Logo RTL Nederland
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Hoe RTL toch in handen van DPG valt na mislukte overname door Talpa

De kogel is door de kerk. RTL Group (onderdeel van het Duitse Bertelsmann) wilde kennelijk wel heel graag van de activiteiten in Nederland af. In 2021 werd het Belgische DPG nog door RTL buiten de deur gehouden. Liever zag RTL een fusie met mediareus Talpa. Talpa bezat toen al de rechten op SBS, Net5, Veronica en een handvol radiozenders. De combinatie RTL en Talpa werd begin 2023 te machtig bevonden, terwijl de twee juist een vuist wilden maken tegen de grote Amerikaanse streamers.

Nu ligt er opnieuw een overnamebod van de geweigerde nummer 2, DPG. En RTL heeft daar positief antwoord op gegeven. Saillant detail, de voormalig RTL topman Fons van Westerloo van RTL Nederland was tot voor kort commissaris bij DPG.

Met de overname verschuiven de zenders RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8, RTL Z, RTL Lounge, RTL Crime, RTL Telekids en video on demand service Videoland naar het Belgische DPG Media, dat op haar beurt weer eigenaar is van vrijwel alle kranten onder de AD groep, veel tijdschriften zoals de Donald Duck en Quest, Nu.nl, Tweakers.net, QMusic en nog heel veel meer. In België is het eigenaar van een aantal Vlaamse en Waalse TV zenders, vele kranten, tijdschriften etc.

Om tot de overname te komen, heeft DPG haar overnamebod wel flink moeten verhogen van 700 miljoen in 2021 naar 1,1 miljard in 2023.

In hoeverre het RTL merk in stand wordt gehouden, is onduidelijk. De branding van RTL verschoof dit jaar al meer naar de branding zoals deze al jaren onder Bertelsmann in Luxemburg en Duitsland wordt gevoerd. In Wallonië dragen de DPG zenders nog altijd het merk RTL. De kans is dus groot dat dit ook in Nederland het geval blijft. Bovendien kunnen we met de samenvoeging met DPG een enorme lading nieuwe content op Videoland verwachten. De Belgische en Nederlandse zenders kunnen samen optrekken op de markt om producties in te kopen. De vraag is wel in hoeverre de nieuwsredacties gaan versoberen. Zo voegde DPG de redacties van Hardware.info en Tweakers.net al samen om kosten te besparen, waarna die eerste in 2024 ook echt offline gaat. De kranten onder DPG lenen al volop elkaars artikelen. De kans bestaat dat de RTL en Nu.nl redacties dat ook meer gaan doen. Dit zou journalistiek wel een kaalslag kunnen betekenen in Nederland daar Talpa wel eigenaar van het ANP is, maar haar nieuwsprogramma’s nog niet de impact hebben van die van NOS en RTL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.