Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

De tijd van ‘echte’ retina websites lijkt aan te breken

Met de introductie van Retina displays in de iPhone 4, de iPad 2 en de nieuwe MacBook Pro heeft Apple het ontwikkelaars van websites enorm lastig gemaakt. Hoe ondersteun je Apple producten met de megaresoluties die ze aankunnen? WebKit, de browser engine van Apple, zal de eerste zijn die hier ondersteuning voor gaat bieden en dat brengt het Retina web veel dichterbij.

In de HTML 5 standaard (waar wij ook gebruik van maken) is nu de ‘scrset’ specificatie toegevoegd. Hiermee kunnen ontwikkelaars van websites verschillende versies van een foto toevoegen waarbij de browser de resolutie zal kiezen die het best bij het type Retina display past.

Maar hoe zit dat bij andere browsers? Oudere browsers zullen de nieuwe code niet snappen en simpelweg negeren. Niets aan de hand dus. Toch zullen niet alleen Apple browsers hier gebruik van maken. WebKit wordt namelijk ook gebruikt door Nokia’s non-smartphone browsers. Google en Opera maken ook gebruik van WebKit, maar dan wel van een aangepaste versie. Daar is het dus even aankijken hoe snel ze het overnemen. Voor de Chrome browser op jouw iOS device hoef je jezelf in ieder geval geen zorgen te maken. Die gebruikt dezelfde engine als Safari. Dat is namelijk een verplichting vanuit Apple.

Heeft deze nieuwe techniek alleen maar voordelen? Grafisch wel. Je krijgt er namelijk prachtige websites voor terug. Alleen nemen die grotere foto’s ook veel meer bandbreedte in beslag. Zeker voor mobiele gebruikers gaan de MB’s en de wachttijden dus omhoog. Wie mooi wil zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.