Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Canon EOS 750D met 4.5 sterren.

The Good
  • Verkrijgbaar in twee uitvoeringen
  • RGB+IR sensor
  • Digic6 Beeldprocessor
  • Goed gebruik van de app


Met de release van de EOS 750D deed Canon iets bijzonders. Het introduceerde gelijktijdig de EOS 760D. Beide toestellen zijn vrijwel gelijk, maar de bediening van de 750D is qua stijl gelijk aan haar voorgangers terwijl de 760D gelijk is aan de **D series. Wij hebben de afgelopen drie weken de 750D mogen testen.

Unboxing

In de verpakking van de EOS 750D zit een berg boekjes, een accupack, een acculader met netstroomsnoer en in onze kituitvoering nog een EF-S 18-135 IS STM lens. Uiteraard ontbreken de nodige doppen niet aan het pakket.

Design

De EOS 750D is een logische opvolger aan de EOS 700D. Dat zie je helemaal terug in de designlijn. Toch zijn er wat kleine veranderingen waardoor er bijvoorbeeld een andere accupack wordt gebruikt. IN dit geval de LP-E17 in plaats van de LP-E8 in de 700D. Verder is het in alles een herkenbare Canon body die je in de hand hebt met als mogelijkheid om de body te vergroten met behulp van een battery grip waardoor je meteen twee accu’s in de body kwijt kan.

Wat sterk blijft in deze lijn is het scharnier dat Canon voor het LCD display heeft ontwikkeld. Deze kent nog steeds een enorme bewegingsvrijheid. Hierdoor fotografeer je met gemak vanuit extreme hoeken. Bovendien is het een touchscreen zodat instellingen snel aan te passen zijn. Ook het selecteren van het onderwerp waar de autofocus zich op moet concentreren is heel makkelijk. Alleen tijdens het filmen van video’s blijft het handig de focus met de hand te bedienen. De camera wil weleens focusfoutjes maken.

Canon-EOS-750D-Klapscherm

RGB+IR sensor

Een echt bijzondere feature op de EOS 750D is de RGB+IR sensor die Canon erop heeft gezet. Deze is eigenlijk alleen op de high-end modellen uit de 5D series te zien geweest. Deze sensor meet knipperend licht van TL buizen en LED verlichting. Wanneer dit gemeten wordt, verschijnt er een melding in de zoeker. Tenzij je dit uitzet zal de camera het fotomoment zo verleggen dat deze het meeste omgevingslicht kan gebruiken. Hierdoor krijg je geen onverwacht donkere foto’s. Doe je veel aan binnenfotografie, zou de aanwezigheid van deze functie zelfs een argument kunnen zijn om te downgraden van de EOS 70D naar de EOS 760D. Waarom niet naar de EOS 750D? Zoals boven genoemd ligt de bediening van de 760D dichter aan die van de 70D maar is het toestel verder gelijk aan de 750D.

IMG_8162

Silent Shooting

DSLR camera’s zijn doorgaans herkenbaar aan het klappende geluid van de spiegel in de camera. Is dit storend en is de snelheid van het fotograferen niet van enorm belang, is er een Silent Shooting mogelijkheid in deze camera. Hierbij klapt de spiegel langzamer op en neer. Je krijgt zo minder geluidsvorming. Daarnaast kan het alleen maar beter zijn voor de slijtage op deze onderdelen ;-).

Filmen

Filmen doet de 750D keurig in Full HD. Dus 1920×1080 pixels. De EOS 750D filmt met maximaal 30 frames per seconde. Wil je op 60 frames per seconde filmen, moet je op 720p modus over. De combinatie met een STM lens zoals in de kit die wij hebben getest is dan ideaal. De STM lenzen hebben een tragere autofocus. Daar staat tegenover dat je ze nauwelijks over de ingebouwde microfoon hoort. Iets anders is dat de 750D ook de mogelijkheid biedt een externe microfoon aan te sluiten voor een betere audio opname. De ingebouwde microfoon neemt wel in stereo op.

Het bestandssysteem neemt video’s in blokken van maximaal 4GB op. Na iedere 4GB (een half uur) zal de camera een nieuw bestand aanmaken. De bestanden zijn wel naadloos aan elkaar te zetten.

Canon EOS 750D Companion App

Canon heeft voor de EOS 750D de companion app laten bouwen. Deze iOS/Android app bevat tutorials en oefeningen om het toestel echt goed te leren kennen. Daarnaast is er veel aandacht voor het oplossen van fototechnische problemen.

Canon Camera Connect App

Moet je bij de Canon EOS 70D nog een Eye-Fi kaart gebruiken om de draadloze mogelijkheden van de camera te kunnen benutten, beschikt de EOS 750D over ingebouwde WiFi welke met de Canon Camera Connect app voor zowel Android als iOS te gebruiken is.

Opvallend is dat de optie om via de app locatiegegevens aan foto’s toe te voegen alleen voor bepaalde Powershot en Ixus compactcamera’s weggelegd is. Canon heeft zelf een GPS uitbereiding voor de camera’s in haar assortiment, maar die is er nog niet voor deze serie DSLR’s. Wel voor de EOS 70D overigens.

Wat je wel met de app kan is door de foto’s en video’s op de camera bladeren en deze naar jouw toestel kopiëren en op afstand opnamen maken. Handig pluspuntje is dat de app met behulp van de NFC chip op de body te activeren is. Mits je een Android smartphone hebt natuurlijk. Apple staat dit handigheidje momenteel nog niet toe.

Verschil met de EOS 760D

Technisch zijn de verschillen met de EOS760 nihil. Het grote verschil zit hem in de bedieningsmogelijkheden. Waar nu aan de bovenkant de grote functieselectieknop zit, krijg je bij de 760D een energiezuinig LCD paneel dat je in één oogopslag de belangrijkste instellingen lat zien. Bovendien zit naast het scherm een instellingenwiel waarmee instellingen snel aanpasbaar zijn.

Canon-EOS-750D-EOS-760D

Verschil met de EOS 70D

Zit je te twijfelen tussen de 750D en een stap omhoog naar de EOS 70D, zijn de verschillen op dit moment niet heel groot. De EOS 70D mist zelfs de nieuwe anti-flicker technologie die in deze serie aanwezig is en ga je terug naar 20 megapixel. Dat laatste is overigens geen heel groot probleem. De 5472×3648 resolutie van de 70D is niet heel veel kleiner dan de 6000×4000 van de EOS 7x0D. Wel beschikken de EOS 750D en EOS 760D weer over de Digic 6 beeldprocessor in plaats van de oudere Digic 5+ in de EOS 70D. Daar staat tegenover dat de 70D een robuustere bouw heeft en vooral sneller is. Bovendien maakt de EOS 70D gebruik van dual-pixel technologie op de beeldsensor waarmee de liveview en videomodus sneller reageren dan op de EOS 7x0D series. Verder heeft de EOS 70D iets meer mogelijkheden met RAW fotografie (o.a. 14-bit), een viewfinder die met 0.95x net wat groter oogt.

Demofoto’s

Voor de demofoto’s ben ik naar de Horecava gegaan. Geen mooie vergezichten met veel licht van buiten, maar de ellende van weinig licht en kunstlicht. Zoals je kan zien maakt de combinatie van de EOS 750D met de 18-135 IS STM behoorlijk strakke plaatjes.

Conclusie

Hoewel de EOS 750D en EOS 760D qua features nauwelijks verschillen zal de keuze voor de één of ander echt afhangen van het gevoel dat de bediening je geeft. Qua features zijn er voldoende verbeteringen om een sprong vanaf de 700D naar de 750D te maken. Opties als de IR+RGB sensor maken zelfs een downgrade vanaf de EOS 70D in bepaalde gevallen interessant. Dit maakt de EOS 750D (of 760D) de betaalbare koploper van Canon.

Beschikbaarheid

De Canon EOS 750D is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.