Acer Chromebook Spin 514
Arjan Olsder
Arjan Olsder

ChromeOS tot 2023 zeker nog niet geschikt voor het onderwijs

Werken jouw kinderen op de basisschool verplicht met ChromeOS laptops? Dan zorgt die basisschool er nog altijd voor dat Google advertentieprofielen kan opbouwen op deze groep minderjarige gebruikers. De enige garantie die Google biedt is dat dit tot 2023 nog zo blijft.

Google is in het Nederlandse basisonderwijs dé grote tegenhanger van Microsoft. Beiden verdelen de markt, waarbij Google’s ChromeOS met haar hardware veelal goedkoper is dan de hardware die je nodig hebt om de leerlingen achter Windows computers te plaatsen. Dat prijsverschil wordt deels opgevangen doordat Google waardevolle data kan minen van de minderjarige gebruikers die de computers gebruiken.

Hoewel basisscholen op de hoogte zijn van dit probleem, de Autoriteit Persoonsgegevens heeft in 2021 al het onderwijs gevraagd te stoppen met ChromeOS, werkt menig basisschool voor eigen rekening en risico door met de ChromeOS en legt daarbij de rekening bij het kind, daar er niet of nauwelijks ruimte is bij de Autoriteit Persoonsgegevens om te handhaven.

Hoewel Google beterschap beloofde voor leerjaar 2021-2022, is Google nog steeds niet in staat, of welwillend, geweest om de privacy van onderwijsgebruikers te borgen. De planning van Google is nu om dit in 2023 voor elkaar te hebben. Daar juridisch het probleem ligt bij de afnemer (de basisschool) en niet bij de leverancier, en beiden eigenlijk geen risico lopen, lijken de twee met hun houding het probleem op deze manier in stand te houden.

Ben jij ouder en gebruiken ze op de basisschool van jouw kind ChromeOS? Stel eens een kritische vraag aan de MR en laat het antwoord hier in de comments achter.

Eén reactie

  1. Privacy is nog altijd een non-issue voor de meeste mensen. We zitten ook massaal op Whatsapp ondanks de beschikbaarheid van alternatieven en ook MS trackt data. Of is dat voor het onderwijs uitgeschakeld? Verder kun je op scholen natuurlijk zeggen dat je het puur voor school gebruikt en geen eigen gegevens invoert. Dan hebben de opgebouwde profielen ook weinig nut.

    Maar goed, dan gaat men naar huis en heeft men een Android telefoon, gebruikt men Chrome op de computer, etc.

    Als men wil dat scholen geen gebruik maken van Google-software om deze.resen moeten ze eigenlijk naar Linux. Dan snappen kinderen ook beter hoe een computer werkt.

    Overigens, gebruikten wij meer dan tien jaar terug op de universiteit ook gewoon Google voor onze mail. Daar werden de eigen servers naar overgezet. En als je privacy-bezwaren had, mocht je je eigen mail gebruiken, waar dit daarvoor nog afgeraden werd en men echt wilde dat je voor uni-zaken je uni-mail gebruikte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.