Logo GadgetGear.nl
iRobot Roomba Combo J5+ compleet
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: iRobot Roomba Combo J5+ zuigt top, dweilt een beetje

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de iRobot Roomba Combo J5+ met 3 sterren.

THE GOOD

  • Zuigt geweldig
  • Navigeert in het donker
  • Goede batterijduur
  • Handige clean base

THE BAD

  • Clean base maakt onverwacht veel lawaai
  • Cleanbase heeft moeite met kokosvezels in combinatie met hondenharen
  • Hondenharen raken verstrikt in alle draaiende delen
  • Dweilfunctie is niet krachtig genoeg
  • Dweilmodule wisselen is teveel gedoe

Voor wie het iRobot Roomba Combo J9+ vlaggenschip te duur is, is er de iRobot Roomba Combo J5+. Net als het vlaggenschip, komt deze met een handige clean base dock. Bovendien kan ook deze zuigen of zuigen en dweilen. Dat zuigen gaat bijna geweldig, maar dat dweilen…

Unboxing

In de doos van de iRobot Roomba Combo J5+ vinden we de enorme dock met twee vuilopvangzakken, de robotstofzuiger zelf, een extra borsteltje, de combo-unit voor zuigen en dweilen en een eerste dweil. Je hebt dus niks nodig en kunt meteen aan de slag.

Ontwerp van de Clean Base dock / basisstation

De iRobot Roomba Combo J9+ komt dan met een mooi houten plaatje erop, de dock van de iRobot Roomba Combo J5+ mar er ook best wezen. Hoewel van plastic, heeft iRobot echt haar best gedaan om er iets moois van te maken. Hoewel je wel snel stof zien op de grote zwarte kap, zorgt de textuur op de wanden ervoor dat de machine al snel goed weg blend in de omgeving.

iRobot Clean Base cable management
Mooi stukje cable management achterop de Clean Base

Plaatsing van de dock is belangrijk. De robot moet naar het plafond kunnen kijken, dus onder een tafel gaat hem niet worden. Bovendien moet er links en rechts zo’n 30CM ruimte vrij zijn om goed te kunnen navigeren. We hebben geprobeerd te cheaten met de plaatsing van de dock en ontdekten dat de dock schuin in een hoek van de kamer plaatsen ook prima gaat en op die manier wat ruimte kan besparen.

De binnenkant van de dock ziet er heel ruim uit, maar helaas is het niet mogelijk de combo unit erin te plaatsen, net als het uitlekblad dat je voor de dweilfunctie moet gebruiken. Alle ruimte wordt ingenomen door de afzuiginstallatie en de stofzuigerzak.

iRobot Clean Base stofzuigerzakken

De dock meld al snel dat de stofzuigerzakjes van iRobot vol zitten. Maar knijp er een paar keer in, en er is weer voldoende ruimte om de zakjes verder te vullen. Je krijgt er vieze handen van, maar het is wel lekker duurzaam omdat je met iedere zak, ook een stuk plastic weggooit. Bovendien koop je hierdoor minder snel zakken voor de robot. Wij deden drie maanden met 1 zak.

Ontwerp van de iRobot Roomba Combo J5+

Deze nieuwe uitvoering van de iRobot Roomba Combo J5+ heeft een modulaire achterkant. De zuigmodule kun je eruit trekken om deze te kunnen vervangen voor een combo unit die kan zuigen en dweilen. Deze moet je met de hand vervangen en kun je het best in op de grond liggende positie doen. Wanneer je de machine oppakt en roteert, kan vuil in de robot lopen, dat er weer uitvalt bij het vervangen van de module. Dit doe je twee keer fout, daarna nooit meer.

iRobot Roomba Combo J5+ Modules

Het voordeel van de zuigmodule is dat deze wordt leeggezogen op het basisstation. Daar hebben we overigens wel onze deurmatten voor moeten vervangen. We hebben een hond en de combinatie van de haren van de hond en de loskomende vezels van onze kokosmatten zorgden voor verstoppingen in het systeem.

iRobot Roomba Combo J5+ verstopt

We hebben de kokosmatten voor droogloopmatten vervangen, waardoor het vooral hondenharen zijn die de robot moet opzuigen. Dat lijkt veel minder een probleem voor het afzuigsysteem.

iRobot Roomba Combo J5+ verstopt

De machine zelf vangt natuurlijk wel wat stof, zoals iedere robot. Borsteltje erover en klaar. Stoten doet hij veel minder dan onze oude iRobots en daarmee krijgt de machine ook veel minder snel krassen op haar behuizing. Hij blijft dus veel langer mooi.

Navigatie

De kaarten die de iRobot van onze verdieping maakt in de app zijn wonderbaarlijk groot. Ons huis is op de kaart ook echt een schuine woning, terwijl de muren in het echt recht staan. We hebben wel het idee dat de machine dagelijks alle plekken raakt. Hij werkt dus veel beter dan we op basis van de kaart van iRobot zouden denken.

iRobot Roomba Combo J5+ camera

Wat echt tof is, is dat de robot ook in het donker gewoon lekker kan zuigen. We kregen hem in de winter al te leen, en op de vroege ochtend en in de avond kon hij prima de verdieping schoon krijgen terwijl alle verlichting uit was. Als we dit vergelijken met bijvoorbeeld de machines van Dyson, is de iRobot veel zelfstandiger.

iRobot Roomba Combo J5+ navigeert in het donker

Hoewel er veel sensoren en een camera op zitten, lukt het de robot wel om haar zijpanelen goed op te schuren aan de muren en de plinten. Hier zien we onder anderen de Dyson Vis Nav beter mee omgaan.

iRobot Roomba Combo J5+ schade van de muren

 

Zuigkwaliteit

Over de zuigkwaliteit kunnen we al lang niet meer klagen. Eigenlijk hebben de meeste merken met robotstofzuigers de kwaliteit van zuigen goed onder controle. We hebben niet het idee dat de robot echt veel mist. Ook de borstels lijken prima overal bij te kunnen.

Dweilkwaliteit

Voor het dweilen heeft de iRobot Roomba Combo J5+ een combo functie. Hij zuigt, al heeft hij een veel kleiner reservoir voor het vuil, en hij dweilt daar meteen achteraan. Eigenlijk de gouden combinatie. Als ik mijn Dyson V15s bijvoorbeeld gebruik, dan moet ik eerst de hele verdieping zuigen, voor ik kan dweilen. Ik kan de Roomba J5+ zelfs op basis van de kaart naar de keuken sturen om alleen daar te zuigen en te dweilen. Superhandig bedacht!

Alleen de kwaliteit van het dweilen valt wel heel hard tegen. Vooral als schoenafdrukken al zijn opgedroogd op de tegels, kan de dweil er eigenlijk al helemaal niks meer mee. Dan trek ik gewoon weer de V15s uit de kast en sta ik zelf weer te dweilen.

Met andere woorden, bij bezoek met vieze voeten, moet ik meteen bij de Roomba J5+ neerknielen, de zuigmodule voor de dweilmodule vervangen en de robot meteen aan het werk zetten, om daarna de module weer te vervangen voor de zuigmodule.

Waarom zouden we de combo module er niet op laten zitten? Je moet deze steeds vullen met water en je moet steeds het opgezogen vuil zelf eruit gooien. De combo module wordt namelijk niet leeggezogen door het basisstation.

Je snapt, dit is gewoon te veel geklooi. In de praktijk hebben we de combo module al snel teruggegooid in de doos, met het voornemen die niet meer te gebruiken. Zelf dweilen is gewoon veel sneller en efficiënter.

Wel of niet voor de hond

iRobot heef een poepdetectie in de camera ingebouwd. Zo voorkomt de robot dat deze (slappen) hondenpoep opzuigt of verder door het huis verspreid. Tijdens onze testperiode heeft de hond een ongelukje gehad en de robot heeft dit keurig ontweken. Jammer eigenlijk dat de robot geen notificatie geeft, dan hadden we de drol ook sneller gevonden. Misschien een toffe feature voor in de toekomst.

Zoals ik eerder al aangaf, was de combinatie kokosvezels en hondenharen funest voor het afzuigsysteem van deze robot. Dit hadden we niet verwacht. Ook zien we dat overal om de wielassen heen, hondenharen zijn gedraaid tijdens de testperiode. In de app vinden we geen instructie terug over hoe je de haren gemakkelijk van de assen verwijderd.

Hondenharen om de wielen van de iRobot Roomba J5+

Het afzuigen op het basisstation gebeurt heel snel, met heel veel kracht. Wij schrikken er weleens van en de hond ook. Ik zou iRobot zeker aanraden om de afzuiging iets rustiger op te starten dan nu. Al is het maar een halve seconde waarin het geluid van de afzuiging wordt opgebouwd.

Terugkomend op de hondenpoep. Als de robot poep over het hoofd ziet, hoef je deze niet schoon te maken. iRobot zal de machine voor je vervangen. Dat doen ze heel tof, maar verder denk ik da deze testperiode wel dat er qua huisdiercompatibiliteit nog wat meer aandachtspunten zijn.

Conclusie iRobot Roomba Combo J5+

Als het gaat om de kwaliteit van stofzuigen. De kwaliteit van navigeren. Het comfort van het basisstation… dan is de iRobot Roomba Combo J5+ echt geweldig. Maar je koopt hem ook vanwege de ‘Combo’ functie daarvan moet ik toch heel eerlijk zeggen dat ik absoluut niet onder de indruk ben. Ingedroogd vuil krijgt heeft hij echt de kracht niet voor en het wisselen van de module is gewoon een hoop geklooi. Je betaalt er wel voor en dat nemen we dan ook mee in de eindbeoordeling. Als iets goedkopere pure robotstofzuiger zou deze machine goud hebben behaald, maar door de matige dweilfunctie gaat hij met een krappe voldoende, terug in de doos.

iRobot Roomba Combo J5 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.