Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Samsung Galaxy S23 – De nieuwe standaard

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Sterke prestaties SoC
 • Mooi uiterlijk
 • Degelijke bouw
 • Lang updates
 • Goede speakers
 • Batterijduur
 • Scherm zeer helder en goede kleurweergave
 • Cameraprestaties

THE BAD

 • Vasthoudcomfort niet voor iedereen
 • Geen lader meegeleverd

De Galaxy S-serie van Samsung behoeft geen introductie. We bespreken vandaag de S23. Als we de specs bekijken zien we dat hij sneller is en een betere batterijduur moet hebben. Daarnaast zijn er verbeteringen in de materialen waaruit het toestel opgetrokken is. We hebben het toestel een paar weken mogen testen en delen onze ervaringen.

 

Sleutelfeatures

Scherm:

 • Paneel type: Dynamic AMOLED 2X,
 • Formaat: 6,1″ (~86.8% screen-to-body ratio)
 • Resolutie: 1080 x 2340 pixels, 19.5:9 ratio (~425 ppi density)
 • Overig: Corning Gorilla Glass Victus 2, Always-on, 120Hz, HDR10+, 1200 nits (HBM), 1750 nits (peak)

Chipset:

Snapdragon 8 Gen 2

 • CPU: 8-core (1 * 3,36 GHz Cortex-X3 en 2 * 2,8 GHz Cortex-A715 en 2 * 2,8 GHz Cortex-A710 en 3 * 2,0 GHz Cortex-A510)
 • GPU: Adreno 740

Camera:

 • Wide: 50 MP, f/1.8, 24mm, 1/1.56″, 1.0µm, Dual Pixel PDAF, OIS
 • Telefoto: 10 MP, f/2.4, 70mm, 1/3.94″, 1.0µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom
 • Ultrawide: 12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚, 1/2.55″ 1.4µm, Super Steady video
 • Video: 8K @ 24/30 fps, 4K @ 30/60 fps, 1080p @ 30/60/240 fps, 1080p @ 960fps, HDR10+, Gyroscopisch elektronische beeldstabilisatie
 • Front facing camera: 12 MP, f/2.2, 26mm, Dual Pixel PDAF (wide)
 • FFC video: 4K @ 30/60 fps, 1080p @ 30 fps, Auto-HDR, HDR10+
 • Overige: Dual video call

Overige noemenswaardige features:

 • Ultrasoninische onder-het-scherm vingerafdruklezer
 • Samsung DeX (inclusief Wireless), Samsung Pay
 • Batterij: Li-Ion 3900 mAh
 • Opladen: 25W bedraad, PD 3.0, 50% in 30 min, 15W wireless (Qi/PMA), 4,5W reverse wireless
 • IP68 stof- en waterresistent

 

Uitpakken

Je betaalt tegenwoordig een flink bedrag om een toptoestel in bezit te krijgen. Dit reflecteert helaas niet in de uitpakervaring. De S23 komt in een simpele doos, vrij dun van vorm, wat tegenwoordig typisch is voor de verpakking van toptoestellen.

Naast uiteraard het toestel treffen we niet meer aan dan alleen een USB-C naar USB-C-kabel. We krijgen geen lader, ondanks dat de meeste mensen geen snellader thuis hebben en zelfs een standaard screenprotector mochten we helaas niet aantreffen.

De uitleg achter het niet meeleveren van een lader is vanuit de industrie in de regel dat mensen al een lader thuis hebben liggen het het milieutechnisch niet verantwoord zou zijn om deze te blijven meeleveren. Echter hebben de meeste mensen geen snellader thuis liggen en daarnaast weten we allemaal dat de reden om deze niet mee te leveren uit kostenoverwegingen is. Het besparen van de kosten van de lader, en het beperkt houden van het formaat van de verpakking wat qua distributie natuurlijk de nodige voordelen oplevert.

 

Ontwerp

Body

Voor de S23 is het ontwerp van de S22 verfijnd. Aan de achterzijde zien we dat de uitsnede voor de cameralenzen ingeruild is voor losse cameralenzen. De glazen achterzijde en de digitizer hebben een update gekregen naar Gorilla Glass Victus 2-glas wat een verbeterde valbestendigheid zou hebben. Nog steeds zien we aan de zijkant de aluminium lijst die erg stevig aanvoelt. Slechts de plaatsing van de knoppen is wat anders; de volume en Bixby-knoppen liggen iets hoger.

We kregen het crême-kleurige model dat elegant oogt met een off-white kleur voor de mat-glazen afwerking aan de achterzijde terwijl de lijst een soort subtiele matgoudkleur heeft meegekregen. Uw reviewer vindt dat al snel wat tacky, maar daar was in het geval van de S23 geen sprake van. Interessant aan de kleurstelling is dat het afhangt van lichtinval welke kleuren het toestel lijkt te hebben. Zo is ook te zien op de foto’s die we gebruiken. De lijst varieert van chroom-kleurig naar licht-goud en de achterzijde van wit naar crême/zand-geel.

De lijst, die ietwat gebogen is, zou volgens Samsung sterker zijn dan normaal aluminium; meer krasbestendig en beter bestand tegen vallen. Wat dat laatste betekent is altijd afwachten. Uiteindelijk wil je dat de bouw vooral het scherm beschermt, en hoe harder de lijst, hoe makkelijker een schok doorgegeven wordt aan het scherm (vergelijk het met een auto met een gebrek aan kreukelzone).

De S23 heeft een IP68-rating meegekregen, wat wil zeggen dat het toestel getest is op volledige stofdichtheid en waterdichtheid op anderhalve meter diepte voor 30 minuten.

Vasthouden

Het geheel houdt op zich prima vast. Mensen die overstappen van de S22 zitten in bekend vaarwater, mensen die van oudere Samsung-modellen en eigenlijk de meeste andere telefoons komen, zullen de lijst wat ‘blokkig’ aan vinden voelen aangezien de meeste telefoons een stuk rondere afwerking hebben. We hebben verschillende mensen de S23 laten vasthouden, en de meesten waren wel tevreden met de feel, maar sommigen hadden toch liever het ronder ontwerp. Uw reviewer valt in principe in de laatste groep. Misschien dat het een en ander met een case anders is. Al moeten we zeggen dat het toestel dermate stevig aan voelt, dat we ons niet perse geroepen voelen een case te gebruiken.

De glazen achterzijde is redelijk glad, maar zou geen probleem moeten zijn voor mensen die gewend zijn het toestel vast te houden. Ook hier geldt: hoe voorzichter je het toestel vasthoudt, hoe snelle deze uit je handen glipt. Hoe dan ook, de vorm is duidelijk iets dat eigen is aan een persoonlijke voorkeur.

Vingerafdruklezer

De ultrasone vingerafdruklezer past Samsung al generaties lang toe. Ten opzichte van de S22 treffen we eenzelfde implementatie aan welke een erg fijne ervaring biedt. De lezer zit op een prettige plek en werkt snel; in de praktijk net zo snel als een lezer achterop je toestel of aan de zijkant.

Speakers

De bovenspeaker zie je bijna niet zitten. Er is een erg dunne gleuf waar deze achter verwerkt is. Design-technisch wel een topdetail, want hierdoor zijn rond het scherm de randen feitelijk even dun. Erg indrukwekkend dat op deze manier de topspeaker nog steeds als luidspreker dienst kan doen. Samsung koos helaas niet voor twee speakers die naar voren gericht zijn; de benedenspeaker is gewoon naar beneden gericht.

De speakers klinken best indrukwekkend. Naar de herinnering van uw reviewer ook beter dan die van de S22. Ze zijn voldoende luid, distorsie hoor je bijna niet, de bas heeft wat punch en vocals komen goed door. Zowel voor gesprekken als voor wat muziek zijn we dik tevreden. Je hebt ook allerlei verschillende presents, maar naar ons idee doen deze niet veel. Dat geldt ook voor het ‘dolby atmos’-geluid. Misschien hadden we hiervoor een headset moeten aansluiten, beseft uw reviewer tijdens het schrijven van deze review… Maar ja, er is geen koptelefoon-aansluiting aabwezig en de enige overige optie via USB-C is via een DAC, waarbij het probleem is dat we niet weten wat de invloed van de DAC is. Kortom, de headset-doorgave nemen we niet mee in onze review.

 

Scherm

Voor het scherm is net als op de S22 gekozen voor een plat scherm met de grootte van 6,1-inch met een 2340 * 1080p-resolutie wat resulteert in een pixeldichtheid van 422 ppi. De maximale helderheid van de S23 ligt echter een stuk hoger met 1750 nits, wat we met onze meetspin (niet een heel legitiem middel, maar toch) ook leken te meten. De minimale helderheid hebben we niet kunnen meten, maar het is laag genoeg om je toestel te gebruiken voor het slapengaan zonder je partner tot last te zijn.

Het scherm beschikt over dynamische verversingssnelheid van 120 Hz. Dit wordt aangehouden in de interface en de meeste apps. Zet je het toestel in de batterij-bespaarmodus, dan wordt de verversingssnelheid verlaagd naar 60 Hz. Video wordt keurig weergegeven in het native aantal beelden per seconden in de gevallen dat wij het testten.

Kleur

Je hebt twee kleurmodi waarin je de S23 kan gebruiken, levendig (op basis van de DCI-P3-norm) en natuurlijk (op basis van de sRGB-norm). Wederom meten we het na met onze meetspin, dus we moeten een slag om arm houden als het om dit oordeel gaat, maar in beide gevallen komen de modi als redelijk accuraat uit de meting. Er is ook ondersteuning voor HDR met Widevine L1-ondersteuning, dus je favoriete streamingservices zou je allemaal in HDR moeten kunnen kijken.

Dolby Vision en 10-bit kleurendiepte ontbeert de S23 nog altijd, waar verschillende concurrenten die al een tijdje voor elkaar hebben. Ga je dit merken? Niet echt, dus we hechten hier verder geen grote waarde aan. Het is echter wel interessant om te zien dat Samsung als beeldscherm-koning hier toch minder ambitieus lijkt te zijn.

 

Batterij

De batterijcapaciteit is verhoogd naar 3.900mAh. De oplaadmogelijkheden zijn hetzelfde als op de S22; 25W bedraad opladen en daarnaast wordt draadloos laden ondersteund en ook omgekeerd draadloos laden zodat je bijvoorbeeld een tweede telefoon of je earbuds kan opladen. Het is jammer dat de S23 niet gewoon de optie om met 45W te laden mee kreeg, zoals dit het geval is bij de plus en ultra-variant van de S23. Wellicht dat dit te maken heeft met de keus voor een conservatief design gerelateerd aan het formaat van het toestel, maar het blijft een beperking dat de S23 heeft versus de Plus en Ultra-variant.

Hoe dan ook, met onze lader op 25W wisten we de S23 binnen een kwartier tot rond de 30% op te laden vanuit een lege staat, terwijl een half uur genoeg was voor bijna 60%. Om het toestel van 0& naar 100% te krijgen ben je op de maximale laadsnelheid ongeveer 70 minuten bezig.

De algemene ervaring met het verbruik waas zeer goed. Uiteraard hebben we het over een nieuw toestel, en is het gebruik persoonlijk. Maar uw reviewer kon met zijn gebruik het toestel ongeveer twee dagen gebruiken zonder zorgen te hebben over de batterij. Dan hebben we het over een enkele korte gesprekken, wat korte gamesessies van in totaal een uur, en flink wat webbrowsen. We kunnen hoe dan ook zeggen dat het verbruik beter is dan de S22 die uw reviewer een korte tijd gebruikt heeft nadat deze vorig jaar uit kwam.

 

Software

OneUI, velen hebben er een mening over. Er zijn grote fans en mensen die het allemaal maar bloatware vinden. Uw reviewer behoort tot de eerste groep. We vinden al jaren dat OneUI heel netjes loopt, updates snel genoeg komen (en in het geval van de toptoestellen biedt Samsung tegenwoordig 5 jaar aan updates), er goed uit ziet en gebruiksvriendelijk werkt. Qua performance merken we dat ten opzichte van de S22 OneUI nóg soepeler aanvoelt. Alle animaties en transities lijken weergegeven te worden zoals het by design bedoeld is. Wanneer we in de instellingen naar een specifieke setting zoeken, krijgen we deze meestal binnen enkele seconden gevonden. OneUI is ook een goed compleet pakket. Je hebt niet snel extra apps nodig voor zaken als het scannen van streepjescodes of bewerken van foto’s zoals dit bij sommige andere Androidtoestellen het geval is.

Qua nieuwe features kunnen we eigenlijk alleen het stapelen van widgets noemen van de zaken die er echt uit springen. Het grootste deel wat met OneUI 5.1 aan verbeteringen wordt gebracht lijkt te gaan over performance en esthetiek. We zien wel meerdere nieuwe features als Routines waarmee je een profiel kan instellen voor een specifieke bezigheid zoals dat je tijdens het rijden je toestel in een bepaalde geluidsmodus zet en een app als je navigatie automatisch opgestart wordt. Maar dit is niet direct iets dat we mensen massaal zien gebruiken, zeker aangezien algemeen Android gebruik dit overlapt. Hoeveel mensen maken bijvoorbeeld in de auto niet de keus om alles te laten managen door Android Auto?

Ook in de foto-app zien we wat nieuwe opties zoals het maken van een cutout van iemand in een foto. Maar mocht je met dit soort zaken echt los willen gaan, heb je waarschijnlijk een losse app hiervoor waarmee je daadwerkelijk wat met die cutout kan.

De hoeveelheid reclame is ook minimaal. Eigenlijk alleen in de Galaxy Apps-store. Dit is overigens al belachelijk genoeg, laat dat duidelijk zijn. We hebben verder de nodige opties aan thema’s en kleurpatronen waarmee je je schil op een makkelijke manier een andere ervaring mee kan geven. Veel zaken in de Thema-store zijn niet gratis, maar anderen ook wel. Het valt aan te raden wat Youtube-kanalen in de gaten te houden die Samsung-gebruikers op de hoogte stellen van tijdelijk gratis thema’s, live wallpapers, etc.

Bloatware

Het aantal apps dat standaard geïnstalleerd staat is naar ons idee minimaal. We hebben het qua externe aanbieders over Microsoft 365, OneDrive en Facebook. Deze zijn allemaal te verwijderen. We hebben daarnaast over de standaard Google apps. We zien verder verschillende Samsung apps. Als we de logische zaken als telefoon-gerelateerde apps, galerij en recorder even weglaten, komen we op eigenlijk alleen Samsung Health, Bixby (als je dit geen feature vindt) en Samsung Members. Alle overige Samsung-apps zul je moeten downloaden uit de Galaxy App Store, als je hier behoefte aan hebt (iedere Samsung-gebruiker zou naar de mening van uw reviewer eens moeten kijken naar GoodLock waarmee je bepaalde eigenschappen van je toestel kan aanpassen).

Veel S23-gebruikers schrokken van het feit dat het OS standaard al 55 GB van de opslag zou innemen. Echter, als je de bestandsmanager de juiste rechten geeft, zie je dat het wat minder is. Met alles geïnstalleerd naar ons eigen voorkeur, hadden we iets meer dan 30 GB in gebruik op ons testtoestel.

Geen perks

Een beetje jammer is dat ondanks dat er duidelijk sprake is van een Microsoft-sponsoring via het standaard installeren van Microsoft 365 en OneDrive, we geen perks meer krijgen zoals dit in het verleden meermaals het geval was. Denk aan een degelijke periode gratis Microsoft 365 of extra OneDrive-opslag.

 

Prestaties

We vinden in de S23 de Snapdragon 8 Gen 2 terug in een specifieke variant die speciaal voor Samsung gemaakt is met een hoger geklokte SoC op het gebied van de CPU en GPU. Niet verrassenderwijs is de S23 een ontzettend vlot toestel dat tijdens het bewerken van videos en spelen van games amper onder de indruk lijkt van zwaardere workloads.

Benchmarks

We hadden een set screenshots beschikbaar, maar helaas was uw reviewer vergeten de sync-optie aan te vinken in de backup-settings. Gelukkig hadden we een paar van de resultaten wel ingevuld op de test-sheet. Helaas geldt dit niet voor de resultaten van de metingen toen het toestel vol stond met apps en data om te zien of er een verschil was.

Geekbench 5:

 • Multi-core: 5130
 • Single-core: 1561

3DMark:

 • Wild Life Extreme (offscreen 1440p): 3869

CPDT Benchmark:

 • Sequential write (4 MB): 439,89 MB/s
 • Sequential read (4 MB): 894,38 MB/s
 • Random write (4KB): 21,95 MB/s
 • Random read (4 KB): 29,83 MB/s
 • Memory copy (4 MB): 18,66 GB/s

Opwarmen

Tijdens het gebruik van de S23 hadden we amper last van een warm toestel, laat staan dat deze té warm werd. Het enige moment dat het toestel noemenswaardig opwarmde was tijdens het runnen van intensieve benchmarks. Tijdens het filmen op hogere resolutie of langdurig gamen merk je wel dat het toestel warmer wordt, maar niet in een mate welke we onredelijk zouden noemen. De S23 lijkt de afvoer van hitte goed voor elkaar te hebben, omdat het toestel vrij snel weer afkoelt. Ga je het toestel gebruiken met een case, dan spelen uiteraard wat andere overwegingen. Wij hebben in ieder geval zonder case geen last gehad van temperatuur-gerelateerde throttling of stabiliteitsissues.

 

Camera

Het zal weinig verrassend zijn dat de foto’s die je met de S23 schiet van zeer degelijk niveau zijn. Waar sommige fabrikanten kiezen voor een overmatige scherpte-optimalisatie denken we dat Samsung redelijk op de sweet-spot zit. Misschien dat kleuren iets te gesatureerd verwerkt worden wanneer we ze bekijken op een scherm thuis. Maar we denken dat het gros van de gebruikers dit juist zal waarderen en deze keus dus by design gemaakt is door Samsung. Samsung durft ook wat ruis te laten staan om het detail niet te veel weg te laten vallen, wat naar onze mening eveneens de juiste keus is.

Het is lastig nog echt onder de indruk te zijn van foto’s die door de nieuwste generatie telefoons geschoten worden omdat ze al jaren op een zeer degelijk niveau zitten, maar we kunnen zeggen dat de S23 niet teleur stelt.

De groothoeklens presenteert eveneens een goed resultaat met een degelijke hoeveelheid detail. Op de een of andere manier zouden we qua standaard kleur-verwerking misschien wat andere keuzes gemaakt hebben omdat de boel op de een of andere manier wat te blauw oogt.

De nachtmodus presteert eveneens indrukwekkend. Het resultaat blijft uiteraard kunstmatig, maar we zien details die normaal compleet wegvallen (foto is overigens geschoten van achter een raam). De voetbalkooi zie je in met het blote oog in de avond niet meer, en slechts contouren van de sloot (buiten de delen waar direct licht op valt).

Video

Demo’s:

Omdat we het demo-materiaal opnamen op een winderige dag kunnen we weinig oordelen verbinden aan de microfoon. We kunnen zeggen dat deze in de regel gewoon goed presteert, zoals dat altijd op Samsung-toestellen het geval is, al jaren lang. We denken dat de S23 in staat is een extra stap te zetten ten opzichte van de modellen van vorig jaar, met een degelijke hoeveelheid detail en een realistische kleurweergave.

 

Conclusie

De Samsung Galaxy S23 zet met de snelste processor in Android-land simpelweg de beste prestaties neer die we gezien hebben op zo ongeveer ieder vlak. We hebben het over een mooi gebouwd toestel dat zeer degelijk aanvoelt en voor de meeste mensen ook comfortabel in de hand ligt. In de gebruikservaring stelde het toestel 100% tevreden. Samsungs OneUI is een degelijke alles-in-een oplossing met een paar handige features waar Android zelf niet over beschikt, terwijl het er prima uitziet, de nodige aanpassingsopties biedt en snel en soepel aan voelt. Ook waarderen we dat we niet al te veel apps hoeven uit te schakelen of verwijderen.

De algemene prestaties van de Snapdragon 8 Gen 2 hebben we niets over te klagen. Natuurlijk hadden we in Nederland met de S22 een Exynos-versie, dus dan is de stap extra groot. Echter kunnen we het ook waarderen dat Samsung exclusief een eigen hoger geklokte variant gekregen heeft. Maakt het in de praktijk wat uit? Waarschijnlijk niet, en we zien het ook wel gebeuren dat de SoC in deze spec gewoon uit komt als een plus-versie ergens halverwege het jaar. Maar toch, het is leuk wat anders in handen te hebben en dat de keus qua merk ook wat uitmaakt in termen van hardware.

Het is jammer dat we niet de beschikking hebben over de snelste laadsnelheden waar de S23 Plus en Ultra wél over beschikken. Daarnaast vinden we het jammer dat we zelf voor een lader moeten zorgen, daar de meeste mensen geen snellader thuis hebben liggen. Nu is het ook geen enorme beperking om gebonden te zijn aan 25 W snelheden, maar we moeten het toch noemen. De algemene batterijduur zijn we zeer tevreden over.

Nog iets wat ons tevreden stelt is de kwaliteit van de foto’s en video’s. Het geschoten materiaal ziet er qua detail prima uit, terwijl de rond verwerking qua kleur en geoptimaliseerde scherpte er ook goede keuzes gemaakt worden.

Al met al denken we dat met de S23 een zeer degelijke prestatie neergezet wordt rond wat een high-end toestel op het moment moet bieden. Wat ons betreft de benchmark voor wat nog moet gaan komen in deze prijsklasse.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.