Philips Hue Outdoor Lightstrip
Arjan Olsder
Arjan Olsder

De tien belangrijkste Philips Hue vragen

Er worden op internet nogal veel vragen over Philips Hue gesteld. We schrijven al jaren over het platform en vandaag gaan we de belangrijkste vragen in Google voor je beantwoorden;

1. Is Philips Hue LED?

Ja (niet alle antwoorden zijn zo kort).

2. Wat is Philips Hue?

Hue is de speciale lijn binnen het lampenaanbod van Signify (Philips is niet de eigenaar van het product) die aangeeft dat het om slimme, connected lampen gaat. Signify is ook eigenaar van Wiz, een concurrerend systeem op basis van WiFi.

3. Wat kan Philips Hue

De lampen kunnen dimmen en van kleur veranderen. Wanneer ze met een bridge verbonden zijn, kun je ze koppelen met jouw andere smart home apparaten. Zo kunnen lampen aan gaan op basis van dat jouw voetbalteam scoort of op basis van dat jouw beveiligingscamera beweging detecteert. Ook kun je assistenten als Siri, Alexa en Google Assistent vragen om lampen aan of uit te doen. Tenslotte zijn er tegenwoordig ook entertainmentfuncties. Hierdoor gaan de lampen in jouw kamer mee met wat er op te TV gebeurd.

Hoe werkt Philips Hue?

De lampen van Philips Hue worden aangestuurd via de bridge of direct via een smartphone. Wanneer je met een smartphone de lampen aanstuurt, maakt de smartphone, via bluetooth, direct verbinding met de lampen. Wanneer deze niet in bereik zijn, kun je ze dus niet direct aansturen.

Gebruik je de bridge, dan gaat de aansturing via het Zigbee netwerk van de lampen en de bridge. De lampen vormen onderling een zogenaamd mesh netwerk. Hoe meer Zigbee producten je hebt, hoe betrouwbaarder het netwerk en hoe groter het bereik. Zigbee verbruikt bovendien nauwelijks stroom. Er zijn zelfs afstandsbedieningen die met het indrukken van een knop, al genoeg stroom opwekken om te schakelen. Daar hoeft dus geen batterij in.

4. Welk protocol gebruikt Philips Hue?

Het oude Philips Hue gebruikte alleen Zigbee. Bezit je modernere lampen en accessoires, zijn die ook vaak voorzien van bluetooth. Wanneer Bluetooth aanwezig is, is een bridge niet meer noodzakelijk om de lampen aan te sturen. Je kunt dit dan direct vanaf jouw smartphone doen.

5. Is Philips Hue zuinig?

Dat hangt af van de vergelijking die je trekt. Het zigbee netwerk van de lampen vraagt echt nauwelijks stroom. Hierdoor ligt het verbruik net iets hoger dan wanneer je dezelfde lamp als pure LED lamp zou gebruiken. De Bluetooth versies zullen nog iets meer stroom verbruiken omdat Bluetooth veel minder zuinig is dan Zigbee. Maar Bluetooth is wel weer zuiniger dan WiFi. Ten opzichte van een gewone LED lamp is Hue dus minder zuinig, maar ten opzichte van een slimme lamp op basis van WiFi juist weer wel.

6. Is Philips Hue HomeKit compatible?

Wanneer je de tweede generatie bridge gebruikt, is deze inderdaad HomeKit compatible. De tweede generatie is voerkant, de eerste generatie is rond. Eenvoudig uit elkaar te halen, toch?

De Philips Hue Bridge v2
De Philips Hue Bridge v2

7. Welke Philips Hue app?

Momenteel zijn er vier verschillende Philips Hue apps. We kunnen ons goed voorstellen dat dit een beetje duizelt. De kracht van de Philips Hue apps is dat ze precies doen waar ze goed in zijn. Je download dus alleen de app voor de functionaliteit die je wilt gebruiken. De apps zijn er voor zowel Android als voor iOS, maar let op als je een Huawei HMS smartphone hebt. Helaas bestaan deze apps nog niet in de Huawei App Gallery en in onze tests is de compatibility niet geweldig.

Philips Hue Bridge v1 app

De originele heet nu de Philips Hue Bridge v1 app. Dit is de app die oorspronkelijk verscheen met de Hue lampen en richt zich op de ronde bridge.

Philips Hue app

De Philips Hue app zelf, is er voor gebruik met de nieuwere, vierkante bridge. Deze bevat meer mogelijkheden en integreert gemakkelijker in het smart home. Je kunt met deze apps ook veel basisfuncties toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van Philips Hue als nachtlicht of als wake up light. Ook kun je dimmers met de verlichting koppelen.

Philips Hue Bluetooth

De Philips Hue Bluetooth app gebruik je om via Bleutooth met jouw Philips Hue lampen te verbinden. Dit doe je wanneer je geen gebruik maakt van een bridge.

Philips Hue Sync

De Philips Hue Sync app gebruik je voor de koppeling tussen Philips Hue lampen en jouw home entertainment set. Daar heb je wel extra hardware voor nodig.

8. Wat werkt met Philips Hue?

Je zou bijna zeggen, alles. Dit was het eerste platform voor slimme verlichitng. Philips was zo slim om meteen andere ontwikkelaars uit te nodigen om koppelingen voor de slimme lampen te ontwikkelen. Hierdoor kun je Philips gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld Apple HomeKit, Homey, Homee, Amazon Alexa, Google Assistant, Busch-Jaeger Free@Home, Google Nest en nog heel veel meer platformen.

9. Philips Hue voor buiten?

In de beginjaren hebben we met GG al eens buitenverlichting voorzien van Philips Hue lampen. Inmiddels heeft Philips zelf ook echt een grote lijn buitenverlichting. Soms met de 230V lampen erin, maar vooral veel op basis van 12 Volt kabels. Die zijn veel veiliger in de tuin en gemakkelijker te verwerken.

Philips Hue Outdoor Lightstrip

10. Wat is Signify?

Oké, deze komt niet uit Google, maar is wel relevant. Signify is een Nederlandse producent van verlichting, waarvan je het merk op Philips verlichtingsproducten tegenkomt. Het bedrijf komt voort uit het oude Philips Lighting. In mei 2016 werd dat onderdeel van Koninklijke Philips N.V., van de beurs gehaald en hernoemd naar Signify.

Het bedrijf is actief in 180 landen en bezit 22 fabrieken. Signify gebruikt het Philips merk onder licentie van Philips. Net als dat TP Vision het merk Philips op haar TV’s en audioproducten plaatst en MMD het merk op haar monitoren mag plaatsen. Philips is momenteel ook bezig om haar huishoudelijke apparaten te verzelfstandigen.

Philips Hue kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.