Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Canon EOS 70D (DSLR)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Dual-pixel CMOS sensor
  • Sterke AF
  • Goed touchscreen
  • Veel WiFi functies

THE BAD

  • WiFi is nog wat lastig in te stellen
  • AF werkt en Live View werken niet goed samen bij continu opnamen

Met de lancering van de EOS 70D kreeg de 60D eindelijk een opvolger. Een opvolger die leentjebuur speelt bij een brede selectie aan andere DSLR’s die Canon op de markt heeft gebracht en dat… dat maakt de 70D enorm interessant.

Unboxing

Canon levert de EOS 70D compleet met de nodige software, een stapel handleidingen, de body zelf met een kap om de lensopening stofdicht af te sluiten, een lader met netsnoer, een accu, een USB kabel en een camera strap. Daarnaast ontvingen wij de nieuwe 18-135 STM kitlens voor deze test. Alle foto’s zijn dan ook met deze lens gemaakt.

Design

Qua design is Canon dicht bij de EOS 60D gebleven. De knoppen zijn hier en daar wat verplaatst en het wiel waarmee je de opnamemodus selecteert kan nu volledig ronddraaien. Dit in tegenstelling tot de harde stop de het wiel op bijvoorbeeld de 650D heeft. In het midden zit een knop om het wiel te ontgrendelen zodat je deze niet per ongeluk verzet in een modus die je niet wenst te gebruiken.

EOS 70D SIDE LEFT w EF-S 18-55mm IS STM_tcm16-1066605

WiFi

Met de EOS 6D introduceerde Canon al een DSLR met WiFi aan boord. Dit is nu ook terug te vinden in deze 70D. Dat dit niet de eerste DSLR met WiFi is zien we ook meteen terug, want Canon heeft letterlijk alle registers opengetrokken.

In de basis is het mogelijk om foto’s naar een andere camera, computer, smartphone of tablet te versturen. Via de EOS utility op de computer of de Android dan wel iOS app te gebruiken, is het mogelijk om de controle over de 70D over te nemen en deze op afstand te besturen. Niet alleen interessant wanneer je de camera plaatst op een locatie waar je er niet achter kunt staan, maar ook handig voor nachtopnamen. Je hoeft de camera namelijk niet aan te raken en voorkomt daarmee bewegingsonscherpte. Al deze apps zijn gratis te downloaden.

EOS 70D TOP_tcm16-1066609

Touchscreen

Ook geleend, maar dan van de EOS 700D, is het 3 inch 3:2 touchscreen dat Canon in de EOS 70D heeft gelegd. Mijn eerste ervaring met dit scherm is op de EOS 650D die ik dagelijks in de hand heb. Het is snel en precies. De ondersteuning voor multitouch laat me bovendien snel inzoomen op foto’s danwel op de zoeker om te kijken of alles mooi scherp is. Daarnaast is het zo lekker vlot navigeren door de menu’s van de 70D. Een echte verademing.

EOS 70D FRA VARI ANGLE MONITOR OPEN w EF-S 18-55mm IS STM_tcm16-1066574

Autofocus

Revolutionair aan de EOS 70D is de nieuwe dual-pixel 20.2 megapixel CMOS sensor. Hoewel het nog steeds een APS-C model betreft, stelt de dual-pixel technologie de camera in staat om veel beter en sneller scherp te stellen op een onderwerp wanneer je in de live view zit of wanneer je aan het filmen bent. Hoewel ik de snelheidswinst niet goed kan meten, merk ik wel dat de 70D veel minder fouten maakt dan mijn 650D en dat is voor mij erg waardevol.

Snel uit de hand schieten met de standaard AF
Snel uit de hand schieten met de standaard AF

De 70D heeft nu ook de mogelijkheid om gezichten te herkennen en te tracken. Een functie die ook in veel smartphones zit. Wanneer je dit met de live view gebruikt, gebeurt er iets vervelends. Wanneer je meerdere foto’s na elkaar schiet, blijft het scherm zwart en verlies je zo controle over je onderwerp. Bij een portretshot is dat geen probleem, maar bij het fotograferen van bijvoorbeeld een sporter… Hier zit nog een beetje werk voor Canon, maar het is geen reden om de 70D te laten liggen.

Gezichtshaartjes haarscherp in beeld door de live view
Gezichtshaartjes haarscherp in beeld door de live view

Gebruik je de zoeker, zoals ik in het gros van de gevallen doe, dan krijg je een 19-punts autofocus met vele opties. Erg comfortabel.

Beeldverwerking

De APS-C CMOS van 20,2 megapixel werkt met een ISO van 100-12.800 en kan ‘expanded’ op 25.600 gezet worden. De sensor krijgt ondersteuning van de DIGIC5+ beeldprocessor van Canon. Deze combinatie kan in RAW 7 beelden per seconde schieten. Filmen kan op Full HD 1080p met 30 frames per seconde. De camera bevat zelf twee kleine microfoons achter de flitser. Een externe microfoon is echter een aanrader.

EOS 70D DETAIL DIGIC5Plus w MAINBOARD_tcm16-1066557

Creatieve filters

Het is mogelijk om op de 70D zelf foto’s te bewerken ala Instagram. Dit gebeurt met de creatieve filters. Een leuke toevoeging, al is het de vraag of het de serieuze gebruiker echt zal aanspreken.

HDR (High Dynamic Range)

‘Vroeger’ moest je HDR foto’s met de hand samenstellen. Je zette je camera op een statief, schoot drie plaatjes en voegde deze met een stukje software op je PC samen. De 70D kan het nu in één keer en bevat, afhankelijk van hoe lastig de belichting is, vier verschillende modi. Één daarvan is de auto modus en die lijkt behoorlijk goed te werken. Goed genoeg voor mij in ieder geval. De fijnproevers kunnen zelf experimenteren om de beste modus in een bepaalde situatie te vinden. Eigenlijk is hier maar één nadeel te benoemen. De HDR foto’s worden enkel in JPG weggeschreven.

Nachtfotografie

Één van de dingen die ik graag doe, is fotograferen in het donker. Ik ben er enkele keren op uit gegaan met de EOS 70D in combinatie met de nieuwe 18-135mm STM kitlens die Canon er optioneel bij levert. Als het om ruisonderdrukking gaat, ben ik zeer onder de indruk van wat de camera kan. Er zit nog wel wat ruis in de foto’s, maar minder dan dat ik gewend ben met mijn 650D.

 

Conclusie

De EOS 70D ligt lekker in de hand, maar dat is niet het belangrijkste. Het belangrijkste is de nieuwe dual-pixel CMOS sensor. De autofocus die hierdoor ontstaat tijdens de liveview is enorm goed. Het is alleen jammer dat live view niet handig werkt bij continue opnamen.

WiFi is in eerste instantie wat lastig in te stellen, maar geeft de EOS 70D een berg nieuwe mogelijkheden die de camera veel meer flexibiliteit meegeven. De touchscreen ervaring is ook in de 70D weer een plezier om mee te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.