Logo GadgetGear.nl
OnePlus Buds Pro 2 Verpakking
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: OnePlus Buds Pro 2 Arbor Green met Dynaudio

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Hetzelfde fijne ontwerp
  • Slimme ANC voor beter geluid
  • Veel meer details
  • Een veel meer punchy bass
  • Prachtig audioprofiel voor films

THE BAD

De eerste keer dat we Dynaudio in oordopjes tegenkwamen, was het een samenwerking tussen Dynaudio en Oppo. Deze week mocht ik Dynaudio in de OnePlus Buds Pro 2 ervaren. De Buds Pro waren al enorm goed en bereiken nu nog meer detail.

Waarom Dynaudio?

Dynaudio is van origine een Deense luidsprekerfabrikant dat zich met haar dochtermaatschappij Dynaudio Acoustics richtte op referentie-klasse speakers. Daar zit dus nogal wat kennis en ervaring. In 2014 viel het bedrijf in Chinese handen en wel in handen van GoerTek, dat sinds 2001 audioproducten produceerde voor Samsung, Apple, Sony en Lenovo. Dynaudio wist ondertussen deals te sluiten om speakersystemen te leveren voor bepaalde bolides van Volkswagen, Bugatti en Volvo, wat ook al jaren een Chinees merk is.

De Nederlandse muziekproducent Tom Holkenborg, bekend als JXL en van vele producties voor videogames, gebruikt Dynaudio Acoustics Air 25 Midfield systems voor zijn stereo monitoring. Met andere woorden, Dynaudio heeft nogal veel naam en reputatie opgebouwd als het gaat om controle over het eindgeluid.

Unboxing

In de verpakking van de OnePlus Buds 2 Pro vinden we in totaal drie maten eargels, een korte USB-A naar USB-C laadkabel en natuurlijk de nodige documentatie over de toch wel bijzondere headset.

Design

Qua design heeft OnePlus duidelijk besloten dat goed ook echt gewoon goed is. Qua vorm verschilt de nieuwe headset nauwelijks van haar voorganger en dat is voor de verandering echt wel prettig. De oordopjes zijn hierdoor lekker herkenbaar en voelen voor gebruikers van de vorige generatie meteen vertrouwd aan.

Zijn ze dan exact hetzelfde? Nee, je merkt wel dat er in het uiterlijk enkele kleine aanpassingen zijn gemaakt. Dat heeft ook te maken met de specificaties van de nieuwe headset. Die hebben simpelweg wat aanpassingen nodig.

In ons geval ontvingen we de Arbor Green uitvoering van de oordopjes. Qua groen lijkt die sterk op het groen van de achterkant van de OnePlus 10 5G. Mooi details is dat ook de eartips zelf uitgevoerd zijn in dezelfde kleur groen. Let niet op de barsten in de achterkant van het toestel. We hebben hem met liefde en plezier behandeld, maar ook een klein ongelukje gehad toen we er mee op reis waren door India, het land waar OnePlus haar smartphones produceert. Shit happens.

Bediening

Terug naar het ontwerp. Je ziet dat de onderkant van de oordopjes van metaal is. Dit is voor de touchbediening. De echt gevoelige zone zit aan de binnenkant van het oordopje, richting je hoofd. Dit is wel comfortabel omdat je niet per ongeluk acties uitvoert. Goed over nagedacht dus, al is het voor beginnende gebruikers zonder twijfel even wennen.

Ruisonderdrukking (ANC)

In deze nieuwe oordopjes is OnePlus in staat om ruisonderdrukking tussen de 25 en 48 dB toe te passen. Ruisonderdrukking gaat altijd iets ten kosten van audiokwaliteit. Daarom heeft OnePlus ook de smart stand beschikbaar. Die past het niveau van ruisonderdrukking aan op het omgevingsgeluid om zo niet onnodig het geluid te hoeven manipuleren.

OnePlus Buds Pro vs OnePlus Buds Pro 2
OnePlus Buds Pro vs OnePlus Buds Pro 2

Voor de actieve ruisonderdrukking maakt OnePlus gebruik van drie microfoons in ieder oortje. Niet alleen voor de ruisonderdrukking tijdens het luisteren naar muziek, maar ook om gesprekken te voeren met een heldere stem. Van de drie microfoons is er een in gebruik als feedforward en een als feedbackward microfoon om zo te meten welke verschillen in geluid ontstaan tussen het moment van het produceren van het geluid tot het doorsturen van het geluid de gehoorgang in.

Geluidskwaliteit

Deze generatie oordopjes is duidelijk voorzien van het Hi-Res Audio Wireless predicaat, waarvoor OnePlus certificering heeft moeten doorlopen. Voor de allerbeste audiokwaliteit heeft OnePlus ook de LHDC codec nodig. Die zit standaard al op de volgende smartphones:

OnePlus 9, OnePlus 9R, OnePlus 9 Pro, OnePlus 10 Pro, OnePlus 10R, OnePlus 10T, OnePlus 11, Nord 2 en Nord 2T

OnePlus Buds Pro vs OnePlus Buds Pro 2
OnePlus Buds Pro vs OnePlus Buds Pro 2

Alle bovenstaande smartphones krijgen dit jaar ook toegang tot de nieuwe LHDC 5.0 codec. Daarnaast is er ondersteuning voor AAC, SBC en LC3. Over Bluetooth 5.3 haal je een maximaal bereik van ongeveer 10 meter. Uiteraard afhankelijk van obstakels tussen jouw smartphone en de headset.

Wanneer we in de EQ settings kijken, zien we hoe OnePlus geobsedeerd lijkt te zijn met de geluidskwaliteit van de headset. Naast standaard Dynaudio profielen voor geluidsbalans, heeft de headset ook het Hans Zimmer Soundscaping profiel. Hans Zimmer is producent van filmmuziek en heeft daar een speciaal profiel voor toegevoegd.

Dynaudio heeft zich dit keer mogen bemoeien in de productie van de dubbele driver. In de vorige oordopjes was het gebruik van een dubbele driver al erg fijn omdat het een diepe bass in combinatie met heldere details mogelijk maakte. Dit keer heeft Dynaudio meegeholpen met de productie van de nieuwe driver die zowel een 11mm als een 6mm driver combineert. OnePlus noemt deze technologie MelodyBoost. Op basis hiervan stelt OnePlus ook BassWave beschikbaar. Daarmee kun je de bass nog eens flink opvoeren voor een warme, punchy feel terwijl stemgeluid ook echt fantastisch in vorm blijft.

Om de audiokwaliteit nog meer op jouw gehoor af te stemmen kun je ook de Gouden Geluid optie gebruiken. Hierbij wordt een audio scan van jouw gehoorgang gemaakt en daarna een audiotest gedaan om te kijken hoe het geluid moet worden aangepast om jou nog beter de muziek te laten ervaren waar je naar luistert. Voor mij maakte dit echt een prettig verschil, al zijn deze tests ook altijd confronterend voor het feit dat ik wat ouder begin te worden, waardoor mijn gehoor toch al een tikje minder aan het worden is.

Zen Mode Air

Zen Mode Air is een instant white noise optie die nu nieuw is op de oordopjes. Vanuit O Relax zijn vijf vormen van White Noice beschikbaar. Van vrolijk sjirpende vogeltjes in de jungles tot meditatieve klankschalen. Vanuit de HeyMelody app kies je jouw smaak en kun je deze op de oordopjes zelf installeren. Jouw smartphone hoeft dus niet aan te staan om gebruik te maken van deze klanken om te ontspannen. Zen Mode Air activeer je vanuit de app of door drie seconden in een oortje te knijpen.

Game Modus

Voor gamers is er een speciale low latency modus voor de oordopjes. Dit zal betekenen dat eventuele geluidsverbeteraars zo veel mogelijk worden uitgeschakeld zodat het geluid vanuit jouw smartphone zo snel mogelijk in jouw gehoorgang komt. Bij het activeren van deze modus is de latency slechts 54ms.

OnePlus Buds Pro vs OnePlus Buds Pro 2
OnePlus Buds Pro vs OnePlus Buds Pro 2

Google Spatial Audio

De OnePlus Buds Pro 2 headset is ook gemaakt voor ondersteuning van Google Spatial Audio. Die functie is echter alleen beschikbaar in combinatie met de OnePlus 11. Op het moment van schrijven kunnen we die niet testen.

Dubbele verbinding

Het is mogelijk om twee apparaten tegelijk verbonden te hebben met de oordopjes. In mijn geval de OnePlus 10 Pro en mijn MacBook Air.

App of geen App

Voor OnePlus gebruikers zitten alle instellingen voor de OnePlus Buds Pro 2 geintegreerd onder de bluetooth instellingen van de telefoon. Super handig. Voor andere telefoonmerken is het nodig om de HeyMelody app van HeyTap te installeren. Dat de app van een andere fabrikant dan OnePlus komt, kan wat verwarrend zijn. Het is echt de juiste app.

Batterijduur

Met het geluid op 50% volume, AAC en ANC uit kan het oordopje inclusief bijladen in de case tot 39 muziek laten klinken. Of 9 uur non-stop zonder bijladen. Een goede werkdag dus. Zet je alles aan, loopt de gebruiksduur per oordopje terug naar 6 uur of 25 uur met tussentijds bijladen in de case. Met andere woorden, een heel comfortabele gebruiksduur. Erg comfortabel, je kunt ook draadloos opladen.

Conclusie OnePlus Buds Pro 2

Wanneer je een product met vrijwel hetzelfde ontwerp als de voorganger zet, dan voelt het al snel aan als een potentieel kleine verbetering. OnePlus laat echter zien dat het anders kan. De OnePlus Buds Pro 2 is vele malen slimmer dan haar voorganger. Qua geluidskwaliteit was het origineel al erg goed en horen we in deze release toch net wat meer detail en vooral een betere balans tussen de soms echt zware bass en de hogere details in audio.

OnePlus Buds Pro 2 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.