Logo GadgetGear.nl
oneplus open camera eiland
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: OnePlus Open, eindelijk verliefd op een foldable

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de OnePlus Open met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm goed scharnier
  • Geweldige camera's
  • Erg mooie vormgeving
  • Zeer complete levering
  • Extreem snel

THE BAD

  • Niet waterdicht
  • Niet draadloos opladen

Toen ik de eerste foldable smartphones van Samsung in mijn hand kreeg, voelde ik een stukje geluk dat vooral voortkwam uit het gevoel dat er eindelijk weer een beetje innovatie was te vinden was, waarna het enkele generaties doorging. De OnePlus Fold is de eerste iteratie van OnePlus en heel eerlijk, dit is hoe het moet. Eindelijk voel ik me weer eens echt heel gelukkig met een Android smartphone.

Echt de eerste release?

Is dit echt de eerste foldable die uit het fabriekje van OnePlus komt? Nee. OnePlus is het dochtermerk van Oppo en de OnePlus Open is eigenlijk de Oppo Find N3 in de rest van de wereld. Fabrikant BBK Electronics, dat eigenaar is van Oppo, Vivo, Realme en heel wat andere merken, heeft dus al een berg aan praktijkervaring kunnen opdoen voor deze eerste vouwbare OnePlus in onze schappen wist te landen. Het is dus net een beetje vanuit welk perspectief je naar de markt kijkt.

Premium unboxing

Oppo is een Chinees, geen Koreaan en dat merk je in de verpakking. Het toestel komt met een prachtige grote doos, een screenprotector, ook op het buitenste scherm. Je krijgt een front- en backcover, een rode USB-kabel en een 67 Watt snellader. OnePlus weet dat je premium betaald, en de ervaring past daar helemaal bij.

Design

We hebben heel wat foldables gezien. De achterkant van de OnePlus Open is een complete retro trip voor iedereen met een passie voor de oude (Hasselblad) camera’s. Een prachtig spel tussen aluminium en lederen elementen met een prachtig groot, rond camera-eiland. Ook de logo’s van OnePlus en Hasselblad zijn op een prachtige manier verwerkt op de achterkant van het toestel.

oneplus open aansluiting

Complimenten ook voor het scharnier dat voor dit toestel is ontwikkeld. Helaas niet waterdicht, maar wel ondersteunend onder de vouw van het middendisplay. Waar Samsung nog altijd een geul heeft die het beeld vervormd, merk je bij de OnePlus Open een extreem lichte vervorming. En daar merk je eigenlijk alleen nog wat van wanneer je reflecties op het scherm ziet.

Op de zijkant merk je wel dat de volumeknoppen, de powerknop (die ook vingerafdrukscanner is) en de alert slider zo dicht op elkaar zitten, dat je in het begin niet heel gemakkelijk op gevoel kunt werken met het toestel. Ik ben nu een kleine maand verder en ben er wel helemaal aan gewend.

Displays

In totaal krijg je twee displays in de OnePlus Open. Het idee van het merk is dat je alle apps op alle displays kan gebruiken. Het is in de praktijk ook echt niet lastig om ophet opvouwbare display meerdere apps naast elkaar te gebruiken.

Cover display

Het coverdisplay is een stuk breder dan dat van Samsung. Met een resolutie van 1.116×2.484 pixels zit je aan alle kanten op een net wat ruimtere resolutie dan FullHD. Met haar 6,31 inch krijg je een scherpte van 431 pixels per inch. Niet zo hoog als het coverdisplay als de OnePlus 12, maar voor echt entertainment heb je natuurlijk het opvouwbare display.

samsung galaxy z fold 3 vs oneplus open coverdisplays

Toch is het OLED display gecertificeerd voor Dolby Vision weergave en kun je gamen op 120Hz. In de zon knalt het display met maximaal 1.280 nits, dus je kunt hem altijd in de volle zon blijven gebruiken.

oneplus open coverdisplay

Dat gamen op 120Hz is overigens een optie. Er is gebruik gemaakt van een LTPO3 display. Die technologie zorgt ervoor dat de verversingssnelheid dynamisch aanpasbaar is. Zo kan het display in een zeer lage snelheid worden gezet om energie te besparen wanneer er geen beweging nodig is.

Vouwbaar display

Het draait in dit toestel natuurlijk allemaal om het vouwbare display. Dit is een LTPO3 Super Fluid OLED display. Dezelfde verversingstechnologie als voor het coverdisplay is dus ook hier beschikbaar. Maar dan in een flexibele opzet. Ook hier trekt de gamer maximaal 120Hz uit het display en kun je met 1.800 nits gewoon in de volle zon werken. Streamers merken dat het display gebruik kan maken van Dolby Vision.

samsung galaxy z fold 3 vs oneplus open vouw

Het totale display meet 7.82 inch. Met een resolutie van 2.268×2.440 pixels krijg je een scherpte van 426 pixels per inch. Echt een heerlijke resolutie om mee te werken.

samsung galaxy z fold 3 vs oneplus open vouwnaad

De covers

De covers passen naadloos om het toestel heen. Hierdoor gaat het prachtige designspel tussen leder en metaal wel verloten. We zien ook niet echt hoe OnePlus dit anders zou moeten oplossen. Dus prima. We kennen inmiddels een aantal gebruikers van het toestel die er wel echt voor kiezen om alleen de backplate erop te zetten, omdat het opstaande randje bij het frontdisplan wel veel stof verzamelt en ook best een hoog opstaande rand vormt.

samsung galaxy z fold 3 vs oneplus open achterkant open

Overigens geen besparingen op de covers, want de backcover heeft ook gewoon een lederen afwerking.

De chipset

De OnePlus Open komt met de nieuwste chipset van Qualcomm, zoals je van een premium smartphone mag verwachten. Je krijgt de Snapdragon 8 Gen2 (SM8550-AB), een 4nm chipset.

Dit is een zogenaamde octa-core chipset. Met andere woorden, er zitten 8 processorkernen in. 1 3,2GHz ARM Cortex-X3, 2 2.8GHz ARM Cortex-A715 kernen, 2 2.8GHz ARM Cortex-A710 kernen en 3 2.0GHz ARM Cortex A510 kernen. Met deze opstelling kan het toestel flexibel kiezen hoe hard of juist energiezuinig het kan gaan. De GPU is de Adreno 740 welke wereldwijd tot de snelste GPU’s op smartphones behoort.

Het toestel ondersteunt zowel dual-SIM als eSIM. Je krijgt 16GB werkgeheugen, welke softwarematig opgewaardeerd kan worden door opslagruimte op te offeren. Doordat er is gekozen voor UFS 4.0 opslag, is die ook echt heel snel. In totaal krijg je 512GB ruimte.

Voor de multitasker

Met 512GB heb je extreem veel opslagruimte. Met 16GB werkgeheugen kun je extreem veel apps en tabbladen in de browser openhouden. Zeker met het nieuwe geheugenbeheer in Google Chrome kun je echt lekker losgaan in jouw productiviteit.

Qua productiviteit is het grote display natuurlijk altijd een waanzinnig tof gegeven. Je kunt gemakkelijk meerdere apps openzetten en steeds meer productivity apps zijn ook echt geoptimaliseerd voor deze displays.

Wil je de snelste beleving, dan hou je het geheugen op 16GB via Instellingen > Over apparaat > RAM-uitbereiding. Het werkgeheugen werkt namelijk het snelst. Standaard staat deze al op 4GB die hij ook op de opslag mag gebruiken, maar hoewel het opslaggeheugen snel is, is het niet zo snel als RAM. Voor de hoogste snelheid zet je deze optie even uit.

Merk je echter dat je zo enorm veel apps gebruikt dat die 16GB toch echt tekortschiet? Dan zet je dit juist aan en kun je tot 16GB+12GB RAM uitbreiden.

Voor de gamer

Jij krijgt een zware Adreno 740 GPU in deze smartphone, waardoor je de laatste games op zo ongeveer de zwaarste instellingen kunt spelen. Je kunt ervoor kiezen om op het coverdisplay te spelen, maar ook op het opvouwbare display. Beiden bieden volledige Dolby Vision ondersteuning en maximaal 120Hz. Check wel even onder het kopje ‘voor de multitasker’ hoe je RAM uitbreiding uitschakelt om te voorkomen dat jouw games het langzamere UFS geheugen gebruiken.

Voor de muziekliefhebber

Een 3,5mm analoge audio-aansluiting mist natuurlijk op dit toestel, want daar was geen ruimte meer voor. Maar qua Bluetooth heb je op de chipset echt niks te missen. De OnePlus Open ondersteunt Bluetooth 5.3 met A2DP, LE en aptX HD. Hi-Res audio streamen is dus geen enkel probleem. Luister je op de speakers, dan krijg je twee prima stereospeakers om het display heen. OnePlus beperkt de vervorming door het maximale volume goed onder controle te houden. Een prima geluid dus.

Voor de streamer

Kijk je graag streams in hoge kwaliteit? Beide displays ondersteunen Dolby Vision. Kijk je op het grote display en vouw je deze iets omhoog, verplaatst het scherm naar de bovenste helft voor een goede kijkervaring. Stabiel streamen kan natuurlijk over 5G maar zeker ook over Wi-Fi 7.

oneplus open in het vliegtuig

Voor de fotograaf

De samenwerking met Hasselblad begon vooral softwarematig, maar het is duidelijk dat de camera’s van OnePlus sinds die tijd enorme sprongen maken in kwaliteit. Qua fotografie bespaart OnePlus echt niet in dit toestel. Waar je bij de Koreanen 1 grote beeldsensor op de main sensor krijgt, kiest OnePlus ervoor om 48 megapixels te gebruiken op zowel de main als groothoekcamera. Voor de zoomcamera heeft het zelfs een 64 megapixel beeldsensor gebruikt. Waarschijnlijk om met pixel binding tot goede foto’s bij weinig licht te komen. De pixels van de main camera zijn met een formaat van 1.12µm relatief groot, wat ook weer goed is voor die prestaties bij weinig ligt en het scherpstellen. De periscoop zoomcamera kan tot 3x optische zoom leveren.

Dan de selfiecamera’s. Het coverdisplay bevat een 32 megapixel selfiecamera terwijl het vouwbare display nog een 20 megapixel selfiecamera bevat. De pixels zijn hier bewust klein gehouden, waardoor de prestaties bij weinig ligt gelijkliggen met de gemiddelde selfiecamera.

Je kunt op dit toestel RAW foto’s schieten in .heic formaat. Hiervoor moet je wel een kleine setting in Adobe Photoshop aanpassen om deze te kunnen openen in Camera Raw, maar daarna kun je er ook echt alles mee.

Adobe Photoshop met .heic bestand van de OnePlus Open

 

Voor de videomaker

Wanneer je onze video bij deze review bekijkt, zie je dat we zowel overdag als in het donker de camera’s van het imposante Hasselblad camera-eiland op de proef hebben gesteld. Qua beeldruis hebben we zelfs op 4K weinig te klagen tot we in de heftigere zoomlevels komen. 4K filmen kan met maximaal 60 fps, maar wij kozen er voor ons eigen comfort voor om te stoppen op 4K bij 30fps. De beeldstabilisatie is echt flink verbeterd ten opzichte van de OnePlus 11. Je kunt filmen met Dolby Vision en HDR10+ ondersteuning. Missen we een 8K videomodus? We zien dat vooralsnog als overbodige luxe dus nee. Bovendien zijn er nog de nodige creatieve videomodi waarmee je kunt experimenteren. Een no-brainer is het voordeel dat je het dubbele display kunt gebruiken om selfies te filmen op waanzinnige resoluties. Hier hebben we alweer heel wat video’s in deze modus geschoten. Ja, ook de unboxings van de S24 series van Samsung.

Bijna onnodig, maar er zijn natuurlijk ook nog verschillende selfiecamera’s waarmee je kunt filmen. Beiden kunnen filmen in maximaal 4K op 30Hz met HDR. Het klinkt bijna overdreven.

Wil je de enorme bestanden overzetten naar een externe SSD? Dat kan op basis van USB 3.1 OTG. Probleemloos stuurt het toestel de data naar onze 2TB drives van Kingston en SanDisk.

Voor de sporter

Wil je sporten met deze enorme unit op zak? Okay, niet super comfy, maar dat is een keuze. Ga je op avontuur, kun je in ieder geval altijd nauwkeurig de weg vinden met ondersteuning voor de positioneringssatellieten van GPS (VS), Glonass (RU), BDS (JP), QZSS (CN) en Galileo (EU). Alle netwerken worden dus gevonden.

Uithoudingsvermogen

OnePlus heeft een gesplitste batterij geplaatst met een flinke capaciteit van 4.805 mAh. Een flinke capaciteit voor een foldable. Ik haal met wat moeite het einde van de dag, maar ik gebruik het toestel echt veel. Ben dus ook veel aan het bijladen. Die 67 Watt lader is dan een uitkomst, maar ik mis wel echt draadloos laden op dit toestel. Van mij had hij hiervoor best nog een mm dikker mogen zijn. Dit is dan ook echt een wens voor de volgende generatie.

Conclusie OnePlus Open

Je merkt het in deze review, OnePlus doet echt enorm veel, enorm goed. Het scharnier is echt geweldig. De verhouding van het scherm is goed voor multitasken en lekker ruim voor entertainment. De camera’s zijn geweldig en de accuduur is ook echt prima. Het is jammer dat het toestel nog niet waterdicht is, maar we missen echt de mogelijkheid om het toestel draadloos op te laden. Dat is echt een gemis.

OnePlus Open kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.