Review: Wahoo ELEMNT MINI (fietscomputer)

Heel Nederland fietst, lijkt het wel. Voor de winkelier breken eindelijk weer goede tijden aan qua fietsverkopen, kleding en accessoires. Als je fietst wil je toch minimaal weten hoe hard je gaat en waar je geweest bent. Wahoo heeft nu een mini fietscomputer die voor de beginnende wielrenner of toerfietser een aanrader kan zijn. Mits de kernpunten van de MINI ook jouw wensen dekken.

De ELEMNT serie van Wahoo kent nu drie actuele versies. De ELEMNT, De ELEMNT BOLT en ELEMNT MINI. Het zijn drie totaal verschillende fietscomputers voor verschillende doelgroepen. Als beginnende wielersporter tikt de aanschaf van fiets, kleding en accessoires snel aan. De ELEMNT MINI lijkt een goede start. Op papier heeft de Mini alles wat je zoekt. Allereerst natuurlijk meet de MINI snelheid, tijd en afstand. Daar is geen koppeling met een telefoon voor nodig. De meegeleverde snelheidsensor levert de data als er geen gps data van de telefoon beschikbaar is. Handig dus als je die vergeten bent. De kerninfo zit al standaard in de Mini. Wanneer je extra sensoren gebruikt voor cadans of hartslag heb je nog meer info op het heldere display. De extra cadans sensor is in een mum geplaatst en gekoppeld. Voor de hartslag moet je de Wahoo meter gebruiken. Persoonlijk houd ik niet van een hartslagmeter om de borst. Daarom gebruik ik daarvoor een TomTom sporthorloge of een Apple Watch. Beide voldoen. Helaas koppelt de ELEMNT MINI niet met Bluetooth producten van andere merken. Wahoo heeft zelf de TICKR FIT als alternatief voor de borstband. Deze meter bevestig je om de arm.

Verbinding

De kracht van de ELEMNT MINI komt naar voren wanneer je hem verbindt met een smartphone. iOS en Android worden beide ondersteund. Let wel op dat je niet gemakkelijk van telefoon kan wisselen. De MINI wil maar met één telefoon verbonden zijn. Elke smartphone heeft tegenwoordig GPS. De Wahoo app gebruikt deze GPS data om dit met de data van de MINI te combineren. Dankzij de verbinding verzamelt de Wahoo app alle data. De app geeft erg fraai alle statistieken tijdens en na de rit weer. Tijdens de rit fungeert de MINI als display van de gegevens. In diverse schermen kan je de data tonen die jij wenselijk acht. Komt er tijdens het fietsen een berichtje of telefoontje binden? De MINI toont dan het bericht op het scherm. Met een druk op de knop klik je een bericht weg. Wel handig om zo berichtgeving te zien. Wie dat liever niet heeft kan de meldingen uitschakelen.

 

Navigatie

Omdat de MINI alle data uit de telefoon gebruikt, heb je na de rit een mooi overzicht waar je precies gereden hebt. Inclusief snelheid, versnelling, helling, cadans en hartslag. Het enige wat de MINI ontbeert is navigatie tijdens de rit. Er zit namelijk geen kaart noch GPS in de MINI. Die informatie wordt uit de telefoon gebruikt. Handig voor de analyse na de rit, maar helaas onbruikbaar tijdens de rit. Daardoor is de accuduur van de MINI daarentegen wel voortreffelijk. Maar wie halverwege een rit de weg kwijt is, moet even stoppen en op de telefoon de route in Google Maps of Apple Kaarten opvragen. Tijdens het rijden zet ik dan de aanwijzingen van de telefoon op een oortje aan. Zo kan ik een route volgen. Liever zou ik zien dat de MINI de berichten uit de telefoon qua navigatie op het display zou tonen. Dat hoeft toch helemaal niet zo moeilijk te zijn? Wanneer Wahoo dit zou doen, dan heb je echt de ideale betaalbare fietscomputer. Kaarten en routeplanning hoeft echt niet in de fietscomputer te zitten voor wie de smartphone toch meenement.

Nut

De ELEMNT MINI is lekker klein en gemakkelijk in gebruik. Het display is perfect afleesbaar en goed in te delen qua informatie. De ELEMNT MINI is perfect voor iedereen die geen navigatie nodig heeft. Je rijdt dan bijvoorbeeld in een club de ritten of je kent het gebied op je duimpje. Echter zodra je echt routes nodig hebt, dan mist de MINI wat. Voor de rest is het een voortreffelijke fietscomputer die nog financieel ruimte overlaat voor andere leuke fietsspulletjes.

Conclusie

De Wahoo ELEMNT MINI is een perfecte fietscomputer voor wie zonder navigatie uit de voeten kan. De technologie moet het mogelijk maken om ook navigatie aanwijzingen uit de telefoon op het MINI display te tonen. Die versie is er nog niet en vooralsnog rijden we met groot plezier onze routes met de ELEMNT MINI. De MINI heb je al voor de mini prijs van 89 Euro.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl
→ Check de laagste prijs bij Futurum Shop

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • klein
  • gemakkelijk
  • accuduur
  • data opslag
  • combi met smartphone
  • goede Wahoo app
  • koppeling met diverse apps

THE BAD

  • geen navigatie meldingen van telefoon
  • niet koppelbaar met meer telefoons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl
→ Check de laagste prijs bij Futurum Shop