Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Xiaomi 12T

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Scherpe prijs/prestaties
  • Lekker vlot
  • Heel fijn display
  • Erg mooi ontwerp

THE BAD

  • Veel bloatware
  • Camera's vallen wat tegen
  • Oververhit soms

Xiaomi volgt de prachtige Xiaomi 12 Pro op met zowel de Xiaomi 12T als de Xiaomi 12T Pro. Na een spectaculair launchevent bij BMW in München mag ik je vandaag alles vertellen over mijn maand met de Xiaomi 12T.

Unboxing

In de verpakking vinden we precies wat we van Xiaomi verwachten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Nothing Phone (1), krijg je het toestel niet alleen met documentatie, sim tool en een laadkabel, maar ook een screenprotector, backcover en een waanzinnige 120 Watt snellader. Inderdaad, deze is zes keer zo snel als de Apple iPhone 14 Series…

Design

Qua design blijft Xiaomi trouw aan het waanzinnige design dat het voor de 12 series heeft neergezet. Een gematteerd glazen achterkant, gorilla glass 5 aan de voorkant. Een aluminium frame dat de twee glasplaten bijeen moet houden en een camera-eiland met een echt eigen, minimalistisch ontwerp.

Een tweetal kleine aanpassingen ten opzichte van de 12 Pro vallen toch op. Zo zijn de main camera’s nu achter een afgerond, maar vierkante lens geplaatst. De 12 series kende enkel ronde gaten. Wat mooier is, is natuurlijk persoonlijk.

Daarnaast is het display nu vlak in plaats van gebogen aan de randen. Een enorme besparing, maar Xiaomi noemt het een bewuste stap om het design van de series te liften. Een gebogen display geeft de illusie van dunnere randen, maar een gebogen display kent ook meer reflecties. Wat je liever hebt is geheel aan persoonlijke voorkeur onderhevig, maar je ziet deze aanpassing zeker terug in het prijskaartje van het toestel.

Onze versie van het toestel is de zilvergrijze uitvoering. Xiaomi komt ook met een zwarte en blauwe uitvoering van het toestel op de markt.

Display

Opnieuw kiest Xiaomi voor een Samsung display. Ditmaal dus vlak. Toch is er netjes opnieuw voor een AMOLED display gekozen op 120Hz met ondersteuning voor HDR10+ en Dolby Vision. Met een piekhelderheid van 900 nits is het display minder fel dan dat van de 12 Pro, maar in zonlicht is het nog steeds heel bruikbaar. Dat is wat we enorm belangrijk vinden.

De chipset

De Xiaomi 12T komt met een wat goedkopere chipset dan de 12 Pro en de 12T Pro hebben meegekregen. Je krijgt hier de Chinese MediaTEK Dimensity 8100-Ultra in plaats van de Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1. Hij is iets langzamer geklokt, maar inmiddels zijn dit ook erg goede chipsets. Niets om je zorgen over te maken. Het toestel voelt lekker vlot aan.

Het toestel wordt uitgebracht in 128GB/8GB en 256GB/8GB uitvoeringen. Voor de opslag wordt het snelle UFS 3.1 geheugen gebruikt.

Voor de gamer

De gamer krijgt met de MediaTEK chipset ook een Mali-G610 MC6 GPU mee. Mali loopt altijd een flink stuk achter in vergelijking tot de ontwikkelingen in het Qualcomm Adreno kamp. Toch kunnen we ook hier niet echt meer klagen. Je kunt eigenlijk iedere zware 3D game prima spelen op deze GPU, al rendert het toestel net wat minder details dan de 12 Pro en de 12T Pro. Ga je het merken? Alleen als je een echte hardcore gamer bent. Ieder ander heeft hier plezier genoeg aan. Het display laat je opnieuw lekker knallen op 120Hz en kan alles dus prima bijhouden. Ook de audio lijkt nauwelijks last van latency te hebben. Top!

Voor de bingewatcher

Films en series kijk je bij de meeste streamers op dit toestel op 21:9. Cinemaformaat dus. Met een beeldscherpte van 446 pixels per inch zijn er streamers die echt haarscherp zijn op dit toestel. Eigenlijk is het vooral SkyShowtime dat op dit gebied faalt… maar SkyShowtime heeft op geen enkel platform een echt toffe resolutie. Dus dat kunnen we beter SkyShowtime aanrekenen dan Xiaomi. Geluid komt standaard in stereo wanneer je over de speakers luistert. Precies wat je mag verwachten.

Voor de sporter en avonturier

Ga je graag op pad met je smartphone? Weet dat je toegang krijgt tot GPS (VS), GLONASS (RU), BDS (CN), GALILEO (EU), QZSS (JP) en NavIC (IN). Dus op alle werelddelen kun je tot in detail bijhouden waar je bent.

Voor de audiofiel

Als liefhebber van hi-res audio zit je goed bij de Xiaomi. De speakers van het toestel komen van Harman / Kardon, het audiomerk van Samsung. De chipset is moeiteloos in staat om 24-bit/192kHz audio weer te geven.

Draadloos is dit toestel wel wat beperkt. Je krijgt namelijk wel Bluetooth 5.3, maar alleen A2DP audiostreaming. Voor de audiofiel zal dit wellicht iets te beperkt zijn.

Voor de videograaf

Schiet je graag video? Dan kun je met dit toestel filmen in HDR kleurendiepte en met een maximale resolutie van 4K op de main camera. Beeldstabilisatie en AI kleuren kunnen niet op alle resoluties. Sterker nog, je knalt dan al snel terug naar FullHD. Gebruik je de selfiecamera, dan film je op maximaal FullHD. Check de video bij deze post voor de resultaten die niet slecht zijn, maar ook zeker niet bijzonder.

Voor de fotograaf

Eerst maar even wat de twee 12T toestellen gemeen hebben. Beiden komen met een 8 megapixel ultragroothoekcamera die gewoon heel nette foto’s maakt. Met f/2.2 voor een 120 graden beeldhoek is deze niet super lichtgevoelig, maar stelt zeker niet teleur. Een prima keuze van Xiaomi.

Dan de 2 megapixel macro-camera. We hebben het vermoeden dat Xiaomi deze beeldinformatie gebruikt om andere foto’s te verrijken. We hebben geen andere verklaring waarom we anno 2022 nog 2 megapixel camera’s op een toestel zien zitten. Of het moet zijn om goedkoop een derde camera aan te bieden. Met f/2.4 is deze camera zeker niet lichtgevoelig, maar dat is altijd wel bij macro camera’s.

En dan wordt het smullen. De 108 megapixel main camera komt met een lichtgevoeligheid van f/1.7 wat echt beter is dan de 12 Pro. Met 0.64µm is de pixelsize wel heel klein om dat licht op te vangen. We zien dat Xiaomi dan ook heel slim pixel binding gebruikt om op een kleiner formaat foto’s te schieten. Je moet hem echt in 108 megapixel modus zetten om de grote foto’s te maken. Qua scherpte komt een gewone foto echt veel beter voor de dag dan een 108 megapixel foto.

Je zou verwachten dat de Xiaomi 12T iets minder moet presteren dan de Xiaomi 12T Pro… en dat is ook zo. Niet zo zeer vanwege de megapixels. Het zit hem meer in de technologie in en achter de sensor. De 12T weet qua witbalans toch net wat natuurgetrouwer kleuren vast te leggen. Leg je de foto’s niet naast elkaar, merk je dat verschil overigens niet echt.

Wat over de hele bandbreedte wel opvalt is dat contrasten wat lager zijn dan we zouden verwachten bij deze toestellen. Bij beide toestellen worden donkere plekken op foto’s al snel te donker. Overigens hebben we de foto’s genomen op vakantiepark Hof van Saksen.

Wie echt los wilt gaan op de sensoren kan volledig manueel gaan fotograferen. Het is dan ook mogelijk om in RAW te schieten. Zo kun je jouw foto’s goed nabewerken in Adobe Photoshop en Lightroom. Beide apps zijn ook beschikbaar op de Android smartphones.

Tenslotte is er nog de selfiecamera. In beide gevallen een 20 megapixel camera met HDR ondersteuning. Die schiet aardige plaatjes. Hoewel deze met f/2.2 lichtgevoeliger is dan de 32 megapixel camera in de 12 Pro, schiet hij foto’s van gemiddelde kwaliteit. En dat is prima bij dit prijskaartje.

Opladen

Beide toestellen uit de 12T series komen met een mooie, forse 5.000 mAh batterij. Ruim sterk genoeg om het einde van de dag mee te halen. Om hem snel op te laden krijg je een 120 Watt lader. Opladen gaat in 19 minuten. Overigens is de batterij daarmee 400mAh groter dan die van de 12 Pro.

In tegenstelling tot de Xiaomi 12 Pro is het helaas niet meer mogelijk om draadloos op te laden. Een groot gemis gezien de 12 Pro in staat was om met 50 Watt draadloos op te laden, wat ook enorm snel is. Dit is echt een onverwacht gemis.

Android 12 met MIUI 13

Opnieuw is de MIUI schil die Xiaomi over Android 12 giet, geweldig om mee te werken. Het blijft lekker fris ogen met vrolijke details. Zo nu en dan komen we een kromme zin tegen. Een klein smetje op het geheel. Wat jammer is, is dat Android 13 nog steeds niet beschikbaar is, al zien we wel dat Xiaomi heel erg vlot is met de security updates.

Wat mag je van Xiaomi verwachten qua updates? In ieder geval drie grote OS updates. Dus dat worden Android 13, 14 en 15. Daarnaast mag je vier jaar security updates verwachten. Super netjes. Zeker wanneer je bedenkt dat dit eigenlijk een midrange toestel is.

Wat we wel merken is dat het toestel soms nog wat te warm wordt bij zwaardere taken. Dit is dan ook meteen een aanslag op de accuduur. Als gebruiker moet je dit een beetje in de gaten houden wanneer een app uit de band springt. We verwachten dat dit met software updates nog wel zal verbeteren.

Een ander nadeel is dat Xiaomi ook op dit prijsniveau nog steeds er voor kiest om MIUI vol te knallen met bloatware. Ongevraagd zetten ze de Opera browser, Booking.com, TikTok, LinkedIn, Spotify, Agoda, Prime Video, WPS Office, Facebook, Netflix, Tile Fun, Bubble Shoot en Genshin Impact op het toestel om net wat meer omzet uit het toestel te trekken… dat vinden we toch een beetje jammer. Met name omdat het gros van deze app bekend staat om het uitgebreid tracken van jouw gebruik.

Conclusie Xiaomi 12T

Met een prijskaartje van €599 wordt de Xiaomi 12T erg scherp in de markt gezet. Het merk zelf legt heel veel nadruk op de camera, maar juist die weet qua prestaties niet iets bijzonders neer te zetten. Het is gewoon de kwaliteit die je in deze prijsrange verwacht. Daar staat tegenover dat het display erg prettig werkt en dat het toestel bloedsnel is.

Xiaomi 12T kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.