Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Nothing Phone (1) – Eindelijk een Android voor Apple lovers

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Lekker vlot
  • Waanzinnig design
  • Leuk gebruik van LED's
  • Prima camera's
  • Opvallend goede 4K filmmodus

THE BAD

  • Software heeft echt nog wel een beetje werk nodig, maar Nothing komt al met heel veel updates

We ontvingen de Nothing Phone (1) rijkelijk laat op de redactie. We lazen in tussentijd al redelijk teleurstellende reviews waarop we besloten nog even een paar software updates af te wachten. En dat loont. Nu de eerste rimpels zijn gladgestreken door Nothing, blijkt de Phone (1) een heerlijke designer telefoon.

Unboxing

We ontvingen vanuit Nothing de reviewers pack. Die bevat de Nothing Phone (1) verpakking, een verpakking met de transparante cover en de USB snellader. Die twee verpakt Nothing niet standaard met haar smartphone. Dat is wel lekker duurzaam, maar we kunnen ons voorstellen dat je op z’n minst de cover er toch wel standaard bij verwacht. Dat is immers wat vrijwel iedere Chinese smartphonebouwer doet… maar Nothing staat natuurlijk geregistreerd in het VK, dus dan mag je afwijken.

In de verpakking krijg je wel een USB-C kabel, documentatie en een SIM-tool. Er worden relatief veel plastics gebruikt in de verpakking van het toestel, waar andere merken sterk minimaliseren naar papier.

Design

Het frame en platte display van de Nothing Phone (1) is duidelijk geïnspireerd op de iPhones van dit moment, maar dat is niet erg. Dit maakt het Android toestel erg aantrekkelijk voor Apple liefhebbers die toch de voorkeur geven aan de vrijheid van Android.

De achterkant is een heel ander verhaal. Vooral met de glyph verlichting achterop en de witte onderdelen die je achter het glas ziet zitten. Die glyph verlichting kan weer samenwerken met jouw ringtone om de telefoontjes en appjes op een wel heel unieke manier bij jou onder de aandacht te brengen.

Wanneer ik het toestel bij me heb merk ik dat heel veel mensen echt wel gecharmeerd zijn van het ontwerp dat Nothing hier heeft neergezet. Het lijkt echt een schot in de roos voor het merk om zich op een overvolle markt te kunnen onderscheiden.

Overigens zijn de glasplaten voor en achter van Gorilla Glass 5. Niet meer het nieuwste type chemisch gehard glas, maar nog steeds wel heel sterk. Het frame is netjes van aluminium. De behuizing is IP53 stof- en waterdicht. Bellen in de lichte regen kan dus, maar vooral niet mee gaan zwemmen of douchen.

Display

Het display heeft alles waar je op hoopt in een modern toestel. Hoewel vlak, is het wel een OLED display met een snelheid van 120Hz. Eigenlijk alles behalve veel lichtopbrengst. Het display produceert maximaal 700 nits aan licht en dat is in de volle zon toch echt wel heel weinig. Toen de Nothing Phone (1) de markt in ging adverteerde het merk nog met een lichtopbrengst van 1.200 nits wat prima is in de volle zon, maar inmiddels zijn de marketinguitingen aangepast aan het werkelijke maximum van 700. Met 6,55 inch is het display wel lekker groot.

Uiteraard komen we onder het display wel weer keurig een vingerafdrukscanner tegen.

Android 12 met Nothing OS 1.0.0

Het toestel komt met Android 10 en Nothing OS 1.0.0. Nothing heeft een duidelijke, eigen kijk op het ontwerp van de interface van Android. En dat is heel tof. Er wordt prachtig gebruik gemaakt van het diepe zwart dat het OLED display kan leveren. Dit levert echt een unieke gebruikservaring op.

Toch laat het OS zien nog niet helemaal volwassen te zijn. Als je heel goed zoekt, kom je hier en daar nog een woordje Chinees tegen. Hoewel het merk in het VK geregistreerd staat, blijft het toch een product dat ontwikkeld is in China. Maar iedere update gaat het vooruit. Pluspunt, Nothing zet geen bloatware op het toestel. Dat is ook wel weer eens verfrissend!

Voor de gamer

De Nothing Phone (1) is geen vlaggenschip killer. Het is een smartphone die toch echt behoort tot het middensegment in de markt. Niet qua design, maar wel qua display en chipset.

De Nothing Phone (1) is opgebouwd op de Qualcomm SM7325-AE Snapdragon 778G+ 5G 6nm. De echte gamer weet dat er veel meer kracht in de markt te koop is, maar de casual gamer zal met de Adreno 642L GPU ook prima uit de voeten kunnen. Een potje FortNite is echt prima te spelen op het toestel.

Je krijgt afhankelijk van de configuratie een 128GB/8GB, 256GB/8GB of 256GB/12GB aan opslag en werkgeheugen. 12GB is redelijk veel voor het middensegment, maar past wel weer heel goed bij de prijsklasse waar dit toestel in zit.

Voor de fotograaf

Eindelijk is er weer een merk dat het gewoon durft. Een cameraatje minder achterop plaatsen en zo ruimte en budget vrij te spelen voor prima camera’s. Beide camera’s op het camera-eiland bieden een nette 50 megapixel resolutie. De main camera is met f/1.9 erg mooi lichtgevoelig en schiet met 1.0µm grote pixels en optische beeldstabilisatie prachtige foto’s op een 24mm hoek.

De tweede 50 megapixel camera is met f/2.2 minder lichtgevoelig, maar biedt een 114-graden groothoek op een wat kleinere 0.64µm pixel. Bij een ultragroothoek is beeldstabilisatie minder nodig, dus dat is eraf gelaten. Ook hier schieten we echt weer prima plaatjes. Zeker met de laatste versie van de software is de kleurcalibratie van deze camera echt veel beter geworden.

De selfiecamera is een 16 megapixel model. Tegenlichtcompensatie is wel een beetje een tegenvallertje en leidt al snel tot een uitgebeten lichtpartij in het beeld. Met f/2.5 is deze camera ook niet heel lichtgevoelig. Maar ook hier weer prima voor het middensegment.

We hebben onze foto’s overigens geschoten in Dino Land in Zwolle.

Voor de videograaf

De overschakelingen tussen de lenzen van het camera-eiland achterop zijn redelijk hard, maar dat mag. In ruil krijg je toch wel hele mooie, stabiele opnamen. Zelfs filmen in 4K gebeurt met beeldstabilisatie. Iets dat we ook bij vlaggenschip toestellen niet altijd tegenkomen. Hulde voor Nothing dus.

De grote videobestanden overbrengen naar de PC gaat wel heel traag. De chipset in het toestel laat de USB-C poort op USB2.0 draaien. Dus schenk gerust een bakje koffie in.

Voor de audiofiel

De samenwerking met de Nothing Ear (1) is inmiddels helemaal native en dat lijkt qua gebruik wel de nodige voordelen op te leveren. Vooral omdat de combinatie van de Nothing Phone (1) en de Nothing Ear (1) nu gebruik kan maken van high-end LHDC audiostreaming.

Voor de avonturier

Alle plaatsbepalingsdiensten lijken aanwezig in het toestel. Je kunt gebruik maken van GPS (VS), GLONASS (RU), BDS (CN), GALILEO (EU), QZSS (JP).

Accuduur

Met 4.500mAh is de accu ook voor een middenklasse toestel niet heel erg groot. Maar met het OLED display dat niet voorbij de 700 nits komt, bespaar je wel veel stroom. Het toestel houdt het een dag vol en dat is wat we graag zien.

Met de optionele snellader kun je op maximaal 33 Watt laden. Dat is niet heel hard, maar toch nog wel heel comfortabel. Draadloos gaat het met maximaal 15 Watt. Ook niet heel snel, maar nog steeds heel veel sneller dan een echte iPhone dat kan.

Conclusie Nothing Phone (1)

Ruim twee maanden na de release kunnen we stellen dat Nothing echt haar best heeft gedaan om vooral iets neer te zetten dat zich kan onderscheiden van de markt. Zowel het ontwerp van het toestel als Nothing OS 1.0.0 vallen echt lekker op en zijn een plezier om mee te werken. Als Nothing een vlaggenschip zou uitbrengen, zou dat best nog weleens spannend kunnen worden in de markt. Maar als Nothing zich erop gaat toeleggen enkel hoog in het middensegment te zitten met haar toestellen, denken we dat het ook een prima plan is. Krijg je waar voor je geld? Op basis van de pure specs is het toestel aan de dure kant, maar voor mooi design mag je ook wel iets overhebben toch?

Nothing Phone 1 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.