Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Shokz Openrun Pro sportheadset

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Shokz Openrun Pro met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Erg licht
 • Draagt prettig
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Prima geluid

THE BAD

 • Lage IP rating (waterdicht)
 • Nog steeds geen USB-C

Shokz, voorheen Aftershokz, is zo ongeveer de uitvinder van de headsets op basis van kaakbeengeleiding. Ofwel, het geluid komt via jouw kaak op basis van trillingen het gehoorkanaal binnen, waardooe je alles om je heen ook blijft horen.

Toen Shokz eerder dit jaar de OpenFit headset introduceerde, was ik even bang dat het bedrijf zou gaan stoppen met het leveren van haar bekende, trillende headsets. DeShokz Openfit was immers een soort speakertje dat voor het gehoorkanaal hangt. Ook leuk bedacht, maar toch wel echt iets heel anders.

Unboxing

Shokz verkocht haar headsets altijd al met een opbergtasje, maar die van de Openrun Pro is wel heel mooi vormgegeven. En mooi stevig. Bovendien zit er ruimte in voor de speciale, magnetische oplaadkabel. Inderdaad, opladen via USB-C zit er nog steeds niet in, terwijl USB-C prima waterdicht te maken is. Daarnaast vinden we in het doosje nog wat documentatie.

Ontwerp

Shokz levert haar headset opnieuw in twee formaten. Een kleine voor kinderen en andere mensen met een betrekkelijk klein koppie, en het formaat voor iedereen met een normaal tot groot hoofd. Dit jaar krijg je de keuze uit zwart, blauw, off-white en een soort van roze. Wij kregen voor onze review een blauw exemplaar toegestuurd en ik geef toe, het is een bijzonder kleurtje. De headset is veel minder opvallend dan ik in eerste instantie had verwacht. De band die achter het hoofd langs loopt, is opnieuw van titanium. Een metaal dat al langer in gebruik is voor deze toepassing bij Shokz. Titanium is zeer licht, maar ook zeer sterk.

Onderaan de rechterkant van de headset zitten de volumeknoppen, waarmee je de headset ook aan of uit kunt schakelen. Ook zit er de laadpoort. Links bevat de headset een actieknop. Wat opvalt is dat de headset aan de onderkant een soort van speakertje lijkt te hebben gekregen. Al jaren brengen de headsets het geluid over via trilling, maar er zijn ook al jaren klachten dat de audiokwaliteit niet heel sterk is. Dat kan ook bijna niet anders met deze manier van overbrenging. Dat vraagt nou eenmaal offers. Het lijkt erop dat Shokz op deze manier toch probeert de kwaliteit nog een beetje bij te sturen.

 

De Shoks Openrun Pro is als headset IP55 water- en stofdicht. Je mag niet alleen flink zweten, je mag ook lekker door de regen rennen. Zolang je er maar niet mee gaat zwemmen. Opvallend genoeg is de goedkopere gewone Shokz Openrun wel IP67 waterdicht.

Audiokwaliteit

Vooropgesteld, nog steeds komt de audiokwaliteit niet in de buurt van een reguliere headset, maar daar kopen we de Shokz Openrun Pro niet voor. We kopen hem om tijdens het sporten een muziekje erbij te hebben. Afgewisseld met instructies en notificaties uiteraard.

Of, zoals ik ook doe, om op kantoor gemakkelijk telefoongesprekken en gewone gesprekken te kunnen voeren. Doordat jouw oren altijd open zijn, durven mensen om je heen je gewoon aan te spreken, terwijl je toch ook snel je telefoon opneemt. Of rustig muziek luistert zonder afgesloten te zijn van de rest van de wereld.

In de Shoks Openrun Pro zit de negende generatie kaakbeengeleidingstechnologie van Shokz. Deze noemen ze zelf TurboPitch. Deze moet de combinatie brengen van een diepe bass in combinatie met een helder midden en hoog.

Shokz OpenRun Pro travelcase

Die diepe bass die merk je wel heel snel. Tijdens de eerste dancetrack die ik opzet, trilt de headset echt enorm op mijn gezicht en ook mijn ringtone laat de headset bijna klapperen. Het volume gaat dus al snel wat lager dan normaal bij deze headsets het geval is, puur omdat het trillen bijna tegen kietelen aan zit.

Ongeacht hoe ze het hebben gedaan, moet ik toegeven dat stemmen aan de telefoon best goed klinken en dat ik ook echt wel positief ben over de kwaliteit van de muziek die ik hoor. Ondanks dat deze technologie het altijd lastig maakt om muziek te luisteren, werkt dit stiekem echt wel heel goed.

Hoewel de headset gebruik maakt van Bluetooth 5.1, lijkt er niet te zijn geïnvesteerd in de ondersteuning van hi-res codecs. En dat snappen we. Het zou leuk staan op de specsheet, maar in de praktijk niets toevoegen aan de geluidskwaliteit.

Ik krijg ook complimenten van mensen die ik aan de telefoon heb. Ruisonderdrukking lijkt zinloos op dit soort headsets, maar Shokz doet het wel en enkel om te zorgen dat je vloeiende telefoongesprekken kunt voeren. Hiervoor worden aan iedere kant twee microfoons ingezet. Voor kantoorgebruik mis ik wel echt de ondersteuning voor multipoint bluetooth. Dat zou de headset heel veel functioneler maken voor me.

Batterijduur

Ook over de batterij kan ik echt wel positief zijn. Zo klein als die is, kun je er zo’n 10 uur muziek mee luisteren. Shokz claimt dat je met 5 minuten opladen zo’n 1,5 uur muziek kunt luisteren en ook dat klopt best aardig.

Arjan draagt de Shokz OpenRun Pro

Conclusie Shokz Openrun Pro

Opnieuw laat Shoks zien heer en meester te zijn op het gebied van deze sport headsets. Het is een bijzonder niche die het bedrijf echt snapt en waar ze voor mijn gevoel de marktleider blijven op productkwaliteit. Dat de IP waterbestendigheid bij dit Pro model lager ligt dan bij de instapper snappen we niet, maar verder hebben we ook echt niets te zeuren. Overigens valt het op dat de prijs van deze headset nu al heel ver onder de adviesprijs ligt bij de webshops.

Shokz Openrun Pro kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

 1. Deze headset ondersteund net als zijn broertje wel multipoint Bluetooth. De pro biedt er zelfs een app voor. Ook dat lees ik niet terug in de review.
  Het maakt deze headset uitermate geschikt voor werk en privé tegelijkertijd. Het switchen naar een derde Bluetooth apparaat gaat gemakkelijk via de app.

  Ik gebruik deze Shokz OpenRun Pro al een half jaar en we zijn onafscheidelijk geworden. Ook kun je nog gemakkelijk een bril dragen.

  Muziek luisteren en tv kijken in de trein, het geluid is fenomenaal! Er is minder bass maar het is geluid is kraakhelder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.