Logo GadgetGear.nl
Slide
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Fabrikant Slide gordijnsystemen stopt, maar wel heel netjes

Hier op de redactie knallen we ieder jaar wel een verhuisdoos vol samples weg waarvan de achterliggende clouddiensten niet meer beschikbaar zijn. Vaak is dat een commerciële keuze van een fabrikant, maar soms gaat een fabrikant ook over de kop, zoals Innovation in Motion in Amsterdam. Beter bekend als Slide, een systeem om gordijnrails te automatiseren. Maar bij Slide nemen ze wel verantwoordelijkheid om een berg ewaste te voorkomen.

Hoewel je voor integraties als Google Home en IFTTT een cloud connectie nodig hebt en een betalende fabrikant, heeft Innovation in Motion samen met community leden er hard aan gewerkt dat haar gordijnsysteem werkzaam blijft via integraties met onafhankelijke systemen als Homey. Sterker nog, zelfs Apple HomeKit lijkt te blijven werken via een lokale verbinding met het systeem. Er komt ook nog een aangepaste app van Slide uit die de transitie van cloud naar lokaal makkelijker moet maken. Super netjes voor een bedrijf dat op sterven na, dood is.

Wat er precies misging met Innovation in Motion is niet bekend, maar de belastingschuld is veel hoger dan de omzet die het bedrijf nog kan boeken op verkopen. Daarmee komt het avontuur van de Amsterdamse fabrikant ten einde. Jammer, want zo heel veel Nederlandse partijen zijn er niet meer die zich in deze markt durven te begeven.

Hoewel de stappen van de fabrikant fantastisch zijn, heeft deze strategie ook een keerzijde. Gebruikers worden nu minder afhankelijk van het merk, wat een mogelijke doorstart in gevaar zal brengen. Slide kan mogelijk minder waard zijn als gebruikers minder afhankelijk zijn van een cloud dienst. Cloud diensten zijn een reden om gebruikers aan een abonnement te zetten op hun hardware, waardoor ze voor investeerders een goede reden zijn om een failliete boedel te kopen. Daar staat tegenover dat er mogelijk nog wel een zekere waarde zit in het merk en mogelijke patenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.