Review: KICKR SNAP slimme indoor fietstrainer

Black Friday Tip – Op Eurobike eerder dit jaar lanceerde Wahoo de KICKR CORE, HEADWIND en CLIMB. Samen een perfect systeem voor fietssimulatie, maar met een prijskaartje. Wat als je gewoon wilt beginnen met binnen trainen op jouw wielrenfiets? Gelukkig is er de KICKR SNAP. Betaalbaar, gemakkelijk maar ook leuk?

Starten met (binnen) fietsen

2018 is het jaar dat ik echt begonnen ben met wielrennen. Eerdere jaren hield ik het niet vol. Start2Bike was het training zetje wat ik echt nodig had. Maar zonder goed materiaal kan je eigenlijk niet genieten van fietsen had ik eerder ervaren. Een paar maal heb ik met een zogenaamde expert op marktplaats een goede tweedehands fiets gekocht. Er staat heel wat moois daar te koop. Maar altijd deed fietsen pijn. In mijn kruis, rug en uiteindelijk dus ook tussen de oren. Bij Studio Velo in Bergen op Zoom heb ik mij laten opmeten om te kijken of mijn tweede hands carbon fiets goed in te stellen was. “Geheel de verkeerde maat” was het antwoord. Na een aanmeetsessie heb ik daar de goedkoopste wielrenfiets gekocht die er was. Maar wel exact op maat. De Cannondale CAAD Optimo werd mijn maatje. Na wat fietscomputers getest te hebben werd de Wahoo Mini mijn meter. Compleet met cadansmeter natuurlijk. Hartbanden vind ik niet prettig. Voor de hartmeting vertrouw ik op een Apple Watch. Zo ben ik begonnen met fietsen en heb ik met plezier een eerste seizoen er op zitten. Maar nu de winter voor de deur staat, ga ik liever binnen fietsen. Met de fiets heb ik geleerd dat niet de duurste fiets de beste is om mee te beginnen. Vandaar naar de winkel gesneld voor een Wahoo KICKR SNAP.

Installatie

Het uitpakken van de SNAP is een beetje een teleurstelling. Een loodzware doos (18 kg) met de SNAP, een voeding en dat is het dan. Natuurlijk zit er ook een handleiding in de doos. Binnen 5 minuten staat de fiets geïnstalleerd op de SNAP. Een kind kan werkelijk de was doen. Nou heb ik wel in de winkel goed opgelet hoe de fiets gemonteerd stond en wat uitleg gekregen over de band op spanning zetten. Je pakt de SNAP uit; plaatst de fiets er op; vervangt de as en knelt de fiets in de SNAP. Opeens snap ik waarom deze trainer zo heet. Je klikt de fiets er werkelijk bijna spreekwoordelijk in. Geen gedoe met wielen er uithalen, hangende ketting en vieze handen of zo. De fietstrainers waar het wiel uit gaat en de cassette direct op het vliegwiel zit, is natuurlijk een betere optie. Maar persoonlijk vind ik het een gedoe waar ik gewoon even vandaan wil blijven. Nee het gemak waarmee de SNAP klaar is voor gebruik is werkelijk subliem. Vervolgens sluit ik de voeding aan en ga ik in de Wahoo app de sensoren en SNAP koppelen. Werkelijk een kwestie van klik klak klaar. De SNAP moet wel een nieuwe firmware krijgen meldt de app. Ook dat is binnen een paar minuten voor elkaar. Wie weet is dit de firmware update waar andere reviewers het over hebben. Eerst was de accuratesse niet geheel optimaal in de metingen en met deze update moet dat nu erg nauwkeurig zijn. 3% in plaats van 2% van de trainers die twee keer zoveel kosten. Hulde aan Wahoo voor het gemak waarmee je de SNAP installeert en alle sensoren koppelt. De Zwift app neemt probleemloos alles over. Een half uur na uitpakken klim ik op de fiets voor de eerste kilometers.

Ervaring

De SNAP is een zogenaamde smart trainer. Je kan natuurlijk ook op een rollenbank fietsen. Het leuke van een smart trainer is dat de sensoren met een app communiceren om je informatie over snelheid, cadans etc te geven. Fiets apps zoals Zwift en Kinomap tonen een virtuele wereld met andere weerstand door weer, helling of wegtype. Deze informatie komt weer terug naar de smart trainer en deze geeft dan minder of meer weerstand. Zo simuleert de fietstrainer met app de werkelijkheid. Natuurlijk kijk je naar een scherm, maar de ervaring is echt zo leuk dat ik mij deze winter wel op de fiets binnen zie zitten. De SNAP komt met een aantal gratis test abonnementen zodat je echt kan ervaren welke app het beste bij jou past. Kinomap is werkelijk een juweeltje, maar de game aanpak van Zwift is ook erg populair. De eerste dagen gratis Zwift zijn voorbij voor je er erg in hebt. Overigens was het leuker geweest om een aantal kilometers gratis te testen in plaats van dagen. Dit zegt misschien meer iets over mijn fietsen 😉
Fietsen op de SNAP voelt erg stabiel en realistisch aan. Het hoge gewicht wat je uit de winkel naar huis sleept staat in de praktijk garant aan een stabiele indoor fietservaring. De SNAP kan met weerstand een helling van 12% simuleren. Met mijn gewicht zal dat wat lager liggen. Ik denk 10%. Nou ben toch geen klimmer en meer een liefhebber van het vlakke land. Wie weet komt dat nog. Je kan dan de CLIMB kopen en zo je systeem upgraden naar een iets realistischer situatie.
Wie een SNAP koopt moet wel rekening houden met de banden slijtage. De banden die je op de SNAP gebruikt, kan je niet meer buiten gebruiken. Gewoon banden verwisselen is de goedkoopste optie. Ik heb een tweede wiel gekocht voor gebruik op de SNAP. Zo ben ik toch aan het wielvervangen geslagen. Het blijkt mee te vallen. De SNAP is ook heel gemakkelijk om van fiets te wisselen. Tenminste als beide fietsen velgremmen hebben. Omdat je de SNAP ook plat kan opbergen is het zeker interessant voor wie klein behuisd is. De herrie van de trainer valt echt mee. Alleen als je echt gaat stampen dan ontstaan een diepe lage zoemtoon. Al met al is deze smart trainer ronduit stil.

Conclusie

De KICKR SNAP is super eenvoudig in gebruik en een prima start voor indoor fietsen. De werking met de andere wahoo sensoren is natuurlijk top. De prijs is erg aantrekkelijk. Duizend Euro was mij gewoon net een brug te ver. Voor ongeveer vijf honderd Euro heb je heel veel indorr fietsplezier.

De KICKR SNAP kost 549 Euro. Tijdens Black Friday zijn er veel aanbiedingen. Bij het schrijven van deze review heb ik de online prijzen gecheckt en zie ik kortingen tot dik honderd Euro.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • betaalbaar
  • snelle installatie
  • echt fietsgevoel
  • stabiel
  • makkelijk connected

THE BAD

  • bandenslijtage

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.