Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: UGREEN 100W 3C1A GaN snellader

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Redelijk compact
  • Prestaties in lijn met opgave
  • Temperatuur blijft in toom

THE BAD

  • Stroomverbruik in idle

We kregen van Ugreen de mogelijkheid hun UGREEN 100W 3C1A GaN snellader te testen. Een lader met drie USB-C poorten en één USB-A poort met de ondersteuning van Power Delivery en meerdere snellaadprotocollen die we in telefoons van verschillende merken terugzien. Kortom een lader met voldoende output en poorten om zowel je telefoon, tablet alsmede je notebook tegelijkertijd te snelladen.

Uitpakken

In de doos van de Ugreen 3C1A wordt enkel de lader geleverd.

Specs

  • Dimensies: 69*69*33 mm
  • GewichtL 240 g
  • 2 USB-C-poorten met 100W output, 1 USB-C-poort met 22,5W output en een USB-A-poort met 22,5 W output
  • Maximale output: 100W

 

Ontwerp

Design

Over het uiterlijke ontwerp van de 3C1A valt weinig te zeggen. Het is een vierkantige unit met afgeronde hoeken afgewerkt met donkergrijs ABS-plastic. Waar de internationale variant een inklapbare plug heeft, moeten Europeanen het doen met een vaste stekkerplug. Iets dat waarschijnlijk komt door de gekozen vorm van onze stopcontacten. Het geheel voelt stevig aan en kraakt niet wanneer we de lader fysiek wat stressen.

Poorten, output

Als we de lader bekijken zien we drie USB-C poorten gelabeld USB-C1/3 en USB-A. De totale output van de lader is 100W zoals de naam suggereert. Dit wordt dus verdeeld over de verschillende poorten. Trek je 60 W uit een van de poorten, dan hebben de andere drie poorten 40W te verdelen.

USB-C1 en USB-C2 kunnen ieder 100W leveren op zichzelf. USB-C3 en A hebben een maximale output van 22,5W.

Wellicht dat veel mensen zullen stellen dat het misschien beter was geweest als in plaats van drie USB-C poorten, misschien twee USB-C-poorten en twee USB-A-poorten een beter idee was geweest, omdat de meeste apparaten vooralsnog gebruik maken van een USB-A-aansluiting. Ugreen lijkt echter de keus te hebben gemaakt de trend te volgen die laat zien dat steeds vaker ervoor gekozen wordt voor USB-C aan beiden zijden implementeren. De 1C3A is een hoge capaciteits-lader, dus op dit moment kunnen vooral gebruikers van higher-end apparaten profiteren van een dergelijke lader. Dit terwijl op termijn, deze keus ook voor lower-end apparaten waarschijnlijk standaard wordt, zodra snellere laadprotocollen in dat segment doorgevoerd worden. Ok, we negeren even dat we eigenlijk nog maar net in het lower-end van micro-USB af zijn….

Kabels

Het is belangrijk dat voor het snelladen gebruikt gemaakt wordt van kabels met de juiste capaciteit in termen van stroomstandaard. We kregen van Ugreen een USB-C naar USB-C-kabel welke gecertificeerd is voor 100W en PD en daarnaast een USB-C naar USB-A-kabel welke gecertificeerd is voor Quick Charge.

 

GaN, PD???

GaN betreft de afkorting van galliumnitride, een materiaal dat fabrikanten sinds recente tijden zijn begonnen te gebruiken voor halfgeleiders in laders. Het grote voordeel van GaN-laders is dat ze minder warmte produceren. Hierdoor kunnen componenten dichter bij elkaar geplaatst worden waarmee het formaat van de lader kleiner kan zijn dan de traditionele op silicium gebaseerde alternatieven.

PD betreft de afkorting van Power Delivery. PD is simpel gezegd een technologie die een bepaalde stroomsterkte over USB managet. Een PD-ondersteunend apparaat geeft met bepaalde frequentie nauwkeurig door wat voor stroomsterkte deze nodig heeft in het laadproces zodat aan de laad-zijde de benodigde spanning hierop aangepast kan worden (bijvoorbeeld dat de stroomsterkte verminderd wordt wanneer de 100% genaderd wordt) en de laadsnelheid gemaximaliseerd wordt op een veilige manier.

 

Gebruikstest

Stroomverbruik in idle

Als we de lader in onze stroomstrip pluggen met een geïntegreerde tester, zien we dat deze 6,9 Watt trekt. Dit is dus zonder enig aangesloten apparaat dat opgeladen moet worden. We kunnen hiermee dus al stellen dat het geen goed idee is om de 3C1A je stopcontact te laten wanneer je niets oplaadt.

Laden

We testen de lader met een Samsung Galaxy S20 en Iphone 12 Pro Max en daarnaast een HP Elite Dragonfly G2 om de prestaties te testen. De resultaten:

Apparaat Standaard adapter capaciteit Ondersteunde laadsnelheid Laadtijd 0% tot 100% met 3C1A
Samsung S20 Ultra 5000 mAh 45W ≈ 1 uur
iPhone 12 Pro Max 3687 mAh 20W ≈ 2 uur
HP Elite Dragonfly G2 65 Wh 90W ≈ 1,5 uur

De te trekken conclusie is dat we uit de Ugreen 3C1A trekken wat te verwachten valt op basis van de opgegeven specificaties. Echter is in absolute tijd als het om de telefoons gaat niet enorm. Android maakt het wat makkelijker om tools te installeren waarmee je de laadstatus in de gaten kan houden, dus we analyseren het laadgedrag van de S20 Ultra en vergelijken de laadtijd met de standaard meegeleverde 25W lader met de Ugreen. We gebruiken hiervoor de app Ampere van de developer Braintrapp:

S20 Ultra Standaard lader Ugreen 3C1A
Na 30 min 63% 72%
Na 45 min 88% 93%
Na 1 uur 100% 100%

Meer in detail kunnen we zeggen dat 3C1A een paar minuten ongeveer 5 minuten eerder klaar was. Het een en ander heeft ongetwijfeld te maken met de vertraagde snelheid in de laatste fase naar de 100% om de batterij te ontzien. Maar puur gekeken naar de laadsnelheid, is de aanschaf van een snellader geen effectieve oplossing. Wel heb je natuurlijk het capaciteit-gerelateerde voordeel om meerdere apparaten met een degelijke snelheid te laden. De 100W wordt door de 3C1A ook daadwerkelijk geleverd; wanneer we vier apparaten aansluiten die gezamenlijk tijdens het laden tot het stroomverbruik moeten komen van meer dan 100W, dan krijgen we dit ook te zien.

Temperatuur

De temperatuur van de Ugreen, zelfs als we vier apparaten tegelijkertijd laden, valt zoals we kunnen verwachten van een GaN-lader alleszins mee. Het een en ander is natuurlijk afhankelijk van de omgevingstemperaturen, maar een temperatuur van 31,5°C kunnen we tevreden mee zijn.

 

Conclusie

UGREEN 100W 3C1A GaN snellader levert precies wat de fabrikant stelt. Wel is het zo dat de meeste gebruikers ten opzichte van de meegeleverde snelladers die vaak van iets mindere capaciteit zijn, geen voordeel zullen halen uit een dergelijke hoge capaciteit snellader. We weten natuurlijk niet wat voor snelheden in de toekomst ondersteund gaan worden, maar op het moment is een investering van de 75 euro die de Ugreen op het moment kost als oplossing voor je telefoon(s) het niet waard. Voor notebooks geldt helaas dat een hoge capaciteit PD-lader niet altijd meegeleverd wordt, en dan kan een losse PD-lader een goede investering zijn. Hoe dan ook is de 3C1A een potente lader die voor mening gebruiker van verschillende apparaten bezetting in het stopcontact kan besparen zonder te hoeven toegeven op laadsnelheid.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.