Logo GadgetGear.nl
OnePlus 10 Pro
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: OnePlus 10 Pro – eindelijk weer eens verliefd

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Waanzinnig snel
  • Erg goed in gaming
  • Waanzinnig toffe camera's
  • Erg mooie achterkant
  • Eindelijk weer goed geprijsd

THE BAD

Zijn het de lentekriebels, of hebben we eindelijk weer eens een smartphone in de hand die echt iets te melden heeft? In een markt waar innovatie best lastig is, weet de OnePlus 10 Pro de eenheidsworst in ieder geval te doorbreken met een toestel dat alles goed lijkt te doen… echt alles!

Één smartphone, drie uitvoeringen

Het eerste dat opvalt is dat OnePlus haar strategie weer eens heeft gewijzigd. Geen OnePlus 10 en 10 Pro, maar alleen de 10 Pro. En geen uitvoeringen meer boven de €1.000. Sinds de 8 Series voelde het alsof OnePlus haar prijsvechtersimago voorgoed achter zich had gelaten.

Maar het merk luistert naar haar fans en dat laat het ook zien. De OnePlus 10 Pro komt in twee kleuren en twee configuraties die ook nog eens een prima prijskaartje meekrijgen.

  • 8 GB RAM – 128 GB opslagruimte – Volcanic Black voor €899.
  • 12 GB RAM – 256 GB opslagruimte – Volcanic Black of Emerald Forest voor €999.

OnePlus 10 Pro

Met deze prijsstelling gooit OnePlus ook een bommetje onder de markt. Eerder deze week las je in de review van de Realme GT2 Pro dat dat toestel een prijsvechter was met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 chipset voor €849. Voor vijf tientjes meer koop je nu deze OnePlus die wel heel wat meer te bieden heeft. Oppo vraagt voor haar Find X5 Pro met eerste generatie Hasselblad camera €999~€1.299. Alle drie deze merken zijn overigens van dezelfde fabrikant: BKK Electronics.

Unboxing

De unboxing is totaal niet verrassend. Je krijgt het toestel met een screenprotector op het display. Je krijgt ook een backcover om hem meteen te kunnen beschermen. Je krijgt een rode USB kabel, SIM tool en een 80 Watt snellader. Zoals we gewend zijn, een complete levering van het merk.

Design

De voorkant van het toestel is een curved display van Samsung waar we zo op terugkomen. Eerst even de achterkant. Het eerste dat opvalt, is het enorme camera-eiland achterop het toestel. Het is duidelijk dat OnePlus de relatie met cameramerk Hasselblad echt viert met dit toestel. Het camera-eiland is gigantisch en dat is niet alleen een opvallend design statement. Het is ook gewoon heel slim. Een camera-eiland mag altijd wat dikker zijn, waardoor OnePlus veel ruimte wint voor het plaatsen van extra technologie in het toestel. Om het camera-eiland tegen krassen te beschermen heeft OnePlus voor ene ceramische coating gekozen.

OnePlus 10 Pro met cover
Dit is misschien wel de tofste backcover ooit

De achterkant van het toestel bestaat uit een gebogen glasplaat van Gorilla Glass. Dit glas is op een bijzondere manier bewerkt, waardoor het een beetje lijkt op geanodiseerd aluminium, maar dan veel minder gevoelig voor krassen en vingerafdrukken. Het grote nadeel voor OnePlus is dat het niet heel goed te zien is op foto / video. Je moet het in het echt zien om te snappen hoe bijzonder mooi dit stukje glasbewerking is.

Natuurlijk is er ook nog de alert slider die we soms missen in de Nord series. De alert slider laat je namelijk snel schakelen tussen normale modus, trillen en volledig stille modus. Dat is lekker snel schakelen.

Display

Ook het display is een bijzonder stukje technologie. OnePlus heeft bij Samsung een gebogen LTPO2 AMOLED display ingekocht met een dynamische snelheid van 1Hz tot 120Hz. Door deze snelheid dynamisch te schakelen kan OnePlus enorme winsten boeken op basis van de batterijprestaties. Met een piekhelderheid van 1.300 hebben we ook in volle zon gewoon lekker kunnen kijken naar films en series. Het display is met 6,7 inch van gemiddeld formaat voor flagship smartphones.

Wanneer je bezig bent met fotografie of video, is het belangrijk dat displays ware kleuren laten zien. Je wilt niet terugkomen in jouw studio om te ontdekken dat wat je hebt opgenomen toch wel heel anders was dan wat het display van de smartphone liet zien. Met Dual Color Calibration is het display op zowel 100 nits als 500 nits gekalibreerd voor de weergave van natuurgetrouwe beelden.

De afgelopen tijd hebben we al de nodige foto’s en video’s geschoten voor reviews hier op GadgetGear.nl en dat is enorm goed bevallen.

Hasselblad for Mobile 2.0 voor de fotograaf

De hardware van de camera’s komt van Samsung, waar OnePlus de nieuwste camera’s heeft ingekocht. Achter de cameramodules ligt de kleurtechnologie van Hasselblad. Dit zie je op verschillende manieren terug in de camera app. Zo kun je al je foto’s moeiteloos vastleggen met .dng RAW files. Die kun je in Photoshop, Lightroom en andere apps tot in details bewerken.

Met de promotie van het toestel spreekt OnePlus graag van haar OnePlus Billion Color Solution. Feitelijk spreekt OnePlus hier over een mix aan technologie dat achter de camera’s schuil gaat. Zo is ieder camera op het camera-eiland een 10-bits camera. Daarmee kan iedere camera 64 keer meer kleur vastleggen dan de 8-bits camera’s die gemiddeld in smartphones aanwezig zijn. Zoals we gewend zijn van OnePlus dekken haar camera’s ook de volledige P3 kleurruimte.

In Pro Mode ga je nog verder op de OnePlus 10 Pro. Daarmee kun je met de camera’s zelfs 12-bits foto’s uit het camera-eiland trekken. Deze kun je dan alleen nog vastleggen in RAW+ .dng files of in HEIC formaat, wat fantastische details in het beeld oplevert.

Adobe Camera Raw

Maar dan even de camera’s zelf. De main camera is een 48 megapixel Sony camera met f/1.8 en optische beeldstabilisatie. Deze camera heeft een beeldhoek van 23mm en een flinke 1.12µm pixel, waardoor de prestaties in het donker behoorlijk goed uitvallen.

De Samsungs JN1 ultragroothoek is een verhaal op zich. Deze is niet optisch gestabiliseerd, maar heeft een 50 megapixel beeldsensor met een f/2.2 waarde en met 0.64µm helaas wel een veel kleinere pixelmaat. Hierdoor krijgt deze sensor in het donker wat sneller last van beeldruis. Maar met een camerahoek van 150 graden leg je wel extreem veel van jouw omgeving vast. Dit is echt een waanzinnig effect.

Tenslotte zit er nog een 8 megapixel f/2.4 telecamera in met een nette 1.0µm pixelmaat. Deze is optisch gestabiliseerd.

De selfiecamera meet 32 megapixels en heeft een waarde van f/2.2. Om het gaatje in het display klein te houden heeft deze een pixelformaat van 0.8µm. Deze sensor is elektronisch gestabiliseerd.

Wil je overigens lekker retro gaan, dan biedt de camera app ondersteuning voor het Xpan beeldformaat. Dit is het breedbeeldformaat waar Hasselblad vroeger bekend om stond en levert een heel fijne 65:24 beeldverhouding op.

Hasselblad for Mobile 2.0 voor de videomakers

Sinds de OnePlus 7 heeft het merk al een oogje voor filmers. Ook nu weer komen we de Movie Mode tegen. Een speciale filmmodus waarbij het toestel je meer controle geeft over zaken als ISO en witbalans. Nieuw is dat je kunt opnemen in de LOG indeling. Hierdoor kun je achteraf in detail kleurcorrecties toepassen op de geschoten beelden.

Wat opvallend is, is dat je in 8K en 4K modus echter geen beeldstabilisatie meer hebt. Dat is er alleen nog in FullHD opnamemodus. In ruil kun je in 4K wel opnamen maken met 120 beelden per seconden. Je kunt dus in zeer hoge resolutie slow-motion opnamen schieten met het toestel.

HyperBoost Gaming Engine voor de gamers

Met de Adreno 730 aan boord, levert de OnePlus 10 Pro topprestaties tijdens het gamen. In de benchmarks van 3D MARK zien we dat de OnePlus 10 Pro de op zeven na snelste smartphone is die je op dit moment kunt krijgen. Wereldwijd. Kijken we alleen naar de Europese markt, dan is er maar één toestel sneller; de Realme GT2 Pro. Toevallig van dezelfde fabrikant als die achter OnePlus en Oppo zit.

Met de HyperBoost Gaming Engine levert OnePlus een pakket aan software-oplossingen voor snellere en stabielere gameplay. De GPA Frame Stabilizer verandert plotselinge drops in framerate in een meer geleidelijke drop, zodat je dit als minder storend ervaart. Drops zijn immers niet altijd te voorkomen, dus probeert OnePlus ze vooral zo comfortabel mogelijk te houden. Immers blijft warmte-opbouw in smartphones een probleem net als drukte op de netwerken. Tijdens het gamen hebben wij weinig problemen ervaren als het gaat om drops in framerate. Zowel in PubG als in FortNite.

Waar PC gamers werken met FreeSync en G-Sync, werkt de HyperBoost Engine met O-Sync. Deze technologie synchroniseert de snelheid van het display met dat van de chipset. Hierdoor reageert het toestel naar eigen zeggen tot 30 milliseconden sneller op aanrakingen. Onze conclusie is dat je wel echt een hardcore gamer moet zijn om dit verschil nog echt te ervaren. Dus fijn dat het er is 😊.

Voor nauwkeurige feedback tijdens het gamen, plaatste OnePlus een X-axis Linear Motor.

Voor de bingewatcher

Ten opzichte van vorig jaar, voelt het QHD display van de OnePlus 10 Pro een stuk prettiger aan. Het toestel kan zelf schakelen tussen FullHD+ en QHD+ resoluties wanneer nodig, al kun je QHD+ ook geforceerd aanzetten.

Met name tijdens het kijken in het donker merken we hoeveel beter dit LTPO2 display is geworden. Zeker tijdens sci-fi en horror waarbij donkere beeldpartijen belangrijk zijn, schenkt het display ons waanzinnige details en scherpte. Een genot voor het oog.

Voor de audiofiel

Ook qua speakers is de weergave van het toestel super gedetailleerd. OnePlus is één van de weinige merken die geen groots audiomerk aan haar speakers heeft gekoppeld, maar dat hoeft niet. Het laat zien dat het zelf gewoon goede speakers produceert. De stereoweergave is gewoon haarscherp.

Een analoge headsetaansluiting is er niet meer, maar wie een headset aansluit kan genieten van hi-res audio. De chipset ondersteunt audiodecoding tot 24-bits/192Hz.

Chipset

De OnePlus 10 Pro is voorzien van de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1. Dit is de nieuwste en snelste chipset waar vrijwel ieder vlaggenschip mee is uitgevoerd. Afhankelijk van de uitvoering krijg je 8 tot 12GB aan LP-DDR5 RAM werkgeheugen. Wie aan 12GB niet genoeg heeft, kan RAM Boost gebruiken. Daarmee kun je 3 tot 7GB van jouw UFS 3.1 opslaggeheugen beschikbaar stellen als extra RAM. Let wel, deze techniek staat bekend als een techniek die extra slijtage aan opslaggeheugen kan opleveren. Hier op de redactie adviseren we je dan ook graag om deze optie niet te gebruiken tenzij je merkt dat je hem echt nodig hebt. Standaard staat RAM Boost aan. Je krijgt afhankelijk van de uitvoering tot 256GB opslaggeheugen. Dit is niet uit te bereiden.

Batterij

De OnePlus 10 Pro komt met een 5.000mAh batterij aan boord. Dit formaat is inmiddels redelijk standaard voor vlaggenschip toestellen. De laadsnelheid van de OnePlus 10 Pro is dat zeker niet. Je krijgt een 80 Watt lader meegeleverd, waarmee het toestel in iets meer dan een half uur volledig opgeladen is.Handig is dat je deze lader ook voor het gros van de laptops kunt gebruiken.

Ook draadloos lijkt het toestel gemaakt om records te vestigen. Draadloos laden kan namelijk al met 50 Watt, wat ook zeer comfortabel is. Helaas hebben we op het moment van schrijven geen 50 Watt draadloze lader beschikbaar om dit mee te testen. We zullen deze review op een later moment bijwerken.

De reden dat het toestel zo snel kan laden is omdat OnePlus gepatenteerde technologie van moedertje Oppo gebruikt. Daarbij wordt de batterij gesplitst, waardoor de delen gelijktijdig worden opgeladen en minder snel warm worden.

OxygenOS met Android 12

Oppo en OnePlus hebben de ontwikkeling van ColorOS en OxygenOS samengevoegd. Dit levert een veel hogere efficiëntie op. Wie bang was dat de twee systemen hierdoor teveel op elkaar gaan lijken, hoeft niet te vrezen. OxygenOS blijft herkenbaar en uniek voor OnePlus smartphones. Nieuw is de shelf die je, net als notificaties, van boven naar beneden kunt swipen. Feitelijk is het een nieuwe plek om widgets neer te zetten. Eigenlijk best een geniale toepassing. Daarnaast zijn er veel extra’s voor gamers zoals voice modulatie. OxygenOS is relatief schoon qua bloatware.

OnePlus belooft drie jaar updates van Android versies. Je krijgt dus Android 13, 14 en 15 op dit toestel. Ook krijg je vier jaar beveiligingsupdates. Qua duurzaamheid hoef je tot 2026 dus niets te vrezen.

Conclusie OnePlus 10 Pro

Het zijn niet alleen lentekriebels. De OnePlus 10 Pro is een smartphone dat overdondert met haar camera. Dat overdondert met haar display. Dat overdondert met haar design en verrast met haar prijskaartje. Als er een smartphone is waar je verlieft op kunt worden, is het deze.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.