar verschillende toestellen in onze handen hadden die een bepaalde wow-factor hadden, is de Xperia 5V gewoon een functioneel ding. Jammer, want als we naar specifieke designelementen kijken, is het designpotentieel er wel. Zoals opgemerkt, de Xperia 5V is geen goedkoop toestel, dus deze details zijn belangrijk, zeker wanneer de concurrentie het wel goed voor elkaar heeft.

Waardering na een paar weken

We moeten zeggen dat na een paar weken gebruik, we het fysieke ontwerp van de Xperia wel steeds meer zijn gaan waarderen. Het gewicht en de bouw geven wel de ervaring dat je echt wat in je handen hebt, en ook de vorm met wat hoekigere elementen draagt hieraan bij. De keuze voor een langer, smaller scherm komt natuurlijk met praktische nadelen, maar het voordeel van de handzaamheid nam na verloop van tijd toch de overhand.

 

Unieke elementen

De Xperia 5V beschikt over een paar features die het toestel uniek maken ten opzichte van toestellen van andere merken. Ten eerste de koptelefoonaansluiting. Er zijn helaas maar weinig (behalve de grote broer, de Xperia 1 eigenlijk geen enkele die we kunnen bedenken) recente high-end toestellen die deze optie nog hebben. De uitgang is ook lekker clean; we merken niets van turbulentie of storingen die de kanalen ten opzichte van elkaar hebben.

We merken verder slechts een minimale kleur op die aan het geluid meegegeven wordt; het geeft het geluid wat meer dynamiek mee. Zeker voor video-content waarschijnlijk ook wel een goede keus. Wat bassy-delen als harde explosies in films krijgen hiermee wat meer effect, terwijl het opleuken van delen van het hoog ervoor zorgt dat je bepaalde vocale details beter hoort. Een geweldig volume krijgen we er niet uit, maar voor casual luisteren (en ook wat luider), is het meer dan genoeg.

We zien verder een toolless sim-/microSD-tray. Je kan dus met een klein beetje nagel de simkaart of het microSD-kaartje (je hebt de keus tussen een tweede simkaart of een microSD-kaartje) makkelijk wisselen.

Een andere unieke feature (ondanks dat andere toestellen het ook hebben gehad) is de power/standby knop waar ook de vingerafdrukscanner in verwerkt is. Deze zit dus aan de zijkant van het toestel en niet onder het scherm zoals we op de meest toestellen zien. We hebben twijfels over of dit wel zo’n goed idee is. Voor uw reviewer betekende het in ieder geval dat erg vaak bij het wegstoppen van het toestel, door de manier waarop je deze vasthoudt, per ongeluk het toestel ontgrendeld werd. Dit is niet zo’n probleem als je er verder vanaf blijft, maar wanneer je bijvoorbeeld je hand bij je toestel in je jaszak steekt, kan je voor onaangename verassingen komen te staan door onbedoelde input. En dit gebeurt dus steeds wanneer je je hand bij je toestel houdt omdat je natuurlijkerwijs je telefoon vasthoudt. En omdat je op een makkelijke manier met een natuurlijke grip je toestel ook wil ontgrendelen, zorgt diezelfde grip in je jaszak ervoor dat je een van de vingers waarmee je je toestel ontgrendelt, ook bij de sensor houdt.

De laatste unieke feature is de cameraknop. Deze werkt in twee stappen, waarbij je eerst focust en vervolgens daadwerkelijk de foto kan nemen. Ook is het mogelijk door de cameraknop volledig in te drukken, met het toestel meteen een foto te nemen. Het toestel ontgrendelt niet; je hebt alleen toegang tot de camera-app en de foto’s die je zojuist genomen hebt.

Wat aan de IP-rating van de Xperia’s interessant is, betreft het gegeven dat deze gecertificeerd zijn voor zowel IP65 als IP68. Dus zowel tegen besproeiing als tegen onderdompeling, waar kennelijk verschillende tests voor zijn, waarbij IPx8 kennelijk niet alle tests doorstaat voor IPx5?

 

Overige elementen (die ook unieke features hebben)

De speakers hadden we van gehoopt dat deze wat extra’s zouden brengen ten opzichte van andere toestellen die voor wat dunnere bezels aan de boven en onderzijde kiezen. Zeker als we het over een toestel hebben waarvan de ontwerpers zo veel om geluid geven dat ze een koptelefoonaansluiting toepassen van de kwaliteit die het heeft, zullen deze mensen ook geven om het uitvoeren van degelijke speakers? Helaas valt dit wat tegen. Slecht zijn ze zeker niet en je kan er prima een serie of zelfs een film mee kijken. Maar we hadden gewoon een factor aan extra kwaliteit verwacht versus wat al beschikbaar is in het high-end van de industrie. Je merkt op zich wel dat er wat aandacht aan besteed is omdat er merkbaar keuzes qua weergave gemaakt zijn in termen van dynamiek. Zeker dialogen worden hier naar onze ervaring door beïnvloed; dialogen klinken wat gedetailleerder. Maar we hadden graag wat meer ‘punch’ gehoord, zodat je bijvoorbeeld in explosie of een klap in een vechtgame met wat meer effect hoorde, of dat filmmuziek wat extra detail kreeg. Misschien is dit ook gewoon geen realistische verwachting voor speakers op een telefoon. Maar had dan iets gedaan in termen van het volume dat hoger kan dan op andere toestellen.

Om de info over de audio compleet te maken noemen we de ondersteuning van een flink aantal Bluetooth 5.3 audiocodecs, waaronder A2DP, LE Audio, aptX HD en aptX Adaptive, evenals de ruimtelijke audioformaten Dolby Atmos en Sony 360 Reality Audio.

Het beeldscherm is zoals opgemerkt er een met een 21:9 aspect-ratio. In het begin was het erg wennen, en merkten we eigenlijk vooral de nadelen. Tekstregels worden eerder afgekapt, dus dat je in de hoogte meer ruimte hebt, een bewering die veel verdedigers van deze aspect ratio noemen, is gewoon niet waar. Als het om wat minder tekst gaat en wat meer afbeeldingen of andere content, dan kan het iets schelen, maar dan heb je het dus ook door de beperkte breedte over een smallere weergave het over verkleine weergaves. Mensen met wat beperktere ogen die toch een compact toestel willen zouden we de Xperia 5V dan ook voor afraden. Door het smalle scherm, vallen ook de bredere bezels extra op.

De smalle aspect ratio zorgt logischerwijs wel voor een veel handzamere ervaring. Het toestel is veel makkelijker met één hand vast te houden en bedienen. En in het geval van uw reviewer was het zo dat nadat deze hieraan gewend was, teruggaan naar een breder scherm lastiger was dan vooraf gedacht werd.

Qua beeldweergave is de Sony simpelweg top. Sony biedt op de Xperia 5V hun ‘Makersmodus‘ welke een ‘accurate reproductie van de door de maker beoogde weergave op een HD-scherm‘ levert en ‘een speciaal ontwikkelde beeldverwerking die compatibel is met de BT.20202 kleurengamma en 10-bits kleuren van de HDR-specificatie‘ biedt. We hebben dit niet kunnen testen met een kleurenmeting omdat dit softwaretechnisch voor te veel uitdagingen zorgde. Maar op het oog hebben we het in ieder geval over een zeer prettig ogend scherm, welke ook qua weergave van filmcontent er zeer goed uit ziet. Het is vergelijkbaar met een televisie met een betere beeldmotor vs een televisie die een wat slechtere beeldmotor heeft. Je ziet bijvoorbeeld bij camerashots waarbij een beeld over een langere afstand gevolgd wordt dat de bekende schokkende beelden (heeft te maken met het verschil tussen het aantal beelden per seconde van de content vs de native frequentie van je paneel), minder op te merken zijn en meer een vervaging van het beeld vormen zoals je dit bij een natuurlijke beweging met je ogen over een langere afstand ook ziet. We vergelijken hier de Xperia 5V met de Samsung Galaxy S23, waarvan we het display eveneens als een prachtig scherm hebben beoordeeld.

Het kleinere scherm kun je je natuurlijk van afvragen of je deze wil gebruiken voor het kijken van videos, zeker als het om 16:9-video’s gaat, waarbij je met zwarte balken aan de zijkant zit; dit is echter nu eenmaal eigen aan het formaat van het toestel.

Voor de accu is een 5000mAh-exemplaar toegepast, waarmee we het toestel makkelijk twee dagen kunnen gebruiken als we het gebruik niet te gek maken. Zware gebruikers zullen aan de Xperia 5V dus een betrouwbare kompaan hebben. Voor het opladen worden de in de sleutelfeatures genoemde protocollen ondersteund.

We hebben het opladen vanaf 0% even gemonitord met de genoemde 30W Snellader van Sony en de 100W GaN snellader van Ugreen:

Tijd (min) Sony 30W snellader Ugreen __3C1A__
10 18%
15 31%
20 30%
30 55% 43%
45 75% 59%
60 87% 75%

We hebben ze niet helemaal hetzelfde gemeten zoals te zien is in de tabel. De beiden laders ondersteunen ook niet dezelfde protocollen. We zien dat de Sony een betere match is, waarschijnlijk door de ondersteuning van PPS. Te zien is verder dat vanaf een bepaald percentage, de laadssnelheid teruggeschaald wordt om de batterij te beschermen.

Op het gebied van de camera zijn er wat veranderingen gemaakt ten opzichte van de vorige Xperia 5 (de IV dus). We hebben geen telefotocamera meer, wat een jammerlijk punt is en ervoor zorgt dat de gebruiker meer afhankelijk is van digitale zoom om objecten die verder af staan goed in beeld te brengen. Volgens Sony zou deze digitale zoom overigens een kwaliteit leveren die gelijkwaardig is aan wat de hardwarematige telefotocamera van de voorganger kon. We kunnen dat helaas niet checken, maar we kunnen wel zeggen dat deze 2x zoom-foto’s er prima uit zien. De 48 MP hoofdcamera (dezelfde Exmor T (IMX888) for Mobile als uit de Xperia 1 V) en 12 MP Ultrawide camera.

Als we een beetje spelen met de camera, is de conclusie dat de config indruk maakt. De ultrawide-lens laat niets te klagen over op het gebied van dynamische range en detailweergave, terwijl ook de hoeveelheid ruis relatief laaggehouden is. De plaatjes geven uiteindelijk een goede weergave van de werkelijke scène met de juiste kleuren, contrast en witbalans. Waar je met het oog op het behoud van detail vaak wat ruis verwacht, denk aan de scherpere hoeken van objecten in foto’s, zie je dit weliswaar, maar beter dan op andere geteste toestellen, is dit heel aardig weggefilterd.

De nachtmodus is eveneens zeer goed voor elkaar. Al is duidelijk dat zelfs zonder deze modus de automatische correctie geneigd is tot het corrigeren van onduidelijkheden. Als we de foto’s vergelijken, in het donker mét en zonder nachtmodus, is weinig verschil te zien (voor de goede orde, de voetbalkooi is met het blote oog amper te zien in het donker). Als we alle optimalisaties weglaten is bijna niets te zien.

Een zwak punt zijn de detailfoto’s die we proberen te maken. Wanneer we van dichtbij bijvoorbeeld wat productfoto’s voor te reviewen producten proberen te schieten, krijgen we standaard een matig resultaat, wat we ook proberen. Zelfs de oude Galaxy S10 blaast de Xperia 5V weg.

Sony levert een set van Pro camera apps die alles bieden voor de serieuzere fotograaf.  Sony levert ook een set van apps mee voor gebruikers die zich willen verdiepen in de complexere aspecten van fotografie en video.

Photo Pro is de basis camera-app. Deze heeft verschillende modi met verschillende mate van controle. We denken dat in eerste instantie de app gebruikers die niet heel bekend zijn met fotograferen, wat zal overweldigen. Gelukkig heeft Sony een hoop handleidingen online staan en heb je in de Basic-mode feitelijk een interface die veel weg heeft van een standaard telefoon-camera app. Bekijk je wat meer modi, dan zie je duidelijk de herkomst van de Sony Alpha-camera-software terug.

De Video Pro biedt boven de Photo Pro-app extra beeldinstellingen op het gebied van zaken als belichtingsregelingen en extra framerates en zorgt automatisch voor kleurregelingen. Het is gericht op het schieten van videocontent voor streaming. Specifiek livestreamen naar YouTube wordt direct vanuit de app ondersteund. Interessant hierbij is dat je met de Sony Xperia niet hoeft te voldoen aan een minimale hoeveelheid abonnees, daar heeft Sony een aparte deal voor in plaats met YouTube.

Cinema Pro is de app waar de echte enthusiasts hun ei kwijt kunnen. De app biedt controle opties op ieder gebied dat je wil. Behalve dat het wel om 21:9-content moet gaan. Dit is niet aan te passen.

We vragen ons af in hoeverre Sony fotografie enthousiastelingen zal weten te bewegen tot het kopen van een Xperia. Weinig waarschijnlijk, want de enige plek waar wij deze informatie tegen komen is de pers-info en de productinfo van Sony zelf, naast wat reviewers die erover vertellen. Sinds jaar en dag heeft Sony, onterecht, ook de reputatie verhittingsproblemen te hebben rond de camera, terwijl dit simpelweg komt doordat Sony een van de weinig merken is die de kwaliteit tijdens het filmen niet terug schaalt. Zat mede-reviewers die dit niet weten, en Sony doet een vrij matige job om deze info naar buiten te brengen.

 

Software

Sony kiest voor hun Xperia UI in de regel voor een redelijk vanilla insteek van Android (door velen ook wel foutief als ‘stock’ omschreven). Dit is een positief punt voor mensen die dit graag zien en het standaard Android-uiterlijk waarderen, waar anderen graag wat meer exclusiviteit willen zien of specifieke verbeteringen en verdergaande aanpasbaarheid dan wat Android standaard biedt zonder verschillende apps te installeren.

Uw reviewer stoorde zich bijvoorbeeld aan de Google zoekbalk die niet te verwijderen was in Android 13. In 14 is dat wel mogelijk gemaakt, maar houdt je de ruimte onder de dock-iconen wel open, waar je zou verwachten dat de dock-iconen naar deze open ruimte zouden zakken. Zie de screenshots voor wat bedoeld wordt.

De always-on-display-implementatie is eveneens Android’s standaard ‘Ambient Display’ waar we andere fabrikanten wat meer creativiteit hebben zien toepassen met hun eigen implementatie van een AOD. Het vergrendelscherm zien we o.a. bij Samsung zeer spectaculaire live weergaves voor waar ook de community creatief voor kan zijn. Op de Xperia krijgen we gewoon de standaard Android-oplossing en moeten we extra apps installeren om iets dergelijks te krijgen.

Puur esthetisch zouden we dus zeggen dat de Xperia de boel ‘zakelijk’ houdt. Het enige dat wat extra ‘eigen’ design meekreeg is de standaard live wallpaper die in verschillende kleuren beschikbaar is plus een thema voor icoontjes van de bekendere apps. Vreemd genoeg geldt dit laatste niet eens voor alle Sony apps, inclusief de standaard muziekspeler camera-apps en headphones-app.

Sony exclusieve functies zijn er echter ook.

Sinds enige tijd bouwt Sony een Multi-window-manager in. Deze is toegankelijk via het app switch-scherm.  Je krijgt dan een soort dubbele appswitcher waarin je kunt kiezen tussen de apps die je boven elkaar wil weergeven. Drie paren die je in het verleden gemaakt hebt blijven bewaard, zodat je snel die combinatie weer kan kiezen. Je dan ervoor kiezen twee helfden te verdelen, maar ook bijvoorbeeld 20% voor de ene app en derest voor de andere app.

Een wat minder nuttige toevoeging vonden we het ‘zijsensormenu’.  Dit is feitelijk een los menu aan de zijkant van je hoofdscherm met snelkoppelingen en wat extra bedieningsmogelijkheden voor je Sony-koptelefoon en multi-window combinaties.

Xperia UI bevat tevens Sony’s Game Enhancer. We gebruikten het niet echt, maar het is eigenlijk een vrij uitgebreide toevoeging. Aan de ene kant een menu waarin alle games verzameld worden zoals wel meer merken dit doen. Daarnaast heeft het een overlay die tijdens een game altijd beschikbaar is. Hierin kun o.a. prestatieprofielen instellen, de refreshrate (ook als de game native geen hogere refreshrate ondersteunt) ongeacht of de game dit ondersteunt (hoewel je bij het ontbreken van High Frame Rate-ondersteuning door de game alsnog 60fps krijgt), gevoeligheid van de digitizer en verschillende audio- en beeldinstellingen. Ook kun je opnemen en streamen via de game enhancer en zijn er configuraties rond energiebeheer te maken. Dat laatste gaat over de instelling om als de telefoon aan een stroombron verbonden is, je het verbruik direct via die stroombron kan laten verlopen en het toestel ondertussen niet opgeladen wordt. Op deze manier voorkom je het opwarmen van het toestel.

De Focus-instelling zorgt ervoor dat je meldingen kan uitschakelen en zaken als de cameraknop en het zijsensormenu. Deze vinden we een beetje onzinnig. Je kiest er immers zelf voor dat zijsensormenu te gebruiken omdat je het nodig hebt, terwijl de niet-storen-functie van Android zelf eigenlijk al prima werkt.

Ook vinden we wat eigen Sony apps. De camera apps hebben we al genoemd. Sony levert hun eigen muziekspeler. Niets bijzonders, maar het is een prima ogende app en je kan casten en dus een verbetering ten opzichte van een hoop apps inclusief de standaard muziekspeler van Android aangezien daar reclame in zit. Buiten de camera-apps zijn de Sonyapps allen te verwijderen.

Bravia Core is Sony’s eigen streamingdienst dat tegenwoordig ook op andere apparaten beschikbaar is. Het is een ambitieuze streamingdienst die als doel heeft filmcontent met een hoge kwaliteit te brengen. Waar de kwaliteit van videostreaming in de regel vrij matig is wanneer je het vergelijkt met optische media, komt de kwaliteit die Bravia Core biedt enorm in de buurt. Qua beschikbare content valt het allemaal een beetje tegen. Je bent gebonden aan Sony-content. Dat betekent echter wel dat je een paar recente blockbusters kan bekijken, maar ook de filmcatalogus van Sony Classics.  De dienst is niet bepaald goedkoop, maar als koper van een Xperia 5V krijg je een jaar gratis toegang en wat credits om een paar blockbusters te kopen (we weten niet meer hoeveel wij er kregen, omdat uw reviewer ook nog credits had staan van enkele Sony-televisies die hij kocht in het recente verleden).

Sony’s Music Pro is een betaalde dienst waarmee je vocale en instrumentale opnames kan uploaden voor verwerking. Je opname wordt dan dusdanig verwerkt alsof je een hoogwaardige condensatormicrofoon hebt gebruikt in een professionele studio met perfecte akoustiek.

De Videomaker-app is een videobewerkingsapp. Hiermee kun je uiteraard je video’s bewerken, samenvoegen, etc. Ook zijn directe functies voor het uploaden naar social media beschikbaar. Er de auto-bewerk-functie is best aardig; hierbij selecteer je alle media en de app combineert ze dan automatisch tot een bepaald geheel. Dit gaat verder dan dat ze gewoon achter elkaar gezet worden. De app heeft geen moeit met 4K 120 fpsd-videos.

 

Missende softwareonderdelen

Bepaalde functionaliteit misten we. Ten eerste is het naar ons idee erg vreemd om een toestel te ontwerpen gericht op foto en video, en vervolgens geen eigen galerijapp mee te leveren. We zijn gebonden aan Google Foto’s, en hoewel dat in de basis een prima app is om je foto’s weer te geven, moet je voor volledige functionaliteit betalen voor Google One. Dit was niet zo’n probleem geweest als er een flink aantal goede alternatieve galerijapps beschikbaar waren in de Google Play store, maar dit is dus niet het geval.

Verder wil je dat dit soort apps deel zijn van een beetje een eenduidige ervaring, welke mist. De meeste uitgebreidere galerij-apps hebben een compleet ander uiterlijk en ‘breken’ dus als het ware de ervaring die je hebt met het toestel. Maar ook zaken als de muziekspeler vs de camera-app en vervolgens de standaard Googleapps en de aparte mailclient die we moeten installeren omdat uw reviewer de Gmail-app niet graag gebruikt… Het hadden gewoon ervaringen op verschillende toestellen, misschien wel verschillende OS’ kunnen zijn.

Sony kiest voor een wat zakelijkere uiterlijke uitstraling, maar de ondersteuning met Windows Phone Link (‘telefoonkoppeling’) is beperkt. We kunnen berichten lezen en versturen en oproepen managen en voeren, maar omdat de standaard camera-app Photo Pro je foto’s in een andere map opslaat dan waar Android standaard voor kiest, kan je deze foto’s dus ook niet weergeven in de Phone Link-applicatie op Windows. Alle relevante instellingen zijn ook niet aan te passen. Niet in de Photo Pro app, en niet in de Phone Link app, dus je Xperia en PC zitten met een vaste miscommunicatie.

Bepaalde merken ondersteunen ook de optie om apps door de Phone Link app te laten mirroren (BBK-merken, Huawei/Honor, Samsung en uiteraard MS Surface-toestellen). Zo helaas niet Sony.

Hiermee is de Phonelink app op Windows in combinatie met je Sony een heel stuk minder functioneel. Dit was niet zo’n probleem als we de foto’s op een andere manier konden weergeven zonder via de Windows verkenner naar de map op het toestel te hoeven gaan, zoals Samsung deze optie biedt via Dex en Motorola met Ready For, maar ook over dergelijke functionaliteit beschikt Sony niet.

Sony biedt wel de Xperia Companion-suite waarmee je bepaalde bestanden kan bekijken, maar dat is meer gericht op backup-opties en sowieso wordt nog steeds de standaard Windows verkenner gebruikt.

Met de Xperia wordt de nadruk gelegd op verschillende mediafuncties. In dit opzicht is het jammer dat de ondersteuning voor audio over verschillende audiokanalen tegelijkertijd, mist. Denk aan de mogelijkheid om een app (game, videoapp) die over de speakers geluid uitgeeft, terwijl over bluetooth muziek afgespeeld wordt.

Natuurlijk kunnen we tal van zaken extra noemen, maar voor een toestel dat zich richt op mediaconsumptie en -creatie, waren dit volgens uw reviewer de meest in het oog springende.

Wat we echter niet mogen vergeten, is het noemen van de zeer beperkte update-toezegging. Sony belooft twee Android updates en drie jaar beveiligingsupdates. Het toestel is weliswaar onderdeel van het Open Devices-programma waarmee de beschikbaarheid van customROMs bevorderd wordt. Maar daar is iemand die hier niet mee aan de gang kan of wil gaan, natuurlijk niets mee geholpen.

Android 14 kwam kort na het uitkomen van de Xperia 5V uit, en op het moment van schrijven kwam toevallig net een dag voor publicatie de update naar de laatste versie binnen. Hierna krijgen we dus nog een update naar 15, en dat is het. Érg karig.

 

 

Prestaties

Benchmarks

Geekbench 6 (niet te vergelijken met Geekbench 5 wat we voor de S23-review gebruikten):

  • Multi-core: 5533
  • Single-core: 2026

3DMark:

  • Wild Life Extreme (offscreen 1440p): 3657

CPDT Benchmark:

  • Sequential write (4 MB): 674,69 MB/s
  • Sequential read (4 MB): 1,30 GB/s
  • Random write (4KB): 39,49 MB/s
  • Random read (4 KB): 28,17 MB/s
  • Memory copy (4 MB): 18,36 GB/s

 

Style Cover

De Stylecover is een redelijk minimalistische case. Het valt onder de categorie hard-case door het materiaal (SORPLAS), maar zoals op de foto’s te zien is houdt deze ook flink wat delen van de body open. Waar het wel een typische hardcase is, is hoe makkelijk deze te verwijderen is: niet. Je moet dus echt met bijvoorbeeld een creditcard in de weer om deze tussen de case en het toestel in te forceren en dan langs de aansluitlijn te halen om de case eraf te forceren.

Wanneer we de case bekijken, vragen we ons eigenlijk af in hoeverre het toestel echt beter beschermd is tegen valschade. Tegen zaken als krassen aan de achterzijde is de case natuurlijk wel nuttig, en de structuur van het materiaal voorziet de gebruiker van de nodige grip. De hoeken liggen ook net wat hoger dan het scherm, dus je zou op een platte harde je toestel met het scherm naar beneden kunnen leggen zonder dat deze het oppervlak raakt.

De dikte van de case zorgt er ook voor dat de Sony stabiel op een platte ondergrond kan staan. De dikte is net iets dikker dan het camera-eilandje, dus de body zal op een vlakke ondergrond altijd stabiel liggen. Sony paste daarnaast een kickstand aan de onderzijde toe, waardoor we op die plek een extra bobbel hebben. We vinden het eigenlijk wel prima uitgevoerd, en een kickstand kan best handig zijn. Het geeft daarnaast het design wat unieks mee.

Qua gewicht voegt de stylecover 29 g toe aan je toestel. Gezien het gewicht van de Xperia 5V zal dat geen enorm bezwaar zijn. Wel is het natuurlijk zo dat als je je ergert aan de dikke bezels, dat je met de case natuurlijk wat extra toevoegt aan randen. Maar dat is logisch. Verder, als je vaak gebruik maakt van de toolless sim/microsd-tray, heb je me de Stylecover een probleem, aangezien deze standaard afgedekt is.

Op het moment van schrijven kost de ‘XQZ-CBDE’ zoals Sony de ‘Style Cover with Stand’ voor de Xperia 5V getypeerd heeft 38 euro (wat ook de adviesprijs is) voor de zwarte variant. We vinden dit nogal aan de prijs, maar voor een officiële case ongeveer op het punt van wat je altijd betaalt.

 

30 W Snellader

Voor de snellader is gekozen voor een redelijk rechttoe rechtaan aanpak. We hebben het over een USB-C exemplaar en een voor snelladers typisch verlengd ontwerp. Alle relevante specificaties hebben we bij de sleutelfeatures in het begin genoemd en wat fysieke details rond de kabel in de uitpak-sectie. De laadprestaties onder het kopje ‘overige elementen’.

De laadsnelheid varieert zoals aangegeven naar gelang de voortgang van de lading van de batterij. Op de maximale snelheid meten we een stabiel laadvermogen van rond de 4880 mA.

De adviesprijs van de ‘XQZ-UC1’ ligt op 50 euro, maar op het moment van schrijven is de lader ook voor rond de 30 euro te vinden.

 

Conclusie

De Xperia 5V is na een paar maanden een toestel gebleken dat we steeds meer zijn gaan waarderen ondanks de benoemde tekortkomingen in vooral softwarematig opzicht. Vooral de bouw en wat je uit de camera kan halen door de uitgebreide software is iets dat aansprak. Het is een toestel die je uitnodigt wat camerakennis te vergaren en beter te worden in deze specifieke vaardigheid, mits je de relevante interesse hebt.

Andere sterke punten zijn de batterij, het scherm (kleuren en beeldmotor) en de beschikbaarheid van een degelijke koptelefoonaansluiting. Multimediafunctionaliteit is dan ook prima voor elkaar, al zul je rekening moeten houden met het compacte formaat, waarbij door de 21:9 aspectratio veel videocontent met zwarte balken aan weerszijden worden weergegeven en dus in een kleiner formaat dan op andere toestellen die ongeveer dezelfde grootte hebben.

Kritisch moeten we over de update-toezeggingen. We zitten in een tijd dat steeds meer fabrikanten 5 jaar aan beveiligingsupdates beloven. Sony belooft slechts twee jaar. We hebben het daarbij niet over een goedkoop toestel in vergelijking met alternatieven met soortgelijke specs. Je krijgt daar met de Sony wat uniekheden voor terug, zoals we omschreven in dit artikel, maar of die het voor je waard zijn is een tweede. Verder zou je verwachten van een camera-georiënteerd toestel dat er een degelijke galerijapp aanwezig is, maar dat is op van de Xperia 5 V dus niet het geval. In plaats daarvan moeten we het doen met de standaard Foto’s-app van Android waarbij we voor extra bewerkopties moeten betalen voor een Google One-abonnement.

Voor wie?

Sowieso, ben je iemand die gebruik maakt van Sony Alpha camera’s, dan zul je de camerasoftware en het gegeven dat je de Xperia kan gebruiken als een tweede scherm kunnen waarderen. De camerakwaliteit beoordelen we als iets het meest capabele dat op het moment te krijgen is. We schatten deze hiermee ook iets hoger in dan wat de S23 biedt. Nogmaals, mits je daadwerkelijk bereid bent de instellingen in te duiken. Doe je dit niet, dan loop je tegen de nodige zwakheden aan en is in de automatische stand de S23 de betere optie, zeker voor meer close-up foto’s.

De Xperia 5V is verder door het smalle formaat een erg handzaam toestel met een 6″ paneel. Meer nog dan andere toestellen met een paneel van dezelfde grootte die tegenwoordig te boek staan als compact.

Ook de bouw maakt dat het hanteren van de Sony een andere ervaring vormt dan andere toestellen.

Het is verder ook best aardig om een ander toestel te hebben dan waar de meeste mensen mee lopen, en de Xperia-telefoons zijn redelijk herkenbaar door het hoekige en smalle ontwerp.

Voor wie niet?

Voorop gesteld, we hebben het over een Android-toestel, dus je kan de software inrichten op welke manier dan ook. Het probleem is dat voor een volledige, eenduidige ervaring, je beter een toestel kan hebben met een schil waar de volledige telefoonervaring in meegenomen is. Zeker tegenwoordig, worden steeds meer betaalde diensten doorgevoerd, waardoor je dus bijvoorbeeld tijdens het gebruik van Android Foto’s opeens tegen een paywall staat te kijken. Wil je graag die alles in één oplossing, dan zou de Xperia wellicht niet je ding kunnen zijn.

Ondanks dat we de mediacapaciteiten prijzen om verschillende redenen, blijft het kleine scherm een beperking welke komt met het concept van een compact-formaat 21:9 toestel.

Eén reactie

  1. Heb deze review gisteren zitten lezen. Topverhaal, waar duidelijk wat tijd in zit.
    Interessant, ben het wel eens met de meeste dingen. Ik heb het toestel zelf ook, en gebruik hem veelvuldig icm mijn camera.

    Net als de reviewer was ik ook eerst kritisch, maar het is gewoon een prestige telefoon in het gebruik uiteindelijk.

    Dat van die updates is erg jammer. Hoepelijk is de customRom-community een beetje actief.

    Interessante manier van reviewen trouwens. Meer een doorlopend verhaal waarbij je steeds onderwerpen uitlicht.

    De lader heb ik ook besteld. Toch meer vertrouwen in als er Sony op staat en inderdaad voor 30 euro een goede prijs. Een case gebruik ik niet. Denk dat ik deze case best zou willen, maar niet voor deze prijs. Ik heb gewoon strookjes materiaal op mijn telefoon geplakt en heb daarmee meer grip terwijl het design nog steeds in orde blijft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.