Logo GadgetGear.nl
OnePlus 10 5G en OnePlus 11
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: OnePlus 11, goedkoper met een Hasselblad

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de OnePlus 11 met 4 sterren.

THE GOOD

  • Mooi ontwerp
  • Alert slider
  • Prima display
  • Erg goede camera's

THE BAD

  • Draadloos opladen onmogelijk
  • USB 2.0
  • Niet heel waterdicht

De OnePlus 11 is een bijzondere lancering van het dochtermerk van Oppo. Waar de smartphone normaal jaar-op-jaar alleen maar upgrades kent, is de fabrikant nu op zoek gegaan naar de combinatie van upgrades en downgrades om het toestel betaalbaar te maken in een markt die last heeft van inflatie. Toch zet het merk opnieuw een topsmartphone neer.

Unboxing

In de verpakking van de OnePlus 11 vinden we het toestel, documentatie, een SIM tool, een USB kabel en een snelle 100 Watt USB lader. Wat ontbreekt is een backcover. Maar dat kan ook aan ons persexemplaar liggen.

OnePlus 11 Series

De OnePlus 11 familie bestaat bij lancering opnieuw uit twee toestellen. De OnePlus 11, wat het vlaggenschip is, en de OnePlus 11R die met een prijskaartje van €499 zich keihard in het middensegment moet vestigen… maar niet hier. Hoewel er een Europese prijs bekend is, staat het toestel (nog) niet gepland voor de Nederlandse of Belgische markt. Maar met een vanaf prijs van €829 voor het vlaggenschip snappen we dat wel. De OnePlus 11 start met dit prijskaartje ook een stuk onder de kostprijs waarmee de OnePlus 10 Pro 5G lanceerde en net iets duurder dan de OnePlus 10T.

Design

Met de OnePlus 10 5G kregen we een werkelijk iconisch camera-eiland waarbij we dachten dat dit iets was dat OnePlus wel even vast zou houden. Toch heeft OnePlus weer voor een verschuiving in haar design gezorgd door het rechthoekige camera-eiland te vervangen voor een cirkelvormig model. Wel met een uitloop over de rand zoals bij de 10 series. Bovendien zit er een bijzondere schittering in verwerkt. Het ontwerp kruipt hiermee wat dichter naar het Leica-ontwerp van de Xiaomi 13 Series, wat misschien niet helemaal de bedoeling was van het merk. Hierdoor is verliest het camera-eiland misschien iets aan authenticiteit, maar het blijft een prachtig detail op de achterkant van het toestel.

Wat ook opvalt is dat het camera-eiland relatief vlak is ten opzichte van dat van andere fabrikanten. Door de breedte ligt het toestel dus heel mooi stabiel op tafel.

De achterkant is met een korrelstructuur afgewerkt die we ook al op de 10-Series en bij de Vivo X80 (zelfde moederbedrijf) voorbij zagen komen. Het ziet er stroef uit, maar het voelt toch heel glad zonder dat je bang hoeft te zijn grip op het toestel te verliezen.

Deze bijzondere achterkant van het toestel is uitgewerkt achter een laag Gorilla Glass 5 van fabrikant Corning. Dit is een zeer sterke maar wel wat oudere technologie om gehard glas te produceren. De voorkant is van Gorilla Glass Victus, de zevende generatie gehard glas van Corning.

Rondom het toestel worden de glasplaten voor de voor- en achterkant samengehouden door een aluminium frame. Dit frame is op de zijkanten bolvormig afgewerkt terwijl de boven- en onderkant afgevlakt zijn. Wanneer we proberen het toestel te buigen, merken we meteen hoe ontzettend sterk deze constructie is. Hij geeft niet mee.

Op de linker rand heeft OnePlus de volumeknoppen geplaatst. Wie bang was dat met de OnePlus 10T het einde van de alert slider was ingezet, heeft geluk. Die zit weer keurig rechts. Net boven de powerknop. De alertslider is iets dat OnePlus echt uniek maakt omdat je zonder het toestel uit haar slaap te halen, kunt afschakelen naar vibreren of volledig stil.

Waarop bespaard is, is de waterdichtheid van het toestel. Was de OnePlus 10 5G nog IP68 gecertificeerd, is de OnePlus 11 enkel IP64 waterdicht. Dan doe je toch net wat voorzichtiger onder de douche. De 6 geeft aan dat het toestel wel stofdicht is, maar de 4 staat voor plensdicht en niet voor waterbestendig. Een plons in de WC zal deze smartphone dan ook niet overleven.

Uit de bovenrand is de infrarood led verdwenen. Het is dus niet meer mogelijk de OnePlus te gebruiken voor oudere infrarood apparaten.

Draadloos

Naast WiFi 6 is er nu ook ondersteuning voor WiFi 7 in het toestel. Ook WiFi Direct is nu mogelijk geworden. Het NFC profiel ondersteunt nu ook eSE en HCE. Navigeren kun je met GPS (L1+L5), GLONASS (G1), BDS (B1I+B1c+B2a), GALILEO (E1+E5a) en QZSS (L1+L5).

Display

Het display van de OnePlus 11 is opnieuw een gebogen model waar de OnePlus 10T het toch met een vlak scherm moest doen. Je krijgt van OnePlus een LTPO 3 AMOLED display met een resolutie van 3.216×1.140 pixels en een variabele snelheid van 1Hz tot 120Hz op een diagonaal van 6,7 inch en een beeldverhouding van 20:9. Het display is geschikt voor HDR 10, HDR10+ en HLG weergave. Ideaal voor streamers en gamers. De kleurtemperatuursensor van het display regelt zowel de helderheid als de kleurtemperatuur op basis van het omgevingslicht. Met ondersteuning voor Dolby Vision en een Gorilla Glass Victus afwerking is dit display weer een stevige stap vooruit ten opzichte van de OnePlus 10 5G. Het scherm is ook in de volle lentezon goed te gebruiken. Onder het display ligt weer de vingerafdruksensor.

Android 11 met OxygenOS

Zo langzaamaan wordt steeds zichtbaarder dat Oppo’s ColorOS en OxygenOS door dezelfde ontwikkelaars wordt gemaakt. Hoewel OxygenOS nog steeds haar grafische stijl behoudt, liggen ze functioneel steeds dichter aan elkaar met als grootste onderscheid dat je in de OnePlus ngo altijd een geheime lade kunt maken voor alle apps en beelden die je partner niet hoeft te zien.

Qua bloatware is OxygenOS nog altijd redelijk clean ten opzichte van ColorOS. Alleen Netflix staat er standaard op en die kun je gemakkelijk verwijderen. Een dik compliment op dit gebied.

OnePlus belooft bij het toestel vijf jaar aan beveiligingsupdates. Dat is een houdbaarheid tot in 2028. Ook krijg je vier OS upgrades. Dat is dus tot en met 2027 nieuwe Android versies ontvangen.

Zou je het toestel uit China importeren, kijk dan uit. Dan krijg je de versie van het toestel met Oppo’s ColorOS in plaats van OxygenOS.

Voor de fotograaf

Laten we eerst naar de selfiecamera kijken. Daar krijg je opnieuw een Samsung ISOCELL camera. Ditmaal de Samsung ISOCELL 3P9 van 16 megapixels in plaats van de 32 megapixel selfiecamera van de OnePlus 10. OnePlus zit voor de selfiecamera vast aan het aanbod van Samsung omdat die het display levert. Daar past geen Sony camera achter. Wel is er voor gekozen om hier op megapixels en daarmee budget te besparen. Wel is deze selfiecamera optisch gestabiliseerd en dat vinden we hier op de redactie veel belangrijker dan die megapixels omdat je nu onder de streep gewoon veel betere foto’s kunt schieten.

Dan het camera-eiland. Hier zijn flinke stappen vooruit gemaakt. De primaire Sony IMX789 heeft plaatsgemaakt voor de Sony IMX890 die met 50 megapixels net iets meer pixels schiet, maar vooral een grotere beeldsensor levert en daarmee minder beeldruis vangt.

Ook de telelens heeft een upgrade gekregen. Van een onbekende 8 megapixel camera naar een 32 megapixel Sony IMX709. De zoom is nu wel beperkt tot 2x ten opzichte van de 3.3x zoom op de OnePlus 10, maar dit is een besparing waar we gezien de kwaliteit zeker achter staan.

Dan de ultragroothoek die ook als macro kan worden gebruikt. OnePlus dumpte de Samsung ISOCELL JN1 uit de 10 voor de Sony IMX581 die weliswaar 2 megapixels minder schiet, maar wel een mooier plaatje neerzet. Overigens gaat de groothoek wel terug van 150-graden naar 115-graden. De vertekening aan de randen is hierdoor ook minder. Dus wederom een prima stap van OnePlus.

Wat we vooral missen ten opzichte van de voorganger is de aanwezigheid van laser autofocus. Die besparing had van ons niet gehoeven omdat de camera nu langzamer focust op objecten en mensen dichtbij.

De camera is voorzien van Hasselblad technologie en dat beperkt zich dit jaar niet tot wat software filters. Er is achterop een Hasselblad Color Calibration module geplaatst die de witbalans over 13 kanalen kan meten. Hierdoor is de witbalans accurater dan voorheen.

Wie echt wil peuteren aan de fijne details van foto’s kan er opnieuw voor kiezen foto’s te schieten in RAW+ waardoor je achteraf al je bewerkingsmogelijkheden blijven behouden. Ook handig voor wanneer je Adobe Photoshop of Adobe Lightroom op het toestel zet.

Voor de videograaf

Net als bij de selfiecamera is er spraken van een bijzondere besparing aan de kant van de videomogelijkheden van het toestel. Je kunt nog steeds op 8K filmen met 24fps, maar op 4K ben je nu beperkt tot 60Hz in plaats van de 120Hz die de beeldprocessor van de OnePlus 10 behaalde. Mogelijk is dit een stap geweest om de afstand tussen de OnePlus 11 en de vrijwel gelijktijdig uitgebrachte Oppo Find X6 te vergroten. Echter komt die laatste niet buiten China op de markt. Dat had dus niet gehoeven. Het enige dat wij kunnen bedenken is dat dit weer een methode is geweest om de prijs omlaag te brengen. Is het iets dat je gaat missen? Waarschijnlijk niet. Ondertussen zijn de beelden mega strak die uit deze camera komen en is er een heerlijke professionele camera modus die de Hasselblad fototechnologie aardig richting film trekt.

Toch ook een klein nadeel voor de videograaf. OnePlus is van USB 3.1 overgestapt op USB 2.0 en dan gaan die 8K opnamen wel heel traag van jouw smartphone naar jouw computer. 5G is bijna sneller.

Voor de gamer

Met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 SM8550-AB chipset heb je de snelste Qualcomm chipset in handen. Dit in samenwerking met de snelle Adreno 740 GPU zet haarscherpe en superstrakke graphics binnen. In de benchmarks scoort de OnePlus echt heel lekker.

Voor de streamer

Met ondersteuning voor HDR10, HDR10+ en Dolby Vision kan deze smartphone op papier veel meer en betere films en series streamen dan haar voorganger. Bij een side by side valt het verschil tussen de displays nauwelijks op. Het lijkt er zelfs op dat de OnePlus 10 qua display heel iets feller is en wellicht net iets breder in het kleurenpallet zit dan de 11. Maar dat toestel was dan ook een stuk duurder dan deze OnePlus 11.

Voor de audiofiel

Qua audio lijkt er op het eerste gezicht niet veel te zijn veranderd. Het toestel is nog steeds in staat om 24-bit/192kHz hi-res audio weer te geven. Ook zien we opnieuw ondersteuning voor Bluetooth 5.3 in combinatie met A2DP en aptX HD ondersteuning. Maar in combinatie met de OnePlus Buds Pro 2 kun je nu ook spatial audio gebruiken van diensten als Tidal. Daar ligt dus een kleine winst voor de audiofiel.

Accuduur

Opnieuw krijgt de OnePlus 11, net als alle vlaggenschepen van het merk, een 5.000mAh batterij aan boord. Sterk genoeg om gemakkelijk het einde van de dag te halen. Met de meegeleverde USB lader is de batterij in ongeveer een half uur volledig opgeladen. Dit komt doordat de lader een capaciteit heeft van 100 Watt over PowerDelivery. Ja, je kunt deze lader dus ook gebruiken voor jouw iPad en Macbook en dan heb je nog steeds capaciteit over. Zo sterk je de kracht waarmee de OnePlus 11 aan de lader kan trekken. Overigens uitkijken wanneer je het toestel uit de VS importeert, want dat toestel kan maar 80 Watt trekken en komt dus ook met een 80 Watt lader.

Wie in huis allemaal OnePlus draadloze laders heeft liggen, kan die ook voor een jaartje opbergen. De OnePlus 11 kan niet meer draadloos opladen en dat is wel echt een enorm gemis qua comfort. Zeker omdat draadloos laden als bijwerking heeft dat jouw USB-C poort minder snel slijt. Gezien het toestel nu qua updates 5 jaar mee kan gaan, is het wel zo lekker als die USB-C poort het ook toelaat dat je het toestel 1.825 keer oplaadt in die periode.

Conclusie OnePlus 11

Vivo heeft zich teruggetrokken en Oppo houdt haar Find X6 exclusief voor China. Voor vlaggenschepen vanuit moederbedrijf BBK Electronics moeten we het dus echt hebben van OnePlus. Met de OnePlus 11 laat het merk zien dat het luistert naar de markt en een vlaggenschip voor minder presenteert. Een vlaggenschip dat dus veel meer bij een markt in recessie past. De meeste besparingen kunnen we ons prima in vinden, maar het ontbreken van draadloos laden, opnieuw na de OnePlus 10T, vinden we een praktisch nadeel dat toch wel een beetje zeer doet. Hiermee laat BBK echt de ruimte aan Samsung en Xiaomi om verder te groeien in het premium segment. Verder is het opnieuw een sterke release van OnePlus.

OnePlus 11 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.